torsdag 26 oktober 2017

Ingefärashot Raw food

Dricker ni ingefärashots? 
Jag älskar det men har tyvärr inte fått in nån rutin att dricka det varje morgon. Det är nog mer så att när jag känner att en förkylning är på gång så börjar jag dricka det och då är det oftast för sent. Kokar man ingefäran så förstörs många av de nyttiga ämnena därför har jag nu provat en Raw food-variant där man inte alls hettar upp ingefäran. Starkt o gott!


Ingefärashot Raw food

Ca 400 gram ingefära 
2 citroner 
1 liter vatten 
ev 0,5 dl honung 

Du behöver inte skala ingefäran men tvätta den noga och skär bort det yttersta på ”topparna”, 
ta även bort bitar som är fula.
Skär ingefäran i lite mindre bitar och lägg i en mixer. 
Tillsätt hälften av vattnet 5 dl, och mixa ordentligt. 
Tillsätt resten av vattnet och kör runt. 
Låt stå i mixern i ca 1 timme och kör runt 2-3 ggr under tiden, för att få ut allt nyttigt. 
Mixa en sista gång och häll se'n upp massan i en finmaskig sil. 
Låt rinna av och pressa ut den sista vätskan med en sked. 
Blanda i saften från citronerna och ev honung, blanda och häll upp i flaskor.

Jag älskar verkligen ingefära och jag använder inte honung när jag gör ingefärashot, utan jag vill ha det starkt och med kraftig ingefärasmak. 

Om du använder ett recept där ingefäran värms, kom då ihåg att aldrig värma till över 60 grader. Här hittar du ett recept på en lite mildare ingefärashot där ingefära och vatten värms i några minuter.

Ingefärabitar redo att mixas
Mixa tillsammans med vatten....
...till en härlig massa....
....som ska rinna av i en sil.
Häll upp i flaska och njut av en god ingefärashot.

Nu sitter jag där jag trivs som bäst - i soffan med hockey på tv, datorn i knäet och tända ljus o en kopp te på bordet framför mig. Lovely och imorgon är det fredag och helg! Jag har dessutom gjort bort det tråkiga inför lördagens tjejfest. Städningen! Nu är det bara det roliga kvar - fixandet av mat, dryck och dukning.

Njut av torsdagskvällen!

Varma kaneläpplen

God morgon!
Här har vi hunnit med lite gråtkalas på morgonen. Ingen rolig start på dagen, men det blir nog bra så småningom. Ida och Leif har åkt till Jämtland och Ida tycker alltid det är så jobbigt med avsked så hon har gråtit och sagt att hon inte vill åka, trots att hon har längtat sååå länge. 

Undra när det går över och hon är glad igen?
Uppdaterat en timme senare: Nu ringde Ida o kvittrade och var hur glad som helst. Hon hade öppnat alla små paket jag hade fixat med lite pyssel och hon hade även hunnit med att smaka godiset. Så skönt att hon nu är sig själv igen så nu kan jag jobba på i lugn o ro.

Om ni, liksom jag gör, älskar sötsaker och bakverk finns det lite genvägar att ta till när suget blir för stort. Dessa varma kaneläpplen gjorda i micron med en klick grädde är supergott och gissa hur snabbt det går.

Varma kaneläpplen

Dela äpplet i mindre bitar och lägg i en skål eller kopp.
Strö över kanel.
Micra, tiden varierar beroende på hur mycket äpplen du har och micro. Ha koll!
Servera med en klick grädde eller glass.
Ät o njut!

Det här är nästan farligt gott och enkelt att göra. Äpplen i sig är så pass sött så jag tycker inte att det behövs nå extra socker utan det räcker gott o väl med bara kanel. 

Mumsigt!
Ännu mumsigare med en klick grädde!
Våra fina äpplen, men nu får jag vänta nästan ett år tills vi får nya och goda äpplen.

onsdag 25 oktober 2017

Skynda o fynda en Smakbox

I samarbete med Smakbox

Nu har jag ett kanonerbjudande till dig! Ni har ju sett alla dessa smakboxar som jag har testat och varit så nöjd med. En box full med roliga och goda produkter. En o annan inte lika användbar om jag ska vara ärlig, men det är övervägande kanonprodukter. Och själva överraskningen älskar jag, det är som julafton när vi ska öppna smakboxen och hela familjen är samlade och spända vad det kan vara. Den här gången var det två chokladprodukter och de roffade jag åt mig på en gång.

Men nu tillbaka till kanonerbjudandet.
Med min rabattkod MATRO får du nu 50% rabatt på din första box. 
Halva priset alltså. 
Du betalar 99 kr för en box med varor som är värda över 400 kr. 
Love it! 
Men erbjudandet gäller bara till sista oktober
så vänta inte för länge för den här chansen kan du inte missa.

Antingen kan du starta en prenumeration, utan ytterligare köptvång, till dig själv och aktivera rabatten eller så ger du bort en smakbox i present och använder rabatten. Tips, det är snart både fars dag och jul.

Här kan du läsa mer och beställa din box.


Smakbox har dessutom kommit med en nyhet. Förutom den vanliga boxen, ett exempel ser du på bilden här ovanför, så har de nu kommit med en ny box som de kallar för Smakbox Balans och som de beskriver så här:

I Smakbox Balans är många produkter samma som i Smakbox, men den innehåller mer vegetariskt, färre sötsaker, mer laktosfritt och mindre gluten. Även här strävar vi efter ekologiska och lokala alternativ.


När du gör din beställning så får du själv bestämma vilken Smakbox du vill ha - den vanliga eller Balans. Jag valde den vanliga. Är rädd att gå miste om all smarrig choklad annars 😀

tisdag 24 oktober 2017

Mustig långkokt vinköttgryta

Det känns som evigheter sedan vi åt en "vanlig köttgryta", men nu har vi gjort det igen. När Olivia o Isak var små åt vi det relativt ofta för de älskade alla sorters köttgrytor. Men nu var det inte lika populärt 😀 De åt, men det var inget "halleluja moment".


Mustig långkokt vinköttgryta

1 kg grytbitar
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, pressade
800 g krossade tomater
0.5 l rött vin
4 msk kalvfond
5 msk tomatpuré
1-2 msk soja
3 st lagerblad
2 tsk timjan
salt
peppar
3 morötter, tjocka skivor
1 bit kålrot, i bitar

Stek kött, lök och vitlök i omgångar i en stekpanna.
Häll över i en stor gryta
Tillsätt krossade tomater, rödvin, kalvfond, tomatpuré, soja, lagerblad och timjan.
Salta och peppra.
Låt koka ca 3 timmar på låg värme.
Tillsätt morötter och kålrot ca en halvtimme innan grytan är färdig.

Den här köttgryta fick stå o koka länge, länge och det blev så mustigt och gott med perfekt mört kött. Jag åt broccoli till grytan medan de övriga hade ris som tillbehör.

****************

Det har varit lite få och tråkiga blogg-inlägg ett tag men nu ser jag äntligen lite ljus i stress-tunneln och hoppas hinna blogga lite mer framöver. Det kommer lugna ner sig både på jobbet och hemma (hoppas o tror jag) och jag hoppas då få mer tid till bloggen. Bloggen ger mig så mycket energi och jag tycker det är så himla kul att baka o laga mat och sen dela med mig av recept och tips till dig.

I helgen ska jag ha tjejfest med rosa tema - tycker att det är ett perfekt avslut av Rosa oktober. Nu håller jag på att planera mat, dryck och dukning för fullt - så himla kul. Jag spånar för fullt vad det finns för rosa mat som jag kan bjuda på. Har ni några tips? På söndag kommer ni i ett blogginlägg kunna se vad jag kom på för rosa att bjuda på. Instagram kanske uppdateras under kvällen (@matro_sara och #matrofest). Drycken är redan klar. Rosa bubbel, förstås!

måndag 23 oktober 2017

5 grytor att värma sig med

I går hann jag inte med att ge er någon veckomatsedel, första gången jag öppnade datorn var vid nio på kvällen för att läsa lite nyheter. Istället får ni i dag fem tips på goda grytor att värma er med nu när kylan har slagit till på allvar. Här i Luleå har vi frost varje morgon numera och i dag skippade Ida cykeln och promenerade till skolan istället.

5 grytor att värma sig med


Chili sin carne, vegetarisk gryta




Smakrik fläskfilégryta av saker du oftast har hemma




Kycklinggryta med thaichilisås




Söt ingefäragryta




Het räkgryta




Min förkylning håller på att ge med sig och jag hoppas att jag är riktigt frisk om någon dag. För nu ska min Rosa oktober-fest slutplaneras och jag ska börja förbereda mat, tilltugg och efterrätt. Som vanligt vill jag förbereda så mycket som möjligt så att jag kan njuta av festen och gästerna istället för att stå i köket hela kvällen.

Älskar min nya rutin med att ha sovmorgon på måndag och få börja arbetsveckan lite lugnt. Men nu börjar det bli dags att åka till jobbet men först ska jag koka mig en termos-mugg chai-te för att ta med till jobbet. Ännu lite feel-good på måndagsmorgonen.

lördag 21 oktober 2017

Hjortrontårta

Oj, vad sötsugen jag är just nu. Jag måste nog baka någon lchf-kaka i dag för att stilla mitt sötbehov en aning, men ändå inte äta vanligt socker och vitt mjöl som bara ser till att trigga sötsuget.

Istället för att äta sött får jag drömma mig tillbaka till i somras då vi åt denna goda tårta. En så kallad pinocchiotårta som man nog oftast har jordgubbar på. Jag testade med hjortron och det blev verkligen supergott.


Hjortrontårta

sockerkaka

100 g smör
1,5 dl strösocker
5 äggulor
4 msk mjölk
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

maräng

5 äggvitor
2 dl strösocker

fyllning

3 dl vispgrädde
hjortron

Sockerkaka
Vispa smör och socker poröst. 
Vispa ner en äggula i taget. Rör i mjölken. 
Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner det i smeten. 
Bred ut smeten till botten i en långpanna med bakplåtspapper ca 30x40 cm. 
Maräng
Vispa vitorna till ett fast skum. 
Tillsätt sockret i omgångar och vispa till en fast marängsmet. 
Bred marängsmeten toppigt över  sockerkakssmeten i långpannan. 
Grädda i nedre delen av ugnen i 150 grader ca 30 min. 
Låt kakan kallna. 
Fyllning
Dela den på mitten. 
Lägg grädde och hjortron på ena botten, lägg på den andra botten.
Servera.

Den här rätt söta tårtan blir perfekt med de lite småsura hjortronen. Botten jag använde hade jag haft i frysen ett tag och det gick utmärkt att frysa denna tårtbotten men man bör då tänka på att lägga ihop tårtan lite längre i förväg än vanligt. Den blev nämligen godare dagen efter då botten hade mjuknat en aning.

**************************

I helgen står basket på agendan både i dag och i morgon, då Ida har cup. Första matchen var redan halv 9 och nästa är klockan 19, inte bästa planeringen. Att cupen dessutom är några mil utanför sta'n gör det ännu mer irriterande. I morgon däremot är det bara någon timme mellan matcherna, tack o lov.

Mellan matcherna tänker jag försöka göra fint utomhus, ta bort alla renoveringsprylar och ställa fram ljuslyktor istället för nu är det riktigt mörkt på kvällarna och vi behöver allt ljus vi kan få.

fredag 20 oktober 2017

Go for Tex Mex

I samarbete med Santa Maria

Åt ni tacos ikväll?
Efter den här stress-veckan blev det en hämtmatskväll för oss, sallad till mig, sushi till Ida och hamburgare till killarna (Olivia jobbar som vanligt). De två senaste fredagarna har vi faktiskt ätit tacos, det hör inte till vanligheterna hos oss - till barnens stora sorg. De vill också ha tacofredag som sina kompisar.

Vi kanske får börja med det trots allt för nu finns det ju så många alternativ till den vanliga köttfärs-tacon. Santa Maria har utökat sitt sortiment med bland annat nya kryddor och salsor. Har ni provat fisk-taco till exempel? Eller kanske kyckling-taco? Låter inte Mango- och Papayasalsa supergod till en stark taco?


Ett redan stort Tex Mex-sortiment har nu blivit ännu större. 
Vilka favoriter har ni och vilka är ni nyfikna på?


Resten av kvällen kommer jag hänga i tv-soffan och inte göra mycket mer än dricka te, kolla på tv och vila. Eller jag kommer nog spåna idéer till nästa veckas tjejfest. Som vanligt har jag beslutsångest men snart måste jag sätta menyn och börja förbereda. Ska nånting handlas, bakas eller fixas så vill jag inte vara ute i sista sekunden.

Ha en fab fredag!

torsdag 19 oktober 2017

Tortellinigratäng med fläskfilé

I söndags lyxade vi till det med en tortellinigratäng och den blev så himla god. Jag hade tänkt försöka undvika pastan och mest äta av köttet, men det lyckades inte så bra eftersom det var så god tortellini.


Tortellinigratäng med fläskfilé

7 hg fläskfilé
salt
citronpeppar

tortellinigratäng

5 hg tortellini med ost- och basilikafyllning
salami
150 g fetaost
20 körsbärstomater
0,5 dl kärnfria svarta oliver
2 burkar crème fraiche smaksatt med tomater o basilika
riven parmesan

garnering

1 citron, rivet skal
3 msk hackad basilika

Putsa köttet och salta o peppra runt om.
Bryn köttet runt om i smör, stek vidare i 225 grader i ca 20 minuter till ca 65 grader.
Koka tortellinin enligt förpackningens anvisningar men korta koktiden ca 2 minuter.
Spola vattnet i kallt vatten.
Tärna fetaosten och halvera tomaterna.
Blanda tortellini, tomater, fetaost, oliver och en burk crème fraiche.
Fördela blandningen i en smord ugnsform.
Skiva köttet och vara med vikta salamiskivor ovanpå gratängen.
Fördela den andra burken crème fraîche på köttet.
Strö osten över gratängen.
Gratinera mitt i ugnen i 225 grader i 10-15 minuter.
Blanda ihop garneringen och strö över den färdiga gratängen.

Så himla gott det här var, men nästa gång struntar jag nog i salamin som jag tyckte tog över smaken lite väl mycket. Fast det höll inte hela familjen med om.

Tortellinigratängen var så god bara den så vill man göra en vegetarisk rätt så struntar man i fläskfilén och bjuder bara på gratängen tillsammans med en sallad.


Så typiskt mig att glömma det sista. Garneringen med basilika och citron stod kvar på köksbänken. Men jag kom på det innan sista tuggan och hann smaka och det var verkligen pricken över i:et med den fräscha garnering. Så glöm inte den!

Det har varit en av årets mest hektiska veckor på jobbet så i dag tar jag det lite lugnt och unnar mig en sovmorgon. Sitter med datorn och en kopp te framför Nyhetsmorgon, precis som på mina favorit-helgmorgnar. Bara jag inte helt glömmer bort att åka till jobbet för att jag tror att det är lördag 😀

tisdag 17 oktober 2017

Fredag den trettonde

Nu har det gått några dagar sedan vi firade att Isak fyllde 16 år. I år var hans födelsedag fredag den 13:de men det betydde inte otur utan han var riktigt nöjd med födelsedagen och presenterna. 
Nöjd son - nöjd mamma.

Trots att det var en skoldag kan man fira lite extra på morgonen, jag dukade fram varm choklad, varma mackor och en delicatoboll. Lite skillnad för en kille som oftast skippar frukosten för att få sova lite längre.


Bästa presenten var Ed Sheeran-biljetter till i sommar, men inte långt efter kom lådan som var full med tacochips och salsa. Det är nog det godaste Isak vet och han skulle kunna äta det dygnet runt varje dag 😀 Få se om lådans innehål ens räcker en vecka.


På kvällen hade vi bjudit in släkten på middag och dukade för fest. Det blev snyggt med den mörkblå duken till mitt vita porslin. Ofta viker jag servetten som en ficka perfekt till besticken, en superenkel vikning som blir snygg och effektfull.

Fyller man år på en fredag och älskar tacos så är det ju perfekt att bjuda in släkten på tacofredagsmys. Enkelt att fixa, supergott och passar de flesta - perfekt kalasmat alltså.


Vad äter ni till tacos? Har ni några måsten? Våra tillbehör ser ofta ganska lika ut, men nu när det var kalas ställde jag fram lite extra t.ex. banan, ananas och smältost.

Tacokalas

tacoköttfärs
sallad, gurka, tomat, majs, rödlök, ananas, banan
riven ost, smältost, crème fraiche, salsa, hot o medium
mjuka tortilla, mjuka tortilla-/taco-båtar, tacochips


Isak är inte så jättemycket för tårta så istället gjorde jag chokladmousse till efterrätt som vi åt med grädde och hallon. Jag var nog väldigt sugen på chokladmousse för jag glömde att ta kort på min portion med grädde och hallon. Så kan det gå när blogg-hjärnan tar lite paus.

söndag 15 oktober 2017

Veckomatsedel v.42 oktober 2017

Söndagförmiddag och som vanligt sitter jag länge vid frukostbordet och skriver ihop en veckomatsedel som jag hoppas ska inspirera dig. Snart är det dags för tekopp nummer två för dagen och då ska jag planera vår egna matsedel.


Veckomatsedel v.42 oktober 2017

måndag
Hösten innebär förkylningstider och då gäller det att få i sig ingefära och c-vitamin för att försöka bygga upp immunförsvaret och få vara frisk. Perfekt att få i sig det även i maten.

tisdag
Två favoritlaxrätter i en och samma maträtt.

onsdag
Zucchini är en favoritgrönsak för mig och i kombination med kyckling i en gratäng blir det supergott.

torsdag
Goda smakrika smaker utan att vara starkt tillsammans i en och samma maträtt.

fredag
Arbetsveckan avslutas med min favoritsallad med den urgoda dressing.

veckans godsak
Två favoriter i en och samma kaka - då kan man inte misslyckas.


***************************************

Den här helgen har varit ömsom vin ömsom vatten - inte bokstavlig men bildligt. Roligheter har varvats med migrän och huvudvärk. Vi har firat Isak (bilder kommer) och vi har sett Ida spela bra basket men jag har även varit sängliggande med hemsk huvudvärk. Men nu hoppas jag huvudvärken är på väg bort så att jag kan njuta av den här söndagen.

Vad har ni för söndagsplaner?

torsdag 12 oktober 2017

Italiensk fläskfilégryta

Titta vad jag hittade när jag kollade igenom min kamera. Jag har ju glömt att ge er receptet på den här kanongoda grytan med många av mina favoritsmaker som tillsammans gjorde en sås som man vill äta med sked för att få upp allt 😀


Italiensk fläskfilégryta

ca 8 hg fläskfilé
1 gul lök
100 g färska champinjoner
sås
1 vitlöksklyfta
2,5 msk röd pesto av soltorkade tomater
2 dl creme fraiche
1,5 dl grädde
1,5 msk kalvfond
salt, peppar
125 g strimlad mozzarella
0,75 dl svarta oliver
0,5-1 dl (fryst) färsk basilika

Putsa och skiva fläskfilén. Stek i smör. Lägg i gryta.
Dela champinjoner, finhacka lök och stek i smör. Lägg i gryta.
Tillsätt sås-ingredienserna utom mozzarella, oliver och basilikablad till grytan.
Låt puttra i ca 15 minuter.
Stäng av plattan och rör ner mozzarellan, rör tills det smält.
Smaka av med salt o peppar och rör ner oliver och mycket basilika.

Jag åt broccoli och sallad till grytan men jag hade även kokat tagliatelle till övriga familjen. Supergod middag mitt i veckan, så'n lyx. Den här maträtten passar definitivt att bjuda på till fest med lite roliga och goda tillbehör och kanske ett glas rödvin.


Jag har tagit lite paus i kalasförberedelserna inför i morgon då vi har en 16-åring i huset som ska firas på morgonen med sång och frukost och senare med taco-middag.

Ser slutet av Luleås hockeymatch som har gått till straffar - igen. Neeeej Rögle lyckades vinna straffavgörandet. Så surt...

Åter till födelsedagsförberedelserna.....

tisdag 10 oktober 2017

Lchf-pizzabotten med keso, mandelfri

I dag var det dags för en pizzamiddag och självklart gör jag en pizzabotten utan vetemjöl. Jag hade tänkt prova den goda botten med mandelmjöl nu när vi inte behöver undvika mandel något mer. Men jag hade inte alla ingredienser till den hemma så då blev det en variant med keso och fiberhusk istället.


Lchf-pizzabotten med keso, mandelfri

3,75 dl keso
3 ägg
2,25 msk fiberhusk
2 dl riven parmesan

Mixa keso, ägg och fiberhusk med stavmixer.
Rör ner osten och bred ut på bakplåtspapper.
Grädda i 225 grader i ca 15 minuter tills piazzabotten blivit gyllenbrun. 
Ta ut den och lägg på fyllningen/toppingen. 
Grädda i ca 15 minuter.

Den här degen går supersnabbt att blanda ihop. Sånt gillar vi, eller hur? Degen blir lite småkletig och det tog lite att breda ut på bakplåtspapper. Men det går, så ge inte upp. Jag använde en slickepott för att breda ut den. Provade även att försöka kavla mellan två bakplåtspapper, men det gick inte bra.

Yummie!
Kan man inte välja topping så gör man en half-and-half.

Vad har ni för favoritpålägg på pizza? Det varierar lite för mig, men i dag blev det lite kylskåpsrensning. Perfekt! Kunde inte välja om jag ville ha en skink- och champinjonpizza eller en med köttfärs, så det blev halva av varje. Dessutom tog jag en bit av varje sort. Och inte ens då kunde jag bestämma vilken som var godast.

Självklart åt vi en hemmagjord pizzasallad av vitkål till pizzan. Såå gott och godast blir den när den får stå till sig ett dygn i kylskåp så den gjorde jag redan i går.

Degen utsmetad på bakplåtspapper, redo för ugnen.
Fin pizzabotten efter ca 15 minuter i ugnen.

Nu kom Ida hem från basketträningen så nu sätter kvällsruschen igång - läxläsning, duscha, packa skolväska, välja morgondagens kläder och lite kvällsfika. Se'n blir det soffhäng, fotboll och en massa te.

Ha en bra tisdagskväll!

måndag 9 oktober 2017

Rosa

I lördags var jag på världens mysigaste middag med underbart god mat och bästa drycken. Ni vet en sån där kväll man tänker tillbaka på med ett leende och längtar redan till nästa dejt.

Kvällen började med rosa champagne, äkta champagne alltså. Visst känns det lite lyxigare och lite bättre 😀 Under rosa oktober passar det ju lite extra bra med den rosa varianten också. Så gott och så vackert.

Endast det bästa är gott nog.
God dryck i vackra glas från Pentik. Blev lite småförälskad i glasen, vackra och goda att dricka ur.
Tända ljus och vacker dukning fixade mysstämningen på en gång
Vi äter lax alldeles för sällan och det beror på att Isak inte alls gillar fisk och det blir alltid en massa tjafs, gnäll och sura miner när vi äter fisk så för enkelhetens skull försöker vi passa in fiskdagarna de gånger han inte äter hemma och det är ju inte så ofta.

Därför blev jag lite extra glad när jag såg att det var lax vi skulle bli bjudna på. Ugnsstekt lax utan konstigheter är ju bara sååå gott i sin enkelhet (och passar bra under rosa oktober 😀). Till det serverades kokt färsk broccoli, potatis, paprika, körsbärstomater och fetaostkräm.


Till efterrätt bjöds vi på vanilj- och kanelkokta päron med vaniljvisp. Även det var supergott och jag som försöker undvika socker kunde inte låta bli denna godsak och tog faktiskt två portioner. Fuskar man är det lika bra att göra det rejält.

söndag 8 oktober 2017

Lyssna!

I samarbete med Book Beat

I den bästa av världar innebär hösten mysiga promenader i en natur med härliga färger. Men så har det inte sett ut den här hösten som mest har inneburit blåst och regn. Så nu är snart alla vackra höstfärgade löv borta från träden. Fast i dag fick vi faktiskt se solen.

Det har blivit lite dåligt med promenader den senaste tiden och det beror på att min telefon har haft problem så jag har inte kunnat använda hörlurarna - det hördes inte minsta lilla ljud genom dem. Och att promenera utan ljudbok är såå tråkigt. Jag älskar att lyssna på ljudböcker samtidigt som jag promenerar och när jag inte kunde göra det så blev det att jag struntade i de flesta promenaderna. Dumt, jag vet.

Men nu är problemet äntligen fixat och jag kan börja promenera igen. Det är perfekt att plugga in en spännande bok i öronen när man promenerar. Det går så mycket enklare då och man vill aldrig gå hem för man vill höra mer hela tiden. Tips för att få till längre promenader!


Just nu har jag fastnat för Adler-Olsens böcker om Avdelning Q. Har ni lyssnat på dem? Stefan Sauk är uppläsare och han är definitivt en av de bästa. Jag älskar även att läsa böcker, det är nå speciellt med att hålla i boken och bläddra från sida till sida. Men just dessa böcker vill jag verkligen inte läsa för då går jag miste om Stefan Sauks läsande.

Det finns flera liknande tjänster för ljudböcker men jag använder mig av BookBeat och jag har inte blivit besviken. Än så länge har jag inte saknat en enda bok, det finns barn- och ungdomsböcker, deckare, dokumentärer, faktaböcker, ja det mesta man kan vilja läsa. Här kan du se vad de har för böcker.

Om du också vill börja en BookBeat-prenumeration med fri tillgång till en massa böcker så har jag ett erbjudande till dig just nu. Om du går via denna länk www.bookbeat.se/blogteam så får du första månaden gratis. Efter första månaden fortsätter prenumerationen för 169 kr/månad tills du själv känner att du vill avsluta den. Det är ingen uppsägningstid, så du behöver inte vara förutseende och ute i god tid OM du inte vill fortsätta din prenumeration.

Veckomatsedel v.41 oktober 2017

Då är det söndag igen och helgen är snart slut och det är dags att planera kommande middagar. Allt för att slippa stressen när man kommer hem från jobb o skola. Det är såå mycket lugnare och skönare när man har koll på vilken middag som man ska sätta igång med när man kommer hem från jobbet.


Veckomatsedel v.41 oktober 2017

måndag

tisdag

onsdag

torsdag

fredag

veckans godsak


Vilken härlig och social helg jag har haft. 
I fredags hade vi tacofredag med vänner och satt o surra länge, tills fredagströttheten slog till och vi gick o hem la oss. I går var jag på kusinträff med supergod middag, champagne och ännu mer surr. Så nu känns det skönt med en hemmadag i dag. Till helgen är det dags för kalas och jag borde nog baka lite. Men vad? Har ni något tips på något riktigt smarrigt och äggfritt?

fredag 6 oktober 2017

Äppelkaka med mandel- och kokosmjöl Lchf

Helgen närmar sig. Lovely! 
Och på helgen kan/vill/bör man unna sig lite gott, kanske en efterrätt. Även om man undviker kolhydrater så finns det så mycket gott man kan baka med alternativ till vetemjöl och strösocker.

På hösten är det så otroligt gott med äppelkaka på svenska äpplen, allra helst äpplen från sin egna trädgård. Den här lchf-äppelkakan njöt jag av förra helgen och funderar på att baka en ny nu i helgen.


Äppelkaka med mandel- och kokosmjöl Lchf

4 ägg
1 dl Icas sötströ
125 gr smält smör
0,5 dl vispgrädde
1 dl mandelmjöl
4 msk kokosmjöl
2 tsk bakpulver

4 syrliga äpplen
1 msk kanel
1 msk kardemumma

Vispa ägg och sötströ luftigt och vitt. 
Vispa ner det smälta smöret och grädden i äggsmeten.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner och blanda ordentligt. 
Häll upp i en smord form.
Skala och kärna ur äpplena och dela i småbitar. 
Blanda äppelbitarna med kanel och kardemumma. 
Fördela äpplena över smeten och tryck ner dem lite.
Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader ca 40 minuter. 
Täck eventuellt formen med något efter halva tiden för att inte bränna den.

Alltså den här måste ni prova! Det blir så himla gott att blanda mandel- och kokosmjöl i bakverk och den är äppelkakan var inget undantag. Jag åt nog upp större delen av äppelkakan själv och jag njöt av varje tugga.