onsdag 13 augusti 2014

Sallad o vin

Tänk att sommarvärmen fortsätter,
den normala svenska sommarvärmen i alla fall, inte den otroliga tropiska värmen vi hade i juli. 
Och tänk att jag har semester än, 
från det "vanliga" jobbet i alla fall, inte från bloggen och familjen
Det händer mycket roligt för mig just nu tack vare bloggen men det innebär också en del jobb och planerande.


Dagens middag för mig och Olivia blev en variant av den goda Kräft-, pasta-, och spenatsalladen 
som är en favorit för oss båda. Ett viktväktarrecept (6 propoints) som vi ofta äter och njuter av. 
Ni som tror att viktväktarrecept är tråkiga, titta på det här. 
Tråkigt? Nej! Gott? Ja!

Att sitta ute på altan i solen med ett glas rosévin och trevligt sällskap gör att det mesta smakar ännu lite bättre, eller hur?

Glasspaus

Har legat ute i solen o planerat morgondagens jobb och läst mattidningar för inspiration. Men nu blev det så varmt, underbara sommar, så jag måste ta en glasspaus. Jag som brukar hävda att jag inte tycker om glass har nu hittat två nya favoriter i sommar, dels GBs variant av Cookies & Cream (som jag skrev om här) och dels den här lakritsglassen från Triumfglass.


Det var den här glassen jag blev bjuden på i lördags och den var så god så jag var tvungen köpa hem ett paket så att även Leif (familjens stora lakritsfantast) skulle få smaka. Men nu är paketet snart slut och Leif är fortfarande borta på jobb :) Nån chilismak känner jag inte, men en god och lagom saltlakrits-smak är det på glassen.


För några många år sedan tyckte jag att glassarna hade en tendens att bli sötare o sötare. Det var mer fryst godis än glass. Både Snickers och Mars fanns i en glass-variant. Finns de kvar? Nog var de väl ganska goda, men jag skulle knappt vilja kalla det glass. Men nu verkar trenden ha vänt och det finns fräscha glassar igen.

En annan sak som är viktig med glass det är att den serveras kall direkt från frysen. Jag vet att många vill ha varm och nästan rinnande glass, men det är inget för mig då avstår jag hellre. Hur vill ni ha er glass och vilka favoriter har ni?

tisdag 12 augusti 2014

Löpande band

Vet ni hur less jag är?

Jag har bakat sex formar chokladhavrerutor utan mjölk, ägg, nötter eller gluten (här hittar ni receptet på dessa smarriga rutor som är alldeles för goda). Att göra samma sak hela tiden à la löpande-band-principen är inte min grej, steka plättar/pannkakor är bland det tråkigaste jag vet till exempel. Att baka en hel dag är ok, men att baka samma kaka en hel dag är ur-tråkigt. Men nu är det gjort i alla fall.


Förutom dessa chokladhavrerutor som tog några timmar att baka har jag även gjort två vardagsmiddagar inför ett kommande projekt. Jag hoppas att det blev rätt nu när jag höll på med så mycket samtidigt i köket. Tänk om jag rev ner vitlök i kaksmeten eller satte flera deciliter socker i soppan.

Regn hos mig

God morgon! Här sitter jag ensam med min frukostmacka och kopp te medan barnen fortfarande sover. Redan på torsdag ska Ida vara på fritids klockan åtta. Hur ska det gå? Så tidigt har hon inte varit vaken på flera månader. De stora barnen har ytterligare en vecka på sig innan de måste upp tidigt.


I dag vaknade vi upp till ett regnigt Luleå och det passar alldeles utmärkt just idag för då kan jag vara inne med gott samvete och utan att längta ut. Och just i dag måste jag vara inomhus och ha en inne-i-köket-och-jobba-dag för att hinna med att laga fem olika middagsrätter och baka 100 allergivänliga chokladhavrerutor. Puuh! Hoppas att Olivia kommer ihåg att hon igår lovade att hjälpa mig.

måndag 11 augusti 2014

Kvällsjobb

Har precis kommit hem från Idas fotbollsträning och har satt mig med en kopp te på altan för att jobba undan lite. Jag har ett matuppdrag att planera, några mejl att besvara, en resa att fixa med och några sidor att inspirationsläsa. Och det passar alldeles utmärkt att göra det i kvällssolen på altanen med datorn framför mig.

Trots att det är varmt o skönt så är det inte samma magiska värme som vi haft nästan hela juli, men det kan man kanske inte förvänta sig i mitten på augusti.


Dagens middag blev den goda och enkla pizzalasagnen med lasagneplattor, rökt skinka och en hemmakokt tomatsås full med grönsaker. Mycket godsaker och väldigt mättande med få propoints.

Jag invigde min nya ugnsform som jag fick av familjen när jag fyllde år. Kan man ha för många ugnsformar? Inte enligt mig, i alla fall :)


På dagens agenda stod mathandling, men eftersom solen kom fram efter lunch struntade jag i Kvantum och valde altanhäng istället hela eftermiddan. Bra och skönt val! Men det innebär att jag måste ta en tur till affär'n i kväll istället. Men om jag åker i väg ensam när Ida har lagt sig går det rätt fort.

Matsedel v.33 aug 2014

God morgon måndag och god morgon höst. För oj vad det är höstlikt ute - grått, blåsigt och bara 15 grader. Men enligt väderprognosen ska det bli sol och 20 grader i dag. Om några timmar får vi se om det stämmer. Känns skönt att vi inte har några planer i dag utan kan ta dagen som den kommer i riktig semesteranda. Gäller att passa på innan skola, jobb och alla aktiviteter sätter igång och man är mer styrd av tider och måsten. Nu ska jag i alla fall börja med lite frukost, sen blir det nog en tur till Kvantum för lite mathandling nu när jag har lyckats göra en veckomatsedel.

Oj vad det kändes ovant och konstigt att planera en hel veckas middag på en gång. Men nu känner jag mig riktigt duktig :) och jag vet hur skönt det är när det väl är dags att börja laga mat.


Matsedel v.33 aug 2014
On: Spagetti och köttfärssås
To: Kyckling med ananas och chili
Fr: Grillade hamburgare med tillbehör
Lö: Tacogryta och ris
Sö: Toast Skagen och sen Fläskfilégryta

söndag 10 augusti 2014

Ny vecka på gång

Söndagskvällen är här och nu är det nog ytterligare några fler som börjar jobba till veckan, eller hur? Jag har semester en vecka till fast i slutet av den här veckan ska Ida börja vara några timmar på sitt nya fritids, så nu är det hög tid att försöka vända tillbaka dygnet. I morse vaknade jag klockan åtta och det kändes om jag gick upp jättetidigt, nästan mitt i natten. Kommer nog bli några jobbiga dagar när allvaret sätter igång.

I dag har vi roat oss med att städa hela övervåningen och typiskt nog var det nå fel på fjärrvärme-leveransen så vi hade inget varmvatten. Så när det var dags för att skura då fick jag koka vattnet på gammalt hederligt sätt. Men nu har vi ett nyskurat hem i alla fall. Bättre känsla finns knappt!


Till middag blev det grillade fläskkotletter med ugnsrostade rotsaker och grönsaker. Grillar ni lika ofta nu för tiden? För oss blir det inte lika mycket grillat nu när hösten närmar sig men nån grillmiddag per vecka lär det bli några veckor/månader till.

Är lite sugen att baka matbröd, bland annat ett som ska stå i ugnen över natten. Men nu när jag har ett nyskurat kök vill jag inte damma ner det mjöl. Men i morgon kanske… Det kanske börjar bli dags att planera lite middagar också. Saknar ni mina veckomatsedlar? Det gör jag när det är dags att sätta igång med midda'n och inspirationen och idéerna inte infinner sig :)