lördag 30 december 2017

Nyårsmeny 4

Det blev lite sovmorgon i dag också men vi lyckades kliva upp tidigare än i går i alla fall. Härliga lediga dagar. I dag blir det lite småpyssel i köket, nån promenad i lätt snöfall och se'n är det hockeyderby på tv också. På tv för mig, medan Leif och Olivia åker till Skellefteå för att se matchen live, hoppas de får se en vinst i årets sista match.

Då var det dags för fjärde och sista nyårsmenyn. Har ni hittat nå gott i de tre tidigare? Den här fjärde menyn består av räkor, godaste vitlöksbrödet, soppa, en favoritkyckling och smarrig choklad.


Nyårsmeny 4

Drinktilltugg

Förrätt

Varmrätt
Pestokyckling med pasta

Efterrätt
Chokladmousse med grädde och bär

fredag 29 december 2017

Nyårsmeny 3

Ni har väl inte missat att det är fredag idag? 
Lätt att glömma bort när man är ledig och det är helg var o varannan dag. Vi tänker fredagsmysa med räkor, aioli och ett glas bubbel för att få lite fredagsfeeling innan nyårshelgen drar igång.

Här kommer ytterligare en nyårsmeny till er och den här innehåller en favorit-förrätt som var alldeles för länge sedan jag själv åt, en fläskytterfilé med god fyllning till enkel o god potatis och en av våra favoritsåser. Menyn avslutats med en smarrig pavlova i portionsformat tillsammans med godaste smörkrämen, grädde och bär. En favorit trots att den inte innehåller choklad.


Nyårsmeny 3

Drinktilltugg

Förrätt

Varmrätt
Mozzarella- och pestofylld fläskytterfilérulle med krossad ört- och ostpotatis och ostsås (välj en god ost som passar till köttets fyllning)

Efterrätt

Nyårsmeny 2

God morgon!
I dag blev det en riktigt rejäl sovmorgon. Så skönt! Trots att vi åt frukost nästan på en gång då vi steg upp så var det vid lunchtid. Älskar lediga lugna dagar. Fast på dagens agenda står kökslåde-städning, så det blir inte att slöa hela da'n. Framför allt kryddlådan måste städas, så jag hittar bland alla kryddor.

Jag har även knåpat ihop en till nyårsmeny till er och den här innehåller godaste enklaste drinktilltugget, en fest-soppa, lax och en god och fräsch efterrätt.


Nyårsmeny 2

Drinktilltugg

Förrätt

Varmrätt

Efterrätt

torsdag 28 december 2017

Nyårsmeny 1

Har ni bestämt nyårsmenyn än?
Om inte, så kommer här ett menyförslag till er. Kanske får ni lite tips och inspiration tack vare detta inlägg. Tänkte försöka publicera några fler menyförslag inför nyår, de närmaste två dagarna. Hoppas ni hittar något ni gillar.

Det här första menyförslaget innehåller klassiska nyårsingredienser som hummer och oxfilé och avslutas med en smarrig chokladtårta.


Nyårsmeny 1

Drinktilltugg

Förrätt

Varmrätt

Efterrätt

Glögglimpa

Om ni har kvar glögg så har jag det perfekta tipset på hur du ska använda upp den - baka limpor! Dessa bakade jag dagen före julafton och de passade perfekt till julskinkan på uppesittarkvällen och annat gott som vi dukade upp på julbordet.


Glögglimpa

50 g jäst
50 g smält smör
5 dl glögg
0,75 dl brödsirap
2 tsk salt
3 dl vetemjöl
10 dl rågsikt

Smält smör, häll i glögg och ljumma till 37°C.
Smula jästen i en bunke.
Slå på degvätskan och lös upp jästen.
Blanda ner övriga ingredienser.
Lägg över en bakduk över bunken och jäs degen i 40 min.
Ta upp degen på mjölat bakbord och forma 2 bröd.
Lägg dem i smorda brödformar.
Jäs i 40 min.
Grädda nederst i 200°C i ca 35-40 min.
Pensla med lite sirapsvatten för glansig och söt yta.

Jag var lite skeptisk till en början. Kan det här verkligen bli bra? Det var en konstig rödaktig färg på degspadet och det luktade inte särskilt gott när limporna gräddades. Men så goda de blev! De här limporna kommer jag göra varje år. Det blev en jättesmidig och lättarbetad deg, så det var så himla enkelt och kul att baka. Precis som man vill ha det.

Lättarbetad, smidig och rödlätt deg.
Färdigjästa och redo för ugnen.
Nyss uttagna ur ugnen, nu ska de penslas med sirapsvatten.

Nu ska jag klä på mig och gå iväg till stan där jag ska träffa två kompisar för en lunch. Blir perfekt med en promenad i dagsljus, lite lunch och en massa surr. En bättre torsdag helt enkelt. Som jag njuter av att vara ledig och det är så mysigt att hela familjen är ledig samtidigt så vi alla kan ha sena kvällar, sovmorgnar med långfrukost som sträcker sig fram till lunch och bara vara utan tider att passa. Precis sådana dagar jag älskar.

Hoppas ni njuter av er torsdag!

onsdag 27 december 2017

Matjessillröra med äpple o rödlök

Nu har jag vilat upp mig i två dagar för både juldagen och Annandagen gick i lugnets tecken. Så skönt! Men nu börjar jag bli lite rastlös så det känns bra att jag har inbokat en middagsdejt med två barndomskompisar ikväll.

Till julbordet provade jag en ny sill-variant med matjessill som blev väldigt fräsch och god tack vare det syrliga äpplet.


Matjessillröra med äpple o rödlök

125 g matjessill
1 liten rödlök
1 stort syrligt äpple
1 msk fransk senap
2 tsk socker
2 dl crème fraiche
1 msk vitvinsvinäger
0,5 dl hackad persilja
1 msk vitvinsvinäger

Dela matjessillen i mindre bitar.
Finhacka rödlöken.
Skala och skär äpplet i mindre bitar.
Blanda samman alla ingredienser och ställ kallt några timmar, gärna under natten.

Receptet hittade jag hos Mårtenssons kök som har en rejäl samling av sill-recept. Där kommer jag gå in o inspireras fler gånger.


Hoppas ni har haft en bra jul och känner er utvilade!
Jag förmodar att många av er har börjat jobba i dag, själv är jag ledig ett bra tag till och det känns så himla bra. Mina planer för den ledigheten är att städa och röja i förrådet - Neverending story. Det gäller att passa på när man har lite långledigt....

måndag 25 december 2017

Julbord 2017

En av årets lugnaste dagar är här. Juldagen innebär som vanligt att vi mest ligger i soffan och äter rester från i går. Så underbart! Vi har precis dukat bort frukosten som bestod av en massa gott pålägg från igår.

Årets julafton började vi med julbord och Kalle hos min syster innan vi åkte hem för lite paketutdelning och ännu ett julbord. Jag var lite inne på att skippa att göra ett eget julbord i år och istället bjuda på något annat på kvällskvisten. Men då hade vi ju gott miste om alla goda julbordsrester idag.


Julbord 2017

Lingonsill
Ägghalvor
Grönpeppargravad lax
Janssons

Ugnsomelett
Kantarellstuvning
Köttbullar, hemmagjorda och köpta
Grillkorv (barnen tycker det är godare än prinskorv)
Skinka
Kokt potatis

Rödbetssallad
Äppelmos
Senap
Fikonmarmelad
Grönsaker

Hårdbröd
Glögglimpa
Mjukbröd
Smör
Ost


Hoppas ni också hade en bra julafton och att ni får ha lite ledigt!

torsdag 21 december 2017

Julklapp som räcker länge

Vi orkade inte riktigt hela vägen!
Det skulle ha varit min sista arbetsdag innan julledigheten, men istället för att vara på jobbet är jag hemma småkrasslig. Både jag och Ida har ont i huvudet (bihålorna?), så typiskt. Men jag hoppas att en dags vila gör oss pigga så vi kan njuta av julen.

Bild: @anneliesblomsterochbakverk

Är ni klara med alla julklappar annars har jag ett sista-minut-tipsen till er. Det är ju ingen hemlighet att jag älskar Smakbox, denna underbara box full med överraskningar till ett bra pris. Jag har nu rabattkoder till er för att ge bort 2, 3 eller 6 Smakboxar i följd till någon och på så sätt får de julafton flera gånger om under året. För varje gång vi öppnar en Smakbox känns det som julafton. En ny smakbox kommer varannan månad, så 6 boxar är alltså en årsprenumeration.

Dessa priser och rabattkoder gäller fram t.o.m 26 december.
2 boxar för 299 kr (ord.pris 389 kr) med koden 2MATRO
3 boxar för 449 kr (ord.pris 579 kr) med koden 3MATRO
6 boxar för 899 kr (ord.pris 1049 kr) med koden 6MATRO
Här gör du ditt köp: https://www.smakbox.se/ge-bort-smakbox

Första boxen skickas efter jul men för att ha något fint att ge på julafton kan du skriva ut fina juliga presentkort här: https://www.smakbox.se/presentkort/

Bild: @anneliesblomsterochbakverk

Senaste boxen med temat Vinterfest innehöll mycket gott som vanligt. Flingor, olja, drickor, chips, kex, bröd, choklad, ost, kaffe och kakor var saker vi fick packa upp från boxen nu senast.

tisdag 19 december 2017

Fläskfilé i tomatcurrysås


Nu när jag mest är fokuserad på julledigheten och allt gott jag ska äta då har så svårt att komma på god och snabblagad vardagsmat nu sista jobbveckan. Den här fläskfilégrytan åt vi för någon helg sedan för så här gott äter vi inte till middagar den här veckan tyvärr. Jag måste verkligen skärpa mig...


Fläskfilé i tomatcurrysås

700 g fläskfilé 
1 vitlöksklyfta 
1 röd paprika i strimlor
1 burk hela champinjoner 
1 tsk curry 
2 tsk paprikapulver 
2 dl vatten
2 msk kalvfond 
1 msk soja
1 msk balsamvinäger 
0.5 dl chilisås 
3 dl grädde 
1 dl crème fraiche

Putsa fläskfilén och skär den i bitar. Bryn i smör i en stekpanna. Salta och peppra. 
Pudra över curry och paprikapulver och låt fräsa med några minuter.
Tillsätt paprika och champinjoner.
Tillsätt övriga ingredienser och låt puttra ca 10 minuter. 
Smaka av. 

Barnen älskar curry så den här grytan gick åt i ett rasande tempo och det blev ingen lunchlåda kvar till mig.


Ser att det är fortsättningen på Gessle-programmet i dag. Det måste jag se! Vilken nostalgitripp att se alla gamla bilder o klipp och höra alla låtar. Jag var verkligen ett STORT Gyllene Tider-fan och kan än i dag alla låtar utantill. Kanske inte så konstigt så många gånger som jag har hört alla låtar.

måndag 18 december 2017

Dumlemuffins med noblesse

Julbakar ni för fullt?
Tänkte ge er ett recept på nå supersmarrigt men utan de traditionella julsmakerna. Men choklad är ju aldrig fel. Har ni gjort julens godaste godis så har ni kanske dumle hemma och då passar det perfekt att göra några dumlemuffins också.


Dumlemuffins med noblesse

100 gram smör
2 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
0,5 tsk bakpulver
ca 15 stycken dumlekolor
ca 15 stycken noblessechoklad

Smält smöret.
Knäck äggen i en skål. 
Blanda de torra ingredienserna och rör ner med en slev till skålen. 
Blanda sist i smöret och rör tills smeten är ordentligt blandad. 
Häll upp i formarna till två tredjedelar med smet. 
Tryck ner en dumle i varje muffins. 
Grädda sedan i mitten av ugnen i 200 grader cirka 8-10 minuter. 
Ta ut och lägg en noblesse på varje muffins.

När ni läser receptet förstår ni att man inte kan misslyckas. Så mycket god choklad i en o samma form.

Färdiggräddade med en dumlekola i mitten.
Lägg en noblesse på varje varm muffins så smälter de och muffinsen blir ytterligare lite godare.
Åh så gott!

Nu ska jag ta ytterligare en dumlemuffins, en kopp te och se Gessle på tv. 
Ett bra avslut på en tråkig måndag.

Ha en bra måndag och kom ihåg att njuta och inte bara stressa!

söndag 17 december 2017

Matsedel veckan inför jul 2017

Jag har haft en liten välbehövlig bloggpaus i helgen men nu är jag tillbaka med en veckomatsedel, en julinspirerad matsedel. Sista veckan innan jul tycker jag att vi ska frossa i julsmaker som t.ex. saffran, julmust och glögg.


Matsedel veckan inför jul 2017

Köttfri måndag

Tisdag

Onsdag

Torsdag

Mysfredag

Veckans godsak

*******************

I fredagskväll gjorde jag en pepparkaksdeg som har fått stå till sig i kylskåpet, men nu är det dags att prova om det blev en bra deg. Nu ska jag vi göra hjärtan, snöflingor, stjärnor, tomtar och en massa annat av pepparkaksdegen. Våra pepparkaksbakardagar brukar vara en av julens mysigaste dagar!

Sedan tänkte jag även att vi ska hinna göra lite mer julgodis och baka lite innan det är dags att fixa köttbullar både till jul och dagens middag. Det låter som det blir en hemmadag i köket. Me like! Fast jag har lovat Olivia att vi ska en sväng på några affärer också, men det är ju många lediga timmar kvar av dagen.

torsdag 14 december 2017

Rostad mjukpepparkaka med brie och fikonmarmelad

Ska ni dricka glögg i helgen? 
Här kommer ytterligare ett gott glögg-tilltugg med goda julsmaker. Den här gången rostade jag mjukpepparkaka i ugnen så skivorna blev lite krispiga och använde dem som kex som jag sedan toppade med brieost och fikonmarmelad. Fikonmarmeladen är min absoluta favorit, så himla enkel att göra och supergod kryddad med kardemumma.


Rostad mjukpepparkaka med brie och fikonmarmelad

mjukpepparkaka (se nedan eller använd eget recept)
brieost
fikonmarmelad (se nedan)

Skär mjukpepparkakan i munsbitar, lägg på plåt.
Rosta i 225-250 grader (grill) i några minuter på varje sida. Håll koll så de inte bränns.
Låt svalna på plåt.
Lägg en bit brieost på varje pepparkaksskiva.
Toppa med en klick fikonmarmelad.

Fikonmarmelad med kardemumma

500 g torkade fikon
kokande vatten
0,75 l kallt vatten
1 tsk stött kardemumma
0,5 dl pressad citronsaft
2 dl strösocker
2 dl syltsocker

Lägg de torkade fikonen i en skål. Häll över kokande vatten så att det täcker och låt stå ca 1 timme.
Häll bort vattnet och låt fikonen rinna av. Grovhacka dem och lägg dem i en kastrull.
Tillsätt vatten och låt koka på svag värme ca 25 minuter.
Tillsätt kardemumma och citronsaft. Koka ytterligare 8-10 minuter.
Mixa marmeladen slät med en stavmixer.
Rör ner sockret i kastrullen och låt marmeladen koka ordentligt i 3 minuter.

Mjukpepparkaka

100 g smör eller margarin
3 dl strösocker
5 dl vetemjöl
2 tsk bikarbonat
2 tsk kanel
2 tsk malda nejlikor
2 tsk ingefära
3 dl mjölk
1 dl lingonsylt

Smält margarinet och låt det svalna.
Blanda alla torra ingredienserna i en bunke.
Tillsätt det avsvalnade margarinet, mjölken och sylten. 
Rör försiktigt till en jämn smet.
Smöra och bröa en rund form.
Häll smeten i formen och grädda kakan i 175 grader i den nedre delen av ugnen i 40-60 minuter.


Det här var verkligen en kanongod kombination av sött o salt och goda smaker. Precis i min smak. Ni måste prova!

Mjukpepparkakan är min favoritvariant eftersom den förutom att den har god smak även är äggfri. Absolut bästa betyget på äggfritt bak är när ingen tror att det är äggfritt och så är det med den här kakan.

Fikonmarmeladen har jag redan hyllat, den är ett måste hemma hos oss varje jul

tisdag 12 december 2017

Ädelostkrustader med kryddkokta aprikoser

Det är många glöggmingel nuförtiden och på glöggmingel tycker jag att det ska serveras tilltugg, gärna små munsbitar så att man kan ta flera och gärna salta tilltugg eftersom glögg är så sött. Ädelost är ju en klassiker numera i glögg- och jultider, men man kan servera det till annat än pepparkaka.

I helgen provade jag att toppa ädelostkrustader med aprikoser som först hade fått koka i en kryddlag.


Ädelostkrustader med kryddkofta aprikoser


Kryddkokta aprikoser

1 dl vatten
2 msk honung
10 hela svartpepparkorn
1 kanelstång
1 krm hela kardemummakärnor
2 ca 1/2 cm tumtjocka skivor färsk, skalad ingefära
16 torkade aprikoser

Koka upp vatten med honung, kryddor och ingefära.
Dela aprikoserna i halvor, tillsätt till kryddlagen. 
Koka dem sakta i kryddlagen ca 10 minuter. 
Låt aprikoserna kallna i lagen.

Ädelostkrustader

krustader
ädelost, i tub eller bit
kryddkokta aprikoser

Fyll krustaderna till två tredjedelar med ädelost.
Tillaga i 200 grader ca 7 minuter.
Lägg en aprikosbit i varje krustad.
Servera!

Aprikoserna smakade inte jättemycket av kryddorna när man åt dem till den starka ädelosten, men tog man bara aprikoser kunde man känna kryddsmaken. Men det var ändå riktigt gott med det söta till den salta osten och krustaden.

Fikonmarmelad är också jättegott, sött och juligt till ädelostkrustader men eftersom jag använde fikonmarmelad på ett annat glöggtilltugg ville jag variera mig lite och valde då aprikoser den här gången.


Nedräkningen till jullovet forsätter - 8 skoldagar kvar. Men bara 3 till ännu en mysig adventshelg och nu är det dags för basketsammandrag igen så Ida är riktigt nöjd. Se'n tror jag faktisk att det börjar bli hög tid att fixa en massa julgodis, det är ju vår specialitet och vi har ju knappt börjat.

Men precis nu är det soffhäng och en kopp te som gäller!

måndag 11 december 2017

Fläskfilé med ädelost

Nu är näst sista veckan innan jul igång och vi har nedräkning till jullovet. Oj, vad vi alla längtar till lediga o lugna dagar. I går hade vi lite adventsmys och åt bland annat en fläskfilégratäng med ädelost. Vi passar på att frossa i ädelost nu i jultider då vi oftast har minst en bit i kylskåpet.


Fläskfilé med ädelost

1 fläskfilé
1 röd paprika
75 g ädelost 
1 dl creme fraiche 
2 dl grädde 
0,5 msk soja 
0,5 msk kalvfond 

Putsa fläskfilén och skär i skivor. Stek skivorna, salta och peppra. Lägg i ugnsform. 
Kärna ur paprikorna och skär i mindre bitar, lägg ovanpå köttet. 
Koka upp grädde, crème fraîche och ädelost. Smaka av med soja och kalvfond. 
Häll i formen över fläskfilén och sätt in mitt i ugnen i 225 grader i ca 20 minuter.

Det är väldigt stor skillnad på styrka på olika sorters ädelost, så du får smaka dig fram hur mycket smak du vill. Börja med lite och öka på allt eftersom om du vill ha starkare ädelostsmak.

Jag åt broccoli och sallad till gratängen men det passar med både ris och pasta till, beroende på vad du är sugen på.

söndag 10 december 2017

Glöggmingel

Jag brukar fixa ett glöggmingel varje år men i år har det inte hunnits med då alla var så uppbokade hela december, men vi blev inte helt utan glöggmingel i år eftersom vi blev bjuda till bekanta på lite glögg och tilltugg. Vi fick en trevlig kväll med mycket gott att äta o dricka och ännu mer surr.

Eftersom jag älskar att göra tilltugg hade jag fixat i ordning lite smått o gott som jag tog med mig och ställde upp på tilltuggsbordet bland de övriga godsakerna. Alltid kul att få tillfälle att prova nya grejer. Recept kommer....

Här nedan ser ni lite av allt det goda vi åt i går.


Glöggmingel

Lite salt....

rostad mjukpepparkaka med brieost och fikonmarmelad
krustader med ädelostkräm och kryddkokta aprikoser
pepparkaksknäcke med glöggostkräm
chark- och ostbricka


och lite sött....

saffransbullar
pepparkakor
dumle- och noblessekakor
chokladkola


Tittade igenom blogg-arkivet och hittade inläggen från mina tidigare glöggmingel 201420152016. Vad synd att det inte hanns med något glöggmingel i år, blir så himla sugen när jag ser alla bilder. Jag hoppas det blir fler tillfällen kommande jular, för det är så himla roligt och gott.

Matsedel v.50 december 2017

God morgon!
Huset är tyst och jag sitter och skriver till dig i ljuset av de två tända adventsljuset. Mys på hög nivå! Ska alldeles strax börja med frukosten och som vanligt lär det bli en riktig långfrukost med flera koppar te. Älskar dessa helgmorgnar då vi inte har några tider att passa. Nästa helg är det dags för basket-sammandrag, superkul även det men det brukar inte bli några mysfrukostar då.

Veckans matsedel innehåller soppa, wok, gratäng, lax, kyckling, majs och ett mumsigt julgodis. Hoppas ni inte något ni vill testa.


Matsedel v.50 december 2017


Köttfri måndag

Tisdag

Onsdag

Torsdag

Mysfredag

Veckans godsak - julgodis


*********************

I gårkväll var vi på trevligt glöggmingel och jag hade med mig lite glöggtapas som ni ska få se senare, måste bara gå igenom kameran och hoppas att det blev några bra bilder. Alltid svårt att ta kort när man är borta och ljuset sällan är så fotovänligt utan det är fint o mysigt 😀

Nej nu är jag tesugen och ska sätta igång med frukosten. Ha en skön söndag!

lördag 9 december 2017

Nattjäst grytbröd med linfrön

Det finns inte mycket som är godare än nybakat bröd, eller hur? Om man låter brödet jäsa under natten så kan man få nybakat redan till frukost. Igårkväll efter Idol-finalen och innan jag gick o la mig blandade jag snabbt ihop degen som sen fick jäsa i rumstemperatur hela natten för att sedan gräddas när jag hade stigit upp.


Nattjäst grytbröd med linfrön

12 g jäst (fjärdedels paket)
300 g vatten
0,5 msk salt
0,5 dl linfrö
6,5 dl vetemjöl special

Vispa ut jästen i vattnet i en bunke.
Rör ner salt, linfrö och mjöl.
Arbeta ihop till en jämn deg.
Plasta in bunken och låt jäsa i rumstemperatur, 8-10 timmar. (Över natten eller medan du är på jobbet).
Stoppa in en gjutjärnsgryta med lock i kall ugn och värm till 250 grader.
Mjöla bakbordet ordentligt.
Lossa degen med en slickepott från bunkens kanter och stjälp upp på bakbordet.
Strö över lite extra vetemjöl.
Ta grytan ur ugnen och ta av locket.
Lyft degen försiktigt med hjälp av degskrapor och skaka av så mycket mjöl som möjligt.
Släpp ner i den varma grytan. Tack vare att grytan är varm så fastnar inte degen.
Sätt på locket och grädda i 5 minuter i 250 grader.
Sänk värmen till 225 grader och grädda ytterligare 30 minuter.
Ta av locket och grädda i 20 minuter, tills brödet fått riktigt fin färg.
Låt brödet svalna på galler utan bakduk.

Det här måste ni prova! Det var jätteenkelt att blanda ihop på kvällen och jätteenkelt att baka ut (kan man ens kalla det för det?) och grädda. Sen har ni ett gott luftigt bröd med knaprig yta att njuta av. Tala om frukostlyx!

Degen har jäst hela natten och är luftig och fin.
Redo för ugnen. 
Titta vilket luftig och fint bröd men knaprig yta.
Mysfrukost på gång.

Nu har jag stökat/myst på i köket hela dan så nu är det nog dags att städa undan och provsmaka lite av allt jag har gjort. Vi ska på glöggmingel ikväll så jag har bl.a. gjort lite tilltugg och det är väl bäst att kolla om jag vågar bjuda på dem 😀

Vad gör ni denna lördag innan andra advent?

torsdag 7 december 2017

Jul-revbensspjäll i Crock-Pot

Har ni revbensspjäll på julbordet? Jag äter aldrig revbensspjäll vid julbord, det finns ju så mycket annat gott att äta då. Men jag äter gärna revbensspjäll i jultider och gärna då med nån julkrydda. De här goda och smakrika revbensspjällen kryddar jag bl.a. med ingefära - en av flera julkryddor.


Jul-revbensspjäll i Crock-Pot

ca 1 kg revbensspjäll
Marinad
1 dl chilisås
2 msk balsamvinäger
4 msk ketjap manis
2 tsk torkad ingefära
Till grytan
1 dl vatten
2 gula lökar
salt och svartpeppar

Koka ihop marinaden till en simmig sås. Ställ åt sidan att svalna.
Dela revbensspjällen och lägg i den kalla marinaden. Låt marinera över natten.
Lägg lök i klyftor och vatten i crock-pot-grytan.
Placera revbensspjällen överst tillsammans med marinaden. Salta och peppra.
Tillaga på låg värme i 7-8 timmar eller hög värme i ca 5 timmar.

Det här är ett riktigt kanonrecept som ger goda, möra och smakrika revbensspjäll. Olivia ville ha nån annan mat för hon gillar inte revbensspjäll - trodde hon, men det var innan hon smakade en bit för då ville hon ha en till på en gång.

Eventuellt kan man ta lite mer ingefära än vad receptet säger för att få lite mer julkänsla och ingefärasmak. Men jag älskar ju ingefära så det är kanske därför jag vill krydda mer.

Marinerade revbensspjäll redo att tillagas medan vi var på jobb o skola.

Nu ska jag lägga bort datorn och slumra lite i soffan till tv-ljudet av hockeyn, perfekt "bakgrundsmusik". Det är bara jag och Ida hemma så vi har det väldigt lugnt o skönt och jag har faktiskt lite fredagskänsla en dag för tidigt. Men det beror nog på att barnen har skollov imorgon så det känns nästan som helg, trots att jag ska jobba. Men jag tar en kort dag på jobbet och flexar ut tidigt för att få några timmar extra helg.

tisdag 5 december 2017

Mysig tid

Visst är det mysigt nu?!
Fast jag äter mer än jag borde. Det är ju så gott att duka fram glögg, saffransbullar, pepparkakor, skinkmacka och allt annat som hör julen till och se'n tända några ljus och bara mysa i soffan. Vilken tur att vi inte har börjat med julgodiset än.

Jag kan verkligen inte bestämma vad som är absolut godast vid jul. Jag skulle nog svara a.l.l.t.


På lördag ska vi på glöggmingel och jag ska ta med mig något tilltugg. Så nu funderar jag för fullt vad jag ska göra och vilka smaker jag är sugen på. Ädelost, pepparkaka, fikon, saffran, lingon, glögg - ja vi får se vad jag hittar på. Vem vet, det blir kanske bara pepparkakor och ädelost. Inte fy skam det heller.

Fast jag tror nog att jag tar med mig något annat eftersom jag ser såna här inbjudningar som ett perfekt tillfälle att få prova nå nytt och jag älskar ju tilltugg av alla de slag (även pepparkaka o ädelost).

måndag 4 december 2017

Krämig kycklinggratäng med basilika, tomat o mozzarella

Kycklinggratäng är perfekt att göra när man inte har planerat nån annan middag. Man kan tillsätta lite vad man har hemma och det mesta blir gott. Den här gratängen innehåller inga konstigheter utan ingredienser man oftast har hemma och ändå blev det supergott. Sånt är ju extra bra!


Krämig kycklinggratäng med basilika, tomat o mozzarella

7 hg kycklinginnerfiléer
0,5 ask körsbärstomater
0,5 kruka basilika
1 mozzarella
1 msk dijonsenap
2 msk tomatpuré
1 vitlöksklyfta
2 dl vispgrädde
2 dl crème fraiche
salt och peppar

Stek filéerna och lägg i en ugnsform.
Halvera tomaterna och strimla basilikan, lägg över kycklingen i formen.
Dela mozzarellan och lägg i formen.
Blanda dijonsenap, tomatpuré, pressad vitlök, grädde och créme fraîche.
Smaka av med salt och peppar.
Häll blandningen över kycklingen och det övriga i formen.
Tillaga i 225 C, ca 20 min tills rätten är genomvarm.

Det här blev supergott, men det var ju inte så konstigt när det var så mycket godsaker i den. Jag har ganska många rätter nu med tomater, basilika och mozzarella i mitt blogg-arkiv, men det är ju såå gott och det går alltid att variera lite till.

Kyckling, tomat, basilika och mozzarella...
....och en god sås...
...blev en supergod gratäng.

Känns ovanligt att jag tycker det är skönt med måndag, oftast är inte måndag någon favoritdag. Men efter den här stressiga helgen är det underbart med en slö måndag i soffan utan tider att passa. Så nu ska jag krypa upp i soffan, tända ljus och göra mig en kopp te och njuta av lugnet. Vad gör ni denna första måndag i december?