onsdag 29 oktober 2014

Tomatsås

Go'kväll på er. Har ni höstlov eller jobbar ni, som jag? Fast det känns nästan som semester när jag bara behöver tänka på mig själv på morgonen och kan åka i väg till jobbet så fort jag är klar. (Men nog hade det varit skönt att få sovmorgon som de övriga i familj). Att komma hem till färdig middag är jag ju inte heller bortskämd med, det händer ibland men inte ofta. Men där får jag kanske skylla mig själv :)

I dag lagade vi första maträtten från Linas matkasse och vi valde att börja med stekt lite starkare korv, pastastubbar och tomatsås.


Tomatsås
3 tomater
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk tomatpuré
2 tsk socker
2 dl vatten
1 kycklingbuljongtärning

Skär tomaterna i mindre bitar.
Grovhacka löken.
Fräs lök, pressad vitlök och tomatpuré lite olja.
Tillsätt tomater, socker, vatten och buljongtärning.
Koka upp och låt sjuda i 5-7 minuter.
Mixa såsen slät med stavmixer. 
Servera t.ex. till pasta och stekt smaksatt korv.

Det var Leif och Olivia som lagade maten och de sa att såsen var riktigt enkel att göra. Pastan och korven var nog inte heller så svår att göra. Såsen var god och passar nog lika bra till t.ex. stekt kyckling. Olivia tyckte jättemycket om såsen så hon lär göra den snart igen :)

tisdag 28 oktober 2014

Skinkstek i ugn

I söndagskväll började jag få ont i halsen och igår var jag riktigt risig men i dag känner jag mig nästan frisk. Bra med snabba förkylningar. Men i kväll är det tyvärr Idas tur att vara lite smårisig med hemsk hosta, hoppas det är lika snabbt övergående för henne också. 

Nu är det bara lite soffhäng kvar på den här kvällen innan sängen kallar för i morgon är det tidig uppstigning som gäller för att vara tidigt på jobbet. Passar på att vara tidig nu när Ida har höstlov och jag inte behöver lämna henne på fritids innan jag åker vidare mot jobbet.

I söndags var det dags att försöka tömma frysen på lite griskött för snart är det dags för årets leverans av julskinka och en massa annat griskött.



Skinkstek i ugn
1 kg färsk skinka, med svål 
Salt och nymalen peppar
1 gul lök
1 morot
2 syrliga äpplen
2 kvistar timjan eller torkad timjan
3-5 dl grönsaksbuljong

Skala lök och morot och skär dem i bitar. Klyfta äpplena. Lägg i en ugnsform.
Putsa skinkan och torka av den. 
Ruta svålen med en vass kniv. Gnid in köttet med salt och peppar.
Lägg skinksteken i en ugnsform med svålen upp.
Lägg alltsammans i formen på morötter, lök och äpplen.
Lägg på timjankvistarna eller strö över torkad timjan.
Häll lite buljong i formen.
Stek köttet mitt i ugnen tills innertemperaturen är ca 70 grader (ca 2 timmar).
Ös med buljong och grönsaker under stektiden.
Låt köttet vila i 10 minuter. 
Ev kan du sila och spara skyn och servera till den skivade skinksteken.

Det är inte ofta jag lagar skinkstek och ska jag vara riktigt ärlig så nog är det ju godare med en ugnsstekt älgstek. Men den här varianten blev faktiskt riktigt bra. 

Och nu medan jag skriver kom jag o tänka på ett av mina favorit-stek-recept med ingefära, det receptet måste jag prova nästa gång för fläskkött och ingefära passar ju bra ihop.

måndag 27 oktober 2014

Barn-matkasse

Den här veckan är det dags att prova Linas matkasse igen och nu valde jag deras barnkasse. I somras provade jag deras inspirationskasse en vecka och den innehöll roliga maträtter som gav mig ny inspiration. Barnkassen sägs innehålla mer barnvänlig mat och den ska även vara mer lättlagad så att barnen ska klara av att laga middagarna. Vi får väl se om det stämmer, nu är det upp till bevis.


Det är alltid lika spännande att packa upp påsen. Idag var det dags för leverans och jag och Ida väntade spänt på den. När den väl kom var Ida snabb på att packa upp alla varor medan jag spanade in alla recept som jag var nyfiken på.


Den här veckan ska vi äta:
Örtig köttfärssås med spaghetti och paprikasallad
Färskostfyllda lövbiffsrullar med persilja och potatis
Stekt korv med basilikatoppad tomatsås och pastastubbar
Smaskig spätta med rossosås och krossad potatis
Krispiga chicken nuggets med sötsur sås


De flesta maträtter verkar riktigt goda medan på andra har jag redan planerat några justeringar som vi ska göra. Det tråkigaste är att de skickade med en röd pesto som innehåller cashewnötter så den åker i soporna på en gång pga Idas jätteallergi mot nötter där just cashewnötter är värst. Men vi ser till att köpa en röd pesto utan nötter så kan vi följa recepten ändå.

Den burken får tummen ner av Ida och oss andra.

Möjligheten att prova Linas matkasse till bra pris får jag tack vare Buzzador Blog.

söndag 26 oktober 2014

Höstgryta med plommon och rotsaker

Har ni hunnit mer i dag då vi fick en timme extra? Jag har haft en riktig slöardag (förutom att jag har kokat päronmarmelad, ugnsstekt en skinkstek och skurat duschen), så jag fick vila en timme extra och det var ju inte helt fel. Nu avslutas kvällen med att se ett avsnitt Homeland innan jag ska gå o lägga mig för i morgon är det jobb igen. Är lite avundsjuk på barnen som har höstlov hela veckan, men jag ska i alla fall försöka vara ledig med dem på fredag.

Här kommer receptet på höstgrytan vi åt igår, passa på att göra den nu medan rotsakerna är svenska, billiga och goda.


Höstgryta med plommon och rotsaker
700 g grytbitar
1 gul lök
1 tsk torkad timjan
1 msk muscovadosocker
50 cl brown ale
0,5 dl kalvfond 
8 dl vatten
10 plommon, torkade eller färska
15 cm purjolök
minst 5 dl blandade rotfrukter 
(jag använde 2 morötter, 1 bit kålrot, 1 palsternacka)
2 lagerblad
maizena till redning
salt och nymald svartpeppar

Skär löken grovt.
Hetta upp en stekpanna med olja och smör och bryn köttet runt om. 
Tillsätt timjan, lök och socker och bryn i ytterligare 1 minut.
Häll i öl, vatten och kalvfond. 
Låt koka under lock i cirka 1 timme. 
Tillsätt eventuellt mer vatten om vätskan dunstar. Skumma av då och då.
Hacka purjolöken grovt och skala och skär rotfrukterna i bitar.
Tillsätt purjolök, rotfrukter och lagerblad i grytan och koka i ytterligare 30 minuter tills köttet känns riktigt mört.
Red av grytan med maizena och smaka av med salt och svartpeppar. 
Kärna ur o dela plommonen och tillsätt till grytan. 
Låt sjuda i cirka 5 minuter.
Servera grytan tillsammans med kokt potatis och garnera ev. med hackad persilja.

Grytor är ju så gott att äta på hösten och vintern. Jag älskar att tillsätta en massa grönsaker/rotsaker och den här gången hade jag färska plommon också men de blev lite väl mjuka och förhöjde nog inte smaken nå. Ångrar att jag inte tog några torkade också för att kolla om det hade blivit bättre. Jag använde mig av mycket morötter, palsternacka och kålrot och det förhöjde smaken i alla fall.

Matsedel v.44 oktober 2014 Höstlovet

God morgon på er! Oj vad jag redan har hunnit njuta av denna extratimme vi har fått. På Facebook läser jag om många som lider av att vakna en timme tidigare och när barnen var små var det inte så roligt. Men nu är det helt underbart.

Till veckan ska vi prova en Linas matkasse och jag valde barnkassen för jag hoppas barnen kan laga maten nu när de är höstlovslediga. Spännande att se vad det är för svårighetsgrad på de olika maträtterna. Det sägs att barnkassen är barnvänlig både när det gäller smaker och tillagningssätt. Men till er har jag planerat ytterligare en veckomatsedel.


Matsedel v.44 oktober 2014 Höstlovet
On: I väntan på julen: Janssons med skinka

lördag 25 oktober 2014

Varm dag

I går var det vinter och i dag vaknade vi till höst igen.

All snö som kom i går hade regnat bort i natt. Vilken tur för då hann vi Leif och Isak städa klart i trädgården, så nu är vi mer redo för snö och vinter. Medan de var ute passade jag på att städa inne, framför allt bland papper. Slutet av månaden innebär att det är dags att både skicka och betala fakturor.


Efter allt arbete satte vi oss och njöt av en god höstgryta med älgkött, rotsaker och plommon, som hade fått koka i öl ett par timmar. Perfekt mat en ruggig höstdag. Efter maten fortsatte vi värma oss då vi nyinvigde vår bastu som har varit ur funktion i några år. Men nu äntligen kan vi börja basta igen.

Visst kommer ni ihåg att vi blir en timme rikare i natt? Så underbart för jag har så mycket jag vill göra så jag skulle behöva mer än 24 timmar på alla dygn. Så i morgon ska jag njuta hela dan av denna extratimme.

fredag 24 oktober 2014

Fläskfilé- och bacongryta med mango chutney

Vilket väder! Så skönt att sitta inne i värmen, vill inte ut på flera da'r (fast så lär det inte bli). I morse tog jag faktiskt bussen till jobbet för bilen var översnöad och det fortsatte snöa, det blåste och drev och var ett riktigt skitväder rent ut sagt. Så skönt att sitta i lugn o ro på bussen och dricka te, istället för att vara på helspänn vid ratten. Det tar lite längre tid men det var verkligen värt det i morse. Känns lite ovant att åka buss men det lär bli fler gånger i vinter.

Det var väldigt skönt att efter jobbet komma hem till dukat bord och Leif hade fixat mat och vin. Lyx en ruggig höstfredag. Igår visade jag honom receptet på den goda fläsfilégrytan jag fick äta på tjejmysmiddagen vi hade för några veckor sedan.


Fläskfilé- och bacongryta med mango chutney
600 g fläskfilé
salt o peppar
140 g bacon
0,5 purjolök
2 dl vatten
2 dl matlagningsgrädde
1-2 msk kalvfond
2 msk mango chutney
1 msk kinesisk soja
1 (röd) paprika
Salt
Peppar

Putsa och skiva köttet. 
Bryn det, salta (tänk på att bacon och fond är salt) och peppra, och lägg över det i en gryta. 
Strimla bacon och purjolök. Fräs det tills baconet börjar få färg och lägg över i grytan.
Tillsätt vatten, grädde, fond, mango chutney och soja och koka i 10 minuter.
Strimla paprikan och lägg i grytan. 
Låt koka i 5 minuter. 

Fläskfilégrytor är enkla att göra och blir oftast goda, eller hur? Vi äter mycket älgkött eftersom vi har hela frysen full, men fläskfilé kan jag bli så otroligt sugen på emellanåt. Och då blir det ofta grytor liknande denna vi gör. 

Vi åt ugnsrostad potatis och morötter till grytan (båda gångerna) och det passade jättebra men jag förmodar att det blir gott med ris eller bulgur också. Vad skulle ni äta till grytan?