fredag 3 augusti 2012

Kalaset efter kalaset

Precis när vi skulle gå i väg till min kusin för kalas igår så började det regna. Typiskt! Så jag packade in alla barnen i bilen istället, men eftersom det är Lulekalaset var det nästan omöjligt att ta sig till min kusin som bor i stan och än värre att hitta parkering. Jag släppte av barnen och åkte hem med bilen och tänkte vänta ut regnet för att sen ta en rask promenad. Men regnet tilltog och det började blixtra och dundra (grrrr). Men till slut ringde syrrans man som då skulle sluta jobbet och åka till kalaset och då hade jag sån tur att han kom förbi mig först. Slutet gott, allting gott! Efter god tårta och god mat gick vi ner på Lulekalaset för att se Ulrik Munther.

Ida sjunger med i Soldiers, uppe på Leifs axlar.

Efter konserten gick vi till det proppfulla tivolit där barnen åkte några karuseller, åt remmar och vi försökte vinna choklad innan klockan var mycket och vi började promenera hem.

I dag är det fotboll hela da'n. Isaks lag har anmält två lag till Lulespelen men nu visar det sig att de nog inte är så många som de trodde så alla som vill får spela båda lagens alla matcher, dvs 6 stycken i dag. Isak kommer nog inte spela alla, men många lär det bli.

torsdag 2 augusti 2012

Röda vinbärssaft

Efter att ha varit på Ikea i går så är jag i dag mer laddad än någonsin att städa och röja bort saker vi knappt använder. Gäller väl att passa på då?! Nu gäller det bara att få barnen att vilja röja bort grejer också för deras rum är överfulla. Jag kanske inte ska kasta sten i glashus för mina köksskåp är mer än överfulla. Måste nog börja köra med "en in en ut" eller så ser vi till att få fler köksskåp när vi renoverar :)

Jag älskar saft gjord i saftmaja, men när jag hade min vinbärsdag så fick jag så pass lite röda vinbär över så att det var smidigare att göra saft på det här sättet med min nya saft/bär-sil, som Isak byggde ihop åt mig. Isak älskar bygga ihop grejer, i går när vi kom hem från Ikea byggde han ihop de flesta grejerna åt oss. Skönt!
Röd vinbärssaft
1 l röda vinbär
3 dl vatten
2 dl socker/liter saft

Koka upp vinbär och vatten och låt koka i ca 10 minuter.
Sila sedan ner saften i en ny kastrull, låt rinna av 30 minuter, tryck ej på bären då blir saften grynig. 
Koka upp saften med socker. Räkna 2 dl socker per 1 liter saft. 
Låt koka i 5-10 minuter så sockret löser sig.

I kväll ska vi en sväng på Lulekalaset och se Ulrik Munther. Bra med en artist som alla barnen vill se så vi kan vara samlade vid samma scen. Men först ska vi på kalas till min kusin, men nu allra först ska jag gå igenom ett "skrotskåp" och slänga lite gamla grejer. Så härligt att vara på det här städ- och röj-humöret för det inträffar inte så ofta.

onsdag 1 augusti 2012

Trött efter en dag på Ikea

Det blev en shopping-dag på Ikea i dag för mig och Leif så nu är vi trötta både efter bilåkning och shopping. Barnen lämnade vi hemma, Isak och Ida var hos mormor och morfar och Olivia var hemma med en kompis. Det blev en del smått o gott handlat t.ex. säng till Olivia, skrivbord till mig och Ida, ramar, kuddar, täcke, galgar, kaffekoppar, temuggar, tallrikar och lamp-armaturer. Dessutom köpte vi special-gardinstänger till källarfönstren i vårt sovrum, så nu slipper vi kanske ha tejpade sopsäckar som mörkläggning :)

Sängen gick precis in liggande i bilen. Perfekt!

När vi kom hem var vi riktigt trötta och hungriga så då blev det en snabbmiddag med grillade Grill-tajm-korvar från Nyhléns Hugosons. De har många roliga varianter av grillkorv som passar de flesta smaker. Vi hade de som var smaksatta med t.ex. oliver & feta, cayenne eller ost.

4 olika smaker, 3 av varje

Vinbärsdag

Igår tog jag upp flera kilo vinbär, både röda och svarta, från frysen. Måste göra plats för årets skörd och snart börjar älgjakten också och då behöver vi mycket plats i frysen. Vi har samma i-lands-problem varje år - att vi måste göra plats i frysarna.


Av drygt 4 kg svarta vinbär gjorde jag saft i saft-maja som är den absolut godaste saften. Den känns mycket nyttigare än många andra saft-sorter eftersom det inte behövs så mycket socker när man gör saft i saftmaja, dessutom bibehålls mycket c-vitamin när man ångkokar saften. Förutom att den är så god är det perfekt att ha svartvinbärssaft till vinterns porterstekar med godaste såsen.

4 kg svarta vinbär och 9 hg socker 
blir till god saft efter en timmes ångkokning.

Av röda vinbär gjorde jag förutom en ny saft-variant även en av mina favorit-marmelader med röda vinbär och kardemumma. Dessutom har jag förberett för att göra en smulpaj med sött täcke till de sura bären, en perfekt kombination.

Det verkar vara fler som vill ta hand om sina röda vinbär för mitt populäraste inlägg just nu är där jag tipsar om recept med just röda vinbär. Ni har väl inte missat det? Det hittar ni här.

tisdag 31 juli 2012

Rödvinsmarinad

I dag var det lovat strålande sol så vi struntade i att åka till Ikea. Men inte blev det så fint väder som var sagt, solen har lyst men det har varit en del moln och väldigt blåsigt hela da'n, så det hade nog varit en perfekt ikea-dag. Men nu tar vi en tur till Ikea i morgon istället och hoppas på perfekt bil- och shoppingväder. Måste sätta mig och göra en shoppinglista så jag inte glömmer nå viktigt för det är ju några mil att åka.

Vi har kvar en massa röda och svarta vinbär i frysen så i dag tog jag upp flera kilon som jag har gjort lite av varje med. Mer om det senare. Till middag blev det en god grillmiddag ute i solen och blåsten. Leif hade gjort en rödvinsmarinad som var riktigt god. Får man över rödvin är det perfekt att använda i marinader eller såser, så släng inte! Det går även bra att frysa in.
Rödvinsmarinad
1, 5 kg kött, vi hade älgstek
2 dl rödvin
2 vitlöksklyftor, pressade
3 st soltorkade tomater, finhackade
0,5 dl balsamvinäger
1 msk flytande honung
2 krm nymalen svartpeppar

Blanda ihop alla ingredienser till marinaden.
Putsa köttet och lägg det i dubbla plastpåsar.
Häll marinaden över köttet.
Låt marinera 1-2 dygn i kylskåp, vänd påsen några gånger.

Vi använde en lite sämre bit älgstek och lät den marinera i 2 dygn sen grillade vi den på indirekt värme till drygt 60 grader. Sen fick den vila i folie några minuter innan vi skar upp den i skivor. Det blev jättemört och gott (som vanligt).

Idag öppnade jag en förpackning med det här innehållet. Ser ni vad det är? Ledtråd: Jag har haft användning för det i dag. 

måndag 30 juli 2012

Grillade fyllda kycklingfiléer

Efter en mulen och regning dag i går vaknade vi upp till sol idag igen. Perfekt då jag ska ha gamla kompisar på fika i dag, så jag hoppas vädret håller i sig så att vi kan sitta ute. (För då slipper jag ju städa innan de kommer). Jag har så mycket fikabröd i frysen så jag tänker inte baka nå nytt och det känns väldigt konstigt att inte stå i köket inför besök. Måste ta en promenad till stan först i alla fall för mitt chai-te håller på att ta slut och till dagens gäster duger inget annat te "endast det bästa är gott nog".

På tal om "endast det bästa är gott nog" så var vi på kalas i går och blev bjudna på grillad entrecôte och oxfilé. Mums! Tillsammans med en krämig potatisgratäng, mango- och avokadosalsa, tomat- och chilisalsa, såser och sallad var det en underbar middag.

Det var de här goda kycklingfiléerna vi åt i fredags till middag tillsammans med en krämig och god pasta.
Grillade fyllda kycklingfiléer
4 kycklingfiléer
4 salamiskivor
pesto
1 boll mozzarella
salt o peppar

Skär ett snitt i kycklingfiléerna och vik upp dem.
Stryk på ett lager pesto på båda insidorna.
Lägg dit en skiva salami och skivad mozzarella.
Vik ihop kycklingen.
Salta och peppra.
Grilla några minuter på varje sida. Skär i kycklingen så att du är säker på att den är genomstekt som är så viktigt när det gäller kyckling.

Så otroligt gott det här var. Men det blir nog några justeringar nästa gång. Mozzarellan rann ut lite för enkelt så nästa gång provar jag kanske en annan ost eller så försöker jag få mozzarellan längre in i filén så kanske den stannar kvar lättare. Jag har en liknande variant på kyckling som tillagas i ugn men det här var första gången som jag grillade fyllda kycklingfiléer, oftast när vi grillar kycklingfiléer så marinerar vi dem i thaichilisås innan grillning. Det är jättegott och jätteenkelt.

Vikt upp kycklingfilén och "smörat" med röd pesto.

En salami-skiva och mozzarella lägg på sedan.

Den här gången använde vi halster, 
men grillmästaren sa, efter grillningen, att det går nog lika bra utan.

söndag 29 juli 2012

Krämig pasta

I morse vaknade jag före sju av att Isak slog på tv:n alldeles för högt. Det fanns inte en chans att jag kunde somna om så det var bara att stiga upp. I dag är det mulet för första gången på flera dagar så vi fortsätter nog att städa våra förråd, men väljer dem inomhus. Undra om vi ska välja gamla pannrummet eller tvättstugan? Eller så blir det en slöar-dag för jag vaknade med huvudvärk som inte har gått över än och då lockar soffan liiite mer än förråden. I går avslutades Isaks hockeyskola så det känns konstigt att hela familjen är hemma och lediga samtidigt i dag, det har inte hänt ofta den här sommaren.

Här är receptet på den goda pastan vi åt i fredags till de grillade kycklingfiléerna.
Krämig pasta
pasta
pesto
grädde
turkisk yoghurt
svartpeppar

Koka pastan. Häll bort vattnet.Blanda i några matskedar pesto.
Häll i lite grädde och turkisk yoghurt.
Låt allt bli varmt.
Smaka av med nymalen svartpeppar och ev. mer pesto.

Det ska inte bli någon sås utan pastan ska bara bli krämig och god. Jag använder icas röda pesto som är nötfri och oerhört god. Jag har oftast turkisk yoghurt hemma så därför använde jag det men det går lika bra med crème fraiche. Den här pastan kan man använda som grund till en pastasallad i så fall är det bara att blanda i goda valfria tillbehör i pastan när den är klar.