tisdag 25 augusti 2020

Blåbärsbullar med vanilj- och mandelfyllning

Hej igen på er alla fina blogg-läsare! Nu var det ett tag sen jag kikade in här, men bättre sent än aldrig. Under söndagen fortsatte jag städa och röja olika rum bl.a. köket. Mitt mål är att ta 1-2 rum per dag och vara riktigt ordentlig när jag går igenom alla grejer - "behålla, kasta eller spara undan?". 

Jag hade tänkt baka lite i söndags men det hann/orkade jag inte med. Men då kom jag på att jag har ju glömt att ge er dessa smarriga blåbärsbullar med den supergoda fyllningen. Roy Fares gjorde originalet men jag gjorde en enklare variant med marsankräm istället för egen vaniljkräm. 

Blåbärsbullar är en storfavorit för mig, nästan oavsett hur man gör dem. Men den här varianten kommer jag nog fortsätta göra, för de hade det lilla extra.


Blåbärsbullar med vanilj- och mandelfyllning

50 g jäst
5 dl mjölk, rumstempererad
1-2 tsk nymalen kardemumma
250 g smör, rumstempererad
2 dl strösocker
1 kg vetemjöl (16,5 dl)
0,5 tsk salt

Vanilj- och mandelfyllning

2 dl mjölk
1 påse marsanpulver 
25 g smör, rumsvarmt
200 g mandelmassa

Blåbärsfyllning

200 g blåbär
2 msk majsstärkelse om du använder frysta blåbär

Pensling

1 ägg
pärlsocker 

Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
Ha sedan i kardemumma, smör delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. 
Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl.
Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin på låg hastighet och lite längre om du kör för hand.

Blanda under tiden ihop fyllningen.
Rör ihop marsankrämen enligt förpackningens anvisningar.
Riv mandelmassan.
Blanda ihop marsankräm, mandelmassa och smör till en smidig massa.

Dela degen i 2 bitar och kavla ut. (Degen behöver alltså inte jäsa före utkavling)
Bred ut fyllningen över degen, strö över blåbär.
Rulla ihop till en rulle och skär i bitar.
Lägg i bullformar på plåt, täck med bakduk och låt jäsa i ca 2-3 timmar.
Pensla med lättvispat ägg och strö över pärlsocker.
Grädda i 225 grader i ca 10 minuter.


lördag 22 augusti 2020

Favoritlördag

Åh vilken underbar dag jag har haft💖
En lördag helt i min smak, med både nytta och nöje. Jag började med långfrukost, shopping och lite serietittande, innan jag storstädade och röjde i två rum/förråd och sedan blev det en riktig go'middag med ett glas rödvin innan dagen nu avslutas i tv-soffan med favorit-teet och en chokladbit (eller två).

Middagen var perfekt stekt pepparbiff, ugnsrostad potatis, morötter, rödlök och zucchini, vitlöksostsås och sallad med bl.a. nektariner. Förra lördagen åt vi stekt biff och potatis på fin-restaurang men den här middagen var minst lika god. Steka kött är verkligen Leifs specialitet. Så nu ska jag sluta köpa fin-kött på restaurang för jag blir ändå alltid besviken.


Min shopping idag bestod av en massa nya köksgrejer inhandlade på Rusta. Bra o fina grejer till riktigt bra pris. Så kul att fynda! Jag köpte en massa nya tallriksunderlägg för de gamla har blivit lite tråkiga då vi spillt på de flesta. Så nu har vi nya och fräscha att duka med istället. 

Kompletterade även en av mina serviser med fyra nya matchande skålar och hittade även skålar med lock i en fin blå färg till bra pris så jag var tvungen att köpa en stor och två små. Dessutom köpte jag metall-sugrör, ett steg i att plastbanta här hemma.


Hoppas att ni också är nöjda med er lördag 💕

fredag 21 augusti 2020

Crostini med färskost och salami

Woho det är fredag och första arbetsveckan är snart slut. Eller arbetsvecka är kanske att ta i eftersom jag började jobba först i onsdags. Det bästa av allt är att fredagsfikat på jobbet är tillbaka - veckans höjdpunkt. Fredagar blev ännu lite bättre när jag började jobba här och få njuta av smarrigt fredagsfika varje vecka.

Solen skiner och det verkar bli kanonväder hela dagen och kvällen, så jag tror vi börjar helgen med lite bubbel och tilltugg före middagen och då passar dessa lättgjorda godbitar perfekt.


Crostini med färskost och salami

crostini
färskost
salami Milano eller Napoli
salladsblad t.ex. maché

Sätt en klick färskost på varje crostini.
Lägg på sallad och en halv skiva salami, vikt på mitten.
Servera.


Dessa bjöd vi på när mamma fyllde 80 år och de var superenkla att göra eftersom man bara klickar och lägger på allt, inga förberedelser och inget finlir med sprits eller annat. Man vill ju inte göra dem för långt i förväg eftersom då mjuknar crostinin och man vill ju inte slösa tid i köket när man har gäster, så då är sånt här snabb-fixat tilltugg perfekt.

Jag bjöd även på crostini med ädelost och hjortronsylt, även dem var supersnabba att fixa ihop.

onsdag 19 augusti 2020

Krispig nudelsallad

Första jobbdagen efter semestern är avklarad och jag överlevde. Men jag vet av erfarenhet att det kan bli kämpigare i morgon att stiga upp. Men jag ska försöka vara lika duktig i kväll att gå o lägga mig i tid så jag hinner få ordentligt med sömn innan klockan ringer. 

Imorgon är det även dags för första skoldagen och i år kommer jag bara ha ett skolbarn. Hur konstigt är inte det? Eftersom jag tänker vara hemma och se att Ida tar sig i väg i tid kommer jag få lite sovmorgon. Skönt!

Nu när vardagen drar igång ordentligt är det viktigt med snabba och goda vardagsrätter och den här krispiga nudelsalladen är precis det. Snabb, enkel och god!


Krispig nudelsallad

170 g snabbnudlar
2 msk sesamfrön
300 g vitkål
2 morötter
2 salladslökar
röd chili 

Dressing

0.5 dl vitvinsvinäger
2 msk socker
2 msk japansk soja

0.5 dl rapsolja
3 msk pressad limesaft
1 tsk sesamolja
1 tsk fisksås

Värm vinäger, socker och soja i en kastrull tills sockret smält. Låt svalna. 
Tillsätt olja, limesaft, sesamolja och fisksås.
Bryt nudlarna grovt och fördela tillsammans med sesamfrön på en ugnsplåt. 
Rosta mitt i ugnen i 175 grader 7–10 min, till fin färg.
Strimla vitkål och morot tunt och skiva salladslöken tunt. 
Vänd runt salladen med det rostade från plåten. 
Vänd runt med dressingen och toppa ev med chili vid servering.


Barnen tyckte den var lite för syrlig, men jag som älskar det tyckte att det var helt ok, men nästa gång provar jag kanske lite mer soja. Vi provade både räkor och sojamarinerad grillad kyckling till nudelsalladen och jag måste nog säga att kyckling var godare. Eftersom nudelsalladen var så pass smakrik blev räkor lite väl mesigt i smaken. 

Tipset om denna Nudelsallad hittade jag hos Angelica Lagergren, men receptet kommer från Coop skrev hon.


Lät jättekonstigt med rostade nudlar men det blev riktigt gott och det funkade riktigt bra att inte koka dem först. Jag använde såna där snabbnudlar som kostar några få kronor per paket, med kryddpåse (som jag dock inte använde den här gången).

Jag var väldigt skeptisk till att det verkligen skulle bli bra. Så kul när man lyckas med nå så oväntat.

tisdag 18 augusti 2020

Sista dagen

Nu är dagen tyvärr här, sista semesterdagen för denna sommar. Vad har jag nu inte hunnit med i sommar, som jag måste göra idag? Jag tror faktiskt att jag har hunnit med det viktigaste, annars har jag ju lediga helger framöver som jag kan fixa det på. Jag hade velat ha en dag med riktigt busväder så att jag hade kunnat vara inne och storstäda huset innan jobbet drar igång. Men det har ju varit så soligt och fint och jag tänker inte slösa bort soliga dagar med att vara inne.

Prognosen säger att lördag ska bli en skit-väder-dag så då står städning på att-göra-listan. Känns som vi bara har gjort det viktigaste när vi väl har städat så jag längtar faktiskt till en riktig storstädar-dag. Få se om jag är lika peppad när det väl är lördag.

Det var så vackert igår när jag gick längs stranden, solen glittrade i vattnet och det var så lugnt och fridfullt. Ska snart ta mig ut på dagens promenad men väntar nog ett tag så det hinner bli lite varmare för vi har så morgonkallt numera, knappt 10 grader, brrr.


I morse vaknade jag redan klockan 6 och istället för att försöka somna om steg jag upp och började dagen. Lika bra att börja vänja sig vid tidiga morgnar. Nu sitter jag vid frukostbordet och längtar tillbaka till sängen. Men lika bra att jag är riktigt trött i kväll så att jag kanske kan somna i tid för att vara hyfsat pigg i morgon, första arbetsdagen för hösten.

Egentligen har jag tagit semester imorgon också för planen var ju att vi skulle komma hem från Spanien sent ikväll. Men nu när det inte blev nån Spanien-resa är det lika bra att spara semesterdagen till i höst eller vinter. Jag har haft mycket semester i sommar, uppdelad på två perioder, så ett tag hade jag tänkt börja jobba redan igår eller idag. Men jag bestämde mig för att fortsätta vara ledig och njuta av finvädret och lugnet lite extra.

Nu ska jag återgå till frukosten, men jag tror jag ska flytta till tv-soffan och se nån serie samtidigt som jag äter lite fil och blåbär och dricker min andra kopp te.

Fil och en klick hemkokad blåbärssylt....
....som man sedan rör om innan man mumsar i sig.


Ha en bra tisdag💖

måndag 17 augusti 2020

Kycklingsallad med senapsvinägrett

Jag fortsätter njuta av ytterligare några semesterdagar, men nu är det verkligen på sluttampen. Näst-sista sommarsemesterdagen idag och jag tar det mest bara lugnt och njuter av ledigheten och solen. När solen är framme är det riktigt varmt o skönt, men så fort den går i moln så blir det kyligt. Den riktiga sommarvärmen verkar ha försvunnit från oss i norr nu. Men vilken tur att solen har lyst nästan hela dagen så det ändå har varit kanonvarmt.

Till lunch igår fixade jag i ordning en enkel men fräsch och god kycklingsallad. Älskar att äta sallader, framför allt till lunch. Vill man kan man servera nå gott bröd som tillbehör men det gjorde inte jag, utan här blev det en enkel salladslunch bara.


Kycklingsallad

5 hg kyckling(lår)filé
salt, peppar, paprikapulver
1 bit sallad
1 bit gurka
2-3 tomater
2 morötter, rivna
1 äpple
1 rödlök
1 pkt fetaost
4 kokta ägg

Dela kycklingen i mindre bitar, stek och krydda. Lägg åt sidan.
Skär alla övriga ingredienser i mindre bitar.
Blanda ihop allt tillsammans med kycklingen. (Jag serverade ägghalvor bredvid pga allergi)

Senapsvinägrett

3 msk olja
1 msk vitvinsvinäger
2-3 tsk dijonsenap
salt o peppar

Blanda ihop alla ingredienser. 
Rör om ordentligt.
Häll över salladen och rör om.


Jag gjorde även en till omgång senapsvinägrett som jag serverade bredvid för den som ville ha lite extra vinägrett på sin sallad.

söndag 16 augusti 2020

Semester i Stockholm

Nu har vi landat hemma i några dagar efter vår mysiga Stockholmstripp. Det var jag och Ida som var i väg på en mor-dotter-resa med fokus på mys, shopping, fika och mat. Vi hittade en massa fina o bra kläder till Ida som kommer bli perfekt i höst, det gick lite sämre för mig att hitta kläder. Men fokus var på Ida, så jag är ändå nöjd.

Som vanligt när man är i Stockholm blir det en hel del promenerande, ca 20 000 steg per dag hann vi med utan problem. Vi gick nog extra mycket den här gången, både för att vi hade kanonväder men även för att vi ville undvika kollektivtrafiken så mycket som möjligt pga smittorisken. Vi åkte dock färja och spårvagn till och från Djurgården samt pendeltåg till Solna. Men det var ingen trängsel nån av gångerna och vi kunde utan problem hålla ett avstånd på 1-2 meter. Skönt!

Hotellfrukost är väl bland det godaste o mysigaste som finns.
Det funkade riktigt bra vid frukosten, ingen trängsel och hyfsat bra utbud.
Kan inte klaga på utsikten från hotellets Sun deck som låg bredvid vårt hotellrum.
En annan vy jag älskar - när man tar färjan från Slussen till Djurgården.
Lite läskigt tyst och öde låg Gröna Lund när vi kom med färjan till Djurgården.
Undra när de får öppna igen?
Vårt mål med Djurgårdsresan var Kennys Gelato
som vi hört så mycket gott om och vi blev inte besvikna.
Vi åt en hel del gott, här är min Ceasarsallad på Fridays.
Den var god, men miljön var desto sämre.
Vi var tvungna att sitta inne med gräsligt hög ljudnivå. De hade
Coronaanpassat uteserveringen så mycket så de hade inget bord för 6 personer.
Desto mysigare och lugnare var det på East
där Ida åt sushi och jag åt en Poké Bowl med räkor.
Riktigt gott, dit återvänder jag gärna.
En av de soliga dagarna satte vi oss på Vau de Villes uteservering på Norrmalmstorg,
där jag åt en Toast Skagen och Ida åt utbankad biff, pommes och bea.
Goda men stora portioner.
Målet med resan var att hitta höstkläder till Ida - och vi lyckades.
Här är en del av det vi shoppade.