måndag 25 november 2013

Matsedel v.48 november 2013

En ny vecka är här som avslutas med första advent, så lördagens middag är självklar. Vi äter alltid julmustkyckling på första-advents-helgen. När jag läste upp veckans matsedel jublade barnen när jag sa julmustkyckling.Vet inte om det är själva kycklingen som är det viktiga eller traditionen och vetskapen om att julmånaden är här.


Matsedel v.48 november 2013
Må: Pytt i panna, ägg och rödbetor
Ti: Torskgratäng
On: Ugnspannkaka, sylt och råkostsallad
Fr: Fläskfilégryta och ugnsrostade rotsaker
Lö: Julmustkyckling och ris
Sö: Stekt röding, potatis, löjromsås

Hoppas ni får en bra start på veckan, vi ses ikväll med receptet på saffranskakan. Ni får gärna ge mig era veckomatsedlar. Så kul att läsa vad ni ska äta i veckan. Skriv en kommentar eller mejla mat-ro@hotmail.se 

söndag 24 november 2013

Var är mamma?

Den här bilden såg jag på Hannahs blogg och jag var tvungen att spara den. P-r-e-c-i-s så här är det hemma hos oss. Hur är det hos er?


Är det många av er som har skyltsöndag och julmarknad i dag? Vi får vänta en vecka till, så i dag är det en städdag här hemma. Det lär bli en hel städvecka för nästa helg vill jag ha fint i hela huset när vi ska adventspynta.

Basketkväll

Luleå har i flera år legat i toppen av både damernas och herrarnas basketligor. LF Basket (tidigare Plannja) har flera sm-guld på meritlistan, medan Northland Basket (tidigare Luleå basket) som bäst har några för många finalförluster.

Till årets säsong har vi fått en ny fin arena - Luleå Energi Arena och äntligen finns en restaurang i anslutning till sporthallen. På tiden! I fredags var det dags för mig att uppleva basket live igen, Northland-Telge och vi fick se en hemmavinst. En vinst för favoritlaget gör ju hela upplevelsen så mycket bättre, eller hur?


Vi hade en trevlig helkväll som började med en god buffé i nya restaurangen. Fräsch god mat med stort salladsbord och kött utan sås, älskar när man själv har chansen att välja om man ville ha sås eller inte. Det fanns flera röror och såser att välja bland för de som ville, men som vanligt (nu för tiden) avstår jag sås och tar lite mer grönsaker istället.

Restaurangbufféer kan lätt bli lite sunkiga och tråkiga men inte den här. De får topp-poäng av mig (men det kanske beror på att rostbiffen låg i en balsamvinägersky - mycket mer behövs inte för att imponera på mig #favoritsmaken)


Efterrätten såg riktigt smarrig ut, chokladkaka, glass, maränger och chokladsås. Men jag avstod och tog bara en kopp te. Men som vanligt i restaurangvärlden måste de bli bättre på te-fronten, t.ex ska man inte använda en gammal kaffetermos till tevattnet för då smakar teet bara kaffe.

När vi var mätta och belåtna var det dags att ta plats på läktaren för en dryg timmes basketunderhållning som slutade på bästa sätt med en 19-poängs-vinst för lulelaget Northland.


När matchen var slut var det dags för det nästan bästa på hela kvällen, för då dukades det upp ost och kex i restaurang som alla buffégäster bjöds på. Så istället för att alla rusar hem till sig efter matchen fick man en lugn stund tillsammans för att analysera matchen, prata lite mer eller bara ha en mysig stund innan hemgång.

Tack jobbgänget för en trevlig kväll!
Jag kan verkligen rekommendera en helkväll med basketen om ni vill göra något mer än "bara" äta. Perfekt julklapp till familjen, jobbet eller kompisgänget.

lördag 23 november 2013

Saffran och glögg

Visst är det en härlig rubrik - Saffran och glögg? 
Två underbara smaker och dofter som hör till julen!


Just nu luktar det gott av glögg för bredvid mig på bordet står en liten mugg av Blossas nya årgångsglögg. I köket står en nybakad saffranskaka och sprider underbar doft i huset och snart ska den provsmakas med en kopp chai-te som innehåller ytterligare en julsmak - kanel. 

Vilka smaker och dofter förknippar ni med jul?


Igår var jag på basket med jobbet, det blev en helkväll med god buffé, bra basketmatch och mysig ost- och kextallrik i Luleås nya basketarena. Mer om det i ett kommande inlägg för nu ska jag äta saffranskaka och fortsätta mysa denna lördagkväll med hela familjen hemma.

fredag 22 november 2013

Lingonmousse

Godmorgon tidiga fredagmorgon! Den i vanliga fall så morgontrötta Ida är redan vaken och har även hunnit med att äta frukost. Vad hände?! Hon får mysa i sängen med iPaden ett tag till innan vi ska ge oss iväg mot skola och jobb. Fredag innebär kort dag för oss både. Att jag bestämde mig för att ha korta jobb-fredagar är det bästa jag gjort, för helgen blir så mycket längre. Jag älskar det!

Förra helgen kom mamma över med en god efterrätt och nu har jag lyckats få tag i receptet. Tack!


Lingonmousse
2 dl lingon
0,5 dl strösocker
150 g vit choklad
0,75 dl vit glögg
2 dl vispgrädde
1 dl smetana
Till garnering
pepparkakor , mini eller i bitar
lingon

Koka lingon och socker i en kastrull 2–3 min tills sockret smält. 
Mixa nästan släta. 
Hacka chokladen, lägg i kastrullen och rör tills den smält. 
Tillsätt glögg. Vispa grädde och smetana luftigt. 
Rör försiktigt ner det i lingonblandningen. 
Fördela i 8 små glas. 
Låt stelna i kyl minst 5 tim. 
Stick ner en bit pepparkaka i varje glas. Garnera med lingon.

Istället för smetana användes crème fraiche, som kan vara något lättare att få tag i. Riktigt god efterrätt som passar perfekt nu i advents- och jultider. Tyvärr har vi inte hunnit baka egna pepparkakor än så jag hade inga små söta pepparkakor att garnera med, utan fick använda en köpesvariant.

Pepparkaka och lingon är en perfekt kombination som blir så gott ihop. Ni har väl inte missat lingonkrämen till pepparkakor som har blivit en favorit på våra glöggbord.

onsdag 20 november 2013

Minttryffel

I kväll har jag varit på ett fik med en kompis i fyra timmar. Det var alldeles för länge sedan vi sågs så vi hade mycket att surra om, tiden gick fort för det kändes inte som mycket mer än två timmar. När personalen började blåsa ut ljusen på borden insåg vi att de nog ville att vi skulle gå hem. Jag hade med mig några minttryfflar från lördagens experiment, som vi "tjuvsmakade" till efterrätt.


Minttryffel
100 g mintkrokant
50 g mörk choklad
0,75 dl grädde
garnering: råsocker

Bryt chokladen i bitar och lägg i en bunke.
Koka upp grädden och häll den över chokladen.
Rör tills chokladen smält, eventuellt måste man värma några sekunder i micron.
Låt svalna, men lämna inte så att det hinner stelna helt.
Forma till kulor och rulla i råsocker. 


Jag har sagt det flera gånger förut men det kan upprepas - choklad och mint är bästa kombinationen! 

Marabou mintkrokant, som jag använde mig av, är egentligen för ljus för min smak därför tillsatte jag även lite mörk choklad. Men inte för mycket för det får inte ta bort mintsmaken. Vill man hellre rulla tryffeln i kakao så går det bra, men använd en kvalitetskakao för att få en god smak. Jag tycker det blir så glittrigt och fint att rulla tryfflarna i råsocker. Även chokladbollar blir underbart fina om man rullar dem i råsocker. Prova nästa gång!

tisdag 19 november 2013

Skinksås till pasta VV

Idag var det återigen dags för hockeyträning mitt i middagstid, men med lite hemma-snabb-mat hann vi få maten på bordet i tid så Isak hann äta före träningen. (Han lär dock vara lika hungrig när han kommer hem efter träningen) Pasta med snabbfixad skinksås är perfekt dessa bråttom-dagar. Vad äter ni när det är bråttom?


Skinksås till pasta VV 
(5 portioner 2 propoints/portion)
200 g rökt skinka
1 bit purjolök
1 röd paprika
3 msk tomatpuré
1 msk vetemjöl
3 dl lättmjölk
0,5 dl lätt crème fraiche
grillkrydda
svartpeppar

Skär skinka, purjolök och paprika i mindre bitar.
Bryn dem en aning (behövs inget smör eller olja).
Rör ner tomatpuré och mjöl.
Späd med mjölk och låt koka upp.
Koka några minuter.
Rör ner crème fraiche och koka upp.
Servera till pasta (lägg till propoints för pasta) och/eller broccoli.

Det här är en liknande pastasås som jag brukar göra men nu använde jag lättmjölk och lite mindre crème fraiche. Och vet ni vad?! Det blev exakt lika gott som vanligt. 2 propoints är dessutom väldigt lite för en middag, så nu kan jag ta en kvällsmacka till fotbollen :) Åh vad jag älskar detta räknande och planerande!

måndag 18 november 2013

Kyckling i currysås

Måndagkväll och veckan är i gång! Nu är det en kopp te i tv-soffan som gäller i väntan på Homeland. En tv-soffa som vi snart byter ut hoppas jag. Vi har varit en sväng på möbelaffärer ikväll och nu gäller det bara att komma på hur vi ska möblera på bästa sätt för att få in en så stor soffa som möjligt på den lilla ytan.

Jag hade kvar en halv kyckling från den helstekta kycklingen vi åt förra veckan. Så till middag i dag gjorde jag en currysås, satte i kycklingresterna och serverade till ris. Och helt plötsligt hade vi en "ny måltid" trots att det var rester.


Kyckling i currysås
0,5-1 grillad kyckling
Currysås:
1 äpple
rapsolja
smör
1,5 msk curry
1,5 msk vetemjöl
5 dl buljong (eller fond + vatten)
2 dl grädde
salt och peppar

Skala och grovriv äpplet. Fräs det i olja och smör med curryn. 
Rör ner mjöl och späd med buljongen, lite i taget, under vispning. 
Tillsätt grädde, rör om och låt koka i 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Lägg ner kycklingbitarna i såsen. Hetta upp och servera med ris.

Barnen älskar curry så det här gick åt till sista droppen. Det är alltid lika kul när man lyckas med maten så att hela familjen tycker det är gott. Det känns som jag har flyt nu för det har varit många bra middagar i rad. 

Matsedel v.47 november 2013

Förra veckan hade vi ingen matsedel och det är såå jobbigt när man kommer hem trött och hungrig och inget är förberett så i veckan ska jag skärpa mig och göra en matsedel som vi kan utgå från. Trots att vi sällan aldrig följer den till punkt o pricka är det skönt att ha tänkt till lite i alla fall. Fast det känns lite konstigt att göra matsedel för hela veckan eftersom jag personligen ska äta på restaurang/fik tre eller fyra gånger den här veckan. Undra om ni kan gissa vilka av dagarna?


Matsedel v.47 november 2013
Må: Kyckling i currysås och ris
Ti: Pasta-, skink- o broccoligratäng
On: Korv o potatismos
To: Köttbullar o makaroner
Fr: Hemma-hamburgare
Lö: Hemma-pizza
Sö: Lasagne

söndag 17 november 2013

Älgstek med ingefära, honung och balsamvinäger

Vart försvann söndagen?! 
Nog brukar lördagar och söndagar gå alldeles för fort, men i dag gick det fortare än vanligt. Redan kväll och jag sitter o väntar på att "Bron" ska börja. Väskor är packade, logistiken fixad och middagarna är nästan färdigplanerade så vi är redo för en ny vecka.

Dagens middag blev en otroligt god söndagsstek med mina favoritsmaker - balsamvinäger och ingefära.

Älgstek med ingefära, honung och balsamvinäger
Ca 1 kg fransyska
Glaze:
3 cm färsk ingefära
1 dl rapsolja
0,5 dl flytande honung
0,5 dl balsamvinäger
2 msk soja
0,5 msk timjan
Flingsalt och nymalen svartpeppar

Hetta upp smör i en gryta eller stekpanna med hög kant som tål att sättas in i ugn. 
Bryn fransyskan runtom i smöret, salta och peppra.
Blanda ihop alla ingredienser till glazen och häll den över köttet. 
Bryn ytterligare någon minut.
Stick in en termometer i tjockaste delen på steken. Ställ in grytan eller pannan i ugnen på 175° och låt steka tills temperaturen når ca 57-58°. (lite drygt en timme)
Späd ev med lite vatten ett par gånger under tiden.
Ta ut steken och låt vila. Sila skyn.
Skär köttet i tunna skivor, häll över lite sky och servera med morotsröra, sallad och ev. potatis.


Balsamvinäger och ingefära det kan inte bli fel! Alla barnen åt med god aptit, till slut var vi tvungna att gömma fyra skivor så att jag och Leif har till matlåda i morgon. Den goda morotsröran med stark ingefärasmak passar perfekt till köttet och blev en stor favorit för Olivia.

Dags för Serranosallad

Godmorgon denna blåsiga söndag! Fast nu verkar det ha lugnat ner sig lite, vaknade dock av att det ven runt huset och jag var rädd att våra pulkor och spadar skulle blåsa bort. Snart är det dags för lunch och det blir nog en repris från gårdagens middag - Serranosallad.


Det blev lite godsaker igår - det var ju trots allt lördag! Mamma kom över med en ljuvlig lingonmousse som jag åt till efterrätt. Såå god och perfekt framöver till advent och jul. Längtar till vi bakar våra egna pepparkakor då vi även gör små söta änglar, stjärnor och hjärtan som är perfekta att använda till efterrätter, t.ex. pepparkakspannacotta.


Sen gjorde jag lite minttryffel och var tvungen att provsmaka om det nya "receptet" blev lika gott som fjolårets....och det blev det. En självklarhets på julgodisbordet! Det blir så vackert att rulla tryfflar (eller chokladbollar) i råsocker. Glittrar så fint!



Återkommer senare med lite smarriga recept och vår veckomatsedel - förhoppningsvis - för det var lite dåligt med matinspiration när jag försökte komma på middagar till veckan.

lördag 16 november 2013

En dag att fira

I dag ska det firas! 


Jag har nått ett delmål på min viktresa. Varje lördagmorgon väger jag mig och i morse visade vågen på 10 kg mindre än den gjorde i slutet av augusti då jag bestämde mig för ViktVäktarna. Känns väldigt bra och det motiverar mig att fortsätta.


Och motivation lär jag behöva kommande månad med alla frestelser. Jag älskar ju, både att göra och äta, julgodis, julkakor och julmat. Lär bli många och långa promenader framöver.

Brukar ni fira saker? Jag tar varje tillfälle i akt att fira saker, namnsdagar, vädret, besked man fått, vinster, helgen, ja man kan hitta saker att fira nästan så ofta man vill.

Mumsiga cornflakes-godiskakor - utan ägg, mjölk, gluten och nötter

God morgon! 
Här har vi nyss vaknat och ska snart duka fram frukost. Det är såå skönt att (äntligen) ha barn som älskar sovmorgon lika mycket som jag. Tänk, när Olivia och Isak var små då var jag glad om jag fick sova till strax efter sex.

Är ni sugna på lördagsgodis? 
Dessa godiskakor passar perfekt en lördag och de är perfekta att bjuda allergiker på. Framför allt om man inte riktigt har koll på vilka allergier man ska ta hänsyn till, eftersom de är utan det mesta. Det låter ju inte så gott att de är utan det mesta, men de är underbart goda, en blandning av godis och kakor därav namnet.

Om man som jag är ovan att baka glutenfritt är detta ett bra alternativ eftersom man inte behöver "lära sig hantera" det glutenfria mjölet.

Mumsiga cornflakes-godiskakor - utan ägg, mjölk, gluten och nötter
100 g mjölkfritt margarin
1 dl sirap
1,5 dl socker
4 msk kakao
3 dl glutenfria corn flakes
2 dl puffat ris

Smält margarinet i en ganska stor kastrull.
Tillsätt övriga ingredienser.
Låt blandningen koka i ca 2 minuter.
Sätt små högar av blandningen i småbrödsformar med hjälp av en sked.
Låt dem stelna innan ni avnjuter dem.
Om blandningen hinner bli för hård/seg innan allt är portionerat ut 
så är det bara att värma upp kastrullen med blandningen något igen.


Så enkla att göra och så goda att äta. Svårare behöver det inte vara. De här gör jag ofta när Astma- och Allergiföreningen har olika aktiviteter. 

Jag brukar köpa glutenfria cornflakes, dvs de står på "allergi-hyllan" och det står glutenfritt stort på paketet. Men nu berättade Idas kompis mamma att Änglamarks "vanliga" cornflakes är glutenfria och hon borde veta eftersom dottern är glutenintolerant och det är nolltolerans för gluten som gäller.

Självklart går det att använda "vanliga" cornflakes och smör om man vet att ingen allergiker ska äta av dessa, man kan i så fall även smaksätta med 1 dl kokos.

fredag 15 november 2013

Fredagsmys

För ovanlighetens skull blev det en tacofredag hemma hos oss ikväll, till barnens stora glädje. Det var flera månader sedan vi åt tacos så idag tyckte även jag att det var gott.


Men sen slutade vår "Svensson-fredag" för det blev inget fredagsmys med hela familjen. Olivia åkte i väg med kompisar som vanligt, det ovanliga var att även Ida gick till kompisar (2 systrar) för lek och mys. Men Isak fick vi som tur var ha hemma, men det är sista fredagen på ett par månader för nästa vecka börjar de med träningar fredagkvällar från 8 till 9. Inte bästa träningstiden :) men hellre fredagkväll än lördagmorgon.

Jag letade efter en te-bild bland alla mina kort, då hittade jag den här mysiga bilden på te, lussekatter, clementiner och tända ljus. Ikväll har vi te, clementiner och tända ljus, men lussekatterna får vänta nån vecka till.

Nej, nu är det hög tid att stänga ner datorn och sätta sig till rätta för nu börjar fotbollen. Vem tar sig till VM i Brasilien - Portugal eller Sverige?

torsdag 14 november 2013

Kokosbolltårta

I söndags på farsdag och Leifs födelsedag bjöd jag på en kokosbolltårta till efterrätt. Kokosbolltårta - låter lite konstigt eller hur? Är det samma konsistens som en kokosboll eller är det som Pavlova? Först trodde (och hoppades) jag att det skulle bli som en kokosboll men när jag tog ut den från ugnen såg den så torr ut på ytan så jag trodde det blev som en pavlova med både torra och mjuka partier. Men när vi väl skar i tårtan och åt av den så var det verkligen en kokosboll i tårtformat, så det var ett klockrent namn.


Kokosbolltårta
5 äggvitor 
3 dl socker 
2 tsk vaniljsocker 
2 tsk bakpulver 
Till formen:
1 dl kokos
Till garnering och servering
vispgrädde
riven choklad
bär

Vispa äggvitorna, tillsätt försiktigt socker, vaniljsocker och bakpulver efter ca 1 minut.
Vispas i ca 6 minuter till, gärna längre. 
Smörj en form med löstagbar botten ca 24 cm diameter. Strö med kokos. 
Häll äggsmeten i formen.
Sätt in i 250 graders varm ugn. Slå av ugnen.
Låt stå minst 5 timmar, det går bra att låta den stå över natten.
Garnera med vispgrädde och riven choklad, servera till bär och ev. mer grädde.


Receptet har jag haft länge men det har fått ligga kvar oanvänt i lådan, men nu var det dags att prova det och det lär återkomma på fler kalas framöver. Enkelt att göra botten på kvällen och sen ta ut den ur ugnen på morgonen och garnera när den ska ätas. Jag tycker den blev så vacker med den småbruna kokosen runt om hela tårtan, såg nästan ut som krokant eller nötter.


Eftersom jag inte är så jätteförtjust i grädde brukar jag inte ha så mycket grädde på tårta utan servera vispad grädde på sidan om till de som vill ha mycket grädde. Extra bär blir gott till det mesta så det brukar jag också servera på sidan om. Dessutom är det perfekt för lchf:are att kunna äta grädde och bär.

Kokosströad form
Äggsmeten

onsdag 13 november 2013

Kanelbullekaka

Blir det två-fika idag? 
Ni kanske ska passa på att baka den här goda kakan till dagens fika?!

En av mina favoritkakor är kanelbullesockerkakan som har en underbar smak av kanel, ja nästan som kanelbullar. Därav namnet! I måndags provade jag och Ida att göra den i en långpanna för att få riktigt många bitar av denna goda kaka.

Kanelbullekaka
350 g smör
5 dl strösocker
4 ägg
6 dl gräddfil
9 dl vetemjöl
4 tsk vaniljsocker
2 msk bakpulver
2 krm salt
Fyllning:
2 dl strösocker
6 msk kanel
4 msk smör

Blanda samman socker och kanel till fyllningen.
Rör smör och socker mjukt och luftigt.
Blanda ner äggen ett och ett, och därefter gräddfilen.
Rör samman de torra ingredienserna i en separat skål. Blanda sedan med resten av smeten.
Häll i hälften av smeten i en långpanna.
Strö sedan över hälften av kanelsockret.
Fyll på med resten av smeten och strö över resterande kanelsocker.
Dutta till sist över 4 msk smör.
Grädda kakan i 175 grader i ca 40 min.

Den är så god så det är svårt att bara ta en bit, det är lätt hänt att det blir en till och en till och.... Ni måste prova att göra den här och kanel är ju en jul-krydda så den passar perfekt nu när vi närmar oss advent och jul. Ni märker väl att jag längtar :)

Vilket underbart väder vi har, jag längtar ut på min lunchpromenad. När jag promenerade till jobbet i morse var det vindstilla, ett par minusgrader och snön knastrade under skorna. Nu skiner dessutom solen, kan knappt bli bättre.

tisdag 12 november 2013

Jag vill ha ett vitt bord!

Nu är det dags för vårt nyrenoverade kök att även få ett nytt köksbord. 
Så var tanken i alla fall. Men oj vad svårt det är att hitta ett snyggt, bra bord i rätt storlek. De är för stora, för små, för rangliga, fel färg, fel ben, fel form. Just nu känns det lite hopplöst! Inte trodde jag att det skulle vara så svårt att hitta ett vitt bord.


Tur att vi åt en god middag innan vi åkte ut på bordsjakt. Jag hade i.n.t.e varit på bra humör om jag förutom bordsbesvikelsen även hade varit hungrig. De helstekta kycklingarna som tillagats i min crock pot hela dan var såå saftiga och goda.

Spenatfylld cannelloni på tomatbädd

Den här dan har gått alldeles för fort, jag som hade tänkt hinna såå mycket när jag fick en extradag hemma med Ida. Jag hann rensa lite bland barnens gamla kläder i alla fall, en kasta-hög, en spara-hög och en ge-bort-hög. Så skönt att jag hann med klädhögen som har legat liiite för länge, men det känns som ett evighetsjobb för barnen växer ju ur kläder hela tiden.

När Leif ville ha laxfylld cannelloni i söndags gjorde jag spenatfylld variant till mig. Det blir ett långt recept med många moment, men det är inte svårlagat. Gör en sås/röra i taget och "montera" sen ihop allt. När cannellonin väl står i ugnen så gör du en god sallad och dukar. Perfekt!

Spenatfylld cannelloni på tomatbädd
ca 15 cannellonirör


Tomatsås
1 zucchini
1 gul lök
1 bit vitkål
1 morot
2 tsk olivolja
1 tsk salt
1 krm peppar
1 förp krossade tomater
3 msk tomatpuré
1 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 tsk oregano
1 tsk basilika
0,5 tsk sambal oelek

Skär grönsakerna och löken i mindre bitar. Fräs alltsammans i olja.
Krydda med salt och peppar.
Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, vatten, buljongtärning och sambal, låt det puttra samman till en röra.
Smaka av med örtkryddor.


Spenatröra
500 g spenat
1 gul lök
250 g keso
2 klyftor vitlök
citronsaft från 0,5 citron

Tina spenaten. Hacka en gul lök fint. 
Fräs löken, spenaten och de pressade vitlöksklyftorna tills löken är mjuk.
Låt svalna, krydda med salt, och peppar. Blanda ner keson och saften från citronen.



Ostsås
1 msk smör
2 msk mjöl
4 dl mjölk
2 dl lagrad riven ost
salt och svartpeppar


Smält smöret. Ta kastrullen av värmen och blanda ner mjölet. Tillsätt mjölken under vispning. 
Låt puttra cirka 4 minuter.
Rör ner osten (koka inget mer) och krydda med salt och peppar.


Häll tomatsåsen i en ugnsform.
Fyll cannellonirullarna med spenatblandningen och lägg dem på tomatsåsen.
Häll ostsåsen över cannellonin och ställ in formen i ugnen.
Gratinera i 200° cirka 20 minuter eller tills ytan är gyllenbrun och cannellonin mjuk. 
Servera med en god sallad.

Jag gjorde en lite matigare tomatsås med grönsaker, men om man vill går det bra att göra en "vanlig" tomatsås med krossade tomater och kryddor. Jag älskar spenat och det här smakar ordentligt med spenat - inte så konstigt eftersom det är huvudingrediensen. Jag använde hälften hackad och hälften bladspenat. Jag gjorde dubbelsats så nu har jag frysen full med matlådor - perfekt att ta fram och ta med till jobbet.

Långsam kyckling

Eftersom Ida har sån hemsk hosta som håller henne vaken på nätterna får hon vara hemma från skolan för nu vill vi att hon blir frisk! Det känns som hon har varit sjuk hela hösten. Men hon ligger inte på latsidan för det utan jobbar på i en mattebok som hon fick av mormor. Ska vi få en till matte-fantast i familjen? Isak älskar också matte medan Olivias favoritämne är SO och framför allt samhällskunskap.



Idag får min älskade Crock Pot tillaga maten på låg värme under hela dan. Sen har vi en smakrik, saftig och god kyckling lagom till middag. Så bekvämt! Trots att jag ska vara hemma i dag är det skönt att slippa tänka på maten. Är det nån mer som har en slow cooker?



Lite skivade morötter o lök och en skvätt vitt vin på botten, sen två välkryddade kycklingar på det och maten är klar om åtta timmar.

måndag 11 november 2013

Laxfylld cannelloni i vitvinssås

Nu sitter vi mätta och nöjda i soffan, har precis kommit hem från mina föräldrar där vi blev bjudna på palt. Så gott...och det känns som evigheter sen jag åt det senast. Många propoints men så värt det, får gå en extra promenad i morgon.

I går önskade sig Leif laxfyllda cannelloni till middag. Eftersom jag istället åt spenatfyllda canelloni verkade jag ha fullt upp med mitt för jag glömde ta kort på de färdiga laxrullarna.


Laxfylld cannelloni i vitvinssås
Vitvinssås:
3 dl vispgrädde
3 dl vitt vin
3 dl mjölk
2 msk maizena majsstärkelse
3 dl parmesanost, riven
0,75 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald

Blanda grädde, vin och mjölk i en kastrull.
Rör ut majsstärkelsen i lite mjölk och vispa ner den i såsen. Låt koka ca 2 min.
Ta kastrullen från värmen och blanda ner parmesanosten. Smaka av med salt och peppar.

Cannelloni
:
1 st purjolök, liten
1 msk olivolja

400 g laxfilé, skinn- och benfri
100 g lax, kallrökt
250 g kesella, 10%
2 st äggulor
0,5 dl dill, hackad
1 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
20 st cannellonirör, i paket
parmesanost


Ansa och finhacka purjolöken. Stek den i olivolja på svag värme ca 2-3 min. Låt svalna.
Finhacka laxen. Blanda det tillsammans med purjolök, kesella, äggulor, dill, salt och peppar.
Spritsa fyllningen i cannellonirören.
Häll lite av såsen i botten på en ugnssäker form och lägg i de laxfyllda rören.
Häll resten av såsen över och strö på parmesan.
Gratinera i mitten av ugnen i 200° ca 35 min.


Det går att förbereda rätten fram till gratinering. Perfekt att göra den på förmiddan och sen får den vila i kylskåpet tills det är dags att äta. En festlig laxrätt som alla (som tycker om rökt lax) tycker om. Tyvärr kan jag inte äta rökt lax och avstår därför denna festrätt som Leif tycker att han får äta alldeles för sällan.

söndag 10 november 2013

Fars dag och födelsedag

I dag är det inte bara fars dag utan det är även Leifs födelsedag. Till middag önskade han sig sin favorit, som han nästan aldrig får äta eftersom den innehåller rökt lax som jag inte tycker om. Men i år försäkrade han sig för länge sen om att han skulle få laxfylld cannelloni på sin födelsedag och självklart fixade jag det. Men jag gjorde även spenatfylld cannelloni.


Fars dag och födelsedag
Laxfylld cannelloni
Spenatfylld cannelloni på tomatbädd
Sallad med granatäppelkärnor

Kokosbollstårta
Grädde
Jordgubbar
Hjortron


Min pappa älskar kokosbollar och vad är då bättre att bjuda honom på till farsdag än kokosbollstårta, som verkligen påminde om kokosbollar. Jag blev positivt överraskad för den var godare än jag trodde. 

Förberedelser

Hinner bara med ett snabbt hej mitt i alla förberedelser. Det är mycket som ska hinnas med i dag för inte nog med att det är fars dag det är även mina barns fars födelsedag. Vi fick inte tag i alla ingredienser till middagen igår när vi handlade, så förutom att laga mat, fixa tårta och panikstäda måste vi ut o handla. Jag hoppas vi får tag i den sista och viktiga ingrediensen eftersom jag har förberett allt för just den, eller rättare sagt de maträtterna.
Gissa middagen?

fredag 8 november 2013

Räkor, vin och tidig kväll

Lugnet har lagt sig och vi njuter av att fredagkvällen är här och att alla är hemma. Det bästa som finns! Kvällens middag blev räkor, vin och annat gott. Perfekt med en snabbfixad middag när man kommer hem trött och hungrig från jobbet eller (som för mig) från stan efter en shoppingtur med tonårsdottern. Vinet jag provade var en lättdrucken riesling som passar till skaldjur och heter Stürz Mosel Riesling


Jag tror det blir en tidig kväll för oss alla i kväll. Hela familjen verkar ovanligt trötta och vi har mycket roligt framför oss i helgen så det gäller att vara utvilade.

Kola-trifle med lingon

Åh vad jag älskar fredagar!
Har precis slutat jobbet och är hemma en snabb sväng för att äta lunch och slänga in en tvättmaskin. Sen ska jag skjutsa Ida till morfar medan jag och Olivia åker till stan för stor-(läs: dyr-) shopping, både hon och jag behöver nya vinterjackor och nya vinterskor. Inga billiga saker som står på måste-ha-listan. Idag håller all snö på att tina bort och det är såå slaskigt så stövlar är nog det bästa alternativet. Men det är snabbt övergående hoppas jag. Jag vill ju ha vitt och fint igen.

Tänkte komma med ett snabblagat efterrättstips så här inför helgen. Efter julbordet i lördags åt vi en julinspirerad söt-syrlig efterrätt med lingon, kesella, kola och digestive. Snabblagat och gott!

Kola-trifle med lingon 4-6 portioner
1 dl ljus sirap
1 dl socker
1 dl vispgrädde
1 dl frysta lingon
5 digestivekex
2,5 dl kesella
ev några hela lingon till garnering

Koka upp sirap, socker och grädde i en kastrull.
Låt koka ca 10 minuter till en simmig sås, rör då och då.
Blanda ner lingonen. Låt svalna något.
Smula digestivekexen.
Varva kolalingon, smulade kex och kesella i glas. 
Toppa gärna med några hela lingon.
Servera genast.

Vilken god efterrätt! Sött och surt i en perfekt kombination. Den här kommer jag göra fler gånger för den var jätte-enkel att göra, men nästa gång tar jag lite mer lingon för nu smakade det inte speciellt mycket lingon. Fast det kanske berodde på att jag inte garnerade med lingon. 

torsdag 7 november 2013

Vitt och fräscht

Det är såå härligt med snö i måttliga mängder. Vi har så vitt och fint utomhus just nu, men jag är rädd för att den snart tinar bort. Idag har det varit kring 7 minusgrader så då trodde jag att den blir kvar ett tag, men nu är det på väg mot noll. Vi får väl se vad som händer med all härlig snö under helgen.


Oj så många reaktioner jag har fått på gårdagens allergi-inlägg. Många allergi-föräldrar känner igen sig och många icke-allergiker blir oroliga om just de har gjort fel för det är ju inte lätt att tänka på allt. Det gör ju inte ens jag, jag kan mina barns allergier och tänker på det mesta kring dem. Men sen finns det andra sorters allergier som jag "glömmer" bort. Det var en som hade en liknelse om att det känns som man skickar ut sitt barn på ett minfält. Det kan gå bra men rätt vad det är så trampas det på en mina.

Visst kommer ni ihåg mitt inlägg om mjölk-, ägg- och nötfria tips inför barnkalaset, som ni hittar här.