söndag 27 augusti 2017

Matsedel sista aug-veckan 2017

Tänk, på fredag är det redan 1 september. Jag som fortfarande väntar på sommaren och värmen...

Efter ett långt uppehåll är jag nu tillbaka med veckomatsedlar. Det är ganska mycket jobb, mer än man kan tro, med dessa veckomatsedlar för jag vill ju att de ska vara varierande och bra. Men nu kör vi på ett tag igen, så länge jag orkar och tycker det är kul. Hoppas ni uppskattar dem och får inspiration till era middagar.


Matsedel sista aug-veckan 2017

måndag

chiliburgare

Än behöver inte grillsäsongen vara över så vi grillar lite enkla och snabba burgare. Det här receptet är vår storfavorit för det är så enkelt men blir så smakrikt. Ibland kryddar vi lite annorlunda men använder ofta det här som ett basrecept.

En enkel och god vardagsfavorit men som inte alla i familjen tycker om, men det fixar jag genom att ta undan lite stekt korv innan jag blandar ner övriga ingredienser.

Den här barn-varianten på sallad är mina barns storfavorit och det säger bara slurp så är hela skålen tom, hur mycket jag än gör.

torsdag

limekyckling

Marinera kyckling under natten och släng se'n marinad och kyckling i en ugnsform och tillaga i ugn, utan stekning eller annat extraarbete. Kan det bli bättre?

Zucchini är så gott och nu på hösten är den extra god (och billig), passar perfekt till lax. Perfekt som lchf-rätt eller komplettera med t.ex. potatis.

Nu lyser vår stora vinbärsbuske röd av alla stora vinbär och då måste man passa på att använda dem så mycket som möjligt för de är ju godast direkt från busken.

lördag 26 augusti 2017

Nytt och fräscht

Äntligen är den här efterlängtade helgen här. Första veckan med jobb och skola startade med en rivstart så några timmars vila är så efterlängtat och välbehövligt. Nu när vardagen är igång på allvar är vi även på allvar igång med att äta nyttigare igen. På sommaren när man är långledig är det lätt att det blir fest mest varje dag med god mat, goda efterrätter och gott vin lite nu o då.

Så nu är jag så sugen på att äta goda fräscha rätter med mycket sallad och grönsaker och jag tror inte jag är ensam om det. Visst är ni fler där ute som är redo för en nystart?

Tänkte inspirera med några goda och enkla sallader.


Täck ett fat med sallad, fyll på med körsbärstomater, paprikabitar, nektariner och rödlök 
så har du en färgglad och supergod sallad att ställa på bordet.



Blanda babyspenat, basilika, gurka, salladslök, tomater och mozzarella på ett fat, toppa eventuellt med balsamico-kräm. Underbara smaker!



Lite mer matigt och höstinspirerat är klyftade kokta rödbetor och fetaost. För mer färg och smak kan man lägga lite babyspenat i botten och sen lägga rödbetor och ost ovanpå.


Förutom att äta nyttigare ska jag även fokusera på att tömma frysarna, att hitta mat där och inte åka på affären och köpa nytt. Snart drar älgjakten igång och förhoppningsvis kommer Leif hem med en massa älgkött så då gäller det att det finns plats i våra frysar.

Nu inspirerade jag mig själv så mycket när jag skrev det här inlägget så jag ska skriva veckomatsedel på en gång medan jag känner att jag har inspiration och lust.

Ha en underbar lördag!

torsdag 24 augusti 2017

Citronmuffins med frosting

Dags för lite godsaker igen!
Inte för mig men för er kanske. Nu när vi är tillbaka i vardagen ska jag ha sockeravvänjning, jag började igår. Den här sommaren har det varit många kalas och fester som även inneburit att jag ätit alldeles för mycket socker och kolhydrater. Men nu ska jag back-on-track igen.

Men eftersom jag har detta recept och dessa bilder liggande måste jag ju ge er chansen att få prova dessa söta godsaker. Minimuffins med godaste frostingen.



Citronmuffins med frosting

Citronmuffins

150 g mjukt smör
2 dl socker
2 ägg
3 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 citron, skalet
0,25 dl saft av en citron
0,75 dl mjölk

Vispa smör och socker pösigt.
Vispa ner ett ägg i taget.
Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en bunke och rör ner i smeten.
Rör ner citronskal, citronsaft och mjölk.
Fördela i minimuffinsformar och grädda i 225 grader i ca 11 minuter.

Citronfrosting

75 g smör
1 dl florsocker
150 g färskost
75 g vit choklad
1 citron, skalet
ev. färg

Rör smör och florsocker fluffigt, tillsätt färskosten.
Smält chokladen i vattenbad och tillsätt den.
Riv citronskal och blanda ner tillsammans med eventuell färg.
Rör ihop och ställ in i kylen en stund.
Spritsa på kalla muffins.

Jag tycker mycket bättre om minimuffins än stora maffiga amerikanska muffins, så jag använder nästan alltid min minimuffinsform som jag köpt på Lagerhaus. Perfekt storlek!

Har ni inte provat den här frostingen, som man kan smaksätta på olika sätt eller äta naturell, så är det dags nu. Det är den godaste frostingen jag vet och jag använder aldrig någon annan. De "vanliga" innehåller så mycket florsocker och smakar så klart då mest det också.


Det har varit intensiva dagar och kvällar sedan vi kom hem från Stockholm, men i kväll ska jag äntligen få vara hemma. Då ska jag packa upp alla väskor, tvätta nån maskin och få lite ordning på saker o ting. Ska bli så skönt både att få vara hemma och få ordning.

Gårdagens skolstart gick bra för alla barnen, både Ida och Isak har börjat ny skola och i ny klass och båda verkar supernöjda. Ida sa i morse "Vad bra att jag har börjat på Tuna för nu längtar jag till skolan, det gjorde jag inte tidigare". Att barnen trivs gör en mamma glad.

Nej nu är det dags att ta sig an denna torsdag!
Ha en bra dag, kram.

tisdag 22 augusti 2017

Höstens första veckomatsedel

Nu har jag landat i soffan efter att ha förberett resten av veckan så att den ska flyta på så bra som möjligt, en vecka med skolstart, kvällsmöten och renoveringsbestyr och beslut. En viktig sak för att veckan ska flyta på bra är att ha middagarna färdigplanerade så att man inte kommer hem hungrig o trött och ska försöka ha inspiration till matlagning.

Jag har även hunnit storhandla och fixat morgondagens köttfärssås men tvättberget efter semestern är orörd. Men det kommer fler kvällar....


Höstens första veckomatsedel

On: Spagetti o köttfärssås
Fr: Bortbjudna på grillfest (årets sista?)
Lö: Tacos
Sö: Lax, potatis och blomkålsmos

Ledigt igen

Nu är vi hemma i vardagen igen efter underbara dagar i Stockholm där vi har hunnit med lite allt möjligt. Vi har ätit o fikat gott, shoppat, turistat, varit på konsert men även tagit det lugnt tillsammans. Vi har verkligen haft det bra, barnen har till och med varit vänner och visat hänsyn nästan hela tiden 😁

Men det bästa av allt var nog vädret - Vi hade sommar! Solen sken mest varje dag, vi satt på uteserveringar, använde solglasögon, klagade lite över värmen och allt det där som man knappt gjort i sommar.


Hur bra dagar vi än har haft så nog stämmer det att man skulle behöva lite semester efter semestern. Det skulle ha suttit rätt bra med en semesterdag i dag för att vara hemma o packa upp, tvätta, fylla på kylskåpet och komma i ordning. Men det blir kommande dagars kvällsjobb istället.

Men det första jag ska göra i kväll är att skriva en matlista för resten av veckan och sen åka o storhandla för nu ska vi tillbaka till jobb, skola och kvällsaktiviteter och då är planering det bästa för att få ordning på vardagen.

söndag 20 augusti 2017

Blåbärsmousse

Har du plockat några blåbär i år? Det verkar finnas gott om dem om...säger de som vet för jag har inte varit ut i skogen. Jag älskar blåbär men tycker bäst om att bara plocka upp dem från frysen 😀

Den här goda moussen använde jag som tårtfyllning på min födelsedag, men den är även supergod att äta bara som den är. Fyll ett glas och servera som efterrätt!


Blåbärsmousse

200 gram blåbär
0,5 dl gelésocker
50 g cream cheese
2 dl vispgrädde

Koka upp blåbären och mosa dem med en ballongvisp.
Rör i gelésockret och sjud tills det löst sig (30 sekunder till en minut).
Låt svalna.
Rör ner cream cheesen i blåbärsblandningen.
Vispa grädden och rör ned blåbärsblandningen i grädden.
Låt stå i kylen ett tag innan användning.

Det här är såå gott och bästa sättet att göra bärmousse, enligt mig. Servera bara som det är eller med en lite chokladbit eller kaka. Choklad och blåbär är supergott ihop. Finns det något som inte passar till choklad?


Solen skiner här i Stockholm men vi tar en lugn morgon innan vi ska ge oss ut på dagens aktiviteter. Vi är lite trötta i dag efter en heldag på språng i går som avslutades i Kungsan med konsert av bl.a. Norlie & KKV. Känns som att vi behöver sovmorgon och en lugn start idag.

fredag 18 augusti 2017

Bröllopsfrukost

Efter en underbar första semesterdag i Stockholm där vi bl.a. hann med god lunch på en uteservering, shopping och en superlyckad middag på Pinchos är vi nu redo för dag nummer 2 som även är min och Leifs bröllopsdag.

Dukade fram en massa gott på frukostbordet som vi även hade pyntat med fina röda rosor inköpta på hötorget.  Dessutom lyxade jag till det med en Mimosa, dvs apelsinjuice och mousserande vin. Jag har länge drömt om en Mimosa-frukost men det är ju inget man gör hemma precis. Men nu när det både är semester och bröllopsdag passar det perfekt.


Olika sorters bröd, charkuterier och ostar dukades fram tillsammans med ägg, kaviar och yoghurt. Dessutom fanns det en massa olika kalla o varma drycker, grönsaker och hallon. 


Hela familjen åt frukost tillsammans men tonåringarna var se'n snabbt tillbaka i sina sängar och somnade om. Tror det är dags att väcka dem en andra gång nu så att vi tar oss i väg. I dag står shopping på Mall of Scandinavia på programmet.

Ha en bra fredag! Kram!