söndag 19 januari 2020

Bananlimpa med havremjöl

Har ni också ofta bruna bananer hemma? Då kan jag rekommendera den här bananlimpan med mixade havregryn istället för vetemjöl. En saftig limpa med god banansmak. Ett annat tips är att baka min godaste banankaka, som är en storfavorit för mig och många andra.

Brukar ni äta bananbröd/bananlimpa? Det känns som att väldigt många äter det just nu och det finns en massa olika recept att välja på.


Bananlimpa med havremjöl

7 dl havregryn (som mixas till 6 dl havremjöl)
1 tsk salt
1,5 tsk bikarbonat
3 dl filmjölk (naturell yoghurt eller kvarg funkar också)
2 bruna bananer

Garnering
solroskärnor
1 banan

Mixa havregrynen till havremjöl.
Tillsätt salt, bikarbonat och filmjölk. 
Rör om ordentligt.
Mosa bananerna med en gaffel på en tallrik. Rör ner i degen. Blanda ordentligt.
Smörj en avlång limpform och ströa med solroskärnor
Lägg smeten/degen i formen. 
Dela bananen till dekoreringen längs med, i två delar. Lägg dem ovanpå degen och tryck till lite.
Grädda längst ner i ugnen i 200 grader ca 50 min.
Lyft upp limpan ur formen och låt den svalna på ett galler.


Perfekt att söta brödet med banan istället för sirap som det annars ofta är i bikarbonatbröd. Dessutom känns det bra att använda havregryn och på så sätt äta mindre vetemjöl. Använder du glutenfria havregryn så blir det den en glutenfri limpa, perfekt om man inte vill köpa hem en massa glutenfri mixer. Om du inte vill mixa havregryn kan du använda färdigt havremjöl och använd då 6 dl.

Nästa gång strör jag nog lite solrosfrön uppepå också eller kanske blandar jag i lite i smeten för det är ganska gott att få lite crunch i den annars mjuka o saftiga limpan.

Mixa havregryn till mjöl
Lite torr och tråkig deg innan bananerna tillsätts
Nu med mosade bananer ser degen/smeten bättre ut
Smörj och bröa formen med solroskärnor
Dela bananen på längden
Lägg smeten i formen och lägg bananerna ovanpå.
Gräddad o klar
Låt svalna på galler och skär sedan upp och njut av en söt o god limpa.

Nu ska jag gå ut på en promenad och fånga ljuset innan det försvinner för dagen. Det blir nog bara en kort sväng, men bättre det än inget alls. Sedan ska jag hem och fortsätta i köket och förbereda lite inför kommande vecka. Allt för att få vardagen att flyta på så bra som möjligt med jobb, träningar och andra aktiviteter.

Njut av söndagen så hörs vi senare!

lördag 18 januari 2020

Kanel-pannkakor

Som jag älskar lördagar som denna💕

Jag har hunnit göra en massa "måste"-saker men jag har även hunnit vila och ta det lugnt framför tv:n. 3 tvättmaskiner och 1 diskmaskin har jag lastat in och ut, 2 middagar är förberedda och 1 är slutförd. Jag hann även med att städa lite och skura golv på förmiddan innan jag fixade lite lunch till Ida.

Vi hade några pannkakor i kylen som hade blivit lite torra o tråkiga så jag fixade till dem lite och serverade sedan supergoda pannkakor till Ida som blev imponerad.


Kanel-pannkakor

färdigstekta pannkakor
smör
kanel
socker

Dela pannkakorna i mindre bitar.
Stek i smör.
Krydda med kanel och socker. Rör om.
Servera genast medan de är varma.


Ida åt pannkakorna som de var, tack vare socker är de söta o goda. Lite hallonsylt kan också passa bra till, men då skulle jag dra ner lite på sockret. Hur fixar ni till gamla, kalla och tråkiga pannkakor? Har ni nå supertips?


Jag har även hunnit baka bananbröd/bananlimpa utan vetemjöl. Var ju tvungen att prova för "alla" äter ju det. Receptet kommer om nån dag för det blev sött o gott och ett perfekt sätt att använda upp bruna bananer.

Hoppas ni också är nöjd med er lördag och har en underbar lördagkväll💖

torsdag 16 januari 2020

Hemmakväll

Äntligen en hemmakväll i soffan 💖

Trots att jag har gjort roliga saker tidigare i veckan på kvällarna så är det ändå hemma jag trivs allra bäst. Efter jobbet och under Idas träning åkte vi till Kvantum för lite helghandling och passade då på att köpa en god snabb-middag för vi hade varken lust eller tid att laga mat.

Grillad kyckling, tapas-tallrikar med god ost och chark, stark salami, tomater, morötter, sallad, dallassallad, mangoraja och baguetter dukade vi upp på bordet och mumsade i oss och hade värsta fredagskänslan. Ibland är det så himla skönt (och gott) med färdigmat då man inte behöver göra nånting förutom att ställa fram allt på bordet.


Vi hann precis äta klart för att landa i soffan o se Luleå möta Rögle. Känns som det har gått några matcher då man blivit av med poäng, så nu är det dags för en 3-poängare igen tycker jag. Just nu ser det bra ut för Lule leder med 2-0 efter halva första perioden. Men mycket kan hända.....

Så mycket som jag njuter av den här kvällen hur lycklig kommer jag då inte var i morgon då det är fredagkväll och jag har hela lediga helgen framför mig. Det är absolut bästa känslan 💖

Nej, nu måste jag lägga undan datorn och koncentrera mig på hockeyn.
Hoppas ni har en lika bra torsdagkväll som jag har 💕

onsdag 15 januari 2020

Sockerfria men söta chokladbollar

Är ni sugen på nå gott?
Dum fråga, det är man väl alltid 😂

Ida bakade så himla god chokladbollar strax innan jul, helt utan socker. Men tack vare dadlar var de söta och goda, så de här receptet kommer vi använda oss av fler gånger. Brukar ni göra dadelbollar/chokladbollar med dadlar? Många använder sig då även av mandlar och/eller nötter men i vår familj vill vi ju inte använda oss av nötter pga allergi och en dröm om en nötfri värld. Så det här receptet som är både sockerfritt och nötfritt är vår nya favorit.


Sockerfria men söta chokladbollar

2,5 dl havregryn 
0,75 dl kokosolja
8-10 dadlar
1,5 msk kakao
en nypa havssalt 
2 msk kallt kaffe 
Kokosflingor att rulla i 

Mixa allt i en matberedare. 
Rulla bollar i kokos (kan behövas ställas kallt några minuter innan rullning). 
Ställ in i kylen i 30 min innan servering.


******************

Det börjar märkas att jag har stigit upp tidigt, jobbat mycket och haft fullbokade kvällar för nu längtar jag efter sovmorgon, ett lugnare tempo och långa hemmakvällar. Men snart är det helg, en helt oplanerad helg dessutom. Det ska bli så himla skönt och efterlängtat.

Det lär bli en tidig morgon och högt tempo på jobbet i morgon, men jag tror faktiskt att det kan bli en lugn hemmakväll sedan. Den första den här veckan. Det är nästan skrämmande hur hemmakär jag är.

Trots det lite för höga tempot nu både i jobbet och privat, så är jag nöjd med veckan. 
Hoppas ni också är det!

måndag 13 januari 2020

Fullt hus till söndagsmiddan

Vi avslutade helgen på bästa sätt genom att bjuda brorsan med familj på söndagsmiddag. Ingen söndagsångest på hela dagen. Vi fick en mysig stund med fullt med folk runt bordet. Love it! Jag älskar vårt kök och köksbord där vi ryms flera stycken, igår var vi 13 stycken och vi skulle nog kunna klämma in nån fler.


Till middag gjorde vi köttfärsbiffar med pesto och basilika som vi serverade till kokt potatis, brunsås, vegetarisk gryta, broccoli, caprese och sallad. Våra köttfärsbiffsmiddagar blir alltid populära, jag tror vi måste bjuda på det oftare. Det är verkligen så himla gott, hela familjen älskar det och även våra gäster verkar gilla det varje gång.

När vi nu hade gäster passade jag på att ha lite frysrens till efterrätt. Kändes så onödigt att baka nytt när jag hade saffranssnittar, äppelpaj, pepparkakspaj med äpplenlchf-hallonmuffins och glass i frysen samt pepparkakor och Oreo Strawberry cheesecake i skafferiet. Så det blev en liten efterrättsbuffé av rester. Inte illa!


I dag har det varit full fart hela da'n och det blev inte middag förrän 19-tiden och efter middan har jag jobbat med en del administrativa grejer så nu är jag värd en stor kopp te och lite soff-häng ett tag. 

Hoppas er start på veckan har varit bra!

lördag 11 januari 2020

Stark fläskfilégratäng med mango chutney

Nu ska ni få recept på en riktig smarrig gratäng som jag blev så himla nostalgisk av när jag åt. Tyvärr blev inte bilderna så bra, men en bild fick hyfsat godkänt i alla fall. Fast den tog jag innan gratineringen i ugnen.

En gryta med liknande ingredienser fast med kyckling åt jag och Leif hur ofta som helt våra första år tillsammans. Så himla god men det var en av maträtterna som vi inte gjorde lika ofta när vi sedan fick mjölkallergiska barn och sedan har den blivit lite bortglömd. Men nu blev vi påminda om den.

Leif kände också igen smaken och nu lär den dyka upp lite nu och då i vårt kök, både med fläskfilé och kyckling.

Den goda gratängen innan ugnen.

Stark fläskfilégratäng med mango chutney

1 fläskfilé ca 700 g
0,5 purjolök
1-2 paprikor
3 dl grädde
2 dl creme fraiche
2 tsk sambal oelek
2 msk chilisås
1 msk soja
1 msk mango chutney
salt o peppar
ev. 2 dl stark riven ost

Skär fläskfilén i skivor och stek i lite smör med salt och peppar. Lägg i en form.
Strimla purjolök och paprika och lägg i formen.
Vispa ihop grädde, creme fraiche, sambal oelek, chilisås, soja och mango chutney. Salta och peppra. Strö ev. över riven ost.
Gratinera mitten av ugnen på 200 grader i 20-25 minuter tills det fått färg.


Jag använde riven ost men det kändes lite onödigt så nästa gång struntar jag nog i osten. Undra om det är för att jag är van att äta den som gryta som jag tycker att ost är onödigt.

torsdag 9 januari 2020

Parmesankräm

Är det fler än jag som älskar kalla såser som man lätt blandar ihop lite snabbt. Idag åt vi Rhode Island-sås till kycklingsalladen och i lördags åt vi Fetaostkräm till den grekiska pytt i pannan. Men det var inte de två såserna jag tänkte tipsa om, utan i dag tänkte jag dela med mig av den här supergoda såsen med bara två ingredienser - parmesanost och crème fraîche.

Jag älskar parmesanost och den här såsen var en riktig höjdare. Nu börjar jag ju längta till sommarens alla grillfester för då passar den här såsen perfekt. Men den funkar även till ugnsrostade rotsaker och kyckling till exempel, i brist på grillväder.


Parmesankräm

2 dl crème fraîche
1 dl parmesanost
salt o peppar

Rör ihop crème fraiche och parmesan.
Smaka av med nymald svartpeppar.


**************

Det har faktisk gått riktigt bra att jobba den här veckan, över förväntan. Har sovit hyfsat bra, så jag har känt mig ovanligt pigg dessutom. Men det blev som jag trodde - många timmar på jobbet men det har varit fullt upp så jag har knappt märkt av det. Dessutom har jag varit tidigt på jobbet alla da'r så jag har trots övertid kommit hem till midda'n som enligt mig är det viktigaste. Imorgon däremot hoppas jag att det bara blir åtta timmars jobb. Se'n hem o njuta av helgen.

Ida tog sig också upp i morse, efter viss möda. Inte lätt att stiga upp vid 7-8-tiden när man är van att sova till lunch. Inte helt oväntat var det en trött tjej nu i kväll eftersom hon dessutom har hunnit med en timmes basketträning, så hon somnade redan vid 21-tiden. Perfekt, så nu hoppas jag att det är lättare för henne att stiga upp i morgon.

Imorgon är det fredag 💃💃