torsdag 10 september 2015

Glögg + te = Blossa 2015

I dag presenterade Blossa årets smak, den trettonde i ordningen. 

Välkommen på Afternoon Glögg!


Hur spännande kombination är inte detta!? Jag som älskar te, och dricker alldeles för många koppar på en dag, älskar att Blossa i år har inspirerats av de teälskande engelsmännen och smaksatt årets glögg med en av världens mest populära tesorter: Earl Grey. Jag längtar tills jag får provsmaka årets glögg för det kan ju bli bättre än med tesmak, eller vad tror ni? Hela december kan jag nu dricka te och glögg allt-i-ett :)

BLOSSA15 har en framträdande doft av citrus, te och glöggkryddor. Smaken är söt och frisk med glöggtoner som dröjer sig kvar i munnen för att avslutas med en klar citrus- och tesmak. Som alltid är BLOSSA tillverkad på en vinbas och i år har glöggen hela tre stycken viner i sitt grundrecept: muscatvin från Spanien, ett torrt franskt vitt vin med hög syra, samt mistelavin – ett sött vin som visat sig passa extra bra med det svarta teet.

BLOSSA15 har en alkoholhalt på 15 % och finns i Systembolagets beställningssortiment från och med 1 oktober. Priset är 99 kronor för 750 ml.

Kanonmiddag

God morgon! Nu har jag precis vaknat i stugan där jag sovit i natt och snart är det dags för frukost innan vi drar igång dag 2 av våra planeringsdagar. 

Gårdagskvällens aktivitet var helt i min smak. Jag blir lycklig bara jag tänker på den och små-ler för mig själv nu när jag skriver om den. 

Vi skulle laga en 3-rättersmiddag över öppen eld i en stor kåta. Vi hade tre stora korgar med ingredienser som vi kunde använda till de olika rätterna. Inga recept utan vi skulle skapa helt fritt. Och som vi skapade o lyckades få ihop en kanonmiddag.  Mer om de olika rätterna kommer senare, men här kommer en liten sneak peek med mobilbilder. 

onsdag 9 september 2015

Fläskfilégryta

Nu är jag på jobb-konferens med övernattning, eller planeringsdagar rättare sagt. Nu ska vårt framtida arbete planeras. Kul o spännande! Men självklart har jag fixat ett förinställt inlägg till er så att inte saknaden efter mig ska bli för stor ;) (ha ha I wish)

I lördags när jag bjöd mamma o pappa på middag - hemma hos dem, gjorde jag en gryta klar hemma som jag sen tog med mig dit och värmde på. Det finns inget bättre än grytor när man vill förbereda maten, den blir ju oftast godare dessutom när den får stå och dra till sig alla goda smaker.


Fläskfilégryta
ca 1 kg fläskfilé
färska champinjoner
1 paprika
frysta minimorötter
2 tsk dijonsenap
1 msk tomatpure
1 msk kalvfond
2,5-3 dl mellangrädde
2 dl crème fraiche
salt peppar
Stek köttet i skivor, krydda. Lägg i en gryta.
Dela och stek champinjonerna, krydda. Lägg i en gryta.
Tillsätt paprikabitar, minimorötter, senap, tomatpuré, kalvfond, grädde och crème fraîche. 
Låt koka ihop, sänk plattan och koka under lock i 5-10 minuter.
Smaka av med salt och peppar.

En enkel gryta där dijonsenapen gör det lilla extra. Jag tycker inte om senap men så här i grytor passar det riktigt bra som krydda, för man kan inte ens ana någon senapssmak.

tisdag 8 september 2015

Nötfri skola

Jag har precis kommit hem från jobbet och nu blir det vab med Ida resten av da'n. Det var skönt att hinna jobba undan lite på förmiddan, som jag kunde göra tack vare hjälpsamma föräldrar och hjälpsam dotter. Olivia hade sovmorgon så Ida var med henne en stund först och jag kunde cykla iväg före sju, och sen har hon varit ett par timmar med mormor o morfar. Perfekt lösning!


Den här allergilappen visade Olivia till mig igår, den sitter på alla korridordörrar på hennes nya skola. Jag blir så glad när jag ser att de tänker på allergiker, jag hoppas alla visar den hänsyn som de ber om. Alla skolor (inklusive personalrum) i Luleå kommun ska vara helt nötfria dygnet runt, det står i det konstpolitiska programmet som alla skolor måste följa. Men tyvärr är det alltför många som inte har koll på det så det är bra med lite extra kom-ihåg-lappar.

I våras var det en vikarie på Idas skola som kom gående i korridoren med en näve nötter, men då reagerade många av Idas kompisar och sa åt honom. Känns tryggt att 7-8-åringar har stenkoll på vad som gäller och att de även säger till de vuxna (som förhoppningsvis inte gör om samma misstag).

måndag 7 september 2015

Hjortron med kardemummacrunch och vanilj-cream cheese

I dag blev det en vab-dag hemma i soffan med Ida (inte vad jag hade planerat). Det är astman som spökar igen och hon hostar rejält mycket, så vi har mest legat och myst i soffan. Men nu börjar hon piggna till lite och vill hitta på saker - ett bra tecken! Vågar jag hoppas på jobb imorgon? Tveksamt!

Här kommer receptet på lördagens smarriga efterrätt med bland annat hjortron. Jag hade förberett allt tidigare på da'n och förvarade i olika burkar, för att sen bara varva det i glas inför servering.


Hjortron med kardemummacrunch och vanilj-cream cheese

Kardemummacrunch
3 dl havregryn
2 msk rapsolja
0,2 dl ljus sirap
0,5 msk honung
1 tsk kardemummakärnor
0,5 tsk vaniljsocker

Mal kardemummakärnorna.
Blanda alla ingredienserna i en skål och fördela sedan på bakplåtspappersklädd plåt. 
Rosta i ugnen i 150 grader i ca 20 minuter, rör då och då. 
Låt svalna på plåten.

Vanilj-cream cheese
2 äggulor
2 msk florsocker 
2 tsk vaniljsocker
2,5 dl grädde
200 g naturell färskost, t.ex philadelphia

Vispa gulor, florsocker och vaniljsocker pösigt.
Tillsätt osten och fortsätt vispa till en slät smet.
Vispa grädden, inte för hårt, i annan bunke.
Vänd sedan ner den i ostblandningen.

Rårörda hjortron
500 gram hjortron
0,5 dl strösocker

Rårör hjortron och strösocker, genom att bara röra ihop med en slev.

Inför servering
Varva kardemummacrunch, vanilj-cream cheese och rårörda hjortron i fina glas.


En smaskig och fräsch efterrätt men som blev en aning för söt för min smak. Nästa gång använder jag nog hjortronen som de är istället för att råröra dem. Jag tror det skulle bli snäppet godare med lite syrliga bär som bryter av det övriga söta.

Kardemummacrunch blev riktigt gott, smakar lite som start så jag tror jag ska testa det som blev över i lite fil.

Vill man förenkla detta så kan man använda sig av grädde istället för den goda krämen. Men jag tyckte att krämen blev otroligt god och skulle inte byta bort den mot grädde.

Färsk pasta med godsaker

Tänkte bara säga hej och ge er ett snabbt middagstips. Perfekt att ta till när tiden är knapp (som den är alltför ofta). Länge sen jag åt vackrare mat än det vi åt igår.


Färsk pasta med godsaker
färsk pasta 
(jag använde tortellini med basilika och ravioli med spenat och ricotta)
lufttorkad skinka
salame Milano
rökt skinka
mozzarella
körsbärstomater
färsk basilika
olivolja

Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
Dela tomaterna om de är stora.
Plocka några blad basilika.
Häll den färdiga pastan på ett fint fat.
Lägg på skinka, salami, mozarella, tomater och basilika.
Ringla över lite god olivolja. 


Så gott, enkelt, färgglatt och vackert - precis som jag vill ha det. Här har jag samlat många av mina favoritsmaker på ett och samma fat, så det här skulle jag klara mig länge på. Jag använde mig av lite olika charkuterier så att alla kunde hitta en favorit, dessutom använde jag mig av två olika sorters pasta.

söndag 6 september 2015

Matsedel v.37 september 2015

God morgon! Har ni sovit gott? Det har inte jag! En småkrasslig Ida kom ner till oss och trängde undan mig så jag fick knappt nån plats att sova på. Till slut gick jag upp och la mig i hennes säng och fick några till timmars sömn.

Nu är det dags för frukost och sen kan vi kicka i gång den här molniga söndagen på allvar.
Matsedel v.37 september 2015

Meat free Monday
Morotssoppa med curry
Värmande soppa med god currysmak, ät gärna med en god macka.

Tisdag
Ugnsstekt falukorv och broccoli i chiligräddsås
Enkelt i ugn, ät som den är eller servera med ett gott potatismos.

Onsdag
Vardagsfisk för fru Bråttom
Allt-i-ett i ugnen. Så smidigt.

Torsdag
Äppel- och fläskfilégryta med grönpeppar
Förbered gärna dagen innan så smakerna får gosa till sig.

Mysfredag
Kycklingkebab
Byt ut fredagstacon mot kycklingkebab - barnen kommer inte bli besvikna.

Godsak till helgen
Hallonpannacottapaj
Servera pannacotta på ett nytt sätt