onsdag 21 februari 2024

Pigg igen

Veckan gick i raketfart och det var så skönt att vara hemma i Luleå en hel vecka och få sova i min egna säng. Känns att jag har underskott på sömnkontot efter alla hotellnätter och tidig uppstigning på måndagar. Men nu har jag kommit i kapp. 

En vecka med mycket roligt - fettisdag, hockey och alla hjärtans dag hann vi med förutom jobb både hemma och på Lulekontoret. Vi gjorde bort helgstädningen redan innan helgen så vi behövde inte göra det under helgen. Bästa! Så himla skönt de veckor vi hinner/orka med att göra det en vardagskväll.

Men något vi var tvungna att göra var att storhandla. Det har varit fullt upp på kvällarna hela veckan så vi har inte hunnit handla och det märktes på slutet av veckan. Framför allt började bli rätt tomt i frukt- och grönsakslådorna.


Håller ni er friska i Vabruari? Jag har redan hunnit med två förkylningar under 2024, men nu känner jag mig pigg, frisk och utvilad. Härlig känsla! Så nu ska jag försöka komma igång med mina promenader på allvar igen. Det har varit lite si och så med dem pga förkylningarna, massa kallgrader och snöstormar.

När jag blev förkyld andra gången på kort tid blev jag tipsad om CBD olja för att stärka immunförsvaret och känna mig piggare. Det lät ju, som mycket, jättebra till en början, men sedan blev jag skeptisk när jag läste på lite mer. Så jag skippar nog att testa och håller mig till mina gamla beprövade saker. Det som gäller främst för mig är att "sömn är bästa medicinen". Så fort jag har sovit dåligt blir jag förkyld med feberkänning och halsont.

måndag 19 februari 2024

Alla hjärtans dag

Firar ni Alla hjärtans dag💖 
Vi firar inte så mycket men lite god mat med hjärt-tema brukar vi försöka få till varje år. Och så blev det även i år. Vi skippade förrätt i år. Till varmrätt blev det hjärtformad pasta med räkgryta och hjärtformade vitlöksbröd.

Det är ganska enkelt att få till en bra Alla hjärtans dag-middag. Hjärtformad mat är det enda som behövs. I år hittade jag pasta, bröd och efterrätt som hade hjärtform. Vissa år har jag fixat hjärtformen själv med hjälp av pepparkaksformar och andra år har jag använt hjärtformade pajformar eller skålar. Kul att spåna och fundera och enkelt att fixa.

I år orkade/hann jag inte göra nån efterrätt men hittade fina glasspraliner med rätt form, så det blev en perfekt efterrätt tillsammans med en kopp te.

Fin pasta....

...som passar perfekt till Alla hjärtans dag

Pasta, räkgryta och vitlöksbröd. Receptet på räkgrytan kommer i veckan.

Middag med hjärttema på Alla hjärtans dag

Vitlöksbrödshjärtan

Glasspraliner i hjärtform

En kopp te och två små glassar blev en perfekt efterrätt

Bra genväg till efterrätt på Alla hjärtans dag

Förra veckan var det två roliga mat-tema-dagar, då det var både Fettisdag och Alla hjärtans dag. Lite slöseri men två roliga dagar efter varann 😀 Den här veckan blir det "vanlig" mat och ingen efterrätt, eller? Nja jag lär nog unna mig nån chokladbit (eller två) till teet på hotellrummet efter middagarna. Så helt efterrättsfri blir nog inte veckan. 

Middagarna däremot blir nog desto tråkigare, i alla fall i början av veckan då det blir hotellrumsmiddagar för mig. Ganska mysigt och skönt, men sällan så gott och speciellt.

lördag 10 februari 2024

Hemma igen

Efter tre Kirunadagar avslutade jag arbetsveckan med att jobba två dagar från hemmakontoret. Mitt hemmakontor är verkligen bästa arbetsplatsen, både ergonomiskt och utrustningsmässigt. Det är bara lite ont om kolleger, så pauserna är inte lika roliga som på en arbetsplats 😀

Nästa vecka ska jag vara i Luleå hela veckan så då ska jag prova jobba på Luleåkontoret några dagar. Ska bli kul att lära känna lite folk som sitter där också. Vi tillhör inte samma enhet men vi jobbar alla med HR så vi kommer samarbeta lite då och då. Alltid kul att lära känna nya människor.

Men det bästa är ju så klart att jag får vara hemma i över en vecka, sova i min egna säng, äta goda hemlagade måltider, gå promenader längs mina favoritvägar och få sitta i min egna soffa på kvällarna.

Jag pysslade ihop lite fruktsallad på hotellrummet

Städerskorna hade pysslat med handdukarna

Efter ha varit lite krasslig några dagar känner jag mig pigg och frisk idag efter över nio timmars sömn. Välbehövligt och skönt! Så trots att det var 20 minus-grader tog jag mig ut på en kylig men solig promenad. Så skönt med frisk luft, lätt motion och solljus💖

Nu ser vi fram emot och laddar för kvällens 50årsfest.

tisdag 6 februari 2024

Hockeysnack

Den här veckan är det landslagsuppehåll för hockeyn, så det är inga SHL-matcher. Känns tomt och konstigt. Vad ska man då göra alla kvällar 😀

De senaste veckorna har det varit match tisdag, torsdag och lördag och så fortsätter det även efter upphållet. Jag älskar tiden efter jul då det oftast är tre matcher per vecka, till skillnad mor före jul då det endast är två per vecka. Som ni kanske förstått så älskar vi hockey i vår familj💖

I lördags var det tidig bortamatch för Luleå så då dukade jag upp hockeysnacks framför tv:n. Lite ost och chark till ett glas Cava. Men tyvärr var det ingen rolig match då Luleå låg under nästan hela matchen och till slut även förlorade. Men den som väntar på nå gott..... Det är ju inte nu man ska vara som bäst (tröstar jag mig med efter tråkiga förluster).


söndag 4 februari 2024

På väg igen

Då var helgen slut och jag har packat väskan för tre dagar i Kiruna. Eller rättare sagt väskorna, jag har en väska med kläder osv, en ryggsäck med jobbgrejer och en liten väska med matsäck till tåget. Ordning och reda och lätt att ha stenkoll på att allt är med och var det är.

Så imorgon är det tidig uppstigning och några timmar på tåg som gäller innan arbetsdagen sätter igång på allvar. Kommer dock att jobba lite på tåget, bl.a. har jag ett teamsmöte så det gäller att uppkopplingen fungerar.

Funderar på att köpa en större termosmugg till mina resor.

Tänk att det här jobb-bytet från Region Norrbotten till LKAB blev så bra. Ja jag vet att jag bara har varit där tre veckor och det kanske fortfarande är "nyhetens behag" och "smekmånad". Men jag var själv lite skeptisk till vad jag hade gett mig in på. Men det lät för roligt och spännande för att inte göra ett jobbyte. 
Att ha kollegerna 35 mil bort och att de första månaderna sitta åtta timmar på tåg varje vecka och ha långa, ensamma kvällar på ett hotellrum i en främmande stad var ju inte det som lockade mig. Utan det var arbetsuppgifterna och företaget. Och än så länge är det så värt det. Jag hopppas jag inte jinxar något nu, utan att jag fortsätter känna exakt likadant.

Med en bra ljudbok i öronen och något att äta så går faktiskt tågresorna himla bra. Mycket bättre än jag trodde. Det var nog tågresorna jag var mest orolig för innan jag började jobbet. Snart när jag har kommit in i jobbet lite mer räknar jag med att jobba lite mer och inte bara slöa på tåget.

En av de bästa sakerna med nya jobbet är att jag äntligen får ha iPhone som jobb-mobil😀 I nästa alla år har jag haft Samsung och jag har inte kunnat hantera dem, jag har knappt lyckats svara. Dessutom har jag äntligen fått en stor datorskärm igen. Som jag har tjatat om det de senaste två åren för det är så mycket bättre med EN stor skärm istället för 2-3 "små" skärmar. Gissa glädjen när jag dessutom hittade stora temuggar i köksskåpen. Imponerande! 

Viktiga arbetsredskap

Det som är värst med att jobba borta är kvällarna och middagarna. Jag tycker ju hemlagat är godast, så för mig är det ingen dröm att äta restaurang- eller annan köpesmat både till lunch och middag. Men jag försöker komma på bra lösningar på det också. 

Men de tråkiga middagarna vägs upp med de goda frukostarna. Jag som älskar hotellfrukost får nu äta det 1-2 gånger per vecka. Vilken lycka! Jag ser till att stiga upp lite extra tidigt för att kunna sitta och äta i lugn o ro och njuta av flera koppar te, färsk frukt, ägg, grönsaker och en o annan macka.

Mums!

lördag 3 februari 2024

Mascarpone-chokladmousse med hallon och cookies

Oj vad det har blåst i veckan. Jag är glad att jag hann hem med tåget innan värsta stormen drog in, för annars hade jag kanske blivit fast i Kiruna. Trots att vädret var bra i tisdags då jag åkte hem blev vi fyra timmar försenade. Fyra timmar!!! Det var spårfel, så de var tvungna skicka ut svetsare för att fixa rälsen. Lite småsegt, men det gick ändå rätt bra. Jag såg hockeymatch på mobilen, när Luleå hockey vann över Växjö, så tiden gick ändå rätt snabbt. Men jag var rejält tesugen när jag kom hem 😀

Jag är lite nervös inför kommande vecka för det verkar som att kylan är på väg tillbaka och tågen verkar ju inte klara kyla numera 😨

Snart är det fettisdag och vi frossar i semlor, men om ni är sugen på något annat än grädde och mandelmassa kan jag tipsa om chokladmousse. Jag testade en ny variant med mascarpone för några veckor sedan.


Chokladmousse med mascarpone

2 dl vispgrädde
0,75 dl kakao
2 msk florsocker
250 g mascarpone

Servering
chocolate chip cookies
färska hallon

Vispa grädden lätt fluffig med elvisp ihop med kakao och florsocker.
Tillsätt mascarpone.
Smaka av med mer florsocker om du vill ha krämen sötare.
Klicka eller spritsa i 8 glas. 
Ställ i kyl till servering.
Ta ut glasen ca 20 minuter före servering. 
Dekorera med smulade chocolate chip cookies och hallon precis vid servering. 

Det kan nog vara gott och fint med en gräddklick vid servering också.




Vad har ni för planer denna lördag?
Vi har en lugn helg framför oss, som så ofta nu när barnen är stora och inte ska skjutsas runt på olika aktiviteter. Vilken skillnad det är nu och för några år sedan. 

Det verkar vara härligt väder ute, så en promenad står på dagens agenda, liksom mat-handling och hockey på tv. Om jag hinner och orkar tänkte jag baka lite matbröd också. Skulle vara gott med nybakat hembakat bröd till min frukostmacka på tåget på måndagmorgon.

söndag 28 januari 2024

Skaldjurslasagne

Tidig uppstigning denna söndag eftersom vi skulle skjutsa Olivia till flyget, hon har varit hemma i Luleå sedan i tisdags och hunnit med tre hemmamatcher. Det började med två roliga vinster men tyvärr blev det förlust i går. Inte helt rättvist så det känns surt, framför allt då vi fick många skadade spelare också. Hoppas inte det är så allvarligt som det såg ut. 

Nu sitter jag i soffan och ser Ski Classic från Marcialonga och dricker dagens andra kopp te. Mys på hög nivå, det finns inte mycket som slår en lugn morgon med te och skidor. Det blir mer mys i dag då jag efter lunch ska promenera in till stan för fika på stan med en kompis.

Vill ni äta nå gott idag eller kommande vecka så kan jag tipsa om den här Skaldjurslasagnen som vi åt för några veckor sedan. Det blev himla god med en hint av saffran tack vare smaksatt crème fraiche.


Skaldjurslasagne ca 8 portioner

Sås
0,5 dl mjöl
30 g smör
4 dl mjölk
5 dl vispgrädde
2 dl vin
2 dl créme fraiche saffran & tomat
2 msk hummerfond
2 tsk chiliflakes
2 tsk salt

Smält smöret och rör ner mjölet. 
Tillsätt mjölk, grädde, vin, crème fraîche, fond och kryddor. 
Låt koka några minuter och smaka av.

Fyllning
1 kg räkor med skal
1 burk kräftstjärtar i lag
1 stor schalottenlök
2 vitlöksklyftor
olja
150-200 g färsk spenat
2 påsar riven cheddar/mozzarella
400 g färska lasagneplattor

Skala räkorna och häll av lagen från kräftstjärtarna. 
Finhacka lök och vitlök och fräs i lite olja tillsammans med färska spenaten.

Montering
Häll lite av såsen i botten på en ugnsform och lägg på ett lager pasta. 
Häll på lite mer sås, strö över skaldjur, spenatfräs och riven ost. 
Lägg på lasagneplattor och fortsätt varva. 
Avsluta med ett lager plattor, sås och ost. 
Tillaga mitt i ugnen 225 C 20-30 min tills rätten fått fin färg och plattorna är mjuka. 

Servering
Servera med finriven parmesan och en god sallad.