torsdag 28 juni 2012

Vinmarinad

Jag fick min efterlängtade semester till slut, några timmar för sent men det gör inte så mycket för huvudsaken var att jag fick semester idag. Eventuellt måste jag jobba någon dag nästa vecka också, men det känns inte heller så jobbigt. Nu ska jag passa på att njuta av ledigheten och framför allt att få ta det lugnt på morgnarna som nog är det jag njuter mest av.

Marinaden vi använde till köttet vi grillade på midsommarafton har jag glömt att dela med mig av, så här kommer det nästan en vecka för sent.
Vinmarinad till drygt 1 kg kött
0,75 dl rödvin
0,5 dl balsamvinäger
1,5 msk sambal oelek
1,5 msk olja
1,5 msk soja
1,5 msk honung
1 tsk torkad timjan

Rör ihop alla ingredienser till marinaden.
Lägg köttbiten i en plastpåse, häll över marinaden och ställ kallt.
Låt marinera några timmar eller över natten. Vänd påsen några gånger.

Med många av våra favoriter i en och samma marinad så är det inte så konstigt att det blev gott slutresultat. Dessutom var det en hel bit entrcôte vi grillade och det är svårt att misslyckas med det om man grillar på indirekt värme.

Jag kände mig jättestressad när jag kom hem från jobbet men det gick snabbt över när jag fick ställa mig vid spisen och börja laga mat och samtidigt fira semesterstarten med ett glas rosé. Sen fick vi middagsgäster och vi satt länge o surrade och åt pasta, fläskfilé, mozzarella, tomater o basilika och sen blev det kladdkaka med päron och after eight. Semestern kunde inte ha börjat på trevligare sätt.

Nu ska jag planera en picnic-korg för på måndag ska vi på picnic med en massa godsaker. Vad tycker ni en bra picnic-korg ska innehålla?

Grand Kallax

Nu är det hysteriskt mycket som ni kanske märker eftersom jag är så osynlig här. Det är sista veckan innan semestern och mycket som måste göras klart på jobbet. Att den som också ska jobba nu har blivit sjukskriven gör ju inte att jag har fått mindre att göra precis. Dessutom är det många middagar, kalas och möten inplanerade på hemmafronten.

Men i söndags hade vi en underbar surströmmingsmiddag i alla fall med fint väder och god strömming. Vi hade fått tag i en burk Grand Kallax som görs i begränsad upplaga och jag tror att det bara är de som bor i byn Kallax utanför Luleå som får köpa den. Den var riktigt god!

Jag var så ivrig att få börja äta så jag glömde ta kort på min surströmmingsmacka (orutinerat!). Surströmming är enligt mig godast på hårt tunnbröd med mosad potatis, hackad rödlök och rensade surströmmingsbitar. Hur mycket surströmming man har på varje macka varierar med hur länge man har ätit surströmming :) Ida har bara några småbitar, jag har något fler och Leif har mycket mer.

måndag 25 juni 2012

Rabarberkompott

Nu är första dagen avklarad på sista arbetsveckan innan semestern. Men det känns inte så jättejobbigt att jobba när det ändå inte är något speciellt sommarväder ute. Det jag längtar mest till är att slippa vakna av väckarklockan. Men nu är det bara tre morgnar kvar att stiga upp innan jag får sovmorgon i flera veckor. Lovely!

Jag fortsätter att försöka komma på rabarberrecept för att använda upp en liten del av alla våra rabarber. Till gårdagens efterrätt som var kladdkaka med grädde gjorde jag en rabarberkompott som jag serverade som ett syrligt komplement till den söta kakan.
Rabarberkompott
500 g rabarber
100 g socker
1 kanelstång
lite vatten

Skär rabarbern i mindre bitar.
Lägg i en kastrull tillsammans med socker, kanelstång och lite vatten på botten.
Låt koka tills rabarbern är mjuk ca 10 min.
Ta bort kanelstången och servera.
Det blev en god men syrlig kompott, tyvärr tyckte jag att den smakade lite för lite kanel. Jag hade lite för mycket att göra så jag hann inte smaka av så mycket. Att smaka av är ju bland det viktigaste vid matlagning så jag får skylla mig själv. Så kom ihåg att alltid smaka av och inte lita blint på recepten.

Nu ska jag planera Idas två kommande kalas, dels ett för kompisarna och sen ett för släkten eller gamlings-kalas som hon kallar det. Jag hoppas att det blir två sommarkalas med strålande sol så att vi kan vara ute, för när man fyller år i juli då vill man inte ha kalas inomhus, eller hur?

söndag 24 juni 2012

Vitlökssmör

Vilken härlig dag vi hade igår på Lukas 8-årskalas. Solen sken så vi satt ute hela da'n, först fikade vi bullar, kakor och tårta och lite senare drogs grillen igång och vi serverades oxfilé, lammentrecôte, fläskfilé, korvar, tomatchilisalsa (het o god, recept kommer så småningom), potatissallad, pommes frites, sallad och såser. Barnen lekte kurragömma o knutgubbe, de hade vattekrig o hoppade studsmatta och hade det såå kul så det var svårt att få hem dem på kvällen. Lukas pappa Erik fyller snart år så han fick också en liten present av oss, istället för en blomma plagierade jag presenten vi gav till Idas pedagoger i sommarpresent - Smulpaj i burk med rabarber.

Till midsommaraftonens grillkväll hade jag gjort eget vitlökssmör.
Vitlökssmör
75 g osaltat smör
2 st vitlöksklyftor
1 msk pressad citronsaft
20 g riven parmesanost
0,5 näve persilja
flingsalt
peppar
3 droppar tabasco 

Börja med att ta ut smöret i god tid så att det hinner bli lite rumstempererat. Lägg det sedan i en skål.
Hacka vitlöken och persiljan och blanda med smöret. Riv även ner parmesanosten.
Tillsätt citronsaften och blanda. Smaka till sist av med salt, peppar och några droppar tabasco.
Forma till en rulle och rulla in i bakplåtspapper eller plast.
Stel i kylen för att stelna.
Skiva upp inför servering.

Det är riktigt enkelt att göra eget vitlökssmör så strunta i de köpta varianterna för det här är så mycket godare. Anpassa vitlöksmängden till hur stark vitlökssmak just du vill ha.

Nu ska jag börja förbereda kvällens middagsbjudning! Vi ska bjuda på något som är såå gott, har ni inte provat det än så måste ni prova det snart. Lova! Låt inte lukten skrämma bort er. Det är alltså surströmming vi ska bjuda på ikväll. Mums!

lördag 23 juni 2012

Rabarberchutney

Så underbart att få vakna upp till sol även idag. Nu äntligen känner jag lite hopp om att det kan bli sommar i år också (i alla fall om jag struntar att titta på väderprognoserna).

Våra rabarber håller på att ta över hela landet, det är helt otroligt hur de växer så nu måste jag komma på en massa saker att göra av rabarber. Tar gärna emot tips! Jag började redan igår med att göra en rabarberchutney. Men eftersom det bara skulle vara 3 hg rabarber i den så syns det inte att det är taget något. Det får nog bli några omgångar saft till veckan och en och annan paj.
Rabarberchutney  ca 4 dl
300 g rabarber
1 rödlök
0,5 röd chilifrukt (t.ex. spansk peppar)
0,5 msk riven ingefära
2 dl socker
1 tsk salt
1 krm peppar

Skär rabarbern i ca 2 cm stora bitar.
Skala och halvera löken, skär den i tunna skivor.
Dela, kärna ur och finhacka chilin.
Skala och riv ingefäran.
Lägg alla ingredienser i en kastrull, koka upp och låt koka i ca 20 minuter utan lock.
Rör då och då.
Förvaras svalt.

Jag som älskar ingefära tyckte att det här var en jättegod chutney men med den tydliga ingefära-smaken passar den nog bäst till fläsk-kött eller kyckling. Den var jätteenkel att göra och fick en röd fin färg, rödlöksskivorna delade jag i 4 delar för att inte få så långa "trådar".

Nu ska jag torka av utemöblerna, ta ut dynorna och sätta mig o njuta av en kopp te i solen. Sen ska vi packa in oss i bilen och åka på 8-årskalas till barnens kusin. Vi har många sommarkalas i vår släkt så nu blir det tätt mellan kalasen ett par månader framåt.

fredag 22 juni 2012

Glad midsommar!

Åh så glad jag är att vi fick sol i dag. Allt blir så mycket roligare och enklare och alla blir så mycket gladare. Eftersom solen sken redan i morse så packade vi picnic-korgen med pastasallad, dryck och bullar och åkte till Hägnan för midsommarfirande tillsammans med en massa andra lulebor. Förutom att äta och fika hann vi titta på djur, se midsommarstången resas och dansa "Små grodorna".

Alla midsommarblommor var slut när jag handlade igår,
men vad gör det när man har en stor Syrénbuske
som blommar så fint och luktar så gott.

Efter Hägnan åkte vi hem och satte igång med middagen så smått. För andra dagen i rad kunde vi sitta ute och äta middag och vi började med vitlöksbröd till förrätt. Sen fortsatte vi med varmrätten som var grillad vinmarinerad älg-enrecôte, fransk potatissallad, rabarberchutney, vitlökssmör, sallad, oliver och Jack Daniel's glaze.

Grilltallrik à la midsommar.

Till efterrätt åt vi god kladdkaka, jordgubbar och grädde. Så nu är vi mätta och belåtna o ligger i varsin soffa och inväntar fotbollskvartsfinalen mellan Tyskland och Grekland. Hoppas ni alla har haft en solig och rolig midsommar.

Barnen roar sig med kameran
och önskar er en glad midsommar!

torsdag 21 juni 2012

Ugnspotatis med ruccola och körsbärstomater

Imorgon är det midsommarafton. Har ni förberett allt? Jag har knappt gjort nå för det har varit en helt hysterisk vecka både på jobbet och hemma. Det är smällar man får ta när man har haft semester en vecka. Men nu är jag ledig i tre dagar och ska ta det lugnt, vi gör nog bara en enkel pastasallad till lunch imorgon och packar ner i picnic-korgen tillsammans med lite fika. Till middag tänker vi vara hemma och grilla älg-entrecôte som vi äter med lite goda tillbehör. De har lovat sol och lite värme, ååh vad jag hoppas att det stämmer. Idag satt vi faktiskt ute när vi åt middag och det var riktigt skönt, jag trodde det skulle bli för kallt, men tack o lov hade jag fel.

Potatis i ugn är en storfavorit hos mig som man kan variera i det oändliga. Man kan slänga på lite av varje på plåten förutom potatis, t.ex. morötter, rödbetor, paprika, broccoli eller lök. Man kan även tillsätta saker när man tar ut potatisen ur ugnen, som vi gjorde till dagens grillmiddag.
Ugnspotatis med ruccola och körsbärstomater
färskpotatis
olivolja
örtsalt
ruccola
körsbärstomater

Skrubba potatisen, dela ev. i mindre bitar.
Häll på lite olja och salta.
Ställ in i 200 grader i ca 30 minuter, beroende på potatisens storlek. Känn med sticka när potatisen är klar.
Ta ut ur ugnen och blanda ihop med ruccola och körsbärstomater.
Salta ev. mer innan serverering.

Eftersom barnen inte är så förtjusta i ruccola tar jag inte så mycket, jag får ändå äta tillräckligt eftersom de petar bort den. Om alla tycker om ruccola tar man mer än vad som syns på bilden. Ibland brukar jag även smula över fetaost innan servering.