onsdag 18 oktober 2023

Basilika- och tomatmarinerad rostbiff

Efter några dagar med en en jobbig höst-förkylning är jag nu på bättringsväg, hoppas jag. I natt har jag sovit riktigt bra i många sköna timmar och när jag vaknade kunde jag t.o.m andas. Tidigare mornar har jag vaknat helt täppt i näsan och torr i munnen. Men inte i morse, så himla skönt.

Jag har varken varit sugen på eller orkat laga mat de senaste dagarna och då är det bra att kunna ta till enkla och goda recept. Ungefär som på fredagar - då vill jag ha god mat som behöver minimal ansträngning och då är det här recept kanonbra.

Perfekt att använda när man har kvar lite kött från en tidigare middag, kanske från söndagssteken. Servera detta fat tillsammans med gott bröd och/eller en pastasallad och du har en perfekt fredagsmysmiddag. Den passar även perfekt på ett buffébord tillsammans med andra smårätter.


Basilika- och tomatmarinerad rostbiff

ca 400 g rostbiff i skivor
körsbärstomater
färsk babyspenat
Marinad/Dressing
1 rödlök
1 vitlöksklyfta
3-4 marinerade soltorkade tomater
1 kruka basilika
1/2 dl balsamvinäger
1/2 dl olivolja
salt, peppar

Skala lök och vitlök och hacka dem fint. 
Tärna tomater och strimla basilika.
Rör samman alla ingredienserna till dressingen/marinaden.
Lägg spenat på ett fint uppläggningsfat.
Lägg köttskivorna på spenaten och häll dressingen över dem. 
Låt fatet stå någon timme och dra åt sig smakerna. 
Garnera med körsbärstomater och ev. basilikablad.

Om jag förbereder i förtid så brukar jag lägga köttet och marinaden i en låda och förvara i kylskåpet nån eller några timmar först. Sedan när det är dags att äta lägger jag upp allt på ett serveringsfat.


Jag är lite sur att jag är sjuk just nu för jag hade så mycket roligt inplanerat den här veckan. Men det var ju bara att glömma och istället ligga hemma och tycka synd om mig själv. Men vad är väl en bal på slottet...

Nu ska jag fixa lite mer te och lägga mig i soffan och ha lite seriemaraton ett tag. Bästa avkopplingen och bästa sättet att bli frisk är att vila en massa. Så jag ser till att göra just det. Men i dag tänkte jag försöka ta mig ut lite grann, längtar efter frisk luft. Ett varv runt huset eller kvarteret borde jag nog orka.

söndag 15 oktober 2023

Vinter på gång

Nu är det olika väder mest varje dag. I torsdags vaknade vi upp till ett ordentligt lager snö(slask), i fredags var det strålande sol, igår spöregnade och blåste det och i dag snöar det lite igen. Undra vilket väder det blir imorgon. Trots att vi fick mycket snö i torsdags och det låg kvar på marken så försvann allt i gårdagens regn.

I inlandet har det snöat riktigt mycket så Leifs jaktlag har avblåst årets jakt för deras stuga och jaktmarker ligger så dåligt till och svårt att ta sig dit. Vi har överfulla frysar av fjolårets älgkött, annat kött, bär, svamp och bröd så jag är rätt nöjd med att vi inte får hem ännu mer älgkött som också måste rymmas.

Det som är bra med nysnö är att man kan se djurspår i snön så man vet om någon älg har rört sig där, men även bra att kunna se sin hunds spår. Bra ledtråd om man måste börja söka efter sin hund. Ett ännu bättre sätt att hålla koll på sin hund måste ju vara tracker hundpejl. Där man sätter en spårare på hunden och sedan kan hålla koll i sin mobil var hunden är. Måste ju kännas himla skönt att ha lite koll på sin hund när man är i skogen. Både de gånger då det är tänkt att den ska springa i väg från en och när de inte ska det.

Dagens bästa är att vi har hunnit fixa i ordning det sista i trädgården och på altanen, så nu är vi redo för vinter. Varje år är vi ute i sista sekunden för det är så sjukt tråkigt att plocka bort allt och inse att det är över ett halvår tills altanen och trädgården är fin och användbar igen.

Torsdagmorgon

Söndageftermiddag

torsdag 12 oktober 2023

Asiatisk gurksallad

Den här veckan är det full fart och många uppbokade kvällar, typ alla. Tur att det bara är roliga saker för då är det ju inte speciellt jobbigt att inte ha nån ledig kväll. I går var det bubbel och snittar mitt i veckan och idag är det game day och vi hoppas på seger för vårt Luleå. 

Helgen ser hyfsat ledig ut. Fast den lär börja med en rivstart då vi på lördagmorgon ska packa in alla Olivia och Emils saker i ett släp för att sedan vinka av dem. För då börjar de bila neråt till sin nya lägenhet i Stockholm. Hoppas vädret längs vägen blir bättre än dagens snöslask och blåst.

Ni som följer mig vet att jag just nu är tokig i asiatiska smaker och framför allt sesamolja, så självklart har jag även ett gott tillbehör med asiatisk touch.


Asiatisk gurksallad

1 gurka
1 röd chilifrukt
4 msk japansk soja
2 msk risvinäger
2 tsk sesamolja
2 tsk sesamfrön, rostade
ev salt

Banka gurkan med handtaget på din kniv. 
Klyv på längden och skär i ca 2 cm stora bitar. 
Banka chilin på samma sätt och skiva i tunna skivor. Lägg i en bunke med gurkan.
Häll på soja, vinäger, sesamolja och sesamfrön. 
Blanda runt och smaka av med ev lite salt.

Oj, vilken succé den här gurksalladen blev. Alla runt bordet älskade den. Sån tur att den är så enkel att göra den så att man kan bjuda på den ofta. Nu när jag kollar bilderna ser det dock ut som att jag glömde sesamfröna 😀

Som så ofta när det är bra och goda recept med asiatiska smaker så har jag hittat recepten eller i alla fall inspirationen hos Jennie Waldén. Hon har en guldgruva med godsaker.





måndag 9 oktober 2023

Arbetsfrukost

Måndag och dags för en ny arbetsvecka. Medan jag sitter här och dricker mitt morgon-te drömmer jag mig tillbaka till förra måndagen då jag bjöd hem mina kolleger på frukost. Vi kombinerade några arbetsmöten med frukost hemma vid mitt köksbord. Så mysigt och sån underbar start på veckan. 

Tänk så härligt det kan vara att slippa jobbets lokaler och istället sitta hemma i mitt kök och ha möten. Jag tycker det är så viktigt att göra saker tillsammans med jobb-kollegerna utanför jobbet, så en frukost var helt perfekt.

Ni som känner mig vet ju hur mycket jag älskar att fixa och dona inför "bjudningar", så jag njöt extra mycket. Tänk att jag först fick planera och fixa en frukost och sedan fick jag njuta av arbetsfrukost med kolleger. Kan ju inte bli bättre.

Vilka måndagar jag har haft. För två veckor sedan var hela min enhet till Clarion Sense och startade veckan med hotellfrukost och förra veckan åt min lilla grupp frukost hos mig. Men i dag blir det bara en kopp te i min ensamhet innan datorn slås igång för den här veckan.


Arbetsfrukost

finn crisp, tunnbröd
smör
skinka, ost
ägg, kaviar
paprika, gurka
yoghurt med blåbärssylt
yoghurt med hjortronsylt
granola

kaffe, te
vatten, juice, pepsi max
hemmagjord äpple-morot-ingefärajuice

pepparkakor
choklad och kola









fredag 6 oktober 2023

Asiatisk Toast Skagen

Älskade fredag med en hel helg framför oss. Det finns ingen bättre känsla💕

Vi har inga stora planer för helgen utan det blir lite småplock och småfix bara. Det börjar nog bli hög tid att fixa i ordning det sista utomhus, så att vi är redo för första snön när den väl kommer.

Nu är det bäst att jag ger er det här receptet. Olivia saknar det på bloggen och vi har hunnit äta det 3 gånger och jag har fortfarande inte publicerat det. Men nu är det dags. Sesamolja är min favoritkrydda just nu och inlagd ingefära har varit en storfavorit sedan länge, så det är inte konstigt att jag älskar denna skagenröra.


Asiatisk Toast Skagen

1 kg räkor, med skal
1 msk inlagd ingefära, finhackad (gari)
0,75 msk dill
1 tsk sesamolja
1,5 dl majonnäs
salt
svartpeppar, nymalen
gott bröd

Topping: rostade (chili) sesamfrön

Skala räkorna. Finhacka den inlagda ingefäran. Skär dillen mycket fint.
Blanda ihop majonnäs, sesamolja, finhackad ingefära och dill. 
Vänd ner räkorna. 
Smaka av med salt och peppar. Ställ kallt fram till servering.

Stek brödskivor i smör i en stekpanna eller högt upp i ugnen (grill), så att de får lite färg och blir frasiga.
Lägg upp brödet på tallrikar, skeda på skagenröran och toppa med sesamfrön. 

Jag har inte kommit på receptet själv, tyvärr, utan det är Catarina Königs recept jag har snott. Tusen tack för det! Jag lägger brödet på sidan om skagenröran så att brödet ska förbi krispigt, annars är det risk att röran gör brödet mjukt. Men det är en smaksak hur man gör och jag varierar själv också, ibland lägger även jag röran direkt på brödet.


Nu är det inte länge kvar tills Olivia flyttar till Stockholm. Tur att hon har planerat in några Luleå-resor redan och jag har bokat en Sthlmsresa. Så vi lär inte hinna sakna varandra. Nu när jag har publicerat receptet på de här godingar kan hon äta gott trots att hon inte bor hemma 😂

Skämt åsido hon är duktig på att laga mat och att komma på nya rätter och hon flyttade ju faktiskt hemifrån för nästan 5 år sedan. Så hon har ju bara varit på tillfälligt besök här hemma.



fredag 29 september 2023

En ljus och bättre onsdag

Äntligen fredag!

I dag känner jag mig på toppenhumör, men igår var jag otroligt trött och seg. Men det var så värt det för vilken kväll jag hade i onsdags. Jag och en kompis från Way back hade en surr-kväll och som vi surrade. Eftersom vi nu jobbar på samma arbetsplats men på olika enheter och med olika arbetsuppgifter blev det mycket jobb-snack. Ärligt talat blev det nog nästan bara jobb-snack. Så skönt att ventilera tankar, idéer och åsikter med nån som lyssnar, förstår och även håller med i mycket.

Vi satt i deras nya, stora, fina och otroligt mysiga uterum och som alla bra middagar började vi med bubbel och lite snittar. Sedan flyttade vi från soffan till matbordet där vi åt en smarrig potatis- och fläskfilégratäng tillsammans med sallad och rödvin. Och vi fortsatte surra och njuta av lugnet och alla fina ljus.

Och ingen middag är fulländad utan te och efterrätt, gärna choklad. Och vilken tur att jag fick allt det. I ett efterrättsglas samsades chokladglass, chokladcookie och lite grädde.

onsdag 27 september 2023

Potatis- och tacogratäng

Jag tänkte att det passar med ett gott vardagsrecept denna regniga och grå onsdag. Var försvann solen? Igår hade vi ju en kanondag med sol och värme. Mer såna dagar, tack.

När man äter tacos blir det ofta över köttfärsrester, eller hur? Om man inte vill äta tacos ytterligare en dag så finns det en massa gott man kan göra med tacoköttfärs. Om ni söker här på bloggen finns det många olika recept på gratänger, pajer och annat med tacoköttfärs. Och här kommer ytterligare ett recept. 

Tack var köttfärsresterna och köpt potatisgratäng är det här perfekt vardagsmat i farten. Allt man behöver göra är att blanda ihop allt, strö på lite ost och sedan klarar den sig själv i ugnen medan man gör sallad och dukar. Eller kanske lägger man sig i soffan och vilar en stund.


Potatis- och tacogratäng

Tacoköttfärs
Färdig potatisgratäng
Riven ost

Varva köttfärs och potatisgratäng i en ugnsform.
Strö över riven ost.
Tillaga i 225 grader ca 25 minuter.
Servera tillsammans med en sallad.

Det här blev godare och mer populärt än jag trodde. Så nästa gång ser jag nog till att göra riktigt mycket köttfärs när vi ska äta tacos, så att jag är säker på att det blir rester.