måndag 3 augusti 2015

Umekaka med äpple

Oj så tidigt vi var tvungna att stiga upp i dag, men vi lyckades. Tänk, om nån månad skulle jag vara överlycklig för att få ha sovmorgon till strax efter sju. Så olika det kan vara :) Återbesök för Ida både på röntgen och hos ortoped är inplanerade, därför denna tidiga morgon. Får nog ta en lite siesta när vi kommer hem så jag orkar hålla mig vaken på kvällens tjejmiddag hos mig. Följ mig på Instagram, så får ni lite sneak peaks redan ikväll på vad vi äter och dricker.

Senast när jag bakade för vårt altanfika gjorde jag förutom mandelkakan med bär även en äppelpaj. Isak önskade sig en äppelpaj och då fixade jag en äppelpaj. Eftersom mandelkakan innehöll både ägg och mandel ville jag så klart baka något till Isak också.


Umekaka med äpplen
125 g margarin, smält
3 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
1 krm salt
2-3 äpplen
malen kanel
pärlsocker

Blanda de torra ingredienserna och rör ner det smälta margarinet. Rör om väl.
Tryck ut pajdegen i en pajform ca 20 cm i diameter.
Skala och skiva äpplena och fördela i formen. Tryck ner dem något i pajdegen.
Strö kanel och pärlsocker över äpplena.
Grädda i 200 grader i ca 20-25 minuter längst ner i ugnen.

Lika enkel att göra som en smulpaj men lite annorlunda då man har pajdegen i botten och frukten/bären uppepå (som en "vanlig" paj).

Äppelpaj på väg in i ugnen
Äppelpaj nyss uttagen från ugnen.

söndag 2 augusti 2015

Kalas och mys

Nu har jag bänkat mig i soffan efter en helmysig dag. Jag lyckades slumra lite på soffan i morse efter att jag hade skrivit förra inlägget, precis som jag ville. Efter frukost nummer 2 (fördelen med att stiga upp tidigt :) ) gjorde vi oss i ordning för att åka på kalas till min kusin. Där bjöds vi på en god salladslunch och sen fika på det. Vi var många som ville fira Susanne och sötast var hennes barnbarn Ellen endast 3 veckor gammal. Hur söt kan man bli?!


Väl hemma började jag förbereda lite inför morgondagens tjejmiddag. Jag kokade bulgur, mixade dillolja, vispade ägg, pressade citron och en massa annat. Jag hoppas jag satte rätt ingrediens i rätt bunke. Inte så gott med dill i äggvispet, socker i bulgur eller ost i efterrätten. Jag förberedde så mycket som möjligt eftersom jag i morgon på förmidda'n ska till sjukhuset med Ida och det kan ta tid varnade de för i kallelsen. Det är återbesök för hennes gipsade arm så håll tummarna att allt ser bra ut.

Grillad zucchini

God morgon!

Nu har jag stigit upp alldeles för tidigt igen, men jag ska snart gå och försöka somna om (men lär inte lyckas). Jag är bara uppe för att äta frukost med Leif och Isak som är på väg på fotbollsmatch, dags för 1/8-delsfinal. De tidiga morgonmatcherna hoppar jag över (prioriterar lugna hemma-morgnar) så jag hoppas de vinner så jag får se en match senare i dag.

Medan Isak gör sig i ordning passar jag på att ge er tips på ett enkelt och gott grill-tillbehör.


Grillad zucchini
zucchini
olivolja
örtsalt

Skär zucchinin i sneda skivor så blir de lite större och lättare att hantera på grillen.
Häll på lite olivolja och salt på skivorna.
Grilla några minuter på varje sida. Men kom ihåg att inte ha dem för länge för man vill ha lite tuggmotstånd kvar.

Jag älskar zucchini så det här är ett perfekt tillbehör enligt mig. Mättande, nyttigt och gott! Funkar bra både för de som vill hålla sig till lchf och viktväktarna. Viktväktare kan skippa olivoljan och bara krydda med ett gott örtsalt så blir det noll propoints. Det viktigaste när man grillar zucchini är att absolut inte ha dem för länge på grillen för de blir så mycket godare när de har tuggmotstånd kvar.

lördag 1 augusti 2015

Grillmiddag igen

I dag har vi haft mina föräldrar, min brorsa och hans yngsta barn här på middag och självklart bjöd vi på grillat. Inte så mycket nyheter, utan nu har vi kommit på ett bra koncept som vi ofta kör på. Så varför ändra? Dessutom finns det mycket att välja på så det finns något för alla smaker.


Grillmiddag igen
Från grillen
zucchini
ryggbiff
ribs (revbensspjäll)
Från köket
potatisgratäng
bearnaisesås
mangosalsa
gurkstavar


Nu är det bara att ladda om för nästa middag och den är på måndag för två av mina tjejkompisar. Eftersom grillmästarn inte är hemma då måste jag komma på något annat än grillat att bjuda på. Känns bara så himla konstigt och ovant att försöka komma på mat som inte tillagas på grillen :) Men det ska nog gå bra. Men det blir imorgon för nu ska jag sjunka ner i tv-soffan med en kopp te.

Mandelkaka med bär

Både supermåne och blå måne var det visst i natt. När jag läste det igår var jag rädd för ännu en natt med lite sömn. Men i natt har jag äntligen fått sova. Kunde till och med somna om när jag vaknade till en aning när Leif och Isak for i väg på fotbollsmatch. Den sömnen var välbehövlig och nu ska jag sätta i gång att planera inför de tre kommande middagarna med gäster. Det kommer bli festmiddag varannan dag och rester varannan dag :)

I veckan bakade jag en god kaka med mandelmassa toppad med bär. Som vanligt blev det mest blåbär, men även lite hallon strödde jag på.


Mandelkaka med bär
2 ägg
1,5 dl strösocker
2,25 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
200 g mandelmassa
125 g bär
50 g smör el margarin

Vispa ägg och socker poröst.
Blanda mjöl och bakpulver.
Riv mandelmassan.
Rör ner alltsammans i äggsmeten. Blanda försiktigt till en slät smet.
Bred ut smeten i en smord och bröad springform.
Lägg på bären. Hyvla tunna skivor av kallt matfett och lägg ovanpå.
Grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen 40-45 min.

En smarrig kaka med mycket smak av mandelmassa. Det hade gärna kunnat vara lite mer bär på kakan för min del. Jag vågade dock inte tillsätta mer bär för jag var rädd att kakan skulle bli för blöt eftersom jag dessutom använde frysta bär. Men jag hade nog kunnat tillsätta lite mer bär utan problem.


Måninfo:
Blå måne: När det är två fullmånar samma månad. Nu i juli var det den 3 och sen den 31.
Supermåne: Månen går extra nära jorden.

fredag 31 juli 2015

Njuter

Solen skiner och det är fredag så nu njuter vi för fullt ute på altan. Det blir bara ett kort mobilinlägg för jag vill inte gå in till datorn.


Innan middag tog vi en god läskande fredagsdrink. Alkoholfritt till barnen och lite alkohol i min. Sen åt vi de godaste grillade hamburgarna. Grillmästarn lyckades än en gång. 

torsdag 30 juli 2015

Solros i väntan på solen

Solen försöker kämpa sig fram men det ligger ett tätt molntäcke i vägen. Få se om den orkar sig fram lite grann åtminstone innan dagen är över. I väntan på solen får jag njuta av denna fina solros som jag fick när jag fyllde år. Tyvärr har jag bara kvar den på bild i dag men när jag ser bilden kommer jag ihåg hur vacker den var i mitt stora fönster.


Nu laddar jag för middag med två barndomskompisar, jag räknar med god grill-middag för det brukar det bli när Maria bjuder. Och till efterrätt blir det nog något smarrigt med choklad. För alla vi tre älskar choklad så det vore dumt att bryta ett vinnande koncept. Följ mig på Instagram (@matro_sara) så får ni se vad jag äter ikväll….

Varm smörgåstårta - stor varm macka

Vilken natt! 
Jag har sovit uruselt, jag som inte brukar ha problem att sova om jag inte blir störd av sjuka och/eller nattvakna barn. Men i natt har jag vaknat flera gånger, vissa gånger hade jag problem att somna om dessutom. Inte likt mig! När det väl var morgon och dags att stiga upp kändes det som att jag inte hade sovit något alls (fast det hade jag ju gjort). Såg nu att det är fullmåne imorgon. Är det månen som spökar även för mig? Ida brukar ju påverkas ibland, fast inte lika ofta nu som när hon var yngre.

Om man vill ha ett avbrott på grillmiddagar är det här ett lättfixat alternativ. Eller kanske passar det bra till sommarlovslediga barn. Vi brukar kalla detta för varm smörgåstårta men tänker man på en vanlig smörgåstårta som ska värmas så låter det allt annat än gott. Så stor varm macka är kanske ett bättre namn. Eller vad tycker ni?


Varm smörgåstårta - stor varm macka
3 halvmånar/skivor Hönökakor eller liknande
Fyllning 1
1 liten zucchini
10 cm purjolök
2 morötter
2 dl crème fraiche tomat och basilika
salt o peppar
Fyllning 2
Lite av fyllning 1
några skivor salami
majskorn
0,5-1 dl crème fraiche
1-2 msk chilisås
1-2 tsk smulad basilika
Topping
Lite fyllning
1 paprika
riven ost

Fyllning 1
Skär zucchinin i bitar, purjolöken i strimlor och riv morötterna.
Bryn allt så det mjuknar men inte får färg.
Rör ner crème fraiche, smaka av med salt och peppar.
Lägg en brödskiva på en bakpappersklädd plåt.
Bred ut ca hälften av fyllningen på brödet.
Fyllning 2
Tillsätt salami i bitar, majs, crème fraiche, chilisås och basilika till det som är kvar av fyllning 1.
Smaka av med salt o peppar.
Lägg på en skiva bröd på fyllning 1.
Bred ut nästan all fyllning 2 på brödet. Men spara lite till översta lagret.
Topping
Lägg på sista brödet.
Bred ut resten av fyllningen.
Lägg på skivad paprika
Strö över riven ost.
Gratinera i 200 grader i 15-20 minuter.
Servera med god sallad.


Undrar ni varför jag använder vanlig crème fraiche i fyllning 2? Det är så enkelt att den smaksatta tog slut så jag smaksatte den själv eftersom jag hade vanlig crème fraiche hemma. Konstigare än så var det inte.

Majs tillsatte jag först till fyllning 2 för vi hade kvar bara lite grann från en tidigare middag. Perfekt att göra en sån här lunch eller middag när man har lite rester som behöver ätas upp. Man kan ju fylla detta med nästan vad som helst och det blir ändå gott.

Fyllning 1
Redo för ugn

onsdag 29 juli 2015

Svartvinbärsfylld köttrulle med tillbehör

Nu är det dags för årets recepttävling för bloggare anordnad av Cono Sur och Spring Wine o Spirits. En tävling jag även var med i i fjol och hade sen en kanonkväll i Stockholm tillsammans med de andra bloggarna. Här kan ni läsa mer om det. Hoppas på en lika trevlig kväll i år.

I fjol gjorde jag ett recept till det vita vinet men i år valde jag det goda röda vinet istället. Vinet som denna maträtt ska passa till är Cono Surs Organic Cabernet Sauvignon Carmenere.

Det är många moment i detta recept, men låt dig inte avskräckas. Det är många lätta moment och både chutneyn och balsaomicosåsen kan du göra i förväg.


Börja med att göra svartvinbärschutneyn som ska användas till köttet och koka balsamicosåsen som ska reduceras och behöver kokas ett tag. Dessa två moment kan förberedas någon dag i förväg.


Svartvinbärschutney
3,5 dl rensade svarta vinbär
1 tsk finhackad rosmarin
1 rosmarinkvist
0,75 dl muscovadosirap
1 msk balsamvinäger
2 msk vatten
0,5 spansk peppar
1 finhackad schalottenlök

Lägg samtliga ingredienser i en vid kastrull.
Låt koka på svag värme i 15–20 minuter eller tills nästan all vätska kokat bort.
När allt kokat samman ordentligt, ta av kastrullen från plattan och låt kallna.
Ta sedan bort rosmarinkvisten.
Chutneyn ska vara både söt o sur och du kan eventuellt behöva smaka av med mer sirap eller balsamvinäger.


Balsamicosås
0,25 st gul lök, finhackad 
0,5 msk smör 
1 msk tomatpuré 
0,25 dl brun farin 
0,5 dl balsamvinäger 
1,5 dl Cono Surs Organic Cabernet Sauvignon Carmenere
1,5 dl vatten 
2 msk kalvfond
1 krm salt 
0,5 krm svartpeppar 
0,5 msk maizena, majsstärkelse 

Finhacka löken och fräs i smör. 
Tillsätt tomatpuré och farinsocker och rör så att det inte bränns men gärna får lite färg. 
Häll på balsamvinäger, vin och vatten och koka ihop till hälften. 
Rör ner kalvfond, salt och peppar. 
Sila såsen och häll tillbaka den i kastrullen. 
Red med majsstärkelse utrört i lite vatten.

Samma dag som det ska ätas är det dags att tillaga det övriga. Börja med köttrullen som sen kan vila lite medan du fortsätter med potatisen. Jag använde såklart älgkött eftersom det är det vi har en massa av i frysen, men vinet sägs passa bäst till nötkött.


Svartvinbärsfylld köttrulle
1 kg kött t.ex. fransyska, rulle
3 dl Norrlandsost (något mildare variant av Västerbottensost)
0,5 dl hackad schalottenlök
1 dl svartvinbärschutney
svartpeppar
salt

Skär upp köttet så att det blir en platta.
Blanda ihop riven ost, hackad lök, svartvinbärschutney och nymalen svartpeppar.
Bred ut blandningen över köttplattan.
Rulla ihop som en rulltårta och knyt med steksnöre.
Salta och peppra köttet på utsidan och stek i smör så att det blir en stekyta.
Stek färdigt på låg värme i ugnen på galler över potatisen (gärna 100 grader om du inte har bråttom så blir köttet mört o gott).


Potatisskivor
Potatis
rosmarin, både torkad och färsk
salt och peppar

Skiva potatisen.
Lägg den i en smord ugnsform.
Salta och peppra.
Smula över torkad rosmarin och lägg färska kvistar av rosmarin på potatisen.
Tillaga i ugnen under köttet tills potatisen är mjuk och god.

Strax innan det är dags att äta och medan kött och potatis är i ugnen är det dags att börja med shiitakegrönsakerna och värma på balsamicosåsen.

Jag använde shiitakesvamp eftersom den är god men även för att den odlas på Mjölkuddsberget i Luleå inte långt ifrån där jag bor. Lite exotiskt och mycket kul.

Lite info: Shiitake svampen kommer från Japan där den anses ha många positiva medicinska effekter. Denna kryddiga svamp, med bra proteiner, rikligt med fiber och b-vitamin, har en tydlig umamismak. Prova några Shiitakesvampar och upplev något annorlunda! Svamp av god kvalitet skall vara fast med hattkanten inrullad.


Shiitake-grönsaker
schalottenlök
shiitakesvamp (eller annan svamp)
sparris
sockerärter

Finhacka löken och stek den mjuk i lite smör. Ta upp den från stekpannan.
Skär sparris i mindre bitar och stek bitarna mjuka i smör. Ta upp den från stekpannan.
Skär sockerärter i mindre bitar.
Stek svampen i torr stekpanna, tillsätt sen en klick smör. Salta och peppra.
Tillsätt lök, sparris och sockerärter.
Vänd runt för att allt ska bli varmt. Men kom ihåg att grönsakerna ska ha kvar lite krispighet.


Dags att äta! 
Skiva upp köttet. 
Servera med potatisskivor, shiitake-grönsakerna, svartvinbärschutney och lite balsamicosås.

Färskpotatispaket på grillen

God morgon!
Vi försöker vända tillbaka dygnet litegrann och det går sisådär. I dag lyckades jag och Ida stiga upp redan halv nio, nu måste vi bara se till att somna i tid ikväll så vi fortsätter komma upp i hyfsad tid resten av veckan också. På måndag ska Ida på återbesök för armen redan klockan 8. Hur ska vi lyckas ta oss upp?

Det är ju ingen hemlighet att vi älskar att använda grillen så mycket som möjligt på sommaren. När den ändå är varm är det lika bra att utnyttja den till fullo, så varför inte göra även potatisen på grillen?!


Färskpotatispaket på grillen
färskpotatis (rå)
purjolök
smör
salt

Tvätta eller skala potatisen.
Skär den i ganska små klyftor, skivor eller bitar.
Skölj och skiva purjolöken.
Lägg potatis på folieark tillsammans med lite purjolök.
Salta och lägg på en smörklick.
Vik ihop foliet till små paket.
Lägg på grillen i 20-30 minuter beroende på potatisens storlek och värme på grillen. 
Känn med potatissticka att de är mjuka och klar.

Vi använder ca 1-2 normalstora potatisar till varje foliepaket. Olivia som inte är så mycket för potatis älskar när vi har dessa potatispaket och Ida som nästan alltid älskar potatis älskar även den här varianten. Vilken tur :) Kom ihåg att göra flera paket per person för detta är försvinnande gott.

Potatis, majs, fyllda champinjoner, kyckling, kött och vitlöksbröd fixat på grillen.
Till det åt vi också pepparsås och sallad.

tisdag 28 juli 2015

Blåbär-smoothie

Mina barn äter/dricker smoothie lite i omgångar. Det kan gå jättelänge ibland mellan gångerna men där emellan kan de dricka flera per dag. Den här varianten gör de nog oftast eftersom vi ofta har mycket blåbär i frysen. Extra gott är det att dricka ur nya fina glas/flaskor. Jag älskar dessa flaskor med lock och hål för sugrör. De är snygga och man slipper eventuellt spill.


Blåbär-smoothie 1 port
1,5 dl frysta blåbär
1 dl yoghurt
1 dl mjölk

Kör allt i en mixer tills allt har blandats ordentligt.
Späd eventuellt med mer mjölk om du vill ha en lösare konsistens.
Drick och njut!

Jag är så glad att mina barn älskar den här sockerfria varianten, många av deras kompisar tycker den är för osöt. Ett perfekt mellanmål eller frukost, Olivia blandar ibland i ordning en smoothie på kvällen för att snabbt få i sig lite energi innan hon ska till skolan.

Ni som är observanta ser att bilden togs före Ida var tvungen att gispa armen.
Fast om jag kommer ihåg rätt så har hon sprickan redan där :(

Tänk att vi fick en dag med sol, så himla härligt. Den här sommaren njuter man till fullo de få dagar det är sol och varmt. I fjol trodde man knappt att det kunde bli kallt och i år tror man knappt det kan bli varmt. Ifjol köpte vi en AC, i år står den oanvänd och vi vill köpa en terassvärmare.

Svartvinbärschutney

Våra svarta vinbär börja så smått mogna men än får vi vänta ett tag på dem. När jag kokade denna chutney använde jag bär som vi hade kvar i frysen, men nästa gång kan jag kanske använda färska nyplockade.


Svartvinbärschutney
3,5 dl rensade svarta vinbär
1 tsk finhackad rosmarin
1 rosmarinkvist
0,75 dl muscovadosirap
1 msk balsamvinäger
2 msk vatten
0,5 spansk peppar
1 finhackad schalottenlök

Lägg samtliga ingredienser i en vid kastrull.
Låt koka på svag värme i 15–20 minuter eller tills nästan all vätska kokat bort.
När allt kokat samman ordentligt, ta av kastrullen från plattan och låt kallna.
Ta sedan bort rosmarinkvisten.
Chutneyn ska vara både söt o sur och du kan eventuellt behöva smaka av med mer sirap eller balsamvinäger.

Jag älskar kombinationen av sött och surt som jag lyckades få till även här. Den här chutneyn kommer jag använda till älgkött till hösten. Muscovadosirapen är inte bara söt utan man kan ana lite lakritssmak också.


Solen skiner. Jippie! Hoppas det håller i sig eftersom jag väntar fikabesök på eftermidda'n. Sitter just nu och funderar på om det blir frysrensningsfika eller om jag ska baka nånting. Googlar och hittar några roliga recept, det som är mindre roligt är att jag saknar de flesta ingredienserna eftersom kylskåpet gapar tomt. Så ska det bakas måste det handlas.

måndag 27 juli 2015

Kall varm macka

Efter gårdagskvällens oväder med blåst och regn trodde jag att hösten hade kommit för att stanna. Det var dessutom så mörkt som det bara brukar vara under senhösten innan snön har lagt sig. Men vi hade tur och ovädret gick snabb förbi, i dag på eftermiddan fick vi till och med se lite sol. Oj, vad jag njuter så fort solen visar sig. 

Vid middagstid for jag in till stan för att möta upp två kompisar för lite mat, fika och skvaller. När jag åkte hemifrån var det soligt och varmt men när vi väl satt på den uppvärmda uteserveringen blåste det och blev riktigt kallt innan vi hade ätit upp. Så vi betalade och gick till ett annat ställe - inomhus - för att ta efterrätten.


Vi åt alla en grillad surdegsmacka Kyckling Alfredo, som lät godare än den var. Två hårt rostade brödskivor som de hade lagt en kall ganska smaklös kycklingröra emellan. Lite mer fantasi (och smakkänsla) hade man kunnat önska sig. Och varför fick vi teet en halvtimme före mackan? Men det är ju alltid kul att träffas och surra...

På torsdag ska vi träffas hemma hos en av tjejerna istället, då lär maten bli mycket godare. Varför envisas man med att äta ute när det oftast alltid är så mycket godare hemma hos folk. Eller är det jag som har tur och bara känner matlagningskunniga personer.

Kanelkrans

Till min födelsedag var jag lite i valet och kvalet om jag skulle baka bullar eller inte. När jag sen såg en smarrig vaniljkrans på Instagram bestämde jag mig för att göra en kanelkrans (eftersom jag tycker bättre om kanelbullar än vaniljbullar). Det går ju så fort när man bakar en stor bulle istället för flera små, både vid utbakningen och gräddningen sparar man tid.


Kanelkrans
Deg
125 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
0,5 tsk salt
1 dl socker
1-2 tsk stött kardemumma
ca 14 dl vetemjöl
Fyllning
100 gsmör
2 msk kanel
1 dl socker
Ev. garnering
florsocker
vatten

Deg
Smält smöret i en kastrull. Häll sedan i mjölken och låt det bli fingervarmt.
Smula ner jästen i en bunke och häll på degspadet. Rör om så att jästen löser upp sig.
Blanda i salt, socker och kardemumma.
Tillsätt vetemjölet lite åt gången tills du får en smidig deg. 
Låt degen jäsa under bakduk i ca 30-40 minuter till dubbel storlek.
Fyllning
Blanda ihop allt till fyllningen.
Knåda degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en rektangel som är ca 1 cm tjock.


Bred på smörblandningen på degplattan. 
Rulla ihop till en rulle.
Dela rullen med en kniv på längden men låt de sitta ihop högst upp.


Tvinna/fläta degbitarna så att fyllningen hela tiden hamnar utåt.


Skär loss biten du lät sitta ihop och tvinna ev. den sista biten också. 
Gör sedan en ring av den och lägg på en bakplåt med bakplåtspapper.


Låt jäsa 20-30 minuter under bakduk.
Pensla ovansidan av kransen med smält smör och strö på ännu mer kanel och socker. 
Grädda sedan i mitten av ugnen i 175 grader i ca 30-35 minuter.
Låt sedan kransen svalna på galler under bakduk. 
Garnering
Vid servering: Blanda ihop florsocker och vatten tills den får en tjock rinnig konsistens. Droppa/häll på kransen för att den ska bli lite finare.


Eftersom vi inte skulle bli så många på mitt kalas (det har ju varit en hel del kalas den här våren och sommaren) så frös jag ner stora delar av kransen. Florsockergarneringen ringlar jag då på när det väl är dags att äta bulla, dvs jag fryser utan den.

söndag 26 juli 2015

Dumlehavrekakor

Oj vad det mörknar ute nu, snart kommer nog regnet som de hotat om och som visst ska hålla i sig över i morgon också. Perfekt då blir det ytterligare en städdag!Har fortfarande mycket kvar att sortera, rensa och sätta in i skåp. Ommöbleringar har en tendens att dra ut på tiden.

Detta tråkväder är inte bara ett perfekt städväder, det är även ett perfekt bakväder. Havrekakor är så himla gott, dessa med dumlekola i blir extra lite godare. Eftersom det inte är nå mjöl i dessa kakor är de superenkla att göra glutenfria, byt bara ut vanligt havregryn mot glutenfritt.


Dumlehavrekakor
150 g smör
3,5 dl havregryn (ev. glutenfritt)
1 dl strösocker
15 Dumlekola 

Smält smöret och rör ner havregryn och strösocker.
Hacka dumlen i småbitar och arbeta in dem i smeten.
Klicka ut matskedar i formarna tills all smet är slut i bunken.
Grädda i mitten av ugnen i 175°C i ca10 minuter.
Låt svalna helt innan du (tjuv)smakar dem.

Välj valfri storlek på formarna beroende på hur stora/små kakor du vill ha. Jag valde minsta bullfomarna och tyckte det blev en bra kak-storlek. Älskar verkligen havresmak på kakor och den senaste tiden har det blivit en hel del bakande med havregryn.

Älgkebab i solen

Vilken härlig kväll vi fick i går! 

Hotet om regn blev några få droppar precis när vi dukade ut, men solen vann och stannade sen kvar resten av kvällen. Efter vår sena middag satt jag kvar länge ute och njöt av kvällssolen med en kopp te och choklad. Bästa avslutet på en god middag.

Till middag grillade/stekte vi älgskav i muurikkan, som vi kryddade med salt, peppar och vanlig grillkrydda. Sen åt vi det i pitabröd tillsammans med sallad, tomat, lök och orientdressing. Så himla gott det var, detta kommer vi göra om snart igen.

Mums, det här kommer vi äta snart igen.
Det fungerar att sätta muurikkan på vanliga gasolgrillen också. Det kanske inte var opitmalt, men det fungerade.

Nu ska jag duka fram en stor god frukost, varma baguetter, finn crisp, skinka, salami, ost, grönsaker, melon, ägg, juice och te kommer finnas på vårt bord i dag. Bästa sättet att börja dagen på!

lördag 25 juli 2015

Cornflakespaj med rabarber

Här skruvas det Ikea-skåp så det står härliga till. Ja inte av mig då för jag skurar för fullt. Så fort ett skåp flyttas ska väggar, tak och golv torkas och sen ska det nya skåpet torkas innan det ställs på plats. Men snart står alla skåp där de ska och det roliga kan börja. Det roligaste kommer att bli att fylla mitt nya vitrinskåp med en massa fina glas, skålar och fat.

Med en rabarberdjungel i trädgården är det självklart att det finns rabarberpaj på alla sommarkalas. Och lika självklart är det att jag måste variera pajerna lite, nu senaste blev det en variant med corn flakes.


Cornflakespaj med rabarber
7,5 dl rabarber
0,75-1 dl socker
0,75 msk potatismjöl
Smulpaj
125 g smör
5 dl cornflakes smulas
1,5 dl vetemjöl
0,75 dl socker

Lägg rabarbern i botten av en ugnsform.
Blanda socker och potatismjöl och strö det över rabarbern.
Smält smöret.
Smula cornflakes med handen ner i en bunke.
Blanda vetemjöl och socker med cornflakes.
Häll det smälta smöret i blandningen och rör om.
Lägg cornflaksenröran ovanpå rabarbern i formen.
Grädda i 225 grader i ca 20 min. 

Isak tyckte den var lite hård, men jag tror andra skulle kalla den krispig. Jag hade den mindre mängden socker till rabarbern och jag tyckte pajen var lite väl sur så nästa gång provar jag med mer socker.

Om den ska vara mjölkfri är det bara att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin. Den borde bli god och vara enkel att göra glutefri också, se till att de corn flakes du använder är glutenfria och använd en glutenfri mjölmix eller kanske det glutenfria havremjölet som finns nu.

Glass-skålar

När jag fyllde år fick jag fina rosa glass-skålar av kartong med plastskedar av Ida. Undra varför en glasstokig tjej ger sin mamma fina rosa skålar som man ska äta glass i? Jo, för att man själv vill äta glass ur dem. Smart tjej! Och vad passar bättre att muntra upp en nygipsad tjej med än att hon får använda de nya fina skålarna.

Visst är det fina skålar?
Åh vad gott det ser ut….
Jag måste bara provsmaka lite.

fredag 24 juli 2015

Smörgåstårta - Favoriten

I dag blev det äntligen en tur till Ikea och jag fick köpa lite smått och gott som jag länge velat ha. Så nu sitter jag ute och njuter av den sista kvällssolen på altanen och Leif är inne och monterar möbler. Bra arbetsfördelning :) När han är klar med alla hyllor och skåp ska jag äntligen få rensa, sortera och få lite ordning både här och där. Perfekt jobb nu när det visst ska regna i flera dagar (igen).

Jag klarar knappt att skriva ner det här receptet för jag blir så sugen på att äta smörgåstårta igen. Många tror att det är svårt att göra smörgåstårta och vågar inte prova utan köper hellre. Men det är ju jätteenkelt att göra och inget man behöver oroa sig för.


Smörgåstårta - Favoriten

Dagen före servering
Kantskär
36 skivor Rasker rostbröd, både vanlig och fiber använde jag

Blanda ihop allt till lager 1
5 kokta ägg
200 g philadelphiaost
lite grädde för att göra det smidigare
salt och peppar

Blanda ihop allt till lager 2
ca 15 (ganska små) skivor skinka, klippt i små bitar
2 små burkar krossad ananas, avrunnen
1 burk crème fraiche
1 msk majonäs
salt o peppar

Blanda ihop allt till lager 3
ca 100 g bredbar leverpastej
ca 100 g gurksallad
lite grädde för att göra det smidigare

Vispa ihop allt till täcklagret
2,5 dl vispgrädde
1,5 dl crème fraiche
0,5 dl majonäs

Montering
Lägg 9 skivor fiberbröd på ett fat. Ev. behöver några skivor delas för att passa på fatet.
Bred på äggblandningen.
Lägg på 9 skivor vitt bröd. 
Bred på skinkblandningen.
Lägg på ytterligare 9 skivor fiberbröd. 
Bred på leverpastejblandningen.
Lägg på de sista 9 skivorna vitt bröd.
Bred på täcklagret. 
Plasta in och låt stå kallt i ca 1 dygn.


Samma dag som servering
Garnera med
krossade ostbågar runt om
tunna gurkskivor
3 kokta ägg
0,5-1 kg oskalade räkor som skalas
physalis
vindruvor
körbärstomater
konserverade mandarinklyftor
machésallad
stjärnfrukt

Det här var riktigt gott och jag tror verkligen det här är mina favoritfyllningar och favoritgarnering. Jag vill ha mycket frukt och grönsaker på smörgåstårtor. Leverpastej kan ta över smaken över hela tårtan så ta inte för mycket av det lagret, den här mängden är perfekt enligt mig. De andra två fyllningarna kan man ta lite mer av om man vill eftersom ingen av de smakerna är speciellt dominant.

torsdag 23 juli 2015

Grillade fyllda paprikor

Tänk så härligt det är med bra kompisar!
Ida var lite låg och ledsen på förmiddagen pga den gipsade armen. Hon tänkte på allt hon inte kan och får göra och hon ville absolut inte gå till någon kompis. Vi försökte följa henne till nån kompis men hon ville inte visa gipset, hellre låg hon hemma och såg film. Mitt lilla hjärta som älskar att vara ute med kompisar! Men sen vände det tack vare bra kompisar som kom hit med presenter och "drog" med henne ut på skoj. Och nu har jag min svamliga tokiga glada tjej tillbaka. Så lite som behövs, men det viktiga - det var nån som gjorde det.

På instagram efterlystes receptet på de grillade fyllda paprikorna. Det svåra med alla dessa grilltillbehör är att det är Leif som grillar och det är inte det lättaste att få ur honom hur han gjorde. Hur varm är grillen? Hur länge grillade du? Direkt eller indirekt värme? Men jag gör så gott jag kan att få fram recepten åt er.


Grillade fyllda paprikor
paprikor
gul lök
crème fraiche tomat o basilika
riven ost

Dela paprikorna på mitten. Ta bort hinnorna.
Finhacka löken och blanda med crème fraiche.
Fyll paprikorna med blandningen.
Strö på riven ost.
Grilla tills paprikorna får lite färg.
Ta sedan bort från den höga värmen, men värmhåll dem ett tag så att paprikorna blir mjuka.

Ännu ett gott grilltillbehör som Leif lyckades riktigt bra med. Hoppas ni vågar er på att prova för det här var riktigt gott. Crème fraiche tomat och basilika är en av mina favoriter, självklart kan man ta vilken crème fraiche man vill.