måndag 28 juli 2014

Mångalen

Oj vad trött jag har varit hela dan!
Ida kom ner till oss redan vid 1-tiden i natt och sen har hon snurrat, suckat, gnytt, tagit mitt täcke, sparkat av sig mitt täckte, snurrat lite till, fäktat lite, sparkat lite och en massa annat som har gjort att jag inte har sovit allt för många timmar.


I natt när hon höll på som mest var jag orolig att hon höll på att bli sjuk, men så var det inte. När det väl var morgon och vi steg upp gick jag på en gång och kollade mån-symbolen i kalendern. Och nog var det som jag trodde. Det är nymåne, inte fullmåne utan fasen tvärtemot dvs den finns/syns inte alls.

Det slår aldrig fel! Så fort Ida har en sån här jobbig natt så är månen i den fasen. Så de som säger att månen inte påverkar oss människor, de har helt fel! Många känner av när det är fullmåne och det gjorde även Ida de första året/åren men sen har det ändrats till att hon påverkas av nymåne.

När man kollar månkalendern visar den att nymånen var i natt 00:42:51. Jag vet att Ida kom ner till oss vid ett-tiden, hon kanske vaknade exakt 00:42 och kom ner till oss strax efter.


Tror ni att vi påverkas av månen? Eller tror ni att de som känner av det bara hittar på?

Mångalen?

Kyckling- och zucchinilasagne

Är det många som har börjat jobba i dag? Jag har ju precis börjat min andra semesteromgång och har tre veckor kvar, men för Leif är det sista semesterveckan. Snyft! 

Det verkar som det ska bli något sämre väder den här veckan, inte för att vi har märkt av det så mycket än. Men det är nästan så att jag hoppas på en dag med spöregn så man kan vara inne och städa i lugn och ro. För de senaste veckornas kanonväder har även gjort att huset numera ser ut som ett bombnedslag. Men bara EN dag spöregn vill jag ha sen vill jag ha tillbaka solen och värmen :)

Igår gjorde jag en kycklinglasagne med zucchini och god tomatsmak. Kändes konstigt, men ganska skönt, att inte grilla.


Kyckling- och zucchinilasagne
5 hg kycklingfilé
1 stor zucchini
3 msk röd pesto
salt o peppar
ca 15 lasagneplattor
1 förpackning Kelda tomatsoppa
ev. 0,5-1 dl matlagningsgrädde
riven ost

Dela kycklingfilén i småbitar. Skiva och halvera zucchinin.
Stek kycklingen, salta o peppra, blanda med pesto.
Stek zucchinin, salta o peppra.
Häll lite tomatsoppa i en ugnsform.
Varva lasagneplattor, zucchini, kyckling och tomatsoppa.
Avsluta med ett lager lasagneplattor och tomatsoppa (och ev. lite grädde).
Strö på riven ost.
Tillaga i 225 grader i ca 20 minuter.

Så smidigt att använda en färdigkryddad tomatsoppa med god smak. Det blev lite för lite tomatsoppa kvar på slutet så jag hällde även på en halv deciliter matlagningsgrädde på toppen för att det inte skulle bli för torrt.

En riktigt god och smakrik lasagne som de flesta åt mycket av (Ida och Isak tycker inte om zucchini så det blev en del att peta bort för dem).

söndag 27 juli 2014

Sött fika

Vi fick finbesök till frukost!

Barnens kusin Vera kom förbi med mormor o morfar, eller farmor o farfar är det ju för Vera, precis när vi skulle duka fram vår frukost. Så mysigt! Vera hittade en bra plats i skuggan där hon ville sitta o äta och Ida gjorde henne sällskap. Söt-tjejerna!

Såg lite ensamt ut i hörnet :)
Dags för solen och handlingslistan igen!

Sommartacofest

God morgon på er! Här har ni en trött familj i dag, än så länge är det bara jag och Ida vakna. Vi var på tacofest hos grannarna i går och satt länge ute i den varma natten. Det är så underbart med dessa varma härliga kvällar och nätter som man aldrig vill ska ta slut. Ida som brukar hålla ut längst på fester kom dock o sa att hon var trött och ville gå hem, så då gjorde vi så klart det (annars hade vi kanske suttit kvar än). Så skönt att bara ha en halv minuts promenad hem när barn (och vuxna) är trötta.


Det var jättelänge sedan vi åt tacos så det var riktigt gott, så jag åt och åt och åt… Det smakade bra med lite svalkande glass till efterrätt som vi åt med jordgubbar och melon- o bananrester från midda'n.


Det är så mysigt med så många barn som springer omkring, leker och busar, medan vi vuxna kan sitta i (hyfsat) lugn o ro och prata. Lite småtjafs var det emellanåt men inte så farligt med tanke på hur många barn som var där och med tanke på hur tjuriga vissa Ida är.

Ida ligger o tittar på Sommarlov och äter fryst mango - gott och svalkande. Själv ska jag fixa mig en kopp te (inte svalkande men gott) och gå ut och skriva en handlingslista för nu börjar det vara tomt i kylskåpet, framför allt i frukt- och grönsakslådan. Ha en solig och härlig dag så hörs vi lite senare.

fredag 25 juli 2014

Semesterdags

Nu har jag jobbat färdigt för den här gången och har tre veckors semester att se fram emot innan det är dags för jobb igen. I kväll ska jag komma i säng i tid. Har jag sagt det förut?

Slutade lite tidigare från jobbet, cyklade hem, bytte om, satte mig i bilen och körde några mil söderut till min syster där hennes dotter hade kalas. Efter en trevlig kväll med god mat har jag nu sjunkit ner i tv-soffan med en kopp te och har faktiskt lite fredagskänsla.

Jag hoppas solen och värmen stannar kvar ännu ett tag för nu har vi skaffat en AC och efter flera dagar på ett kontor längtar jag nu lite till stranden där Ida är hela dagarna.

Så här lugnt och stilla brukar inte Ida sitta i vattnet.

torsdag 24 juli 2014

Whisky med karamellsmak

Den snabbast växande drycken på amerikanska whiskymarknaden är smaksatt whisky. 
Har ni provat nån sort? 


Kanadas ledande whiskymärke Black Velvet lanserar Toasted Caramel. Den doftar av smörkola och smakar toffee, sirap, peppar samt citrus. Eftersom Leif samlar på whisky var jag ju tvungen att låta honom prova denna. Men som ni förstår så är det ju inget för whiskyälskare. Han tyckte den var hyfsat god men han vill absolut inte kalla det för whisky :) 

Den smaksatta whiskyns enorma popularitet i Nordamerika delar whiskyvärlden. Vissa tycker att det urvattnar whiskyns traditionella smak, andra välkomnar att whiskyn attraherar nya grupper så kvinnor och män kan njuta av whiskyn tillsammans. Toasted Caramel är perfekt att dricka med några isbitar, eller utnyttja den trendiga kolasmaken som spännande ingrediens i lyxiga cocktails, i glass eller i bakverk. Jag tycker det låter spännande att använda den i bakning, måste bara komma på nå roligt recept där den passar.

Äppelcurrysås

Nu har jag nedräkning! 
En morgon kvar då jag måste ställa klockan, sen får jag sova tills jag vaknar. Fast i den här värmen brukar det inte bli så mycket längre, men känslan att inte behöva stiga upp är en av mina favoritkänslor :) Och ni som har följt mig ett tag vet ju hur mycket jag älskar att slöa hela morgonen, äta frukost, ta det lugnt, blogga lite, se lite morgon-tv, dricka lite mer te, duscha och sen nån gång efter lunch brukar jag vara redo att göra saker.

När jag bjöd på laxmiddag förra veckan gjorde jag en lite annorlunda fisksås, förutom den mer traditionella med örtkryddor bl.a. dill.


Äppelcurrysås
2 dl crème fraiche
1-2 äpplen
1 msk curry
salt o peppar

Skala och riv äpplet. 
Blanda äpple, curry och crème fraiche. Smaka av med salt och peppar.
Servera till lax och potatis.

Många tyckte om äppelcurrysåsen som nog även passar bra till en bit grillad kyckling. Kyckling och curry är ju en mer vanlig kombination. Vill man kan man även blanda i lite purjo- eller salladslök i såsen, men nu hade jag ingen av löksorterna hemma så det blev en lökfri sås - och det går ju också bra :)

Jag älskar såna här kalla såser som är så enkla att blanda ihop. Framför allt såna med vanliga ingredienser som man ofta har hemma. Strax innan det var dags att äta bestämde jag mig för att testa den här såsen och ett par minuter senare stod skålen klar.