lördag 30 december 2017

Nyårsmeny 4

Det blev lite sovmorgon i dag också men vi lyckades kliva upp tidigare än i går i alla fall. Härliga lediga dagar. I dag blir det lite småpyssel i köket, nån promenad i lätt snöfall och se'n är det hockeyderby på tv också. På tv för mig, medan Leif och Olivia åker till Skellefteå för att se matchen live, hoppas de får se en vinst i årets sista match.

Då var det dags för fjärde och sista nyårsmenyn. Har ni hittat nå gott i de tre tidigare? Den här fjärde menyn består av räkor, godaste vitlöksbrödet, soppa, en favoritkyckling och smarrig choklad.


Nyårsmeny 4

Drinktilltugg

Förrätt

Varmrätt
Pestokyckling med pasta

Efterrätt
Chokladmousse med grädde och bär

fredag 29 december 2017

Nyårsmeny 3

Ni har väl inte missat att det är fredag idag? 
Lätt att glömma bort när man är ledig och det är helg var o varannan dag. Vi tänker fredagsmysa med räkor, aioli och ett glas bubbel för att få lite fredagsfeeling innan nyårshelgen drar igång.

Här kommer ytterligare en nyårsmeny till er och den här innehåller en favorit-förrätt som var alldeles för länge sedan jag själv åt, en fläskytterfilé med god fyllning till enkel o god potatis och en av våra favoritsåser. Menyn avslutats med en smarrig pavlova i portionsformat tillsammans med godaste smörkrämen, grädde och bär. En favorit trots att den inte innehåller choklad.


Nyårsmeny 3

Drinktilltugg

Förrätt

Varmrätt
Mozzarella- och pestofylld fläskytterfilérulle med krossad ört- och ostpotatis och ostsås (välj en god ost som passar till köttets fyllning)

Efterrätt

Nyårsmeny 2

God morgon!
I dag blev det en riktigt rejäl sovmorgon. Så skönt! Trots att vi åt frukost nästan på en gång då vi steg upp så var det vid lunchtid. Älskar lediga lugna dagar. Fast på dagens agenda står kökslåde-städning, så det blir inte att slöa hela da'n. Framför allt kryddlådan måste städas, så jag hittar bland alla kryddor.

Jag har även knåpat ihop en till nyårsmeny till er och den här innehåller godaste enklaste drinktilltugget, en fest-soppa, lax och en god och fräsch efterrätt.


Nyårsmeny 2

Drinktilltugg

Förrätt

Varmrätt

Efterrätt

torsdag 28 december 2017

Nyårsmeny 1

Har ni bestämt nyårsmenyn än?
Om inte, så kommer här ett menyförslag till er. Kanske får ni lite tips och inspiration tack vare detta inlägg. Tänkte försöka publicera några fler menyförslag inför nyår, de närmaste två dagarna. Hoppas ni hittar något ni gillar.

Det här första menyförslaget innehåller klassiska nyårsingredienser som hummer och oxfilé och avslutas med en smarrig chokladtårta.


Nyårsmeny 1

Drinktilltugg

Förrätt

Varmrätt

Efterrätt

Glögglimpa

Om ni har kvar glögg så har jag det perfekta tipset på hur du ska använda upp den - baka limpor! Dessa bakade jag dagen före julafton och de passade perfekt till julskinkan på uppesittarkvällen och annat gott som vi dukade upp på julbordet.


Glögglimpa

50 g jäst
50 g smält smör
5 dl glögg
0,75 dl brödsirap
2 tsk salt
3 dl vetemjöl
10 dl rågsikt

Smält smör, häll i glögg och ljumma till 37°C.
Smula jästen i en bunke.
Slå på degvätskan och lös upp jästen.
Blanda ner övriga ingredienser.
Lägg över en bakduk över bunken och jäs degen i 40 min.
Ta upp degen på mjölat bakbord och forma 2 bröd.
Lägg dem i smorda brödformar.
Jäs i 40 min.
Grädda nederst i 200°C i ca 35-40 min.
Pensla med lite sirapsvatten för glansig och söt yta.

Jag var lite skeptisk till en början. Kan det här verkligen bli bra? Det var en konstig rödaktig färg på degspadet och det luktade inte särskilt gott när limporna gräddades. Men så goda de blev! De här limporna kommer jag göra varje år. Det blev en jättesmidig och lättarbetad deg, så det var så himla enkelt och kul att baka. Precis som man vill ha det.

Lättarbetad, smidig och rödlätt deg.
Färdigjästa och redo för ugnen.
Nyss uttagna ur ugnen, nu ska de penslas med sirapsvatten.

Nu ska jag klä på mig och gå iväg till stan där jag ska träffa två kompisar för en lunch. Blir perfekt med en promenad i dagsljus, lite lunch och en massa surr. En bättre torsdag helt enkelt. Som jag njuter av att vara ledig och det är så mysigt att hela familjen är ledig samtidigt så vi alla kan ha sena kvällar, sovmorgnar med långfrukost som sträcker sig fram till lunch och bara vara utan tider att passa. Precis sådana dagar jag älskar.

Hoppas ni njuter av er torsdag!

onsdag 27 december 2017

Matjessillröra med äpple o rödlök

Nu har jag vilat upp mig i två dagar för både juldagen och Annandagen gick i lugnets tecken. Så skönt! Men nu börjar jag bli lite rastlös så det känns bra att jag har inbokat en middagsdejt med två barndomskompisar ikväll.

Till julbordet provade jag en ny sill-variant med matjessill som blev väldigt fräsch och god tack vare det syrliga äpplet.


Matjessillröra med äpple o rödlök

125 g matjessill
1 liten rödlök
1 stort syrligt äpple
1 msk fransk senap
2 tsk socker
2 dl crème fraiche
1 msk vitvinsvinäger
0,5 dl hackad persilja
1 msk vitvinsvinäger

Dela matjessillen i mindre bitar.
Finhacka rödlöken.
Skala och skär äpplet i mindre bitar.
Blanda samman alla ingredienser och ställ kallt några timmar, gärna under natten.

Receptet hittade jag hos Mårtenssons kök som har en rejäl samling av sill-recept. Där kommer jag gå in o inspireras fler gånger.


Hoppas ni har haft en bra jul och känner er utvilade!
Jag förmodar att många av er har börjat jobba i dag, själv är jag ledig ett bra tag till och det känns så himla bra. Mina planer för den ledigheten är att städa och röja i förrådet - Neverending story. Det gäller att passa på när man har lite långledigt....

måndag 25 december 2017

Julbord 2017

En av årets lugnaste dagar är här. Juldagen innebär som vanligt att vi mest ligger i soffan och äter rester från i går. Så underbart! Vi har precis dukat bort frukosten som bestod av en massa gott pålägg från igår.

Årets julafton började vi med julbord och Kalle hos min syster innan vi åkte hem för lite paketutdelning och ännu ett julbord. Jag var lite inne på att skippa att göra ett eget julbord i år och istället bjuda på något annat på kvällskvisten. Men då hade vi ju gott miste om alla goda julbordsrester idag.


Julbord 2017

Lingonsill
Ägghalvor
Grönpeppargravad lax
Janssons

Ugnsomelett
Kantarellstuvning
Köttbullar, hemmagjorda och köpta
Grillkorv (barnen tycker det är godare än prinskorv)
Skinka
Kokt potatis

Rödbetssallad
Äppelmos
Senap
Fikonmarmelad
Grönsaker

Hårdbröd
Glögglimpa
Mjukbröd
Smör
Ost


Hoppas ni också hade en bra julafton och att ni får ha lite ledigt!