måndag 9 februari 2015

Djävulskyckling

Nu har jag precis ställt bort jobbdatorn och istället tagit fram bloggdatorn för att ge er fredagens kycklingrecept. Ett recept som Isak och Leif hjälptes åt med, Isak blandade ihop marinaden helt själv och Leif gjorde resten. Hel kyckling tar lite tid i ugnen men är väldigt smidigt och väldigt gott. 


Djävulskyckling
1 hel färsk kyckling
marinad
0,5 dl raps- eller olivolja
0,5 pressad citron
1 msk tomatpure
0,5 msk sambal oelek
1 msk chilisås
Chiliflakes
Salt & peppar

Skölj kycklingen och klappa den torr med hushållspapper. 
Skär över bröstbenet och vik ut kyckling. 
Lägg i en ugnsfast form med skinnsidan uppåt. 
Blanda ihop marinaden.
Pensla hela kycklingen med marinaden. 
Ställ in i ugn ca 225-250 grader och låt steka 15-20 min. 
Sänk värmen till 175 grader och pensla kyckling ytterligare en gång innan den ska tas ut. 
Tillaga ytterligare ca 40-45 min.
Ev. kan du ösa kycklingen med skyn och marinaden några gånger under tillagning.

Redo att skäras upp efter ca en timme i ugnen.

Kyckling i alla dess former är populärt här hemma, så även denna trots att den var lite sur. Med tanke på namnet trodde vi att det skulle vara en stark smak på kycklingen, men den smakade mest citron. Enligt receptet vi följde skulle det vara en hel citron men nu ändrade jag till en halv. Har dock inte hunnit prova receptet så det kanske fortfarande är för surt. Dessutom tänker jag öka på sambal och chiliflakes till nästa gång. När man tillagar hel kyckling ska man krydda den mycket mer än man tror. 

Nu hade vi bara en kyckling annars brukar vi passa på att ugnssteka två på en gång så har man kycklingkött till någon annat måltid. Antingen att äta som den är, i sallad, i paj eller i en gryta.

söndag 8 februari 2015

Skink- och ostfylld panerad skinkschnitzel äggfri

Redan söndagkväll! Hela förmiddagen jobbade jag, sen var vi på mysigt 2-årskalas, sen var det dags för middagsstök och nu sitter vi i soffan och slappar. En bra söndag som gick lite för snabbt bara. Men så snabbt som veckorna går är det snart söndag igen :) Nu lär det bli en riktigt intensiv månad men sen hoppas jag på ett lite lugnare jobb-tempo och då blir jag även en bättre bloggare. Den som väntar på nå gott….

Förra veckan (tror jag det var) kom jag hem till en nylagad god middag, då Leif hade lagat skinkschnitzel. En maträtt jag nog aldrig har ätit tidigare (konstigt nog).


Skink- och ostfylld panerad skinkschnitzel äggfri
8 skinkschnitzlar
8 skivor ost
8 bitar rökt skinka
salt o peppar
smör
ströbröd

Lägg ut skinkschnitzlarna på en skärbräda och banka ut dem med en kötthammare eller en brödkavel. 
Lägg ostskivor och en skinkskiva på fyra av schnitzlarna. 
Lägg de andra skinkschnitzlarna över de med fyllning
Salta och peppra. 
Hetta upp en stekpanna med smör.
Strö över ströbrödet och lägg den sidan ner i stekpannan. 
Stek på medellåg värme.
Strö över lite ströbröd innan du vänder och steker andra sidan.

Det här tyckte hela familjen om så nu lär det serveras lite då och då hemma hos oss. Det var lite pyssel, men inte speciellt svårt (sa Leif som var kock dagen till ära därav bristen på kort under tillagningen och grönsaker).

Våra skinkschnitzel-skivor var så stora så vi plattade ut dem, la fyllning på halva skivan och vek sen ihop. Hade vi lagt ihop dem två o två hade de blivit alldeles för stora. Men jag tror våra skivor var ovanligt stora så i normalfallet hade det fungerat att följa receptet.

Eftersom Isak är allergisk mot ägg doppade vi inte schnitzlarna i ägg som man vanligtvis gör vid panering. Och det gick jättebra som vanligt!

lördag 7 februari 2015

Guldfirande

I dag har vi firat!
Framför allt Luleå hockeys CHL-guld men även att den härliga Melodifestivalmånaden är här. Men det blir mer glitter, glamour och bubbel i sann melodifestival-anda en lördag längre fram.

Dagens godsak var en tårtpuck. Kanske mer känd som karuselltårta eller helt enkelt en tårta garnerad i Luleå hockeys (LHFs) färger - rött, gult o svart. 


Karuselltårtor blir fina och annorlunda när man skär upp dem.

Till middag åt vi hängmörad entrecôte, kantarellostsås och potatispuckar (dagen till ära). Till det drack vi ett gott rödvin från Pratello. Det har jag ju tipsat om tidigare. Har ni provat?

Morotsfrallor med frön

Vilken härlig dag! 
Alldeles vitt ute av all snö som har vräkt ner den senaste veckan och solen skiner från klarblå himmel. Vintern när den är som bäst! Som vanligt började vi dagen med en långfrukost, sen har jag plockat och röjt lite och nu är det dags för tekopp nummer två. Sen ska jag försöka mig på en promenad, men risken är stor att det är glashalt ute för det spöregnade igårkväll. (Vintern när den är som sämst).

Jag har ju inte hunnit ge er receptet på de urgoda frallorna vi bakade förra helgen. Men här kommer de så nu kan ni baka dem i dag och ha goda frallor till morgondagens frukost eller kanske till kvällens soppmiddag.


Morotsfrallor med frön
1 pkt jäst
5 dl mjölk
0,5 dl olja
1 dl linfrö
1 dl sesamfrön
1 tsk salt
0,5 dl brödsirap
3 morötter 
2 dl grahamsmjöl
ca 10 dl vetemjöl

Smula ner jästen i en bunke.
Värm mjölken till fingervarmt, 37 grader, och rör ut jästen.
Tillsätt linfrön, sesamfrön, salt, olja, sirap, de finrivna morötterna och grahamsmjölet.
Tillsätt vetemjöl så att degen blir klibbfri men inte för torr.
Arbeta degen ordentligt 5-10 minuter. Låt jäsa 30-40 min under bakduk.
Ta upp degen på mjölat bakbord.
Dela degen i 25-30 lika stora delar och forma till runda frallor.
Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa med bakduk 30 min.
Grädda i 225 grader ca 10 min.

Goda och lättbakade! Precis som man vill ha det. De var goda även när de inte var nybakade och det är viktigt. För nybakat bröd är ju alltid gott, det är dagen efter man märker skillnad på bröd och bröd. Morötterna gör frallorna extra saftiga och goda.

Linfrön och sesamfrön är mina favoritfrön vid bakning. Sesamfrön innehåller mycket kalcium och det är extra bra för Isak som pga tidigare mjölkproteinallergi fortfarande äter lite mjölkprodukter eftersom han aldrig har lärt sig tycka om det. Så lite extra kalcium är perfekt.

Jag brukar ofta passa på att servera soppa när det finns nybakat bröd. Till de här nybakade frallorna åt vi en tomat- och kycklingsoppa.

Bästa bakassistenten!

torsdag 5 februari 2015

Bananmuffins med kokos

Nu är jag in en snabb sväng för att ge er ett recept på nå gott till helgen. För nu är det dags att börja planera alla helgens godsaker.

Ska snart rusa vidare på roligheter. Ska på tjejmiddag men tyvärr blir vi bara två istället för tre, men jag är säker på att vi kan surra, äta och dricka för tre personer. Har sett fram emot detta så jag ville absolut inte ställa in trots återbudet. Känns som att jag inte gör något annat än sover och jobbar just nu, så det här är precis vad jag behöver för att tanka lite ny energi.

I söndags när vi höll oss inne i värmen istället för ute där snön yrde bakade jag bland annat dessa smarriga bananmuffins.


Bananmuffins med kokos 12 st
125 g margarin
2 dl socker
2 ägg
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 tsk kanel
2 tsk kardemumma
1 dl kokos
2-3 bruna bananer

Vispa ihop rumstempererat margarin med socker. 
Rör i äggen ett i taget. 
Blanda de torra ingredienserna, utom kokos.
Sikta ner i smeten, häll i kokos och blanda till en smidig smet. 
Mosa bananerna och rör i smeten. 
Fördela smeten i muffinsformar. 
Grädda i ugnen på 225 grader i ca 15 minuter.

Mums, bananen gör så att det blir en saftig kaka och sen är kokos, kanel och kardemumma alla favoritsmaksättningar. Fast jag tror inte att jag har använt dem tillsammans förut. Vill man så kan man sticka ner ett par bananskivor i formarna innan gräddning, eller kanske strö lite extra kokos på. Sen innan servering kan man garnera med frosting om man vill. Muffins är enkla att variera och garnera.

onsdag 4 februari 2015

CHL-mästare

Hade jag haft lite mer tid över hade jag bakat en tårta i dag för att fira de nyblivna CHL-mästarna - 
Luleå Hockey.

För nog måste guldet firas. Vi får fixa det i helgen istället. Vilken match det var igår och vilken avslutning! Luleå låg under med 0-2 där första målet släpptes in redan efter några sekunder. Men i sista perioden vände och vann Luleå med 4-2. 

Olivia som var på plats och fick uppleva den underbara stämningen pratar inte om mycket annat än hockey i dag. Är glad för hennes skull, och även lite avundsjuk, för jag vet hur underbart det är att vara på ståplats när det går bra för Luleå.

Olivia fixade lite fina Selfies på isen mitt i allt firande. 

Kapten Chris Abbott
Det matchavgörande 3-2-målet gjorde Johan Forsberg
Succémålvakten Joel Lassinantti

Academia Barilla

Jag glömde ju visa er vilken pasta vi åt igår till köttfärsbiffarna. Det är italiensk premiumpasta från Academia Barilla som nu kommer till Sverige och i måndags fick jag ett paket med lite olika pastasorter. Drömpaket för en pastaälskare som jag. Först ut att provsmakas blev fusilli-varianten, men det finns ytterligare tre varianter i Academia Barillas sortiment så provsmakning kommer fortsätta med övriga sorter.

Stilren förpackning
Snygg och god pasta till köttfärsbiff och tomatsås. Det receptet hittar ni här.

Lite pastafakta:
Alla ingredienser i Selected by Barilla Academia kontrolleras och väljs ut noggrant, därför har pastan många egenskaper som ger den unika fördelar vid matlagningen. Pastan innehåller 100 procent Aureo durumvete av högsta kvalitet. Aureo är en italiensk vetesort med hög proteinhalt och en fin glutenkvalitet som ger bättre textur, vilket ger pastan högre tolerans för överkokning. Pastan är bronsvalsad, vilket gör att den får ett hantverksmässigt grovt utseende med en porös yta. Den sträva ytan binder såsen och fångar upp smakerna bättre. Dessutom har pastan haft en lång torktid,vilket stärker pastans vetekvalitet, förbättrar texturen och gör den optimal al dente.