Åh imorgon åker jag och Olivia till Stockholm. Det ska bli så kul och skönt att få åka i väg på en minisemester. Men lite ledsamt är det också eftersom Ida börjar gråta så fort vår Stockholmsresa kommer på tal. Men jag är övertygad om att Ida och Isak kommer ha det minst lika mysigt här hemma med pappa som vi kommer ha det i Stockholm. Nu måste jag sätta igång och packa. Undra vad man ska ha för jacka med sig?! Det brukar kunna vara ruggigt och kallt trots att termometern inte visar kallgrader, men å andra sidan lär vi bli varma i alla affärer vi ska gå.
Kasslergratäng med mozzarella
7 hg kassler
100 g cream cheese med vitlök och örter
1,5 dl crème fraiche
0,5 dl mjölk
0,5 dl chilisås
5 soltorkade tomater
svartpeppar
250 g mozzarella
Skär kasslern i ca 0,5 cm tjocka skivor. Lägg i en ugnsform
Skär tomaterna i mindre bitar och blanda ihop med cream cheese, crème fraiche, mjölk och chilisås.
Häll såsen över kasslern i formen.
Skär mozzarellan och lägg överst.
Gratinera i 225 grader i ca 20 minuter.
Servera till pasta.
Ida tyckte inte om såsen men vi övriga tyckte om den här rätten. Den är perfekt att servera till de som äter lchf-kost som då får utesluta pastan. Kassler är bra mat när man har bråttom, det går fort att tillaga och man kan variera mycket. Förrut var jag inte så förtjust i kassler men nu har jag lärt mig uppskatta det bara man inte saltar maten för mycket eftersom kasslern i sig är så salt.
Idag är det 1 december och de första paketen är upphängda i barnens paketkalender. Tomten fyller på den när paketen börjar ta slut. I dagens paket var det tv-kalendern och varsin chokladkalender. För första gången får även Isak en chokladkalender, pga hans tidigare mjölkallergi har han inte kunnat äta chokladen.
torsdag 1 december 2011
onsdag 30 november 2011
Saffransmuffins med mandelmassa
Nu är det bara två dagar tills jag och Olivia åker till Stockholm, jippi! Det ska bli så mysigt att ha egentid med min stora tjej. Vi ska äta och fika gott och gå i en massa affärer. Vi har inte börjat packa än men ikväll ska jag försöka hinna tänka lite på packningen i alla fall. Tvättmaskinen går för fullt för att vi ska kunna ha rena kläder med oss i alla fall. Imorgon är det 1 december, otroligt. Så ikväll måste barnens paketkalender fixas, i alla fall för de första dagarna. Med en nyfiken 4-åring är det bäst att inte hänga dit för många paket på en gång.
Hur går det med julbaket? Jag bakade saffransmuffins med mandelmassa för nån dag sedan med överbliven mandelmassa och de blev jättegoda.
Saffransmuffins med mandelmassa
150 g rumstempererat smör
1 dl strösocker
2 ägg
1 påse saffran
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
150-250 g grovt riven mandelmassa
Vispa smör och socker pösigt med en elvisp, tillsätt den rivna mandelmassan och äggen.
Rör ner saffran.
Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål och tillsätt till smeten.
Rör om tills det är ordentligt ihopblandat.
Fördela smeten i valfria muffinsformar.
Grädda i 15-20 minuter i 175°C för stora och en något kortare stund i högre värme för mindre muffins.
Saftiga muffins med god saffranssmak. Ursprungsreceptet innehöll 250 g mandelmassa men jag hade bara 150 g kvar efter lussekattsbaket och det gick precis lika bra. Jag använde ganska små (men höga formar) från Ikea för till jul vill man kunna äta av flera sorter och inte bli mätt efter en sort.
Hur går det med julbaket? Jag bakade saffransmuffins med mandelmassa för nån dag sedan med överbliven mandelmassa och de blev jättegoda.
Saffransmuffins med mandelmassa
150 g rumstempererat smör
1 dl strösocker
2 ägg
1 påse saffran
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
150-250 g grovt riven mandelmassa
Vispa smör och socker pösigt med en elvisp, tillsätt den rivna mandelmassan och äggen.
Rör ner saffran.
Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål och tillsätt till smeten.
Rör om tills det är ordentligt ihopblandat.
Fördela smeten i valfria muffinsformar.
Grädda i 15-20 minuter i 175°C för stora och en något kortare stund i högre värme för mindre muffins.
Saftiga muffins med god saffranssmak. Ursprungsreceptet innehöll 250 g mandelmassa men jag hade bara 150 g kvar efter lussekattsbaket och det gick precis lika bra. Jag använde ganska små (men höga formar) från Ikea för till jul vill man kunna äta av flera sorter och inte bli mätt efter en sort.
tisdag 29 november 2011
Tunnpannkakor eller plättar
Vilken dag det var igår. Jag och Ida var hemma men det blev inte en så lugn och mysig dag som jag hade hoppats. Förmiddan var någorlunda lugn, men sen fick jag agera taxichaufför när jag hämtade Isak på skolan för att han skulle hinna hem och äta o byta om innan hockeyträningen, som jag skjutsade till och hämtade från, skulle börja. Sen gjorde jag köttbullar på 2 kg köttfärs så nu klarar vi hela december, framför allt eftersom mina barn är så konstiga :) så de tycker mycket bättre om köpta köttbullar.
Till middag stekte jag tunnpannkakor eller heter det plättar? Eftersom alla äggtester vi gjort med Isak och Ida gått bra så satte jag lite ägg (halv mängd) i pannkakssmeten. Ni som följt mig vet att de har varit äggallergiska. Efter att Isak hade ätit några stycken känner han att det börjar klia i och runt munnen och det blir svårt att andas. Så det var bara att dra på sig ytterkläderna, sätta sig i bilen igen och åka till jouren så att de fick titta på honom. Han var lite svullen men efter ett tag var det på tillbakagång så vi behövde inte ge honom nå kortison (Betapred).
Tunnpannkakor eller plättar
2 ägg
2+4 dl mjölk
3 dl mjöl
1 tsk salt
Vispa ihop ägg och 2 dl mjölk.
Tillsätt mjölet och vispa det till en slät smet.
Tillsätt resten av mjölken och salt. Vispa.
Låt stå och dra minst en halvtimme.
Grädda på medelvarm platta och vänd inte förrän det stelnat.
Jag har ett jättebra recept på ägg-(och mjölk-)fria pannkakor som jag använde förrut. De är lika enkla att grädda som pannkakor med ägg och blir inte så kladdiga som äggfria pannkakor har en tendens att bli. Men eftersom det receptet innehåller sojamjöl och Ida är allergisk mot soja har jag varit tvungen att sluta använda det receptet. Därför var det så kul att äntligen efter nästan 12 år få använda ett vanligt pannkaks-recept igen. Men resultatet blev ju inte så bra eftersom Isak kände av den lilla äggmängden. Stackarn!
Till middag stekte jag tunnpannkakor eller heter det plättar? Eftersom alla äggtester vi gjort med Isak och Ida gått bra så satte jag lite ägg (halv mängd) i pannkakssmeten. Ni som följt mig vet att de har varit äggallergiska. Efter att Isak hade ätit några stycken känner han att det börjar klia i och runt munnen och det blir svårt att andas. Så det var bara att dra på sig ytterkläderna, sätta sig i bilen igen och åka till jouren så att de fick titta på honom. Han var lite svullen men efter ett tag var det på tillbakagång så vi behövde inte ge honom nå kortison (Betapred).
Tunnpannkakor eller plättar
2 ägg
2+4 dl mjölk
3 dl mjöl
1 tsk salt
Vispa ihop ägg och 2 dl mjölk.
Tillsätt mjölet och vispa det till en slät smet.
Tillsätt resten av mjölken och salt. Vispa.
Låt stå och dra minst en halvtimme.
Grädda på medelvarm platta och vänd inte förrän det stelnat.
Jag har ett jättebra recept på ägg-(och mjölk-)fria pannkakor som jag använde förrut. De är lika enkla att grädda som pannkakor med ägg och blir inte så kladdiga som äggfria pannkakor har en tendens att bli. Men eftersom det receptet innehåller sojamjöl och Ida är allergisk mot soja har jag varit tvungen att sluta använda det receptet. Därför var det så kul att äntligen efter nästan 12 år få använda ett vanligt pannkaks-recept igen. Men resultatet blev ju inte så bra eftersom Isak kände av den lilla äggmängden. Stackarn!
söndag 27 november 2011
Vit chokladkaka
Var är snön? Idag är det första advent och inte en flinga snö. Morgonen började vi med att baka en vit chokladkaka och sedan en söt jullimpa som jag vill ha på julbordet. Leif och barnen satte upp gran och belysningen utomhus och det blev så fint. Efter lunch åkte vi på en julmarknad där Ida träffade tomten och fick en julklapp se'n åkte vi hem och adventsfikade. Snart ska jag börja med middagen som idag blir lax på saltbädd med löjromssås och potatis. Nu när jag tittar ut så ser jag ju att det snöar lite, jippi!
Vit chokladkaka
150 g Smör
250 g vit choklad
3 ägg
2 dl strösocker
2 msk limesaft
2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
1 dl vispgrädde
Till servering:
2 dl vispgrädde
bär
Smöra och mjöla en form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter.
Smält smöret och hacka chokladen.
Dra smörkastrullen från värmen och häll ner den hackade chokladen och rör om tills det smält.
Vispa ägg och socker pösigt, tillsätt limesaft.
Vänd ner chokladblandningen, mjölet och grädden, rör ihop med luftiga tag.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175° i ca 35 minuter.
Ta ut och låt svalna.
Servera med lättvispad grädde och bär.
En god och saftig kaka som behöver ätas med grädde och osötade bär för att inte blir för söt.
Vit chokladkaka
150 g Smör
250 g vit choklad
3 ägg
2 dl strösocker
2 msk limesaft
2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
1 dl vispgrädde
Till servering:
2 dl vispgrädde
bär
Smöra och mjöla en form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter.
Smält smöret och hacka chokladen.
Dra smörkastrullen från värmen och häll ner den hackade chokladen och rör om tills det smält.
Vispa ägg och socker pösigt, tillsätt limesaft.
Vänd ner chokladblandningen, mjölet och grädden, rör ihop med luftiga tag.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175° i ca 35 minuter.
Ta ut och låt svalna.
Servera med lättvispad grädde och bär.
En god och saftig kaka som behöver ätas med grädde och osötade bär för att inte blir för söt.
lördag 26 november 2011
Adventsfint
Det blev ingen bakning idag, jag sparar det tills imorgon istället. När alla barnen var med kompisar passade jag och Leif på att åka till Storheden och handla lite. Storheden är ett shoppingområde utanför sta'n med en massa stora kedjor t.ex. Toys'r'us, Elgiganten, MediaMarkt, Coop Forum, Ica Maxi och en massa andra. Vi var inte ensamma där, usch vad mycket folk och bilar det var. Resten av dagen har jag fortsatt adventsstädningen framför allt i köket.
Det har blivit en liten tradition att vi äter julmustkyckling kring första advent, så idag var det dags att göra denna goda kycklinggryta. Barnen blir glada för det innebär även att de får dricka julmust till maten.
Såg ni "Så mycket bättre" ikväll? Såå bra program och jag blev alldeles nostalgisk av alla gamla E-type-låtar. Måste se reprisen imorgon och kanske söka upp lite E-type-låtar på Spotify eller youtube.
Vi brukar alltid tjuvstarta advent genom att tända adventsljusen
redan på lördag, så att man har hela helgen på sig att njuta av fina adventsljus.
På veckorna hinner vi inte med lika mycket av tända ljus.
Såg ni "Så mycket bättre" ikväll? Såå bra program och jag blev alldeles nostalgisk av alla gamla E-type-låtar. Måste se reprisen imorgon och kanske söka upp lite E-type-låtar på Spotify eller youtube.
Så här fin var Ida när hon kom hem från Emma.
Biff stroganoff i Crock-pot
Igår fick min crock-pot laga mat igen. Jag förberedde kvällen innan genom att bryna kött och lök, sen igår satte jag det tillsammans med tomatpuré, senap och vin i crock-poten och lät den jobba i 3-4 timmar medan jag dammtorkade, dammsög och skurade. Jag hann stryka lite julgardiner igår också som sattes upp i vardagsrummet och vi hann pynta lite grann. Idag ska köket städas och bli adventsfint. Ica Maxi hade billig saffran igår så jag handlade flera paket så senare idag ska jag nog baka något med saffran så att det börjar lukta riktigt gott och jul i huset.
Biff stroganoff i Crock-pot
800 gr ytterfile skuren i tunna bitar
1 gul lök
4 msk tomatpuré
1 matsked fransk senap
0,75 dl madeira eller sherry
1 dl vatten
2 dl grädde
Skär köttet i strimlor och hacka löken.
Fräs i smör och lägg ned i grytan.
Tillsätt tomatpuré, senap och madiera el liknande.
Koka i fyra timmar på låg värme.
Fyll på med vatten om det börjar bli torrt.
Häll sedan på 2 dl grädde och höj till hög värme och låt allt bli varmt. Smaka av med salt och peppar.
Servera m kokt ris.
Om du inte har en crock-pot tillsätter du vattnet på en gång i grytan och kokar under lock i 30-60 minuter, lite beroende på vilket kött du har.
Biff stroganoff i Crock-pot
800 gr ytterfile skuren i tunna bitar
1 gul lök
4 msk tomatpuré
1 matsked fransk senap
0,75 dl madeira eller sherry
1 dl vatten
2 dl grädde
Skär köttet i strimlor och hacka löken.
Fräs i smör och lägg ned i grytan.
Tillsätt tomatpuré, senap och madiera el liknande.
Koka i fyra timmar på låg värme.
Fyll på med vatten om det börjar bli torrt.
Häll sedan på 2 dl grädde och höj till hög värme och låt allt bli varmt. Smaka av med salt och peppar.
Servera m kokt ris.
Om du inte har en crock-pot tillsätter du vattnet på en gång i grytan och kokar under lock i 30-60 minuter, lite beroende på vilket kött du har.
torsdag 24 november 2011
Chicken à la King med tomat
I dag unnade jag mig att sluta en timme tidigare och det var precis vad jag behövde. En stressig början på veckan tillsammans med en förkylning i kroppen är ingen bra kombination så jag tror och hoppas att den där extra timmen gör mig frisk och pigg till helgen.
Dagen middag blev en gammal klassiker som jag ofta åt när jag nyss hade flyttat hemifrån. "Riktig" Chicken à la King innehåller ingen tomat, men den här tomatvarianten tycker jag är riktig god och var faktiskt den första Kingen jag åt så för mig känns den här som den "riktiga". Nu ska jag åka i väg och hämta Olivia från dansen sen ska jag hem och städa så att vi kan börja adventspynta i helgen. Längtar!
Chicken à la King med tomat
1 grillad kyckling
1-2 paprikor
4-5 champinjoner
2 msk vetemjöl
1 dl vatten
1,5 msk kycklingfond
500 g passerade tomater
1 dl grädde
1 äggula
Kärna ur, skölj och skär paprikan i bitar. Ansa, skölj och skiva champinjonerna.
Fräs champinjonerna, salta och peppra. Lägg över i en gryta.
Fräs paprikan, lägg över i grytan.
Strö över mjölet och rör om.
Vispa ur stekpannan med vatten och häll i grytan tillsammans med de passerade tomaterna.
Rör om och låt allt koka några minuter.
Dela kycklingen i mindre bitar, blanda ner i grytan och låt allt bli ordentligt varmt.
Vispa samman grädden och äggulan.
Drag grytan från värmen och rör ner gräddblandningen. Grytan får inte koka nu!
Smaka av med salt och peppar.
Servera till ris.
Jag sparade kycklingklubborna från den grillade kycklingen till en helglunch, resten använde jag till grytan. Vill man inte ha ägg i maten så går det lika bra att bara ha grädde. Att använda färdiggrillad kyckling är ett bra tips när man har lite bråttom eller om man inte har någon färdigtinad kyckling.
Imorgon ska jag laga biff stroganoff i min Crock pot, ska bli spännande.
Dagen middag blev en gammal klassiker som jag ofta åt när jag nyss hade flyttat hemifrån. "Riktig" Chicken à la King innehåller ingen tomat, men den här tomatvarianten tycker jag är riktig god och var faktiskt den första Kingen jag åt så för mig känns den här som den "riktiga". Nu ska jag åka i väg och hämta Olivia från dansen sen ska jag hem och städa så att vi kan börja adventspynta i helgen. Längtar!
Chicken à la King med tomat
1 grillad kyckling
1-2 paprikor
4-5 champinjoner
2 msk vetemjöl
1 dl vatten
1,5 msk kycklingfond
500 g passerade tomater
1 dl grädde
1 äggula
Kärna ur, skölj och skär paprikan i bitar. Ansa, skölj och skiva champinjonerna.
Fräs champinjonerna, salta och peppra. Lägg över i en gryta.
Fräs paprikan, lägg över i grytan.
Strö över mjölet och rör om.
Vispa ur stekpannan med vatten och häll i grytan tillsammans med de passerade tomaterna.
Rör om och låt allt koka några minuter.
Dela kycklingen i mindre bitar, blanda ner i grytan och låt allt bli ordentligt varmt.
Vispa samman grädden och äggulan.
Drag grytan från värmen och rör ner gräddblandningen. Grytan får inte koka nu!
Smaka av med salt och peppar.
Servera till ris.
Jag sparade kycklingklubborna från den grillade kycklingen till en helglunch, resten använde jag till grytan. Vill man inte ha ägg i maten så går det lika bra att bara ha grädde. Att använda färdiggrillad kyckling är ett bra tips när man har lite bråttom eller om man inte har någon färdigtinad kyckling.
Imorgon ska jag laga biff stroganoff i min Crock pot, ska bli spännande.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)