torsdag 11 juni 2015

Festdag på gång

Nu sitter ligger jag i soffan och väntar på att få hämta Olivia från kvällens festligheter. Skolan hon går på har som tradition att det anordnas en obligatorisk avslutningsfest för avgångsklasserna och sen måste föräldrarna hämta hem sina barn när festen är slut. Allt för att motverka att de drar ut på stan och ränner.

Jag tycker det är en riktigt bra tradition trots att det innebär att jag måste hålla mig vaken långt efter att min sovklocka har ringt.

Ett litet axplock av vad jag har gjort i dag.

Innan jag däckade i soffan var jag i köket mest hela dan för att förbereda så mycket som möjligt inför i morgon. Det blev så mysigt som jag hoppades på - jag hackade, skar, blandade, kokade, fixade, dukade och kände mig inte det minsta stressad. Hoppas det fortsätter lika lugnt i morgon.

Morgondagen börjar klockan åtta i Idas klassrum med fika innan vi promenerar till kyrkan där hennes avslutning börjar 9.45. Sen blir vi sittande i kyrkan några timmar eftersom Isaks avslutning börjar elva och Olivias klockan tolv. Sen fortsätter vi festligheterna hemma med lunch och tårta innan vi dukar fram examensbuffén. Håll tummarna för att vi får sol, lä och helt underbart väder.

Idas dressing

Ida kom hem en dag förra vecka och var väldigt bestämd att vi skulle äta hamburgare till middag. Jag förstod inte riktigt varför men till slut visade det sig att hon ville göra dressing. En dressing som hennes kompis pappa hade gjort en gång. Vi hade inga hamburgare men jag lyckades övertyga henne om att man kan ha dressing på varm korv också. Till slut nöjde hon sig med det och började plocka fram ingredienserna som hon behövde till dressingen.

Duktig tjej som fixade detta helt själv!

Mycket ketchup är gott...
Majonnäs ska det också vara...
Tillsätt senap o bostongurka och blanda runt.
Gott på korv
Mums vad gott med egengjord dressing

onsdag 10 juni 2015

Grill, rosé och semester

Vid två-tiden stämplade jag ut för sista gången på mitt nuvarande jobb och lämnade ett regnigt Boden. När jag kom till Luleå sken solen (som vanligt :) ) och det var riktigt varmt och skönt. Jag började planera för en grillmiddag med rosévin på altan och sen en härlig, solig och varm kväll. Men de planerna fick jag dock strunta i när det blåste upp till storm, blev kallt och tråkigt. Men grillmiddagen och rosévinet struntade jag inte i.


Nu ska jag vila resten av kvällen så jag är riktigt pigg i morgon då mycket står på agendan. Jag ska duka, pynta, laga mat, baka, städa, fixa presenter och komplettera lite till barnens examenskläder. En himla rolig dag hoppas jag på, bara jag lyckas hålla mig lugn och inte bli alltför stressad. Inga störningsmoment tack! Jag ska stiga upp tidigt och följa Ida till skolan och sen har jag många timmar på mig innan det är kväll.

Kebabkrydda

Om några timmar börjar min semester! 
Så härligt och skönt det ska bli, fast än dröjer det en dryg vecka tills jag är ledig. Den här veckan är det fullt upp med Olivias examensfest och nästa vecka ska allt fixas inför vår Mallorcaresa och husutlåning. Men på midsommarafton då blir det semester och ledigt. Alldeles strax ska jag sätta mig i bilen för att åka till jobbet i Boden för sista gången. Nästa gång jag ska på jobbet då cyklar jag. Vet ni hur skönt det ska bli?!

Jag fortsätter skaffa pluspoäng från barnen genom att göra god mat. I söndags var det dags för kycklingkebab med egengjord kebabkrydda.


Kebabkrydda
2 msk spiskummin
1 msk chilipeppar
1 msk paprikapulver
2 tsk torkad oregano
2 tsk torkad timjan
1 kryddmått med kanel

Blanda alla kryddor och förvara i en burk med lock.
Använd 3 msk till 1 kg kycklingfilé eller kebabkött.
Glöm inte att salta också.

God och stark kebabkrydda som jag ofta gör dubbel sats av så att jag har färdigblandat till nästa gång vi ska äta kebab.

Vi köper ofta Libabröd till det här. Har ni provat det? Det är mycket godare än de mjuka tortillabröden man använder till tacos. De är färska och mycket godare. Vi köper dem på Willys men nån gång har jag sett dem på Ica Maxi också.

Libabröd fyllt med grönsaker, kycklingkebab och kebabdressing
Färdigkryddad och stekt kyckling

tisdag 9 juni 2015

Städdag = hämtmat

I dag fanns det inte tid för matlagning så vi lyxade till det med en kebabpizza till middag. Istället för matlagning ska vi storstäda övervåningen. Inte lika kul men nödvändigt. På fredag är det dags för Olivias examensfest och då vill vi ha fint. Tyvärr ser det ju inte ut som att det kan bli en utefest, vädret tvingar oss nog till att vara inne.


Jag smet hem lite drygt en timme tidigare från jobbet och hann då vila på soffan i 5 minuter innan maten så nu orkar jag vara vaken (och städa) länge i kväll. Så himla skönt det var att få slumra lite.

Imorgon är det sista da'n på jobbet och sen ska jag vara ledig i två månader. Underbart! Undra hur det ska firas? På något sätt måste det firas för man måste ta varje tillfälle i akt att få fira - stort som smått.

måndag 8 juni 2015

Nedräkning

Nu har nedräkningen börjat på allvar!


Ni som följer min blogg har nog märkt att jag har jobbat för mycket, gnällt för mycket och varit hemma alldeles för lite. Jag hatar att gnälla så nu har jag sett till att göra något åt problemet istället. Jag har sagt upp mig från jobbet och efter en lång sommarledighet börjar jag i augusti att jobba i Luleå igen och slipper därmed pendlingen.

Idag bjöd jag på avskedsfika för det är faktiskt bara två dagar kvar att arbeta i Boden. Jippi! Inte helt överraskande var det rabarberpaj jag bjöd på. Tredje pajen på fyra dagar. Den här veckan är det full fokus på skolavslutningen och Olivias examensfest men sen ska jag ta det hyfsat lugnt och samla energi i nästan två månader.

söndag 7 juni 2015

Rabarberpaj till många

I fredags bjöd jag gamla...och nya kolleger på rabarberpaj med smak av kanel och kokos och fick så mycket beröm så igår när vi skulle på grillfest hos grannen gjorde jag en ny stor paj och tog med mig som efterrätt. Paj är perfekt att göra till många för det blir inte mycket mer jobb och utseendet på en paj är inte så viktig. Värre vore det om man skulle göra bakelser till många :)


Rabarberpaj till många
1 kg rabarber
1 dl socker
2 msk potatismjöl
1 msk kanel
Pajsmet/deg
300 gram smör
2 dl socker
3 dl kokos
4 dl vetemjöl
4 dl havregryn

Skär rabarbern och blanda med socker, potatismjöl och kanel.
Smörj en ungsform med lite smör. Täck botten med ett lager rabarber.
Smält smöret och låt svalna något.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke. 
Rör ner smöret.
Strö smeten över rabarbern och grädda pajen i 175 grader ca 35 minuter tills den fått fin färg.
Ta ut och låt svalna något innan servering.


Det är så enkelt att göra paj när man smälter smöret och bara behöver blanda ihop med en slev. När man blandar i hårt eller rumsvarmt smör till en smulig deg tar det mycket längre tid och är mycket krångligare och grisigare. Det här sättet däremot med smält smör är helt i min smak.

Jag använde en mellanvariant av ugnsform, inte ugnens långpanna och inte en liten, utan Ikeas rostfria med ett medföljande galler (som jag inte använder när jag gör paj :) ) Jag tror att många kök har just den formen i nån låda eller något skåp.

Halverar man receptet så blir det perfekt till en vanlig rund pajform. Men onödigt att göra en sån liten när pajen är så god :)