Till varmrätt helstekte vi en älgfilé som vi hade fyllt med vitlöksost och sedan virat bacon runt. Till det åt vi sallad och potatisgratäng. Mums!
Helstekt älgfilé
800 g älgfilé i bit
1 tsk torkad örtkrydda, t.ex. timjan eller rosmarin
2 msk smör
140 g bacon
150 g färskost med t.ex. vitlöksmak
Salt
Peppar
Ø Ta fram köttet i så god tid som möjligt. Det bästa är om det hunnit få rumstemperatur precis när du ska bryna det.
Ø Klappa in filén med örtkryddan, salt och peppar.
Ø Bryn runt om i smöret i en stekpanna på hög värme.
Ø Skär en 4 cm djup ficka längs med filén. Peta in osten i fickan på köttet.
Ø Kläm ihop öppningen lite lätt och vira sedan baconskivorna runt filén.
Ø Lägg köttet i en långpanna eller på ett ugnssäkert fat och stoppa in en ugnstermometer så att spetsen hamnar mitt i den tjockaste delen. Sätt in i ugnen i 125°.
Ø Ta ut köttet vid 65 grader.
Ø Höj ugnsvärmen till 250 °. Låt köttet vila minst 10 minuter i folie och sätt sedan in det ytterligare ett par minuter i den heta ugnen så att baconet får lite färg. Skär sedan upp filén.
onsdag 31 december 2008
Brie med fikonmarmelad
En bit brieost med fikonmarmelad serverades tillsammans med de andra förrätterna - krustader och tunnbröd.
Brie med fikonmarmelad
50 g brie
30 g fikonmarmelad
Skär upp i lagom stora bitar och lägg en klick med marmelad på.
Brie med fikonmarmelad
50 g brie
30 g fikonmarmelad
Skär upp i lagom stora bitar och lägg en klick med marmelad på.
Varma tunnbröd med ost och skinka
Även den här förrätten hörde vi receptet på Radio Jämtland.
Varma tunnbröd med ost och skinka
2 halvor mjukt tunnbröd
4 skivor parmaskinka eller liknande
20 g god ost, t ex cheddar
Lägg skinka och ost i brödet och smält smör i stekpannan och stek tills osten smält och brödet fått lite färg.
Skär upp i tårtbitar och servera.
Varma tunnbröd med ost och skinka
2 halvor mjukt tunnbröd
4 skivor parmaskinka eller liknande
20 g god ost, t ex cheddar
Lägg skinka och ost i brödet och smält smör i stekpannan och stek tills osten smält och brödet fått lite färg.
Skär upp i tårtbitar och servera.
Krustader med ädelost och rödvinbärgelé
Förrätten bestod av tre olika snittar med ost. Förrättsreceptet hörde vi på Radio Jämtland.
Fyllda krustader med rödvinbärgelé och god ädelost
12 st krustader - 3 var
50 g rödvinbärsgelé
50 g ädelost t.ex Skärvångens Blå-ädel
Lägg en bit med gelé i botten på krustaden och sedan en liten bit ädelost.
Gratinera i 3 minuter på 200 grader tills man ser att osten smält något.
Servera.
De här krustaderna var jättegoda, men de måste ätas varma.
Fyllda krustader med rödvinbärgelé och god ädelost
12 st krustader - 3 var
50 g rödvinbärsgelé
50 g ädelost t.ex Skärvångens Blå-ädel
Lägg en bit med gelé i botten på krustaden och sedan en liten bit ädelost.
Gratinera i 3 minuter på 200 grader tills man ser att osten smält något.
Servera.
De här krustaderna var jättegoda, men de måste ätas varma.
Nyårsmiddag
Det har inte blivit mycket matlagning den här veckan i Jämtland, vi har blivit bjudna på mat mest varje dag. Idag har vi dock hjälpts åt med nyårsmiddag.
Till förrätt åt vi krustader med ädelost och vinbärsgelé, varma tunnbröd med ost och skinka, brieostbitar med fikonmarmelad. Till varmrätt åt vi helstekt älgfilé med potatisgratäng.
Till förrätt åt vi krustader med ädelost och vinbärsgelé, varma tunnbröd med ost och skinka, brieostbitar med fikonmarmelad. Till varmrätt åt vi helstekt älgfilé med potatisgratäng.
onsdag 24 december 2008
Whiskysill
I år var jag sugen att prova en ny sorts sill och eftersom jag är gift med en whisky-samlare passar det med whiskysill. Receptet hittade jag i Icas nyutgivna kokbok "Hela Sveriges husman".
Whiskysill
1 brk 5-minuterssill (420 g). Kom ihåg att spara lagen!
0,5-1 gul lök
0,5 dl flytande honung
0,5 dl whisky
2-3 lagerblad
20-25 hela kryddpepparkorn
5-7 stjärnanis eller kryddnejlikor
10-15 vit- eller svartpepparkorn
Skala och skiva löken. Skölj sillen och skär i bitar. Spara lagen.
Blanda honung och whisky.
Varva sill, lök och kryddor i en burk.
Slå whiskyblandningen över och vänd runt. Häll på lag tills det täcker.
Låt sillen dra i kylskåp några timmar. Garnera gärna med lite dill eller gräslök vid servering.
Sillen var verkligen god, man anade whiskysmaken utan att den tog över.
Whiskysill
1 brk 5-minuterssill (420 g). Kom ihåg att spara lagen!
0,5-1 gul lök
0,5 dl flytande honung
0,5 dl whisky
2-3 lagerblad
20-25 hela kryddpepparkorn
5-7 stjärnanis eller kryddnejlikor
10-15 vit- eller svartpepparkorn
Skala och skiva löken. Skölj sillen och skär i bitar. Spara lagen.
Blanda honung och whisky.
Varva sill, lök och kryddor i en burk.
Slå whiskyblandningen över och vänd runt. Häll på lag tills det täcker.
Låt sillen dra i kylskåp några timmar. Garnera gärna med lite dill eller gräslök vid servering.
Sillen var verkligen god, man anade whiskysmaken utan att den tog över.
tisdag 23 december 2008
Pajskal med caprese och pestofyllning
I år firar vi jul i Jämtland, bl.a. med en italienare så det är kanske lite vågat att bjuda på tomat, basilika, pesto och mozzarella. Det lär ju inte vara lika gott här, speciellt på vintern, som det är i Italien. Färsk basilika hittade jag på tredje affären jag sökte på och den var inte speciellt fin, tyvärr.
Pajskalet har jag gjort redan i kväll. Fyllning skär jag och lägger dit imorgon innan vi ska äta.
Pajskal med caprese och pestofyllning
Deg:
3 dl vetemjöl
125 g smör, kylskåpskallt
1 msk vatten, iskallt
Fyllning:
400 g mozzarellaost
8 st tomater, gärna i olika färger
1,5 dl pesto
Tillbehör:
2 msk olivolja
2 msk basilika, finstrimlad
1 tsk flingsalt
1 krm svartpeppar, nymald
1. Pajdeg: Mät upp mjölet i en skål. Lägg i smöret, skuret i små bitar. Finfördela det i mjölet med en gaffel eller med fingertopparna till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Knåda degen lätt och forma den till en rundel.
2. Kavla eller tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga med en gaffel. Fäst en remsa aluminiumfolie runt kanten så att den inte sjunker ner under gräddningen. Låt pajen vila i kylen ca 1 timme.
3. Sätt formen i mitten av ugnen i 225° och förgrädda tills den har fått fin färg, ca 12 min. Låt pajskalet svalna.
4. Fyllning: Skiva mozzarellaosten och tomaterna. Varva ost och tomatskivorna i två lager med peston i pajskalet med ostskivorna underst och tomatskivorna överst. Ringla över lite olivolja. Garnera med strimlade basilikablad. Salta och peppra.
Nu är julafton snart över och jag tänkte komma med ett utlåtande om den här pajen. Den var riktigt god, men då är jag ju helt tokig i tomat- och mozzarellasallad just nu och äter det flera gånger i veckan.
Pajskalet har jag gjort redan i kväll. Fyllning skär jag och lägger dit imorgon innan vi ska äta.
Pajskal med caprese och pestofyllning
Deg:
3 dl vetemjöl
125 g smör, kylskåpskallt
1 msk vatten, iskallt
Fyllning:
400 g mozzarellaost
8 st tomater, gärna i olika färger
1,5 dl pesto
Tillbehör:
2 msk olivolja
2 msk basilika, finstrimlad
1 tsk flingsalt
1 krm svartpeppar, nymald
1. Pajdeg: Mät upp mjölet i en skål. Lägg i smöret, skuret i små bitar. Finfördela det i mjölet med en gaffel eller med fingertopparna till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Knåda degen lätt och forma den till en rundel.
2. Kavla eller tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga med en gaffel. Fäst en remsa aluminiumfolie runt kanten så att den inte sjunker ner under gräddningen. Låt pajen vila i kylen ca 1 timme.
3. Sätt formen i mitten av ugnen i 225° och förgrädda tills den har fått fin färg, ca 12 min. Låt pajskalet svalna.
4. Fyllning: Skiva mozzarellaosten och tomaterna. Varva ost och tomatskivorna i två lager med peston i pajskalet med ostskivorna underst och tomatskivorna överst. Ringla över lite olivolja. Garnera med strimlade basilikablad. Salta och peppra.
Nu är julafton snart över och jag tänkte komma med ett utlåtande om den här pajen. Den var riktigt god, men då är jag ju helt tokig i tomat- och mozzarellasallad just nu och äter det flera gånger i veckan.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)