måndag 7 november 2016

Kladdkakans dag

Härligt att vakna upp till Kladdkakans dag!

Även fast man undviker socker och vetemjöl kan man njuta av kladdkakor. Den här lchf-vänliga varianten är så himla god med kraftig chokladsmak.



Men kladdkaka utan socker och mjöl innehåller mycket ägg så det är inget för Isak, det är istället den här knäckiga varianten som är helt utan ägg.



En saftig och god kladdkaka får man om man blandar ner lite cheesecakefyllning i formen.



En favorit som det var länge sedan jag gjorde, men som jag blev jättesugen på nu är denna kladdiga variant med knäckigt täcke av bl.a. havregryn.



Vill man ha mer tårta än vanlig kladdkaka har jag två kanonrecept åt er, dels denna ganska mastiga chokladkaka med mandelgrädde. Grädden blir supergod när man blandar ner riven mandelmassa i den.



En annan tårvariant är denna öppna tårta med kladdkakebottnar, jordgubbar och grädde. Mums!



Vill man att det ska gå snabbt att göra en kladdkaka då gör man den i en mugg i micron. Trodde inte att det skulle bli så gott som det blev. Tips! Och favoriten är ägg- och mjölkfri.


Eftersom choklad och kladdkakor är något av det bästa jag vet så har jag en massa fler recept här.

lördag 5 november 2016

En så mycket bättre lördag

Nu börjar denna lugna lördag lida mot sitt slut och jag har både hunnit vila, fixat i ordning lite mer i Idas rum och lagat go'middag, dvs det har varit en perfekt lördag i lugnt tempo.

Till middag lyxade vi till det med älg-entrecôte, kantarellostsås och en stor sallad med mycket gott i, dessutom gjorde jag potatishalvor till de som ville äta lite mer kolhydrater än vad jag vill. Till det drack vi ett gott vin, en Rioja i snygg flaska men som vanligt tycker jag att vinet är godast före maten. Det är inte mycket som slår vatten till mat, det måste verkligen vara godaste mat-drycken.


Nu blir det soffhäng med Så mycket bättre på tv:n resten av kvällen. I morgon är det inte mycket mer än två basketmatcher för Ida som står på agendan, kul med lite matcher igen. Tack o lov är det inte så tidiga matcher så vi hinner med lite sovmorgon och långfrukost i morgon också, det absolut bästa på helgerna.

Lördagslugn

Den här bilden beskriver min dag perfekt!


Började med sovmorgon och nu ska vi fortsätta med en flera-timmars-frukost med en massa koppar te och Nyhetsmorgon på tv:n. Bästa starten! Se'n funderar jag om jag ska baka lite av all jäst jag köpte förra veckan. Men har beslutsångest vad jag ska baka. Nu när det är så sällan jag bakar vill jag baka allt när jag väl sätter igång. Men det lutar åt att jag bakar något gott bröd som jag kan frysa ner och ta fram när vi har middagsgäster. Den som spar han har.....

fredag 4 november 2016

Bästa kvällen

Nu njuter jag!

Fredagkväll hemma i soffan med hela familjen. Det kan inte bli bättre!
Efter två superjobbiga veckor då verkligen allt har hänt känns det extra underbart med helg och dessutom är hela familjen samlad. Love it!


Vi ska ha en riktig hemmahelg och det känns såå skönt att inte ha några planer och inga måsten, utan vi ska bara mysa och göra det vi känner för i stunden.Visst låter det underbart? Få se om det blir så eller om vi drar igång nå nytt värsting-projekt igen :)

Nu ska jag lägga bort datorn och fortsätta njuta!

torsdag 3 november 2016

Kantarellkrustader

I dag lyxade vi till det med hemkörning både på snabbmat till midda'n och på matvaror för att fylla upp kyl, frys och skafferi. En lyx som inte kostade nå extra så det kändes som en självklarhet att använda sig av det. Nu slapp jag både "slösa" tid på att handla och jag slapp även ut på isiga vägar med sommardäck. Istället kunde jag njuta hemma medan någon annan fick göra jobbet.

Vår Halloweenmiddag bestod bl.a. av en supergod förrätt med kantarellkrustader. Både kantareller och krustader är favoriter så det kunde ju inte gå fel.


Kantarellkrustader

2-4 dl kantareller
100 g philadelphiaost
0,5-1 dl grädde
salt, peppar
6 stora krustader
riven ost

Stek kantarellerna, salta o peppra.
Blanda ner philadelphiaost och grädde.
Låt koka ihop till en krämig röra.
Fyll krustaderna med kantarellröran.
Strö på riven ost.
Gratinera i 225 grader i 8-10 minuter.

Så gott, så gott. Krustader är så gott och känns lite extra festligt att använda sig av och det blir (nästan) alltid gott. Att fylla med en kantarellröra var en ny grej för mig men det kommer jag definitivt göra fler gånger.

Krustader finns i två storlekar och här använde jag mig av den stora varianten som passar bra till en sittande förrätt. De små krustaderna passar som drinktilltugg och mingelmat.

onsdag 2 november 2016

Ljus morgon

God morgon, eller? Jag har inte riktigt bestämt mig om vad jag tycker om denna morgon som startade lite för tidigt för mig. Jag vaknade redan klockan fem och kunde absolut inte somna om, när jag hade försökt tillräckligt länge så steg jag upp för att istället njuta av en lugn morgon. Alltid något!

I vanliga fall i alla fall...

Här vaknade vi upp till ett vitt tunt täcke av snö, så vackert och tänk på en gång så blev det så mycket ljusare. Men det lär nog tina bort under da'n för det är bara ett tunt tunt lager. Det känns lite konstigt när man ser att det snöar i södra Sverige men inte här i norr. Men det lär väl komma hit rätt snart. Har jag tur så hinner jag få vinterdäck på bilen till dess, i dag blir det att krypa fram till jobbet. Tur det är nära!

Vad ska jag hitta på nu? Teet är uppdrucket, jag är klar och det är nästan en halvtimme till Ida ska väckas. Konstig känsla att ha så mycket tid på en vanlig arbetsdag.

tisdag 1 november 2016

Snabbrostade körsbärstomater

Jag har länge tänkt rosta/baka körsbärstomater i ugn på låg värme under lång tid enligt konstens alla regler. Men när jag i går kom på att jag ville ha det som tillbehör till förrätten och kantarellkrustaderna så hade jag inte 4 timmar på mig, utan snarare en kvart. Så då testade jag hög värme en kort stund och det blev jättebra, vilken tur.


Snabbrostade körsbärstomater

250 g körsbärstomater på kvist
2 msk olivolja
1 krm salt
1 krm svartpeppar
1 tsk basilika

Lägg körsbärstomater med kvist i en liten ugnssäker form. 
Nagga dem med en potatis-sticka. 
Ringla över olivolja. 
Strö över salt, svartpeppar och basilika. 
Tillaga i  225°C i 15–20 minuter.
Låt tomaterna sitta kvar på kvisten. Men klipp kvisten i mindre bitar med två eller tre tomater på varje bit så blir det ett vackert tillbehör på tallriken.

Vad glad jag blev att den här snabbvarianten blev så god som den blev. Känns faktiskt som att det inte kan bli så mycket godare. Ett perfekt och gott tillbehör till mycket. På vintern när inte tomater är nån höjdare smakmässigt är det här ett bra sätt att göra dem godare.


Nu ska det här inlägget publiceras se'n ska jag gå och lägga mig trots att klockan inte ens är 22 (men nästan), som vanligt är jag sååå trött. Nån timmes övertid, minimalt med middag och byggstädning blev lite för mycket för mig i dag så all ork tog slut. Men i morgon hoppas jag på en lugn, mysig och harmonisk kväll. Först ska vi titta på kommunens ljusshow som jag hoppas är lika bra och med samma wow-känsla som för några år sedan och sedan har jag bokat bord på O'Learys för middag. Se'n kan vi åka hem till ett nystädat hem, underbar känsla.

måndag 31 oktober 2016

Halloweenmiddag 2016

Har ni firat Halloween i dag? Som ni kanske vet så tar jag varje tillfälle i akt att få fira och sätta lite guldkant på vardagen, så vi gjorde en trerättersmiddag dessutom hade jag fixat lite presenter till barnen.

God mat, lite rolig dukning och tända ljus gör att även en måndag blir till en fest.


Halloweenmiddag 2016

Förrätt: Kantarellkrustader med grönsaker och snabbrostade cocktailtomater

Ser ni servett-ringen? Enkelt och roligt till halloween.

Varmrätt: Kycklingfyllda paprikor och sallad i skålar

Lite ögon på de orangea paprikorna.

Efterrätt: Chokladmousse

Favoritefterrätten just nu.

Orange, svart och spindlar hör till Halloween.
Orangea paprikor är ett perfekt substitut istället för pumpor.
Jag ville dock inte skära för många hål så att all fyllning skulle rinna ut, därför nöjde jag mig med ögon.

Idas frukost

Nu har höstlovet börjat men det är bara de stora barnen som får njuta av det. Jag o Leif jobbar och Ida ska vara på fritids hela dagarna, så hur gärna vi än ville ligga kvar i morse så var det bara att stiga upp och sätta fart som vilken måndag som helst.

Idas frukost i morse blev två rostade halloween-tekakor, som jag hjälpte en morgontrött tjej med. Men vissa lediga dagar fixar hon go'frukost alldeles själv och då är det inte bara macka och mjölk som gäller.

Kaneläpplen, omelett och ett glas havremjölk.

Man kan om man vill.... Oftast är hon lite slö och bekväm av sig men ibland överraskar hon oss, som här där hon fixade allt själv, till och med omeletten. Det enda hon fick hjälp med var att vända omeletten som kan vara lite trixigt om man gör det för tidigt och den inte riktigt har stelnat.

Happy Halloween och ha en bra måndag!

söndag 30 oktober 2016

Chokladcupcakes i halloween-formar

Om man inte vill hålla på att pynta och pyssla så mycket till Halloween, men ändå vill ha lite halloween-känsla så kan man köpa muffinsformar med halloween-tryck. Det finns en uppsjö av dem i alla möjliga affärer. Jag köpte mina spökformar på TGR i Stockholm, min nya favoritaffär där man alltid hittar nå roligt.

Tyckte om dessa formar som är mer söta än skrämmande, allt med Halloween behöver inte vara läskigt. Extra festligt med matchande flaggor.


Om man inte vill baka kan man köpa muffins och flytta över dem till nya finare formar. Antingen serverar man dem som de är eller så kan man garnera med lite frosting så ser de hemgjorda ut. Smart, va?

Jag som älskar att baka, gjorde så klart det och bakade då mina favorit-chokladmuffins och fyllde fin-formarna med.


Chokladcupcakes

Chokladmuffins

1 dl kakao
1+1 dl socker
2 dl mjölk
150 g mjukt smör
2 ägg
3 dl mjöl
1 msk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
choklad-chunks (ploppar som jag kallar dem)

Koka upp kakao och mjölk med hälften av sockret (1 dl) och låt svalna.
Vispa smöret och resten av sockret poröst.
Vispa ner ett ägg i taget.
Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en bunke och varva ner det och kakaomjölkblandningen i smörvispet.
Häll smeten i muffinsformar till ca 3/4 av formen.
Sätt ca 0,5 msk choklad-chunks i varje form, rör om lite.
Grädda stora muffins i 200 grader cirka 20 minuter och små muffins i 225 grader i 12-15 minuter.
Låt svalna.

Choklad-frosting

75 g smör
1 dl florsocker
150 g färskost
75 g mörk choklad

Rör smör och florsocker fluffigt, tillsätt färskosten.
Smält chokladen i vattenbad och tillsätt den.
Rör ihop och ställ in i kylen en stund.
Spritsa eller bred på frostingen på alla muffins.


Visst kommer ni ihåg mina chokladmuffins med jord och maskar? De blev supergoda och var enkla att göra och blev väldigt trovärdiga, det såg verkligen ut som jord.

Nu ska jag planera vår Halloween-middag. Det lutar åt att det blir kycklingfyllda paprikor, men ska fundera lite till. Jag hade tänkt göra det i går men istället städade jag i stort sett hela da'n så nu har vi sååå fint i vissa delar av vårt hus som mest är i renoveringskaos.

lördag 29 oktober 2016

Enkel fläskfilé- och vitlöksostgratäng

I torsdag fick jag mycket beröm för maten, alla barnen sa att det var så himla gott. Lycka! Att det dessutom var en superenkel gratäng jag tillagade gjorde ju inte saken sämre. Det här kan de självklart få fler gånger.


Enkel fläskfilé- och vitlöksostgratäng

7 hg fläskfilé eller fläskytterfilé
1 paprika
125 g vitlöksost t.ex. Cantadou
3 dl syrad grädde
1 tsk sambal oelek
1 mozzarellaboll
salt, peppar

Strimla fläskfilén och stek i smör, salta o peppra.
Lägg i en ugnsform.
Skär paprikan i bitar och lägg på fläskfilén i formen.
Koka ihop ost, grädde och sambal, häll i ugnsformen.
Skär mozzarellan i tunna skivor och lägg på kött, paprika och sås i formen.
Gratinera i 225 grader i ca 15 minuter, tills allt är varmt och osten fått lite färg.

Jag fortsätter tjata om hur bra det är när man har förberett saker. Köttet stekte jag dagen innan och då kunde jag snabbt ha mat på bordet och barnen slapp börja tjata om hur hungriga de var. Perfekt och bästa tipset för hur man ska få vardagsmaten att fungera i stressiga barnfamiljer.

Ostsås till kött äter vi lite nu och då, men jag tror det är första gången jag har gjort det som en gratäng. Perfekt att använda smaksatt ost för då blir det så krämigt och man behöver inte krydda så mycket mer. Det finns så många goda ostar, nästa gång provar jag kanske chiliost eller pepparost, eller....

Jag provade använda Arlas nyhet Syrad grädde och blev glatt överraskad, det var som en blandning av grädde och crème fraîche men allt i en och samma förpackning. Kan verkligen rekommendera den!

fredag 28 oktober 2016

Bloppis barngrejer

Jag tänkte köra en till Bloppis med barngrejer som vi rensat ut nu när även Ida börjar blir stor. Om ni bor i närheten av Luleå och är intresserade så mejla mig på mat-ro@hotmail.se.

Docksäng med tunn madrass, kudde och täcke, säljes för 100 kr. SÅLD

Dockvagns-sulky med 3 hjul säljes för 100 kr

Dockvagn, ställbart ryggstöd så dockan både kan ligga och sitta. 
Även handtaget är ställbart efter hur lång barnet är. 
Säljes för 150 kr

Nästan oanvänt hockeyspel (kartong finns kvar) säljes för 350 kr. SÅLD

Rejäl gunghäst i trä säljes för 200 kr

Indianpärlor, osorterat och sorterat, allt säljes för 50 kr. SÅLT

CD-spelare med radio, säljes för 40 kr/st SÅLDA

Käpphäst som gnäggar när man trycker på örat, säljes för 80 kr. SÅLD

Jag skickar inga grejer utan ni måste kunna komma och hämta dem.

Bästa förmånen


Alltså hur less är jag inte denna förkylning som kommer och går i flera veckor. Man känner sig bra i några dagar och se'n kommer ett nytt bakslag med halsont. Men nu hoppas jag att det är sista bakslaget och att vi får vara friska resten av vintern. Ida får vara hemma även i dag för att vila och bli av med alla baciller, hon har ingen feber men klagar på halsont. Precis samma som jag har haft i flera veckor.

Tack o lov har jag en massa jobb som jag kan sitta hemma o göra så jag behöver inte komma efter på jobbet och bli stressad över det. Jag ska läsa dokument, skriva rutinbeskrivningar och planera lite inför kommande veckor. Perfekt för hemarbete! Jag är så otroligt tacksam att jag nu har ett jobb och en chef som tycker det är ok att jag jobbar hemma om jag vill det. Bästa jobb-förmånen!

torsdag 27 oktober 2016

Halloweenmuffins med jord och maskar

Halloween närmar sig och självklart måste jag baka och framför allt garnera något läskigt. Varje år måste jag prova något nytt och i år blev det jordhögar med krälande maskar, eller är det kanske chokladmuffins med smulade oreokakor och godismaskar


Halloweenmuffins med jord och maskar

Chokladmuffins

1 dl kakao
1+1 dl socker
2 dl mjölk
150 g mjukt smör
2 ägg
3 dl mjöl
1 msk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
choklad-chunks (ploppar som jag kallar dem)

Koka upp kakao och mjölk med hälften av sockret (1 dl) och låt svalna.
Vispa smöret och resten av sockret poröst.
Vispa ner ett ägg i taget.
Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en bunke och varva ner det och kakaomjölkblandningen i smörvispet.
Häll smeten i muffinsformar till ca 3/4 av formen.
Sätt ca 0,5 msk choklad-chunks i varje form, rör om lite.
Grädda stora muffins i 200 grader cirka 20 minuter och små muffins i 225 grader i 12-15 minuter.
Låt svalna.

Choklad-frosting

75 g smör
1 dl florsocker
150 g färskost
75 g mörk choklad

Rör smör och florsocker fluffigt, tillsätt färskosten. 
Smält chokladen i vattenbad och tillsätt den. 
Rör ihop och ställ in i kylen en stund.
Spritsa eller bred på frostingen på alla muffins.

Garnering

oreo
godismaskar

Dela oreokakorna och skrapa bort den vita krämen.
Smula sönder kakorna.
Strö kaksmulorna på muffinsen så att de fastnar på frostingen.
Stick ner godismaskarna så ser det ut som att de kryper i jord.

Ett enkelt och effektfullt sätt att göra halloween-muffins och de blev supergoda också. Som vanligt använde jag mig av mitt favoritrecept på chokladmuffins, de blir så saftiga och goda och den här gången lyxade jag till dem med lite extra choklad i form av "pluppar"


Ni har väl inte missat min Halloween-kategori där det bland annat finns kattlådor, spindlar, spindeltårtor och spöken i olika former. Jag har inte planerat årets halloween-middag än. Har ni några tips på läskig och god mat? Det är nog bäst att börja fundera och planera den nu för det är bara en kort helg kvar innan det är Halloween.

onsdag 26 oktober 2016

Äppelkaka mandelfri o lchf

Jag är så himla glad att jag lyckades med denna sockerkaksliknande äppelkaka trots att jag varken använde socker eller vetemjöl.


Äppelkaka mandelfri o lchf

4 ägg
1,5 dl stevia-florsocker (75 gram)
125 gr smör
0,5 dl vispgrädde
1 dl kokosmjöl
1,5 tsk bakpulver
4 syrliga äpplen
2 msk kanel

Smörj en pajform.
Smält smöret.
Vispa ägg och florsocker luftigt och vitt.
Vispa ner smält smör och grädde i äggsmeten.
Blanda kokosmjöl o bakpulver och rör ner med det övriga. 
Blanda ordentligt, häll i formen.
Skala, kärna ur och dela äpplena. 
Stek i smör, pudra över kanel och låt allt småputtra någon minut. 
Fördela äpplena över smeten och tryck ner dem lite.
Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader ca 40 minuter. 

Oj, oj, oj så gott det här var. Jag har varit så sugen på äppelpaj hela hösten och nu äntligen fick jag till en god socker- och vetemjölsfri äppelkaka. Jag var rädd för att det skulle bli en kladdig, kletig smet med lite äpplen i, men så fel jag hade. Det var nästan så att den blev lite torr, så nästa gång ska jag ta ut den lite tidigare.

Jag har redan börjat spåna på varianter av denna. Hur blir det med blåbär? Eller kanske en tigerkaka? Vilken tur att det snart är helg så kan man unna sig lite gott igen, för nu vill jag fortsätta experimentera.

Jag använde stevia-florsocker eftersom jag hade ett paket hemma, men det går nog bra med vilken sötning som helst. Jag använder i stort sett inget socker numera så jag vill inte köpa hem en massa olika sorters stevia-socker. Jag vill ju förutom att inte äta socker även bli av med sötsuget så då vill jag inte äta en massa söta saker oavsett vilken sötning som används.

Jag åt inte bara en bit av denna go'kaka, kan jag erkänna.
Mums!
På väg in i ugnen för att bli en smarrig kaka.
Oj vad det hostas och snoras här hemma, både Ida och Isak lär bli hemma även i morgon. Och, tyvärr, börjar även jag att känna mig hängig, ont i/bakom ett öga, trött och saknar aptit. Det sista är verkligen inte likt mig, jag som alltid är hungrig eller sugen på nå gott :) En kväll i lugnt tempo och en lång natts sömn är nog det jag behöver, så jag ska se till att det blir så.

Nu har ju nedräkningen till helgen börjat också - en halloween-helg. Visst har ni koll på att Halloween är 31 oktober och inget annat datum. Jag tycker det är så jobbigt att det springer "Bus-eller-godis"-barn här i flera dagar. Firar man halloween så firar man halloween och inte nästan-halloween bara för att det passar bättre att fira på lördag.

Dålig dag

Äntligen en ny dag!

I går var det en riktig skitdag men nu är det en ny dag och den kommer bli mycket bättre känner jag på mig, trots att vi har lite sjukstuga här hemma. Både Ida och Isak är förkylda och hemma från skolan i dag. Det hostas ordentligt inifrån deras sovrum, men jag hoppas att lite vila och kärlek gör dem friskare. Ida har halloween-disco i morgon på fritids som hon inte vill missa. På tal om Halloween, jag får inte glömma köpa godis om vi får "bus eller godis"-besök i helgen.


Nu ska jag passa på att läsa lite jobb-dokument innan sjuklingarna vaknar och vill bli ompysslade. Se'n funderar jag på att halloween-baka med Ida om hon orkar. Vi har så fina halloween-formar som jag vill använda och säsongen är ju inte så lång för dem :)

tisdag 25 oktober 2016

Snabbfixad god efterrätt

Efter en dag då det känns som att allt har gått fel, eller åtminstone inte som jag vill, skulle jag behöva lite god efterrätt. Visst känns det oftast lite bättre efter att man fått äta nå gott? I torsdags när jag låtsades att det var fredag blandade jag ihop den här godsaken som jag längtar efter nu.


Snabbfixad god efterrätt

Vispad grädde
hallon
mörk choklad, riven

Varva alla godsaker i ett fint glas.
Ät o njut!

Så enkelt men ändå så gott. Så kul att se att man inte alltid behöver krångla till allt för att det ska bli gott och vackert. Ni måste prova!


I övrigt fortsätter bygg-kaoset här hemma, men så länge det det går framåt och blir lite bättre varje dag så står jag ut. Nu måste jag bara hitta tid och ork till att rensa bland Idas grejer och flytta över dem till hennes nya rum. Garderoben är beställd och kommer på torsdag men eftersom Leif jobbar borta i två veckor lär den bli kvar omonterad i kartongen lika länge, tyvärr. Men den som väntar på nå gott.... är mitt lilla mantra just nu.

måndag 24 oktober 2016

Jobbigt

Kändes det jobbigt att stiga upp i morse? Det blir bättre.....


Jag vaknade till ett hageloväder som slog mot de nytvättade fönsterrutorna. Ett mysigt ljud om man hade fått ligga kvar i sängen och visste att man slapp gå ut, men när jag visste att både jag själv och barnen måste ut i ovädret då var det inte lika roligt. Jag hade gett nästan vad som helst för att ha fått sova vidare under det varma täcket. Men nu verkar det faktiskt som att det har lugnat ner sig, vi hoppas på det.

Nej nu är det dags att sätta lite fart här hemma med att packa väskorna som inte blev packade igår, ta fram kläder och få lite fart på barnen så att vi kommer i väg rätt snart och slipper de mesta av morgontrafiken.

Ha en bra dag tills vi hörs igen i kväll!