söndag 3 mars 2013

Matsedel v.10 mars 2013

Igår när vi åkte hem så var det ett väldigt snöoväder med snörök hela vägen och det såg man väldigt tydligt på bakändan av bilen.

vitt, vitt, vitt


Nu har vi varit duktiga igen och planerat veckans alla middagar. Sen får vi se om den håller, men det är i alla fall skönt att ha något att utgå ifrån.

Matsedel v.10 mars 2013
Må: Lax, potatis och citronsås
Ti: Ciderbräserad fläskgryta och ris
On: Afrikansk köttgryta och matkorn
To: Pytt i panna (jag äter på restaurang :) )
Fr: Kycklingtortilla
Lö: Mello-plock
Sö: Revbensspjäll


Nu ska jag stänga ner datorn, ta en stor kopp te och sätta mig i soffan och se Brottet. Förhoppningsvis håller jag mig vaken hela avsnittet, jag känner mig trött så det skulle inte vara konstigt om jag slumrar lite.

Whiskysås

Efter en jobbig bilresa med enormt mycket snö och ännu mer snörök, kom vi till slut hem igår. Det var en trött familj som parkerade sig i soffan framför Melodifestivalen igårkväll och sen gick och la sig tidigt. I dag har det mest handlat om att packa upp väskor, tvätta och städa och sen har vi sett VMs femmil så klart då Sverige äntligen fick ett vm-guld efter sex silver.

I Jämtland blev vi bjudna på älgjärpar med god whiskysås och jag såg till att ta receptet.
Whiskysås
2 dl vatten
2 msk vilt-, eller kalvfond
4 msk whisky
2 dl crème fraiche
salt o peppar

Blanda vatten, fond, whisky och crème fraiche i en kastrull, koka under omrörning till lagom konsistens.
Smaka av med salt o peppar.
Servera till älgjärpar eller andra köttfärsbiffar, kokt potatis och rårörda lingon.


En god sås med en whiskysmak som inte tog över för mycket. Jag kommer snart se till att prova göra den själv.

Jag skulle ha behövt nån dag till på den här helgen för nu har vi kommit igång och städa så himla bra och skulle vilja göra klart det och när väl vardagen drar igång med skola, jobb, dagis, matlagning och aktiviteter så hinner vi inte med så mycket extra.

fredag 1 mars 2013

Fredagsmys

Har ni bänkat er framför tv:n och har fredagsmys? Tänkte tipsa om nå som är så mycket godare än chips (lätt för mig att säga som inte alls tycker om chips) - nämligen ananas. Färsk ananas är ju så gott och vi köper hem det alldeles för sällan. Förmodligen för att Leif inte tycker om ananas och det börjar klia i munnen på Isak och Olivia när de äter det. Men jag och Ida älskar det så vi kan ju köpa hem och äta denna goda frukt.


Nu har vi lämnat Åre och är tillbaka i Offerdal för en natt, redan i morgonbitti påbörjar vi resan hemåt. Ida har blivit såå duktig på slalom, svårt att förstå att hon i måndags knappt kunde stå på skidorna och nu åker hon som att hon aldrig har gjort annat. Tur att vi just i år har bokat en till skidsemester.

onsdag 27 februari 2013

Dags att åka vidare

Då var det dags att packa våra väskor igen för nu ska vi till Åre i ett par dagar för ännu mer skidåkning. Är det sportlov så är det! Idag blåste det dock så mycket så vi tog en lugn innedag och det var nog väbehövligt i alla fall för Isak som hade ont i huvudet och örat i morse, men nu verkar han, tack o lov, må bättre. Han har lite känsliga öron så jag hann bli lite orolig för att det skulle bli ännu en sprucken trumhinna.


Eftersom vi bara har varit inne och hemma idag så lagade jag och Leif dagens middag och det blev en gammal klassiker - mangofilé. En lättlagad kycklinggryta som de flesta älskar. Till den gjorde jag dels en ruccola-, tomat- och fetaostsallad och dels en gurk- och paprikasalsa.

Eftersom jag inte åker skidor lär det bli jag som fixar maten imorgon - inte mig emot :) Så nu ska jag fundera ut nå gott och lättlagat att äta till middag, som ska räcka till flera hungriga skidåkare.

tisdag 26 februari 2013

SomeZin

 

Har ni smakat boxvinet SomeZin Zinfandel? Chansen är stor eftersom svenska folket köper 20 000 boxar/vecka av det vinet. Det låter ju helt otroligt mycket men det ska stämma och baseras på Systembolagets försäljningssiffror från vecka 40 2010 till vecka 36 2012. Nu finns även detta populära boxvin på flaska och har redan kvalificerat sig in i Systembolagets ordinarie sortiment (89 kr för 750 ml artikelnr 2145).

SomeZin Zinfandel är ett mycket smakrikt och fruktigt vin med inslag av plommon, örter, jordgubbar, vanilj, lakrits, mörk choklad, kryddor och rostat kaffe. Många uppskattar vinet som sällskapsdryck, men det passar även bra till smakrik och välkryddad mat, liksom till hårda ostar och populär mat som pizza, pasta och en köttbit.

Hemma har jag en flaska som väntar på mig som jag längtar efter och ska smaka när jag kommer hem. Undra vad jag ska dricka den till? Det blir nog en god pastarätt, kanske en Delizie.

måndag 25 februari 2013

Bildregn från Almåsa

Några plusgrader, sol, nästan vindstilla och perfekta backar gjorde att vi fick en härlig dag i Almåsa. Leif och Ida åkte med en käpp emellan sig och ju längre dagen gick desto snabbare släppte hon käppen och åkte själv. De sista åken åkte hon liften helt själv. En stolt och glad tjej ville inte lämna backen trots att vi lovade att vi ska tillbaka imorgon. Här kommer ett bildregn från dagen.

Härlig bild som Olivia tog i liften. Bakom henne kommer Ida och sen Leif.
Ida lär sig åka med hjälp av en käpp mellan henne och Leif.
I slutet av backen släpper hon käppen och åker själv ner till liften.
Ibland går det riktig fort.
Oj vad kul Ida tyckte det var med slalom. Hon ville aldrig sluta åka.
Olivia i lilla backen "Tekniken".
Isak åker också Tekniken.
Gott med lite fikapaus och bra att vila benen ett tag.
Efter en korvpaus orkar man några fler åk.
I slutet av dagen klarade Ida åka liften själv också.
Jag lyckades inte få in alla bilder som jag ville, måste kolla vad det beror på, men här fick ni ett smakprov från vår slalomdag.

Vardagskyckling med morötter

I dag är det äntligen dags för lite slalomåkning. Inte för mig, men för övriga familjen. Själv står jag längst ner och hejar på :) Få se hur mycket Ida kommer ihåg från i fjol, vi hoppas det ska släppa lite i år så hon kan släppas i väg lite mer.

Kyckling är väldigt snabblagat bara den inte är fryst, så ett bra snabblagartips är att ta upp kyckling från frysen så att den är färdigtinad när du kommer hem från jobbet.
Vardagskyckling med morötter
1 kg kycklingfilé
1-2 morötter
2 msk kycklingfond
2 msk tomatpuré
1 tsk dijonsenap
2 dl grädde
2 dl vatten

Skär kycklingen i mindre bitar, stek i omgångar och krydda med salt o peppar. Sätt i en gryta.
Riv morötterna grovt. Fräs på dem lite. Sätt i en gryta.
Tillsätt fond, tomatpuré, senap, grädde och vatten. Koka upp.
Låt koka några minuter.
Servera till ris, pasta, potatis eller något annat gott.


En snabblagad gryta som vi åt med pasta för att det skulle gå riktigt fort. Alla åt med god aptit, jag var tvungen be dem sluta äta så att det skulle bli några lunchlådor.

Här är det nollgradigt och vindstilla men tyvärr ingen sol, men det lär nog bli en härlig dag i backen i alla fall, så nu ska jag sätta lite fart så vi kommer i väg. Olivia ska väckas och lunch ska fixas.