fredag 5 juli 2013

Viltgryta med apelsin och svarta vinbär

Isaks cykel blev ju stulen den 6 juni och nu har jag fått mejl av polisen att de har fått in en liknande cykel som den vi har anmält som stulen. Åh jag blir så ivrig och vill åka o titta på den på en gång, men de ville ha fler kännemärken på cykeln så de kunde avgöra om det är Isaks eller någon annans. Cykeln blev stulen dagtid så jag tror det är nå rackarungar som har cyklat iväg en bit på den och sen slängt den i diket. Stölden skedde på ett bostadsområde på andra sidan stan. Gissa vad Isak tycker om det området nu?

En påse grytbitar låg överst i frysen så då plockade jag upp den och gjorde en god köttgryta till middag i går.
Viltgryta med apelsin och svarta vinbär
600 g grytbitar av älgkött
1 msk vetemjöl
1 krm svartpeppar
1 tsk timjan
pressad saft av 1 st apelsin
0,5 dl konc vinbärssaft
2 dl crème fraiche
2 msk konc kalvfond
1 msk kinesisk soja
tunt skal från 0,25 st apelsin
Till garnering:
färsk persilja
apelsin

Bryn köttet i smör i en stekpanna. 
Lägg över i en gryta och strö över mjölet. Krydda med peppar och timjan. 
Häll på apelsinsaft, vinbärssaft, crème fraiche, kalvfond och soja. 
Låt grytan sjuda under lock ca 1,5 tim tills köttet känns mört. (Späd med lite mjölk eller vatten om det blir för tjock eller för lite sås)
Strimla apelsinskalet och rör ner det i grytan på slutet. Garnera med apelsin och persilja.

Gott med en riktig köttgryta trots att det är sommar och köttgrytor mest hör hösten till. Vi tömde kastrullen så det måste väl betyda att alla tyckte om den här köttgrytan. Det var en väldigt god smak och jag lät grytan koka drygt 2 timmar eftersom jag var ut på en promenad så köttet var mörare än mörast. Så synd att den var så god så att det inte blev över några rester, hade suttit fint till dagens lunch.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar