lördag 15 augusti 2020

Fredagsmys med ost- och charkbricka och annat gott

Förra fredagen bjöd jag på fredagsmys med bl.a. en ost- och charkbricka. Vi satt ute länge och njöt av sommarkvällen, trots att det blev lite småkyligt och fuktigt som det ofta blir på kvällarna i augusti. Men älskar att sitta ute länge på kvällarna och dra en filt runt mig. Tack vare Corona och att vi vill vara ute så mycket som möjligt, framför allt när vi har gäster, så har jag suttit ute extra mycket och länge den här sommaren. Inget ont som inte har nå gott med sig...


Fredagsmys-godsaker

Ost- och charkbricka

parmaskinka
salami Napoli
kallt marinerat älgkött
brieost
ädelost
kaltenbach
mozzarella
kalamata-oliver

hjortronsylt
blåbärssylt
melonfat med 3 sorters melon
salladsmix
cocktail-tomater

pesto-omelett

finn crisp
TUC-kex
Digestive
smörgåsrån
fröknäcke
snabb-focaccia 

varm korv med bröd


Ser ni det fina fatet med ost och chark? Och oliv-skålen? Det fick jag i födelsedagspresent i somras. Visst är det fint? Och jag blir extra glad över att det är tillverkat här i Luleå av ett företag som heter Mokk. Här kan ni läsa mer om dem som inte bara gör så att jag får duka fint utan även Hemmagastronomi, en av Luleås "fin-krogar".

På tal om Hemmagastronomi så ska vi snart cykla in dit och fira vår bröllopsdag någon dag i förväg eftersom Leif jobbar borta på den riktiga dagen. Och vi vill ju inte gå miste om att fira något. Ni vet väl vad jag brukar säga "Allt som kan firas ska firas".

fredag 14 augusti 2020

Snabb-focaccia

Focaccia har varit en storfavorit på sommaren sedan flera år och det finns många recept på det på bloggen, t.ex. här. Men i sommar har jag gjort en snabb-variant flera gånger då jag har använt färdig pizzadeg, så himla smidigt.

Vackert och gott bröd som passar på vilket buffé- eller grillbord som helst.


Snabb-focaccia

1-2 färdig pizzadeg
olivolja
svarta oliver
fetaost
soltorkade tomater
flingsalt
färska örtkryddor t.ex. timjan, oregano och/eller rosmarin

Ta fram degen så den blir rumstempererad. 
Ringla lite olja på en plåt.
Om du använder 1 pizzadeg viker du den dubbelt innan du lägger ner den på plåten.
Om du använder 2 pizzadegar, lägger du dem på varandra på plåten och trycker/kavlar ihop dem något. 
Tryck ner små fördjupningar över degen och stoppa ner oliver, fetaost och tomater i dem. 
Ringla över olja och strö över flingsalt och kryddor. 
Grädda i 225 C ca 15 min tills brödet blivit fluffigt och fått fin färg.
Skär i rutor och servera genast.


Detta bröd går att variera en massa, men det här är nog den variant vi använder oftast. På bilden har vi färska tomater och det är också gott men degen/brödet blir rätt blött av det. 

onsdag 12 augusti 2020

Jordgubbssorbet - äggfri

Jag inser att jag fortfarande har kvar en massa recept från min födelsedag att dela med mig av. Den här goda och fräscha sorbeten bjöd jag på som efterrätt på kvällen tillsammans med en massa andra saker. Jag älskar mina små portionsskålar från Duni så självklart använde jag dem även till denna sorbet. Men vill man så kan man självklart frysa ner sorbeten i en stor låda och sedan gröpa direkt ur den när det är dags för servering.

Perfekt med en efterrätt som både är ägg- och mjölkfri, dvs vegansk, och även glutenfri, när man har många gäster och risk för många allergier. Det bästa som finns är när alla gäster kan äta allt!

Jordgubbssorbet

300 g jordgubbar
20 + 60 g strösocker
10 g glykossirap
60 g vatten

Mixa jordgubbarna med 20 gram av sockret så det blir en slät jordgubbspuré. 
Koka därefter upp vatten, resten av sockret och glykossirap. 
Ta av sockerlagen från spisvärmen häll den över jordgubbspurén. 
Blanda ihop allt väl och häll sedan sorbetsmeten i en frystålig stor burk eller portionsförpackningar.
Täck med lock och ställ i frysen i minst 12 timmar.
Ta fram sorbeten ca 15 minuter innan servering så den hinner mjukna om du har en stor förpackning. Portionsglas tinar på några minuter.

Mitt efterrättsbord

måndag 10 augusti 2020

Crostini med ädelost och hjortronsylt

mammas födelsedag gjorde jag ett enkelt men supergott drinktilltugg med den goda kombinationen av sött och salt, nämligen söt hjortronsylt och salt ädelost. Såna här enkla små snittar där utseendet inte är så viktigt är perfekt för mig som inte orkar stå med finliret alltför länge. Fort och gott, är det bästa enligt mig.

Crostini med ädelost och hjortronsylt

ädelost
hjortronsylt

Lägg en bit ädelost på varje crostini.
Lägg sedan en klick sylt på varje ostbit.
Servera ganska direkt så inte crostinin mjuknar.

Är ni många som har börjat jobba idag? Jag tror nog det för detta verkar vara den stora börja-jobba-måndagen i år. Men eftersom vi har så otroligt fint väder nu, är det kanske många som har förlängt sin semester för att få njuta några dagar extra av sommaren. Jag har fortfarande en massa semesterdagar kvar att njuta av sommar, sol och ledighet.

Jag och Ida ska alldeles strax åka till Stockholm för några mysdagar bara hon o jag, vi ska shoppa, äta och fika. Ska bli så mysigt med några dagar bara hon och jag innan skolan och jobb drar igång. Vill ni se vad vi gör och äter i Stockholm så får ni titta på Instagram där ni hittar mig som @matro_sara. In o följ!

Ha en bra måndag!

söndag 9 augusti 2020

En solig o varm dag för 80 år

Igår var det dags för fest igen och den här gången var det min mamma vi firade eftersom hon fyllde 80 år. Och än en gång hade vi kanontur med vädret, strålande sol och så varmt o skönt. Det brukar kunna blåsa rätt ordentligt nere hos henne eftersom hon bor alldeles vid vattnet, men igår var det inte speciellt blåsigt, tack o lov.

Idag däremot har det blåst sååå mycket även uppe hos oss i ett villakvarter där det brukar kunna vara lä. Jag är alldeles trött i huvudet av alla blåst. Sån tur att blåsten kom idag och inte igår.

Gårdagens 80års-kalas började med kaffe, te och tårtor. Men det glömde jag att ta kort på, förmodligen för jag var så otroligt tesugen så jag var snabb att göra mig en stor kopp te när allt var framdukat.

När vi hade mumsat klart av allt gott fikabröd dukade vi fram bubbel och snittar. Gott med nå salt i värmen och ingen fest utan goda bubblor, igår bjöds vi på både Prosecco och Cava.

Bubbeltilltugg

Crostini med ädelost och hjortronsylt
Crostini med färskost, salami Milano och machésallad
Milda gratinerade ostsnittar
Gurk- och morotsstavar
Dip med crème fraiche och sweet chili
Ost+vindruvor
Chips och tacochips
Popcorn
Vegetarisk chilipaj


När snittarna och bubblet var slut dukade vi in all disk och gick sedan till oss där det var dags för middag som vi dukade upp ute på altanen. För att trots att klockan hade hunnit bli rätt mycket så var det fortfarande så varmt och skönt ute. Ljuvliga sommar!

80årsmiddag

Grillad flankstek
Ugnsstekt lax
Dubbelmarinerad fläskytterfilé
Krossad potatis med örter och Västerbottensost
Ugnsstekt broccoli
Grillad Brieost
Sallad
Fetakräm
Bearnaise, vanlig och chili 


Och inte kan man ha en festmiddag utan efterrätt, så trots att vi hade mumsat på en massa tårtor tidigare under dagen dukade vi fram lite efterrätt. Men vi gjorde det lätt för oss och gjorde två sorters chokladmousse som vi åt med bär. Gott, passar alla och enkelt!

Efterrätten

hallon
mango


Av oss barn fick hon ett badkar som hon snart ska få installerat inomhus
och sedan kan hon njuta av varma bad hela hösten och vintern.

Grattis fina mamma! Nu är denna kalassommar över men vi fortsätter njuta av sommaren, solen och värmen som fortfarande är kvar. I vinter när det är mörkt o kallt får vi tänka tillbaka på och minnas våra fina födelsedagar.

fredag 7 augusti 2020

Kycklingpasta

Trots att det känns som jag har lördag hela veckan, med fest var o varannan dag så blir det lite vardagsmat emellanåt också. För nån dag sedan hade jag planerat kycklingsallad men då det mulnade ihop och blev ganska kallt när det var dags för middag ändrade jag planerna och gjorde en kycklingpasta istället. 

Det är så himla gott att blanda ihop allt i pannan istället för att servera pasta och sås bredvid varandra. Det blir så krämigt och gott och helt ljuvligt. Favoritmat!

Smaksatta ostar är ett enkelt sätt att få en krämig och smakrik rätt utan kryddor, ett perfekt knep att ta till när man är lite osäker på kryddningen.


Kycklingpasta

5 hg pasta
ca 8 hg kyckling (filé eller lårfilé)
100 g färskost med rucolapesto-smak
0,5 dl crème fraiche
1 ask körsbärstomater, halverade
2 bollar mozarella, i bitar
1 tsk torkad basilika
basilikablad
salt, peppar
pastavatten

Koka pastan efter förpackningens anvisningar, men korta ner koktiden ca 1 min.
Spara lite pastavatten när pastan kokat klart.
Stek kycklingen i bitar, salta o peppra.
Tillsätt färskosten, crème fraiche och ca 1 dl pastavatten, låt det koka ihop någon minut.
Rör ner pastan och blanda runt ordentligt (låt plattan vara på så att det fortsätter koka ihop).
Rör ner tomathalvorna, mozzarellabitarna och färsk och torkad basilika.
Rör ev. ner mer pastavatten om det behövs
Smaka av med salt o peppar.
Servera med parmesan.

tisdag 4 augusti 2020

Crostini med kryddad färskostkräm och räkor

Lördag hela veckan, känns det som just nu. Vilken underbar start jag har fått på andra delen av min semester, det är festligheter var o varannan dag. Igår hade jag två vänner över på bubbel, middag, efterrätt och surr. Nu är det dock några dagar till nästa fest, fast inte så många dagar eftersom vi redan till helgen ska fira mamma som också fyller jämnt i år.

Vill ni andra också fira in helgen med något gott eller kanske ni firar lill-lördag imorgon, då kan jag tipsa om dessa små godbitar.


Crostini med kryddad färskostkräm och räkor

crostini
500 g räkor med skal
små mangoldblad eller babyspenat

Kryddad färskostkräm
100 g färskost
3 msk fint hackad basilika
3 msk fint hackad persilja
0,5 lime

Skala räkorna.
Blanda ihop färskosten med persilja, basilika och limesaft.
Lägg mangold- eller spenatblad på crostini, klicka ut färskostkräm och lägg på räkor.