Vissa dagar har man det bra! Bara fara runt och träffa vänner och äta gott. Inte nog med att jag träffade två tjejkompisar till lunch. Till middag träffade jag två andra tjejkompisar. Lunchens goda hemlagade räkpaj byttes ut mot en kycklingciabatta på ett fik/restaurang. Friends by B.O har en av Luleås bästa och största uteserveringar, tyvärr var det inte så jättevarmt ikväll men vi satt ute ett tag i alla fall. Till efterrätten flydde vi dock blåsten och flyttade in i värmen.
Oftast tycker jag att hemlagad mat är såå mycket godare än restaurangmat gjord av proffs (borde vara det i alla fall). Jag vet inte om det beror på att jag har tur och känner många matlagningskunniga, eller vad tror ni?
Imorgon börjar jag jobba igen så nu måste jag förbereda och packa i ordning matlåda, passerkort, almanacka, kläder och frukost. För tidigt i morgonbitti lär jag inte kunna tänka så mycket pga trötthet så det är bäst att förbereda så mycket som möjligt redan i kväll.
tisdag 13 augusti 2013
Myslunch
Nu sitter jag bara o väntar på att få gå och hämta Ida på fritids efter hennes andra inskolningsdag utan mamma. Precis som vi har trott hela tiden så är det inga problem utan det går hur bra som helst. Det jobbigaste är att stiga upp på morgonen och imorgon måste vi stiga upp ännu tidigare då jag börjar jobba och måste vara på jobbet klockan åtta. Vid den tiden brukar vi sova.
Idag har jag varit på en mysig lunch. Får passa på medan jag är ledig och barnen är aktiverade (på fritids och med kompisar). När jag var mammaledig med de stora barnen så var vi fyra tjejer från mitt dåvarande jobb som var mammalediga samtidigt i flera år och vi träffades riktigt ofta hemma hos varandra på dagarna. Barnen lekte eller sov (beroende på åldern) och vi fikade :) Vi fortsätter att träffas men det blir inte alls lika ofta, nu får vi vara glada om det blir 3-4 gånger per år. Och ännu mer sorgligt är det att en avled hastigt och tragiskt för några år sedan. Usch det är så hemskt och tårarna börjar rinna på mig nu medan jag skriver.
Jättegod räkpaj och sallad bjöds jag på idag. Inte illa en tisdagslunch! |
måndag 12 augusti 2013
Fotbollstjejen
Nu har vi två fotbollspelare i familjen för i går var det dags för Idas första fotbollsträning...och hon älskade det. Kul om även hon fastnar för en boll-lagsport. Olivia har inte varit mycket för bollsporter, hon har brunnit för sång och dans i alla år.
Nu är Ida på fritids för första gången ensam utan förälder och det var inga problem att lämna henne, vår stortjej. Jag ska hämta henne om någon timme och då ska vi direkt cykla ner till mormor och morfar för i natt kom kusinerna Henry och Vera hit. Kul med ännu mer kusinbus.
Nu är Ida på fritids för första gången ensam utan förälder och det var inga problem att lämna henne, vår stortjej. Jag ska hämta henne om någon timme och då ska vi direkt cykla ner till mormor och morfar för i natt kom kusinerna Henry och Vera hit. Kul med ännu mer kusinbus.
Nu ska jag sätta igång med lite hemmajobb innan Ida ska hämtas. Disk, tvätt och att svara på mejl står på dagens agenda och veckans matsedel måste skrivas för på onsdag drar mitt "riktiga" jobb igång med långa dagar.
söndag 11 augusti 2013
Kycklinglasagne med tacosmak
Redan söndaglunch, dagarna går alldeles för fort så här i slutet av semestern. Isak har precis gett sig i väg på fotbollsmatch i Arvidsjaur, 16 mil enkel resa för att spela några minuter. Vansinne tycker jag. Kul tycker Isak. Vad har ni för söndagsplaner? Vi tar det mest lugnt och plockar o donar lite här hemma.
I måndags gjorde jag en kycklinglasagne, perfekt med lasagne, gratäng eller grytor när man är många som ska äta. Eftersom vi inte hade nån köttfärs blev det en lasagne av kyckling istället...och det är minst lika gott.
Kycklinglasagne med tacosmak
700 g kycklingfilé
1 broccoli
1 röd paprika
0,5 zucchini
2 påsar taco kryddmix (à 40 g)
1 dl vatten
3 dl crème fraiche
200 g färskost (av philadelphiatyp)
2 dl mjölk
lasagneplattor
2 dl riven gratängost
Skär kycklingen i strimlor. Stek kycklingen. Lägg över i en gryta, tillsätt taco kryddmix och vatten.
Skär broccolin och zucchinin i mindre bitar. Dela, kärna ur och skär paprikan i mindre bitar.
Fräs grönsakerna lite lätt, tillsätt dem till grytan.
Rör i crème fraiche, färskost och mjölk. Koka upp kycklingröran.
Täck bottnen på en smord ugnssäker form med ett tunt lager kycklingröra.
Lägg på ett lager lasagneplattor. Varva kycklingröra och plattor. Avsluta med ett lager kycklingröra. Strö över osten.
Ställ in i ugnen i 175°C ca 30 minuter. Servera med en grönsallad.
Som ni vet så älskar jag mat som klarar sig själv i ugnen och går att förbereda. Den här lasagnen blev riktigt god, men se till att kycklingröran är riktigt blöt (fyll på med mjölk om det ser för torrt ut) för lasagneplattorna suger åt sig mycket vätska och en torr lasagne vill ingen ha. Förut har jag gjort en kycklinglasagne med spenat, som ni också borde prova.
I måndags gjorde jag en kycklinglasagne, perfekt med lasagne, gratäng eller grytor när man är många som ska äta. Eftersom vi inte hade nån köttfärs blev det en lasagne av kyckling istället...och det är minst lika gott.
Kycklinglasagne med tacosmak
700 g kycklingfilé
1 broccoli
1 röd paprika
0,5 zucchini
2 påsar taco kryddmix (à 40 g)
1 dl vatten
3 dl crème fraiche
200 g färskost (av philadelphiatyp)
2 dl mjölk
lasagneplattor
2 dl riven gratängost
Skär kycklingen i strimlor. Stek kycklingen. Lägg över i en gryta, tillsätt taco kryddmix och vatten.
Skär broccolin och zucchinin i mindre bitar. Dela, kärna ur och skär paprikan i mindre bitar.
Fräs grönsakerna lite lätt, tillsätt dem till grytan.
Rör i crème fraiche, färskost och mjölk. Koka upp kycklingröran.
Täck bottnen på en smord ugnssäker form med ett tunt lager kycklingröra.
Lägg på ett lager lasagneplattor. Varva kycklingröra och plattor. Avsluta med ett lager kycklingröra. Strö över osten.
Ställ in i ugnen i 175°C ca 30 minuter. Servera med en grönsallad.
Som ni vet så älskar jag mat som klarar sig själv i ugnen och går att förbereda. Den här lasagnen blev riktigt god, men se till att kycklingröran är riktigt blöt (fyll på med mjölk om det ser för torrt ut) för lasagneplattorna suger åt sig mycket vätska och en torr lasagne vill ingen ha. Förut har jag gjort en kycklinglasagne med spenat, som ni också borde prova.
lördag 10 augusti 2013
Grillad röding
Sista semester-lördagen börjar lida mot sitt slut och vi ligger utslagna i varsin soffa. Så fort Ida har lagt sig ska vi fortsätta vårt Homeland-maraton, vi hann precis se klart säsong 1 innan våra gäster dök upp i måndags så nu ska vi börja med säsong 2. Längtar! Hoppas den fortsätter vara lika bra som säsong 1 och jag vet att säsong 3 snart börjar visas så vi har måååånga avsnitt kvar.
Från Jämtland fick vi några fjällrödingar, så dagens grillmiddag var självklar.
Grillad röding
röding
gräslök
citron
citronpeppar
salt
Salta och peppra i och runt fisken.
Fyll med gräslök och skivad citron.
Grilla några minuter på varje sida.
Fisken åt vi med mandelpotatis, sommarsallad och romsås. Mums! Ida kunde knappt sluta äta, röding är hennes nya favoritfisk. Röding och fisk överhuvudtaget blir oftast gott på grillen och man kan använda sig av det man har hemma. Idag tog jag lite gräslök från trädgårdslandet o några citronskivor och la in i fisken, som vi valde att behålla hel med skinnet kvar. Men bara lite salt och peppar blir också gott om man har bra fisk.
Monster High
Ida har precis kommit hem från sin kompis Nova som har haft sitt 6-årskalas idag. Det var Monster High-tema så Ida ville bli sminkad till en av monster-tjejerna. Vilken tur att hon har en storasyster som mer än gärna tar fram sina sminkgrejer och hjälper till.
Det var mycket svart och rosa hemma hos Nova i bästa Monster High-stil. Tårtan, som jag tjuvkikade på, var så fin - rosa och svart med en bild/oblat på Monster high-dockorna. Så kul med tema-kalas! Jag har aldrig provat ha en oblat på tårtan men jag blev väldigt sugen på att prova det snart. Men nu är det ju ett tag kvar till nästa födelsedag. Risken är stor att jag har hunnit glömma det till dess :)
När sminket var framme ville Ida, så klart, sminka Olivia lite också :) och snälla storasystern lät henne göra det (trots resultatet).
fredag 9 augusti 2013
Full dag och mage
Det är en trött Ida som just nu kämpar med att inte somna :) Hon har haft fullt upp i dag på kusin Emelies sista dag här hos oss. De började med att åka till Teknikens hus där de hade kul i nästan fyra timmar. När de kom hem bytte de om till badkläder och vi åkte till Aronsbadet, ett utomhusbad på andra sidan stan där de roade sig med att bl.a. åka vattenrutchkana i över en timme.
Till dagens avskedsmiddag bjöd vi på grillade kycklingfiléer som jag fyllt med röd pesto, salami och mozzarella. Ni som har missat det receptet får det här igen, det är så gott så det tål att upprepas.
Grillade fyllda kycklingfiléer
4 kycklingfiléer
4 salamiskivor
pesto
1 boll mozzarella
salt o peppar
Skär ett snitt i kycklingfiléerna och vik upp dem.
Stryk på ett lager pesto på båda insidorna.
Lägg dit en skiva salami och skivad mozzarella.
Vik ihop kycklingen.
Salta och peppra.
Grilla några minuter på varje sida. Skär i kycklingen så att du är säker på att den är genomstekt som är så viktigt när det gäller kyckling.
Till det bjöd vi på krämig pestopasta som vi har ätit minst en gång i veckan den här sommaren för den är så enkel och så god. Precis som man vill ha det, eller hur? Det som blir över (om man lyckas att inte äta upp allt) är perfekt att göra en pastasallad av.
Krämig pestopasta
pasta
pesto
grädde
turkisk yoghurt
svartpeppar
Koka pastan. Häll bort vattnet.Blanda i några matskedar pesto.
Häll i lite grädde och turkisk yoghurt.
Låt allt bli varmt.
Smaka av med nymalen svartpeppar och ev. mer pesto.
Dessutom gjorde jag en somrig sallad med bl.a. nektariner. Det gäller att passa på att använda nektariner nu när de är som godast...och billigast. Det blir supergott i en sallad.
Sallad med nektariner
sallad
2 tomater
2 nektariner
gräslök
Täck ett fint fat med sallad.
Tärna tomater och nektariner. Lägg ovanpå ruccolan.
Klipp gräslök över.
En avskedsmiddag måste innehålla en efterrätt. Eller det kanske den inte måste men vi låtsas det :) Jag gjorde i alla fall en krispig och knäckig hjortonpaj eftersom vi hade kvar så mycket grädde från veckans tidigare efterrätter.
Hjortronpaj
200 gr smör, smält
2 dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
6-8 dl hjortron
Täck en pajformsbotten med hjortron.
Blanda pajdegen och tryck den över hjortronen.
Grädda i 200 grader i 35 minuter.
Servera med grädde eller glass.
Vi har ätit alldeles för mycket dessa dagar men det blir lätt så när man har gäster och det är semestertider. Nu får vi skärpa till oss när vardagen drar igång med skola och jobb.
Till dagens avskedsmiddag bjöd vi på grillade kycklingfiléer som jag fyllt med röd pesto, salami och mozzarella. Ni som har missat det receptet får det här igen, det är så gott så det tål att upprepas.
Grillade fyllda kycklingfiléer
4 kycklingfiléer
4 salamiskivor
pesto
1 boll mozzarella
salt o peppar
Skär ett snitt i kycklingfiléerna och vik upp dem.
Stryk på ett lager pesto på båda insidorna.
Lägg dit en skiva salami och skivad mozzarella.
Vik ihop kycklingen.
Salta och peppra.
Grilla några minuter på varje sida. Skär i kycklingen så att du är säker på att den är genomstekt som är så viktigt när det gäller kyckling.
Till det bjöd vi på krämig pestopasta som vi har ätit minst en gång i veckan den här sommaren för den är så enkel och så god. Precis som man vill ha det, eller hur? Det som blir över (om man lyckas att inte äta upp allt) är perfekt att göra en pastasallad av.
Krämig pestopasta
pasta
pesto
grädde
turkisk yoghurt
svartpeppar
Koka pastan. Häll bort vattnet.Blanda i några matskedar pesto.
Häll i lite grädde och turkisk yoghurt.
Låt allt bli varmt.
Smaka av med nymalen svartpeppar och ev. mer pesto.
Dessutom gjorde jag en somrig sallad med bl.a. nektariner. Det gäller att passa på att använda nektariner nu när de är som godast...och billigast. Det blir supergott i en sallad.
Sallad med nektariner
sallad
2 tomater
2 nektariner
gräslök
Täck ett fint fat med sallad.
Tärna tomater och nektariner. Lägg ovanpå ruccolan.
Klipp gräslök över.
En avskedsmiddag måste innehålla en efterrätt. Eller det kanske den inte måste men vi låtsas det :) Jag gjorde i alla fall en krispig och knäckig hjortonpaj eftersom vi hade kvar så mycket grädde från veckans tidigare efterrätter.
Hjortronpaj
200 gr smör, smält
2 dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
6-8 dl hjortron
Täck en pajformsbotten med hjortron.
Blanda pajdegen och tryck den över hjortronen.
Grädda i 200 grader i 35 minuter.
Servera med grädde eller glass.
Vi har ätit alldeles för mycket dessa dagar men det blir lätt så när man har gäster och det är semestertider. Nu får vi skärpa till oss när vardagen drar igång med skola och jobb.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)