tisdag 10 juli 2018

Första gången

Ser ni vad som ligger på kakfatets nedre våning? 

Vanliga Ballerina med nougat som innehåller hasselnötter. Denna "barnkaka" som finns på de flesta barnkalas och som Ida och Isak aldrig har kunnat äta och definitivt aldrig har haft på sina egna kalas. Men nu för första gången har även vi dem på ett kalas. Eftersom det har konstaterats att både Ida och Isak tål hasselnötter (trots att blodprov har sagt annorlunda) så kändes det speciellt att få duka fram det på Idas 11-årskalas.


Men i ärlighetens namn så finns det godare kakor 😀 Ballerina Choklad som ligger på samma fat är t.ex. mycket godare (enligt chokladälskaren Sara) och den innehåller "bara" spår av nötter så den har de fått äta även tidigare.

Vilken härlig sommar vi har just nu. Igårkväll satt jag och Olivia ute länge länge och njöt av värmen. Tyvärr var det ännu varmare i sovrummet när det efter midnatt var dags att gå in o sova (det värsta med att vi har flyttat upp sovrummet från källaren). Nu har jag gått ut och satt mig i skuggan där det är lagom varmt för att sitta o jobba med datorn. Snart ska jag ta en bok och flytta ut i solen.

Dagens planer är att vila, äta och tvätta inför kommande resa. Vad har ni för tisdagsplaner?

måndag 9 juli 2018

Enkel kladdkaka

Sommarens varmaste dag!
Ja det måste vi ha haft i dag och nu när klockan är över 22 är det fortfarande varmt o skönt ute, så det är faktiskt där jag sitter just nu. Inne är det alldeles för varmt och vi får se hur det går att sova i natt - det lär bli hett.

Såna här varma dagar vill man inte vara inne i köket nå länge men om man ändå är sugen på nå gott så går den här kladdkakan himla snabbt att slänga ihop. Och den blir sjukt god också.


Enkel kladdkaka

125 g margarin
2 ägg
2,5 dl socker
1 dl vetemjöl
1,5 tsk vaniljsocker
4 msk kakao

Smält margarinet och låt det svalna.
Vispa ägg och socker.
Blanda mjöl, vaniljsocker och kakao i en separat skål.
Sila ner mjölblandningen i äggblandningen och rör om.
Tillsätt margarinet och rör till en smet.
Häll i rund bröad form och grädda i 150 grader i ca 35 minuter.

Servera som den är eller med goda tillbehör t.ex. grädde, glass, bär eller kanske dumlefluff. Formen kan du t.ex bröa med ströbröd, kakao eller kokos. Brukar du bröa med annat än ströbröd? Prova, det kan ge en riktigt god twist till kakor. Min favorit-banankaka blev ännu snäppet godare när jag började använda kokos till formen.

söndag 8 juli 2018

Idas 11årskalas

Vilken härlig dag vi hade i går trots Sveriges tråkiga förlust i VM. Det var inte bara fotboll som var det viktiga igår utan även vår minsting Idas 11-årsdag och hon firades nästan hela dagen med släkten. Först blev det sång och paketöppning i sängen, hon hade legat vaken ett bra tag innan vi kom men lyckades ligga kvar och vänta på oss. Redan vid 12-tiden blev hon sedan "kidnappad" för ca 2 timmar på tivolit innan det blev både fika- och matbuffé (och fotboll så klart).

Hon hann även bada en hel del med kusinerna, så det var en riktigt bra födelsedag enligt Ida. En dag som innehöll mycket av det hon älskar - karuseller, bad, fika, grillmat, superbra presenter och gäster hela dagen. En trött men lycklig tjej la sig i sin säng på kvällen.


Fikabuffé

Chokladbollspuckar
Ballerina
Vaniljrån
Jordgubbs- och kladdkaketårta
Marängtårta med blåbär
Rödavinbärskaka
Rabarberkaka lchf
Grädde


Grillmiddag

Grillad högrev och fläskytterfilé
Grillad halloumi
Grillade champinjoner, majs och zucchini

Krossad potatis med örter och Västerbottensost
Broccoli
Sallad
Pizzasallad
Gurk- och paprikamix

Pepparsås
Balsamicosås
Bearnaisesås

torsdag 5 juli 2018

Romdipp till chips

Det här har blivit en ny favorit för mig och jag längtar redan till nästa gång jag ska få äta det. Ett perfekt drinktilltugg enligt mig. Och barnen älskade det också men de struntade i romdippen och tyckte det var perfekt att jag ställde fram en skål med chips.


Romdipp till chips

3 dl turkisk yoghurt eller crème fraiche
0,5 dl finhackad dill
lite finhackad rödlök
0,5 tsk salt
1 krm peppar
1 burk rom (80 g)

Blanda ihop yoghurt, dill, rödlök, salt, peppar och rom. 
Ställ i kylen till servering.
Servera till chips.

Jag serverade både lättsaltade chips och dillchips till romdippen och vet faktiskt inte vilken jag föredrar. Båda var goda på sitt sätt.


I dag står kalasbakning på programmet, eller stod för jag vaknade hyfsat tidigt och steg upp och började baka på en gång. Jag ska kolla igenom kalasplanen men jag tror att det enda som nu saknas är en lchf-rabarberkaka och den bakar jag nog imorgon.

Fast vem vet, nu när jag väl har kommit igång att baka och köket är fullt med mjöl, kakao och socker så kanske jag bakar lite till. Det är ju så kul....och gott.

Till middag tänkte jag strunta i grillen och göra en kycklinggryta, gott med lite omväxling för det har blivit grillat mest varje dag i några månaders tid nu. Dessutom verkar inte vädret kunna bestämma sig om det ska vara sol eller moln, så fort jag har planer på att gå ut o sätta mig i solen så blir det alldeles mulet och blåsigt. Det är nog lika bra att jag håller mig inomhus.

onsdag 4 juli 2018

Bästa platsen

Vilken kväll vi hade i går och vilken match!

Eftersom det var sån härlig sommardag ville vi absolut inte gå in för att se Sveriges åttondelsfinal i fotbolls-vm, så istället bar vi ut en tv och försökte mörklägga lite i loungen för att kunna sitta där o se. Det blev kanonbra!

Till matchstart dukade vi upp lite smått o gott, som jag glömde ta kort på eftersom jag då var så laddad för match. Men vilken tur att jag tog några kort precis när vi hade tagit ut tv:n strax innan sändningen började, så ni kan ana hur mysigt vi hade.

På lördag när det är dags för kvartsfinal och 11-årskalas hade vi planer på och önskan om att göra likadant men nu visar prognosen på mulet och kallt väder. Så himla tråkigt. Jag är rädd att vi måste hålla till inne.

Kantarellsoppa

Våra soppdagar fortsatte med en kantarellsoppa, inte alls lika god som nya favoriten med broccoli och basilika, men ändå god och värd att tipsa om.


Kantarellsoppa

5 dl kantareller
4 dl vatten
1,5 msk konc kycklingfond
3 dl vispgrädde
1 msk färskpressad citronjuice
2 msk finhackad persilja
1 tsk salt
1 krm peppar

Fräs svampen i en kastrull tills all vätska har kokat bort.
Tillsätt vatten, fond och lite grädde.
Låt småkoka under lock ca 10 minuter.
Ta kastrullen från värmen. Mixa soppan slät med stavmixer.
Tillsätt resten av grädden, citronjuice, hälften av persiljan, salt och peppar.
Häll upp soppan och garnera med resten av persiljan.

Generellt sett tycker jag att soppor är viktiga att krydda rätt, viktigare än mycket annat. Så smaka, smaka och smaka så att det blir en riktigt god soppa.

Tänk på att soppor är fina att servera i muggar. Kul att inte alltid äta ur tallrikar, eller hur?


När Olivia kom hem från sjukhuset efter Körtelfebern var halsen fortfarande jättesvullen och vi trodde att hon skulle behöva äta soppa lång tid framöver. Men när det väl vände så gick det rätt fort, tack o lov. Det blev två sopp-dagar innan vi åt lax som också är hyfsat mjukt o lent för halsen, som nu inte var riktigt lika svullen. Det gick hur bra som helst med lax så efter det äter vi som "vanligt" igen och det är inga problem för Olivia. Skönt!

Jag fick världens finaste komplimang av Olivia när hon kom hem från sjukhuset och vi planerade middagar "Tänk vilken tur jag har som har dig som mamma som tycker om att laga mat och anpassar den till mig" 💕

måndag 2 juli 2018

Italiensk pastasallad

Än skiner solen, men gårdagens väderprognos med sol hela veckan har bytts till regn från onsdag och över helgen. Hmmm inte kul vi som ska ha kalas på lördag och vi vill ju så gärna sitta ute.

Nu när solen skiner och det är fint kan man passa på att äta sallader och då kan jag tipsa om den här goda pastasalladen som passar perfekt till grillat eller kallskuret. Det bästa av allt - Den går att förbereda!


Italiensk pastasallad

5 hg pasta
0,5 burk pesto (à 185 g)
0,5 burk soltorkade tomater (à 240 g)
2 bollar mozzarella
50 g ruccola, babyspenat eller blandsallad
gröna och svarta oliver
salt o peppar

Koka pastan. Häll bort vattnet och blanda sedan ner peston i pastan.
Skär tomaterna och mozzarellan i mindre bitar. 
Blanda ner i pastan tillsammans med sallad och oliver.
Krydda med salt och svartpeppar.

Den här pastasalladen gör jag året om för den är så god och passar lika perfekt som fredagsmys en kall vinterdag som till grillat på sommaren. Den här gången gjorde jag den utan ruccola o babyspenat eftersom barnen tycker det blir godare så. Jag håller inte riktigt med men jag kan ju tillsätta sallad på min tallrik istället.

**************

Klockan är snart nio på kvällen och vi sitter ute i härlig kvällssol och njuter. Det är så himla varmt o skönt, sån perfekt första semesterdag. Mys deluxe.

Älskar all VM-fotboll som är på tv nu, men såna här kvällar vill man inte gå in utan dröjer sig kvar ute så länge som möjligt. Om inte Sverige spelar förstås. Som de gör i morgon, jag är så taggad och hoppas o tror så klart på vinst.