lördag 12 juli 2014

Citronpotatis

Är det bara jag som är dagvild, eller? Man får tänka till både en och två gånger innan man kommer på vilken dag det är. Till slut kom jag på att det är lördag i dag och vi måste nog tyvärr åka en sväng in till stan och Luleå hamnfestivals tivoli. Vi har lovat Ida att hon ska få åka och nu är det ju inte många dagar kvar. Tivolin är bland det tråkigaste jag vet, skitigt och dyrt och jag förstår inte det roliga i att åka runt, runt, runt.

Till den grillade fetafyllda fläskfilénIdas kalas åt vi denna syrliga goda potatis.


Citronpotatis
1 kg färskpotatis
2 msk olivolja
salt, peppar
citronmarinad
1 citron
2 msk olivolja
0,5 dl hackade persilja
0,5 dl hackad gräslök

Skrubba potatisen och dela stora.
Blanda med olja, salt och peppar.
Rosta i 250 grader i ca 25 minuter.
Marinad
Riv citronskalet och pressa ur saften.
Blanda pressad citron och olja.
Ringla det över potatisen.
Strö över örtkryddor och citronskal.


För mig som älskar citron i mat var det här en riktig höjdare. Så mycket roligare än att bara servera rostad potatis kryddad med salt o peppar. Och så mycket vackrare med allt det gröna.

fredag 11 juli 2014

Fetafylld fläskfilé

Ännu en dag i solen och värmens tecken! 

Jag har tagit det lugnt hemma på altan förutom en sväng till Kvantum för att fylla på med lite frukt och grönsaker. Ida har för andra dagen i rad följt med en kompis i båt till en badstrand för bad o lek. Och för oss andra innebär det att det är väldigt tyst och lugnt här hemma hos oss :)

Nu är det så varmt ute så jag måste in o svalka mig lite och då passar jag på att skriva ner receptet på den goda fyllda fläskfilén vi grillade i måndags då Ida fyllde år och vi hade kalasgäster.


Fetafylld fläskfilé
800 g fläskfilé
150 g fetaost
10 körsbärstomater
1 dl basilikablad
salt, peppar

Putsa köttet och skär ett längsgående snitt.
Vik ut och fyll snittet med fetaost, delade tomater och basilika.
Krydda och bind ihop filén med snöre.
Grilla filén runtom till fin färg.
Grilla klart under lock ca 30 minuter.
Låt köttet vila i 10 min innan det skivas.

Fetaost är perfekt att grilla eftersom den inte smälter som annan ost gör. Vi förberedde genom att fylla och binda ihop alla tre köttbitar dagen före och sen fick de stå i kylskåpet tills de var dags att grilla dem. När man har gäster är det perfekt att bjuda på mat som går att förbereda så mycket som möjligt.

En platt köttbit med fetaost, tomater och basilika.
Fylld ihopbunden filé, redo för grillen.
Färdiggrillad och uppskuren filé redo att njuta av.

Idas 7årsmiddag

Jag har fått frågor om vad Idas födelsedagsmiddag bestod av. I väntan på att jag skriver in recepten får ni menyn här. Det blev riktigt gott och allt passade så bra ihop. När jag ser bilderna blir jag sugen att äta allt igen :)


Idas 7årsmiddag
grillad fläskfilé fylld med fetaost, körsbärstomater och basilika

ugnsrostad potatis med en dressing av olivolja, citron och färska kryddor

tzatziki med äpple istället för gurka

sallad
blandsallad, gurka, tomat, paprika och vattenmelon

vattenmelon
en varm sommardag är det gott med extra vattenmelon

Recepten kommer de närmaste dagarna. Så fort jag vill komma undan solen lite så går jag in och skriver lite på datorn :)
Uppdaterat: Nu har jag skrivit in alla recept så det är bara att klicka på namnen så kommer ni till respektive recept.

torsdag 10 juli 2014

7-kakor eller annat mönster

Vet ni vad jag ska göra nu efter att jag har publicerat det här receptet? Jag ska faktiskt lägga mig i solsängen med en bok. När hände det senast hemma i Luleå? Här hemma ska det alltid småplockas, fixas med mat/fika, tvättas, diskas och framför allt är det alltid nån som ropar "mamma". Men nu är det bara jag och Olivia hemma så då ska jag passa på. Ännu mer Vardagslyx! Verkar bli en kanondag det här...

Det var mycket pillerjobb med dessa kakor. Eftersom jag inte hade nån pepparkaksform att stansa ut sjuor med (som är det enklaste sättet) fick jag forma hela den rosa degen till en sjua och det gick lite sisådär som ni ser. Vissa ser ut som sjuor i alla fall.


7-kakor eller annat mönster
200 g smör
1 tsk vaniljsocker
1 dl strösocker
4,5 dl vetemjöl
karamellfärg

Arbeta ihop ingredienserna till degen i t ex en matberedare eller på arbetsbänk. 
Ta en tredjedel av degen och blanda med karamellfärg 
tills den har den färg du vill ha och är jämn i färgen.
Forma den färgade degen till en rulle och gör sedan en sjua av hela. Det liknade mer ett liggande L.
Om man har en pepparksform att använda så blir det lättare.
Då kavlar du ut degen och stansar ut mönstret med pepparkaksformen.
Stapla sedan alla hjärtan/stjärnor eller vilken form du nu använder ovanpå varandra 
och pressa ihop dem lite.
Fortsätt tills du har använt upp hela den färgade degen.

Kavla den ofärgade degen och linda om den färgade. 
Var försiktig så att du inte förstör formen på den färgade degen. 
Eventuellt får du ta lite i taget och fylla ut runt den färgade degen.
Se till att du får ofärgad deg överallt.
Rulla lite försiktigt så att det blir en avlång rulle med bra form.
Plasta in rullen och låt vila i kyl minst 30 min. 
Skär i 0,5 cm tjocka skivor, lägg på plåt.
Grädda i 175° 8-10 minuter

Om man har knådat degen mycket för att få in färgen kan det vara svårt att kavla degen för den är för mjuk. Sätt i så fall in den i kylskåpet några minuter.

Det blev fina effektfulla kakor och tack var det så var det värt allt pyssel med att få till dem. Ska bli kul att prova stansa ut t.ex. stjärnor nästa gång och se om det sättet är enklare. Jag har fått för mig att det blir mycket enklare då.

Altanfrukost

Frukost på altanen är bland det bästa jag vet. Vardagslyx deluxe! När det är varmt redan till frukost DÅ är det sommar. Och tänk, nu kommer jag knappt ihåg när vi senast åt frukost inne i köket. Köksbordet har förvandlats till ett pyssel- och legobord där Ida håller på med alla sina födelsedagspresenter.


Fast i morse var det lite tomt till frukost. Eftersom våra gäster, tyvärr, har åkt hem så struntade även barnen i att komma ut o äta frukost med oss. Det var visst inte lika kul att äta med bara mamma och pappa :)

onsdag 9 juli 2014

Pizza och bad

De 30 graderna gjorde att vi var tvungna att leta fram Idas gamla barnpool när vi kom hem från stranden. Vilken värme! Skönt att kunna svalka sig med vatten även hemma på altan. Barnpoolen som vi har varit så nöjda med i flera år har nu sett sina bästa dagar, men än fungerar den hyfsat. Duschen från taket fungerar inte riktigt utan det läcker en hel del, men nu håller Ida i slangen istället och duschar/svalkar sig med.


Tänk så fort man glömmer! Nu är det svårt att tänka sig att början på sommaren var såå kall och tråkig. Det var så varmt idag så vi orkade varken ställa oss i köket eller vid grillen utan vi gjorde det enkelt för oss o beställde pizza till barnens stora glädje. 

Hawaii
Kebabpizza

Just nu är det 24 grader utomhus och det känns nästan som det dubbla här inne. Jag tror jag måste gå ut o svalka mig lite innan kvällens vm-semifinal-fotbollsmatch börjar och som vi hoppas blir bättre och mer spännande än gårdagens som Tyskland vann med 7-1 mot Brasilien. 

Ostkex

Är det inte typiskt! Jag rensade kameran igår på en massa bilder och jag var så säker på att jag redan hade publicerat det här receptet så jag kastade alla ostkex-bilder från kameran. Men nu upptäckte jag ju att jag inte alls hade gett er det här receptet. Tack o lov fanns ett kort på ostkexen sparat på datorn.

När jag gjorde de olivfyllda ostbollarna använde jag mig inte av all deg, utan jag lämnade lite till att göra dessa kex. Så att även de som inte tycker om oliver skulle få känna hur gott det var.

Längst fram är ostkexen och bakom ligger de olivfyllda ostbollarna

Ostkex 
100 g smör
2 dl riven västerbottensost
2 dl vetemjöl
1 msk vatten
cayennepeppar
paprikapulver

Blanda smör, mjöl, ost, vatten och en gnutta cayennepeppar till en deg i en matberedare. 
Forma degen till en rulle.
Rulla ev. i paprikapulver.
Låt vila i kylskåp i ca 30 minuter.
Ta ut rullen och skär i skivor (ca 0,5 cm).
Lägg över på en bakpappersklädd plåt och grädda i 225 grader i ca 8 min. 
Låt kallna och servera till en god drink.

Jag gjorde rullen riktigt smal så att det skulle bli små söta ostkex, perfekt att sätta hela kexet in i munnen på en gång. Paprikapulvret gav en fin orange färg. Perfekt att göra både dessa ostkex och de olivfyllda ostbollarna - två tilltugg av en deg!

Tillbaka till solstolen i skuggan och invänta middagen!

7 sorters 7-kakor till Ida

Det var för länge sen som jag bestämde att tårtan skulle se ut som en sjua på Idas 7årskalas. Sen när jag började planera inför Idas kalas blev jag mer o mer sugen på att allt skulle se ut som 7:or. Självklart bjöd vi på 7 olika sorter också. Mycket 7:or till en tjej som är född 070707 och fyllde 7 år. Jag har haft så himla kul när jag har planerat o bakat och jag blev så nöjd med hur jag lyckades få dit 7:or på olika sätt. 

7 sorters 7-kakor till 7-åringen som föddes 070707

Jordgubbstårta



Minikokosmuffins med rosa frosting och mandelmassa-sjua




Om ni klickar på namnen så kommer ni till recepten.

tisdag 8 juli 2014

Premiärdopp

Äntligen blev det ett premiärdopp i älven för Ida. I fjol var premiärdoppet redan i maj och i år fick vi vänta ända till juli. Det är nog rekordsent. Jag stod i vattnet ett bra tag medan Ida badade och det var riktigt varmt, det trodde jag faktiskt inte att det skulle vara. Hur har vattnet kunnat bli så varmt?


Innan badet i älven satt vi på altanen i skuggan medan karlarna (Leif & Leffe) jobbade i solen med att skotta ut jord på gården så att den blir jämnare innan vi ska så gräs. Himla bra med arbetsvilliga gäster :)

När vi satt och myste på altanen fick vi besök av sötaste grannen - Chihuahuan Eddie. Ida satte sig genast ner och myste med honom.


Som vanligt blev det sen middag, men den som väntar på nå gott väntar aldrig för länge. Och i dag blev det nå gott. Go'middan bestod av surströmming, tunnbröd, potatis och lök.

Brysselkex

Här har vi vaknat upp till en sommardag med en temperatur på nästan 30 grader. Trots det fina vädret var jag tvungen att börja med att röja och städa lite inomhus. Det märks att vi har haft fullt upp med kalas. Det låg kartonger från alla paket i hela hallen som nu ligger i bilen. Hela tvättstugan var full med smutsiga kläder och handdukar som nu ligger insorterade i rätt tvättkorg och en maskin är igångsatt. Hela köket var fullt med disk som nu är uppdiskad. Så nu kan jag gå ut och njut av sommaren.

En av kakorna på Idas 7-årskalas var Brysselkex som jag garnerade med en sjua för att det skulle passa för en 7-åring.


Brysselkex
200 g smör
1 tsk vaniljsocker
1 dl strösocker
4,5 dl vetemjöl

Garnering:
1 dl strösocker
1 krm karamell-/hushållsfärg

Arbeta ihop ingredienserna till degen i t ex en matberedare eller på arbetsbänk. 
Rulla ut degen till längder, ca 4 cm i diameter. 
Blanda strösocker med karamell-/hushållsfärg.
Rulla längderna i det färgade strösockret. 
Låt ligga i kyl ca 1 tim. 
Skär längderna i ca 1 cm tunna skivor, lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. 
Grädda i mitten av ugnen i 175° ca 8 min.

Sjuan gjorde jag genom att doppa en vass kniv i hushålls-/karamellfärg och sen skriva/skära en sjua innan kakorna gräddas. Utan sjuan är Brysselkex en gammal klassisk småkaka som är enkel att göra, perfekt inför ett kalas då mycket ska bakas. Jag gjorde rullen ganska liten så att det blev små kakor eftersom jag hade så många sorter på fikabordet.

måndag 7 juli 2014

Firat 7 i dagarna 2

Nu har Ida blivit firad i dagarna två. 

Igår hade hon kompiskalas och bjöd på våfflor med en massa gott och i dag var det dags för släkten att fira vår 7-åring och vi började med fika i den härliga och varma sommarsolen.


Hela fikabordet bestod av sjuor!
Ida är född 070707 och i dag fyller hon alltså 7 år. Så läckert, så jag kunde inte motstå ett 7-tema.


Sen bjöd vi på grillat, en fylld fläskytterfilé, och citronpotatis med en äppeltzatziki som vi njöt av ute i den varma härliga kvällssolen. Som vi har längtat efter varma sommarkvällar. Nu när de är här njuter vi för fullt.

söndag 6 juli 2014

Köttfärsgratängpaj

Vilken härlig dag det ser ut att bli i dag. Perfekt eftersom vi har planerat för att Ida ska ha sitt kompiskalas utomhus, hade blivit jobbigt om det spöregnade. Men nu är det inte ett regnmoln i sikte, så vi kan köra kalaset enligt plan. Tur det eftersom vi inte hade någon reservplan.

Jag har ju glömt att ge er receptet på köttfärsgratängpajen vi åt tidigare i veckan, en regnig kall dag. Olivia som tror att hon inte tycker om köttfärs var inte glad när hon såg att det skulle bli något med köttfärs till middag. Men sen såg hon kronärtskockshjärtana och då blev hon genast på bättre humör och hon tyckte faktiskt att det blev en riktigt god middag till slut.


Köttfärsgratängpaj
1 rulle smördeg
4 hg köttfärs
salt o peppar
1 burk färdig tomatsås, ca 400 g
grönsaker
1 rödlök
10 körsbärstomater
20 oliver utan kärnor
1 burk kronärtskockshjärtan
ostsås
2 dl grädde
2 dl mjölk
3 dl riven ost
ev 1 msk maizena
salt o peppar

Degen
Kavla ev. ut smördegen något så att den passar en gratängform.
Smöra formen och klä med degen.
Ställ i frysen.
Köttfärsen
Bryn köttfärsen tills den får fin färg, salta och peppra.
Blanda ner tomatsåsen.
Låt puttra medan du fortsätter med det övriga.
Ostsåsen
Koka upp grädde och mjölk.
Blanda ner osten och låt smälta under omrörning.
Red ev. såsen med maizena utrört i mjölk. Tillsätt lite i taget till bra konsistens.
Smaka av med salt o peppar.
Grönsakerna
Skala och dela löken i klyftor.
Dela kronärtskockshjärtan i fyra delar.
Halvera tomaterna.
Gratängpajen
Ta ut formen ur frysen och förgrädda i 200 grader i ca 3 minuter.
Fyll pajskalet med köttfärsen.
Fördela alla grönsakerna över köttfärsen.
Häll över ostsåsen.
Gratinera i 200 grader i ca 15 minuter.

Mycket godsaker samlade i en och samma maträtt. Jag tog dock lite för mycket maizena så ostsåsen blev lite för tjock, enligt mig. Men det är ju lätt åtgärdat :)

lördag 5 juli 2014

Thaichilipastasallad

Puh nu har vi sjunkit ner i soffan efter en dag full med kalasfix. Vi har städat inne och ute, vispat ihop nästan 4 liter våffelsmet, bakat tårtbotten, klippt gräset, ställt i ordning för 7-kamp, fixat bord, bänkar och stolar, blåst ballonger och fyllt vattenballonger. Nu är det lite småfix som att duka, pynta och grädda våfflor kvar att göra imorgon, så det känns som att läget är under kontroll.

Till gårdagens grillade kött åt vi en krämig pastasallad med smak av thaichilisås.


Thaichilipastasallad
300 g pasta
2 dl lätt crème fraiche
1 paprika
0,5-1 rödlök
1-2 avokado
2 msk thaichilisås
tabasco
salt o peppar

Koka pastan och låt svalna.
Skär paprika i bitar.
Skala och strimla rödlöken.
Blanda pasta, crème fraiche, thaichilisås, paprika och rödlök.
Smaka av med salt, peppar och tabasco.
Skär avokado i bitar och vänd försiktigt ner den i pastasalladen.


Perfekt med avokado i en pastasallad eftersom den gör så att det blir en extra krämig sallad. Nästa gång tar jag nog mindre crème fraiche och en extra avokado. Ta de grönsaker du tycker om, men jag tycker det blev riktigt gott med rödlök och paprika till avokadon och pastan. Sen serverade jag tomat (såå gott till lök) på sidan om för jag var rädd att pastasalladen skulle blir för vattnig annars.

Ett tips är att tillsätta crème fraiche lite åt gången, inte allt på en gång, för att det inte ska bli för mycket. Jag, personligen, vill inte ha för mycket crème fraiche i mina sallader, det här var nästan på gränsen. Men det är ju så individuellt hur man vill ha det.

Alla ballonger som är redo att hängas upp imorgon.

fredag 4 juli 2014

Glass o grill

Efter en småseg morgon kom vi i alla fall igång efter lunch och fick lite gjort. Medan Leif, Isak och Ida var nere vid älven och provade sina nya fiskespön åkte jag o inhandlade lite mer till söndagens barnkalas. Mycket att fixa, men snart är vi nog redo för våffelkalas med 7-kamp.


Som vanligt blev det en sen grillmiddag och i väntan på den tog jag en glasspinne-drink. En rolig grej som jag har varit sugen att prova ett längre tag, men det har aldrig blivit av. Men med en glasstokig liten tjej i huset gäller det att passa glassen ordentligt, för det är inte en barnvänlig glass.

Vi grillade närproducerade ekologiska fläskkotletter som vi bara torrkryddade innan vi la dem på grillen. Till det åt vi en krämig pastasallad med avokado, rödlök och mycket annat gott.


Är det fler än jag som ska bänka sig framför tv:n nu för att se vm-fotboll? 
Kvartsfinal mellan Brasilien och Colombia! 

Vem hejar ni på? Det skulle ju vara kul om Brasilien går hela vägen i sitt hemma-vm. Men samtidigt håller jag lite på Colombia för en av Isaks bästa kompisar är från Colombia. Isak håller på Brasilien för att kunna reta sin kompis, men "skrattar bäst som skrattar sist…." som svensk ska man kanske inte vara så kaxig just nu i fotbolls-sammanhang :)

Olivfyllda ostbollar

Känner mig lite trött i dag, men inget som inte några koppar te kan fixa till (hoppas jag). 
Är redan inne på min andra. 

Kom hem lite sent, men inte jättesent, från gårdagens fest dit alla föräldrar till Idas klasskompisar var bjudna, men vi blev inte så många. Men vi som kom hade en väldigt rolig kväll. En kväll med väldigt mycket surr och skratt, ibland skrattade jag så tårarna sprutade. Så härligt!

Till gårdagens fest hade jag bland annat med mig dessa olivfyllda ostbollar som var ett salt o gott tilltugg.


Olivfyllda ostbollar
100 g smör
2 dl riven västerbottensost
2 dl vetemjöl
1 msk vatten
cayennepeppar
1 burk gröna oliver 

Blanda smör, mjöl, ost, vatten och en gnutta cayennepeppar till en deg i en matberedare. 
Låt oliverna rinna av väl. 
Ta en liten bit deg och platta ut i handen. 
Lägg på en oliv och vik över deg och forma till en boll.
Lägg över på en bakpappersklädd plåt och grädda i 225 grader i ca 10 min. 
Låt kallna och servera till en god drink.


Ett riktigt gott tilltugg med mycket sälta både från osten och oliven. Jag vet att det är många som inte tycker om oliver så det är kanske bra med en lite varning eftersom oliverna göms så bra i ostdegen.

Det blev en lätthanterlig deg så de var väldigt enkla att göra, jag "slängde ihop" dem strax innan vi skulle åka till festen. 

Ta en bit deg, lägg på en oliv och rulla sedan till en boll.
Olivfyllda ostbollar redo för ugnen.

torsdag 3 juli 2014

Föräldrafest på gång

Är in en snabb sväng för att visa att jag lever :) Vi ska alldeles snart cykla iväg på fest med Idas klass föräldrar - bara föräldrar inga barn! Har ni bra sammanhållning mellan föräldrarna i era barns grupper och klasser? Det har varit lite olika genom åren för våra barn. Men det är guld värt när de växer upp att man då även känner föräldrarna. Tips till er som har små barn fortfarande!

Man skulle inte ha med sig något förutom egen dryck och sen beställer vi pizza, men jag har ju lite svårt för att inte bidra med något ätbart. Så på eftermiddagen i dag slängde jag ihop lite enkla drinktilltugg.


Nu måste jag rusa, men recept kommer i morgon…om det går att äta vill säga. Jag lär väl få se och höra det i kväll.

Hjortronpannacotta

Jag hade tänkt ge er det här recept-inlägget redan igår men jag hann inte, helt plötsligt var klockan efter midnatt och jag var alldeles för trött för att sätta mig vid datorn. Hela eftermiddan röjde, rensade, städade och sorterade jag och Olivia i källaren. Detta källar-projekt tar sin lilla tid men vi är ordentliga och låter det ta tid så att det blir riktigt bra.

Här kommer ännu ett gott recept på pannacotta, den här gången med smak av hjortron.


Hjortronpannacotta
5 dl grädde
1 dl gelésocker
1,5 dl hjortron

Mixa bären ordentligt med stavmixer.
Koka upp grädde och socker.
Låt koka i 30 sek.
Rör ner bärmoset och blanda ordentligt.
Häll i portionsglas.
Låt stå kallt i minst en timme men gärna fler.

En len, krämig pannacotta med tydlig smak av hjortron. Den stelnade inte ordentligt men för mig gjorde det inte så mycket för den var otroligt god i alla fall och var väldigt krämig. Vill man att den blir hårdare får man nog öka på sockret. Jag har gjort denna pannacotta två gånger redan och första gången serverade jag den med dajmsnittar (se bilden) och andra gången med en klick hjortronsylt.

Vi det är här laget vet ni att det går bra att göra pannacotta på mjölkfria alternativ, t.ex. Oatlys iMat, för det skriver jag varje gång jag publicerar ett pannacotta-recept (och nu börjar det bli några). Men för säkerhets skull skriver jag det igen.

onsdag 2 juli 2014

Rösta på mitt grillrecept

Som jag skrev redan i det inlägget så är det mitt bidrag i Icas grilltävling. En tävling som nu har börjat och där det gäller att rösta på "bästa" grillreceptet. Tävlingens alla bidrag hittar ni här och det är även där ni röstar på er favorit.


Ni får gärna gå in och rösta på mitt bidrag! 
Man kan rösta en gång per dag och ip-adress. Så nu är det bara in o rösta hela juli månad.

Jag tävlar i årets grillmästare 2014

Visst kommer ni ihåg rabattkoden hos Duni? Nu kan ni handla fina och praktiska dukar, servetter, tallrikar, glas, uppläggningsfat, ljus, skålar, ja en massa har de. Gå in och titta! Jag blev förvånad att de hade ett så stort sortiment. Här hittar ni rabattkoden.

tisdag 1 juli 2014

Sommar- och kalasmånad

1 juli - nu har kalasmånaden börjat! Vi börjar med Idas två kalas, ett för klassen och ett för släkten och sen mindre än två veckor senare är det dags för mig att fylla år. Men jag nöjer mig med ett kalas :)

Det blir en månad full av besök också - det börjar med Leifs tremänning med fru som stannar några dagar (alldeles för få tyckte barnen), sen kommer Leifs föräldrar och när de har åkt hem då kommer brorsan med familj. Jag förstår att alla vill till Luleå för nu har ju äntligen sommaren kommit hit :)


Mamma kom förbi en sväng och vi satte oss ute i kvällssolen med ett glas jordgubbsvin. Vilken sommarkänsla! Strawberry Blush är ett lågalkolholvin (5,5%), perfekt på sommaren då det har en tendens att bli ett glas vin lite då och då - vardag som helg.

När man säger jordgubbsvin tänker de flesta på nå sötsliskigt vin, men det är helt fel när det gäller Strawberry Blush som är friskt och gott. Vill man ha det sötare häller man i lite Sprite eller liknande och vill man ha det lite festligare häller man i lite mousserande vin. Eller så gör man det enkelt för sig och lägger i nån jordgubbe och lite is och serverar, precis som jag gjorde i dag.