tisdag 2 augusti 2016

Köttfärs- och vitkålsgratäng Lchf

Oj, vilken god middag vi åt i går. Jag älskar kombinationen köttfärs och vitkål och i denna gratäng blev det riktigt perfekt. Man tror man äter en köttfärs- och pastagratäng, men det gör man ju inte :) Jag hoppades att det skulle bli lika lyckat som vitkålscarbonaran och det blev det!


Köttfärs- och vitkålsgratäng Lchf

Köttfärssås

5 hg köttfärs
1 dl tomatsås
1 dl crème fraiche
1 dl grädde
1 buljongtärning
kryddor

5-10 dl strimlad vitkål
3-4 dl riven smakrik ost 

Stek köttfärsen och blanda sedan i resterande ingredienser till en köttfärssås. 
Lägg den strimlade vitkålen i ett durkslag och häll kokande vatten över så att den mjuknar något. 
På vintern när det inte finns färsk vitkål kan det nog vara bättre att lägga ner vitkålen i kokande vatten några minuter.
Salta vitkålen lite.
Blanda vitkål och köttfärssås i en smord gratängform. 
Strö osten på och gratinera i 225 grader i ca 15 min. 
Servera med en sallad.

Jag använde en liter vitkål men då älskar jag vitkål, många kanske tycker det blir för mycket. Blanda ihop vitkål och köttfärs så att det blir en bra blandning. Gör en god köttfärssås, du behöver inte följa detta recept, men den får inte bli för vattnig för vitkålen suger ju inte upp vätska som pasta gör.


Vitkål är ju billigt nu och kommer så att vara ett tag (vitkål är alltid billigt, men nu under sommaren och hösten är det extra billigt) så passa nu på att äta vitkål i massor. 

Här hittar ni andra recept med den goda kombinationen vitkål och köttfärs:

Onyttig

God morgon! 
Efter flera dagar då vi har sovit lite för länge, känns det skönt att vi vaknade före nio i dag.

Ännu en semesterdag och jag ska fortsätta försöka göra så lite som möjligt. Men det är svårt...


I dag står det festligheter på agendan! Vi börjar med eftermiddagsfika hos min kusin som fyller år. Se'n blir det restaurangbesök ikväll och Tapas-frosseri med två tjejkompisar. Så ni hör - det här kommer bli en bra dag.

Jag återkommer lite senare med gårdagens go'middag som jag blev så himla nöjd med. Än en gång fungerade vitkål perfekt som pasta-substitut.

måndag 1 augusti 2016

Ingen grill i solen

Sitter ute o njuter i solen och funderar på när jag ska sätta igång med dagens middag. Nu när grillkocken inte är hemma så är det ugnen som får jobba istället. Känns konstigt att inte äta grillmat när solen skiner och det är kanonväder. Istället för grilla tänker göra en köttfärs- och vitkålsgratäng där vitkålen är tänkt som substitut för pasta. Hoppas det blir lika bra om vitkåls-carbonara.

I går däremot då grillade vi och vi körde en repris från föregående söndags middag som var så himla god. Men den här gången bjöd vi mina förädlar på mat så de också fick smaka på den goda laxen. Laxen som vi köpte direkt från fiskebåten och se'n åkte hem och slängde på grillen. Så enkelt och så gott. Dessutom kokade jag potatis (till gästerna), blandade ihop en löjromssås och en sallad.

En festmåltid kan vara så enkelt!

Instagram-tävling

Visst kommer ni ihåg min tävling som jag har på Instagram? 
Där ni har chans att vinna nästa Smakbox, med temat Nya vanor som börjar levereras kring den 17 augusti. Boxen innehåller ca 15 produkter till ett värde av ca 450 kr. De två tidigare smakboxarna har jag varit kanonnöjd med så jag har stora förväntningar på nästa och jag tror faktiskt inte att jag kommer bli besviken.


Så nu går ni in på instagram, letar upp bilden ni ser här ovanför, som finns på mitt (matro_sara) flöde. Där finns de instruktioner ni behöver för att tävla.

Lycka till!

Pannkakor / plättar Lchf

1 augusti - Ny dag, ny vecka och ny månad. Det är nog några av er läsare som börjar jobba i dag, det brukar ju vara så på måndagar i augusti. Själv har jag två o en halv vecka kvar att njuta av dessa sovmorgnar, lugna dagar och knappt några måsten. Nu tankar jag energi till hösten, en höst som jag tror kommer bli rätt så stressig på jobbet. Många projekt som ska slutföras och många resor är ingen bra kombination.

Dagens frukost är en kopp te och ett kokt ägg, inte lika lyxig och god som gårdagens frukost då vi åt pannkakor. Pannkakor utan gluten och socker. Jag åt hallon och grädde till mina pannkakor, medan Leif rullade in räkost i sina pannkakor och åt dem som crêpes.


Pannkakor / plättar Lchf

2 dl grädde
1 dl mjölk
2 msk fiberhusk
4 ägg
1-2 nypor salt

Vispa samman allt med elvisp. 
Låt stå i 5 minuter och grädda sedan i smör.
Smeten blir ganska tjock så man får bre ut den lite i stekpannan.
Vänd när den har stelnat och stek klart.

Riktigt goda pannkakor/plättar som man alltså både kan ha grädde och bär till, eller som Leif välja salta tillbehör som räkost. Smeten sväller riktigt mycket och blir lite småseg så man får breda ut den i stekpannan, det är inte som "vanlig" smet som rinner ut av sig själv.

Mysig söndagsfrukost med underlägg, servetter och godsaker på tallriken.
Pannkakor på hög redo att ätas!

söndag 31 juli 2016

Sommarlunch med vänner

Vilken härlig lunchdejt jag hade i går! God mat, sol, värme och fina kompisar - så mycket mer behövs inte för en kanonlunch. Jag var lite orolig att det skulle vara mulet o blåsigt men det var kanonväder så vi satt ute o njöt i solen i några timmar och åt o pratade om livet, både "ups and downs".

Jag bjöd på italiensk lchf-paj garnerad med en massa godsaker - svarta oliver, lufttorkad skinka, salami, små mozzarellabollar och småtomater. Till det serverade jag en sommarsallad med bl.a. ruccola, nektariner och gräslök.

Till efterrätt bjöd jag på den goda chokladmoussen med bl.a. yoghurt och 85-procentig choklad.

Under allt detta goda gömmer sig en lchf-paj med pesto, ruccola och purjolök.
Sommarsallad på mitt nya salladsfat som jag fick när jag fyllde år.
Chokladmousse med grädde, yoghurt och mörk choklad.
Soligt och varmt då behövs det mycket vatten. Med lite citron och lime blir det lite festligare och godare.

lördag 30 juli 2016

Blåbärsmuffins

Solen skiner och det är ett härligt väder! Perfekt för jag ska alldeles strax bjuda två tjejkompisar på lunch och det är så mycket mysigare att få sitta ute på altanen än inne i köket på somrarna. Jag var lite orolig att det skulle vara molnigt och blåsigt, men vädret verkar vara på min sida, peppar, peppar... Nu ska det ätas, fikas och surras i några timmar :)

Inför Idas kalas bakade jag muffins men jag planerade om och använde dem på mitt kalas istället. Så kan det gå.


Blåbärsmuffins

100 g smör
2 ägg
1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk
1 st citron, skalet
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
200 g frysta blåbär

Smält smöret och låt svalna.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst. 
Rör ner smält smör, mjölk och rivet citronskal. 
Blanda vetemjöl och bakpulver i en liten skål och rör ner i smeten.
Häll smeten i muffinsformar, fyll dem till 2/3. 
Strö blåbär överst, tryck ner dem lite i smeten.
Grädda stora muffins i 200 grader cirka 20 minuter och små muffins i 225 grader i 12-15 minuter.

Blåbär i alla former är ju såå gott och i denna muffins med lite lätt citronsmak dessutom blir det riktigt gott. Jag hade tänkt garnera dessa med en vit frosting och blått strössel, men jag struntade i det och serverade grädde och bär på sidan om istället. På så sätt får man själv välja om man vill ha garnering eller inte. Och jag sparade lite tid eftersom jag var i tidsbrist.