torsdag 22 mars 2018

Havreklibröd

Tänker ni baka i helgen? Den här goda brödet bakade jag i söndags och det kan jag verkligen tipsa om. Trots att jag undviker kolhydrater var jag tvungen att provsmaka för det finns inte mycket som är godare än nybakat bröd, eller hur?


Havreklibröd

1 paket jäst
8 dl vatten, ljummet
6 dl havrekli (300 g)
2 tsk salt
2 tsk brödkryddor
1 msk brödsirap
11 dl vetemjöl

Smula ner jästen i en degbunke. Häll över det fingervarma vattnet och rör om. 
Tillsätt havrekli, salt, kryddor och sirap.
Blanda ner 1 liter av mjölet och arbeta degen kraftigt ca 5 minuter.
Tillsätt resten av mjölet om degen är mycket lös (degen ska vara ganska lös).
Häll upp degen i en smord långpanna och tryck ut den jämnt med mjölad hand. 
Skåra med degskrapa eller kniv den utplattade degen i ca 20 bitar.
Lägg en bakduk över och låt degen jäsa ca 40 minuter.
Grädda mitt i ugnen i 225°C ca 20 minuter, tills brödet är gyllenbrunt. 
Låt brödet kallna på galler under bakduk.
Bryt eller skär det i bitar.

Tänk på att den här degen med havrekli ska vara lite lösare än en "normal" deg, annars är det risk att den blir smulig.

Så skönt att degen inte behöver jäsa i bunke först utan att man direkt plattar ut den i en form och sedan får den jäsa där. Så skönt att kunna diska bort på en gång, annars måste man vänta med att diska tills bunken blir tom efter första jäsningen.


I kväll drar damernas basketslutspel igång och vi ska vara på plats. Vi ska alldeles strax åka, måste bara vänta in Ida och hennes kompis som är på väg hem från egen basket-träning. Ska det bli ett femte raka SM-guld? Vi minns med glädje fjolårets sista match och guldfirande som du kan läsa om här.

onsdag 21 mars 2018

Ajvarsås

I söndags helstekte jag en kyckling i ugn som jag serverade till risoni, sallad och denna kalla sås. Det är så himla enkelt att bara blanda ihop yoghurt och ajvar (eller annan smaksättning) innan maten.

Då åt vi den till kyckling och i dag åt vi den till lax. Passar perfekt till båda!


Ajvarsås

2 dl turkisk yoghurt
0,5-1 dl ajvar relish
flingsalt
nymald svartpeppar

Blanda ihop yoghurt och ajvar.
Smaka av med salt och peppar.
Förvara i kylskåp till servering.

Som vanligt när man gör sådana här kalla såser så får man anpassa mängden efter eget tycke o smak. Ajvar relish finns både i en stark och en svag variant, jag använde den svaga den här gången (för den hade jag hemma).


Nu har jag äntligen landat i soffan efter ännu en kväll i bilen för att skjutsa barn till och från träningar. Teet smakar extra gott nu när jag väl kan koppla av i ett nystädat hem och inte har några fler måsten ikväll. Så det lär bli mer än en kopp i kväll 😀

Vi har fullproppat program fram till söndagkväll så det lär inte bli mycket slöande i soffan nu några dagar så det gäller att passa på de minutrar jag kan. Jag som älskar att slöa lär behöva semester på måndag 😀

tisdag 20 mars 2018

Sötstark fläskfilé- och bacongryta

I helgen åt vi en fläskfilégryta som blev söt tack vare mango chutney och stark tack vare srirachasåsen. Det visade sig bli en bra kombination och nästan hela grytan gick åt, men jag såg till att få en matlåda åtminstone.


Sötstark fläskfilé- och bacongryta

1 kg fläskfilé
salt o peppar
140 g bacon
2 dl vatten
2,5 dl grädde
50 g färskost
1-2 msk kalvfond
3 msk mango chutney
2 tsk srirachasås
1 msk kinesisk soja

Putsa och skiva köttet.
Bryn det, salta (tänk på att bacon och fond är salt) och peppra, och lägg över det i en gryta.
Tillsätt vatten, grädde, färskost, fond, mango chutney, srirachasås och soja och koka i ca 10 minuter.
Stek bacon, dela i bitar och lägg över i grytan.
Servera till klyftpotatis eller pasta och sallad.

När jag har bacon i grytor tillsätter jag det sist för att krispigheten ska behållas, för sladdrig mjuk bacon blir ingen glad över (speciellt jag som inte ens tycker om baconsmaken). Srirachasåsen är en ny storfavorit hos mig för att få styrka i maten. Har ni provat? Förut använde jag oftast sambal för styrka men den har nu ersatts av srirachasåsen.


*********************

Solen skiner och det ser helt underbart ut ute, men det är kallt. Minus 14 var det när jag vaknade men det ska visst bli varmare under dagen. Men dessa minusgrader grusade mina planer att promenera till jobbet för att få logistiken att gå ihop. Men det verkar lösa sig riktigt bra ändå, tack o lov.

Det är jag som är logisitikansvarig i familjen och i dag blir det en utmaning att få det att gå ihop. Nu löste sig morgonen rätt bra ändå, så vi får hoppas att resten av da'n går lika bra. Det kommer bli rätt tajt att få ihop allt mellan fyra och åtta, men vi har en plan. Få se om den håller!

Dags för arbete i några timmar först!

söndag 18 mars 2018

Matsedel v.12 mars 2018

Nu är det dags för en veckomatsedel igen. Jag trodde jag hade missat endast en vecka men ser nu att det är två veckor som jag har slarvat. Men nu är ordningen återställd och ni får lite inspiration på söndagsmorgonen. Hoppas ni hittar nå gott!


Matsedel v.12 mars 2018

Köttfri måndag

Tisdag

Onsdag

Torsdag

Mysfredag
Frasigaste våfflorna är äggfria, välj sött eller salt tillbehör efter humör. 

Veckans godsak
Kokos- och ananaskaka (mjölk- och äggfri om du vill)

*************************

Vet ni vad det tråkigaste med Lchf är? Att jag bakar så lite! Jag vill inte ha en massa gott i frysen och därför bakar jag varken sötbröd eller matbröd, tyvärr. Men nu är jag så otroligt sugen på att baka så jag tror jag måste ha en bakdag idag....om jag inte kommer på nå roligare eller bättre att göra.

Det är varmt ute idag, plusgrader t.o.m, men ingen sol så jag behöver inte känna nån press att jag måste ut. Men det lär ta tid att bestämma vad jag ska baka, eftersom jag bakar så sällan numera så är det så mycket jag vill baka - både gamla favoriter och en del nya spännande recept. Och jag med min beslutsångest lär vela länge.

Men först blir det frukost!

lördag 17 mars 2018

Fredagsmyskalas

God morgon!
Hoppas er helg har börjat bra, det har min. Helgen började med ett mysigt kalas i går och nu har jag vaknat med vetskapen om att jag har hela helgen framför mig utan tider att passa. Känns som att jag måste ha glömt nånting, för vi brukar alltid ha något inplanerat på helgerna.

Fredagsmys med småplock och bubbel är ju bara såå gott och mysigt och ett perfekt avslut på en arbetsvecka. Igår passade vi på att ha kalas lite i förväg, just för att få ha ett fredagsmyskalas. Bästa!


Fredagsmyskalas


Väkomstdrink

Prosecco
chipsbuffé
kanderad ingefära
kokosbitar


Småplock

vegetarisk och glutenfri paj
pestoomelett med Västerbottensost
pepparsalami, rostbiff, skinka
gravad lax
kycklingben och chicken nuggets
sallad och grönsaker
ingefäragurka
kex o bröd
ostar


Efterrätt

grädde
hallon
hjortron

Med ganska lite ansträngning så får man en kanonmiddag och är man några stycken som hjälps åt är det ännu mer perfekt. Man lagar lite och köper lite och får en perfekt kombination där alla hittar något gott. Vi älskar småplock!

Nu ska jag duka fram frukost och kan inte bestämma mig för vad jag är sugen på så det blir kanske en småplocksfrukost med lite av varje.

Ha en bra lördag!

torsdag 15 mars 2018

Vitlöksbröd Lchf

När jag visade mina lchf-vitlöksbröd som vi åt i söndags på Idas 3-rättersmiddag fick jag frågor om vilket bröd jag åt. Och inte ska ni behöva leva i ovisshet 😉 Jag åt mitt favorit-köpesbröd som jag ofta rostar och det smakar i stort sett som "vanligt" rostbröd och passar perfekt att göra toast av.


Vitlöksbröd Lchf

Blanda smör med en massa vitlök.
Bred ett rejält lager på brödet, på med ost 
och in i ca 225 grader högt upp några minuter. 
Mums!


Så här ser brödpåsen ut, glömde ta kort på brödet 😀 Det kommer.... I en skiva bröd är det ca 2,4 g kolhydrater och per 100g bröd är det 10 g kolhydrater. Helt ok för mig!

Bland det godaste jag vet är rostade mackor med ost och marmelad och tänk det kan jag äta lågkolhydrataktigt också. Då använder jag detta rostbröd och till marmelad har jag kokade hallon. Det är helglyx det!

Den här veckan har gått såå fort så jag håller ju på att glömma att det är fredag i morgon. Hur man nu kan glömma en sån viktig dag. Och i morgon är det dessutom dags för lite fest med bubbel och småplock igen. Mysfredag helt i min smak. Kom precis på att jag måste ju förbereda lite ätbart redan ikväll eftersom jag jobbar i morgon.

tisdag 13 mars 2018

Idas 3-rättersmiddag

Ida som missade vårt firande i lördags ville att vi skulle ha en ny trerättersmiddag i söndags, där hon skulle försöka fixa det mesta. Mer firande tackar man ju inte nej till. Jag älskar att fira saker 💝


Idas 3-rättersmiddag

Vitlöksbröd


Vitlöksbröd kan vara en av de godaste förrätterna. I förhållande till arbetsinsats så är det nog den godaste och perfekt för barn som vill laga mat. Det här klarar de helt själva från tidig ålder. Tack vare lågkolhydratbröd kunde även jag njuta av vitlöksbröd.

Planksteksvariant


Stekt biff, sparris och champinjoner, serverad med balsamicosås, bearnaisesås och blomkålsmos eller potatismosgratäng.
Ida ville absolut ha kött och potatismos till middag, förmodligen för att hon hade sett våra plankstekar. Jag gjorde potatismosgratäng med en massa Västerbottensost för att det skulle bli lite roligare än "bara" potatismos. Här fick Ida ganska mycket hjälp.

Glass eller chokladmousse med jordgubbar och hallon


Jag åt av chokladmoussen från i lördags medan de övriga åt ischokladglass, serverat med jordgubbshjärtan och hallonsås. Efterrätten ordnade Ida helt själv, från att göra fina glasskulor till att skära ut hjärtan av jordgubbar.

Här är Idas egna tallrik, hon har även tagit kortet själv.
En hel del tillbehör blev det - stekta champinjoner och sparris, blomkålsmos och
potatismosgratäng med och utan Västerbottensost.

Isak som missade helgens firande tycker att vi ska äta fler 3-rättersmiddagar med go'mat. Men nu tror jag att vi väntar ett tag...i alla fall till helgen. Nu får vi sikta in oss på att komma på god och snabblagad vardagsmat att laga o äta i veckan.