lördag 28 september 2019

Mikrobröd lchf

Men alltså hur gott var inte det här?! Och så himla lättfixat!

Vilken kanonfrukost jag fick denna lördag, tack var Åse på 56kilo.se. Jag har sagt det förut men säger det igen - Hon är bästa inspirationen när man vill äta lågkolhydratkost. Utan Åse hade jag inte lyckats lika bra och ätit lika gott.

Inte illa att få avnjuta nybakat bröd till frukost, fixat på några få minuter. Bästa starten på dagen!


Mikrobröd lchf

1 ägg
1,5 msk mandelmjöl
1,5 msk pofiber
1 krm salt
0,75 tsk bakpulver
drygt 1 msk fil, eller annan "vätska" t.ex färskost, keso, yoghurt, olivolja

Vispa ihop ingredienserna med en gaffel och häll i mikrosäker smord form.
Mikra i 2 minuter på full effekt.
Ta ut (Var försiktig för formen är jättevarm). 
Låt svalna, stjälp upp och dela brödet i 2 eller 3 skivor.
Gott att rosta!


Jag rostade mitt bröd innan jag åt det och jag tror det blir godast för det luktade lite omelett när jag tog ut formen ur mikron. Men det smakade "vanligt" bröd när jag väl åt det efter att jag hade rostat det.

Jag delade mitt bröd i 2 delar, men det hade nog blivit bättre med 3 skivor för brödet blev ganska högt med formen jag använde.

Lägg alla ingredienser i en liten skål.
Rör ihop med gaffel.
Häll smeten i en liten mikrosäker form.
Före mikron.
Efter 2 minuter i mikron.
Fluffigt och fint bröd, eller hur?
Rostat och smarrigt!
Mikrobröd med pålägg och frukosten är klar på några få minuter.

fredag 27 september 2019

Friday Finally

God morgon! Vilken underbar känsla att vakna upp till fredag och vetskapen att det snart är helg. I dag kör vi en traditionell taco-fredag innan hockeyn och sedan avslutas kvällen framför Idol. Jag tror jag ska baka en äppelkaka av våra fina äpplen som vi kan njuta av ikväll. Efterrätt på helgen är sedan länge 😀

Måste nog se till att äta upp alla goda äpplen rätt snart innan de fryser. Vill inte att ett endaste äpple ska gå till spillo. Isak som inte kan äta äpplen från affären pga allergi, kan äta våra egna äpplen utan minsta kli i munnen. Lycka! Men vad beror det på? Är det kanske besprutade äpplen som han är allergisk mot?

torsdag 26 september 2019

To do

Vilken seg vecka det här har varit!
Trodde ju i måndags att det som vanligt bara skulle säga swish och sen var det helg igen. Men så fort gick det inte. Måste bero på att jag inte varit helt frisk, fick inte den välbehövliga helgvilan och har sen kört på som vanligt i veckan trots att jag nog skulle försökt vila mer.

Men nu är helgen nära! Och på min att-göra-lista står en massa roliga saker. Först o främst ska jag vila och se'n ska jag även äta och dricka gott, som oftast på helgerna. Det lär även bli lite städning både inne o ute, men bara rolig plocka-lite-och-få-ordning-städning. Blev inte riktigt klar med alla krukor förra helgen eftersom det blommade så fint fortfarande i några.


Idas basketlag har matcher på lördag och hon var lite sugen att åka o titta trots att hon inte kan spela. Nu var det väldigt tidiga matcher och jag tror att vi prioriterar sovmorgon, men den sista kanske vi orkar oss upp till.

Time to go - Ha en bra torsdag!
Imorgon är det Fredag 🙌💖

onsdag 25 september 2019

Kantarellpaj med Västerbottensost

Skulle leta fram den goda pajen med kantareller och Västerbottensost men inser att jag har glömt dela med mig av det receptet. Men här kommer det, bättre sent än aldrig.... Nu när jag har hittat receptet (och publicerat det) så kan jag göra det snart igen. Har gjort en massa olika pajer den senaste tiden, men är fortsatt sugen på det. Så himla gott tillsammans med en god sallad.

Den här kantarellpajen passar perfekt till skaldjur och vi hade den på vår mini-kräftskiva. Jag hade ett lchf-pajskal, men det passar med andra pajskal också så klart. Har du nån favorit så använd det, eller prova ett nytt. Här hittar du massa olika varianter.


Kantarellpaj med Västerbottensost


Lchf-pajskal

3 dl mandelmjöl
0,5 dl skalade sesamfrön
40 gram smör
1 msk fiberhusk
0,75 tsk salt
1 ägg

Mixa mandelmjöl och sesamfrön i mixer/blender.
Lägg i resterande ingredienser och kör till en deg. 
Lägg degen att vila i kylskåp ca 30-60 minuter.
Tryck ut den i en smord pajform.
Förgrädda i 175 grader i 8-10 minuter

Kantarell- och Västerbottensost-fyllning

100-200 g kantareller
0,5 gul lök
150 g riven västerbottenost
2,5 dl grädde
3 ägg
salt o peppar

Finhacka löken och skär svampen i mindre bitar. 
Stek i smör, krydda svampen med lite salt och peppar. 
Lägg svamp- och lökfräset i pajskalet. 
Strö över osten.
Blanda grädde och ägg. Dra några varv med pepparkvarnen.
Häll äggsmeten i pajskalet och grädda ca 25 min i 200 grader.
 

Ny energi

Äntligen börjar det här eländet jag har haft i kroppen att ge sig. Te smakar gott igen och matlusten är tillbaka, nu väntar jag bara på att energin ska återvända också. Men det brukar ju kunna ta någon dag extra, men dagens sovmorgon var precis vad jag behövde trots att jag tyvärr inte sov längre än vanligt. En promenad i solen med ljudbok i öronen ska jag också försöka hinna med.


Nu när matlusten är tillbaka så har jag redan börjat fundera på och planera helgens middagar. Är sugen på nå riktigt fräscht o gott. Leif är sugen på att grilla nån köttbit. Jag som trodde grillsäsongen var över för i år. Men jag hade visst fel.

Nu ska jag stänga ner datorn och fixa frukost. Härliga lugna morgon!

tisdag 24 september 2019

Kött i ugn som klarar sig själv i en timme

För nån helg sedan var min bror uppe i Luleå och som vanligt då han är här vill jag bjuda på middag.  Den här gången var det dock lite tajt om tid för förberedelser så då fick jag se till att komma på någon lättfixad maträtt som gärna klarade sig själv i ugnen medan jag förberedde tillbehör, dukade och röjde i köket.

Då kom jag på kött i ugn, där man skär köttet i skivor och sedan tillagar i minst en timme i ugnen tillsammans med en god sås. Vi använde en bit älg-bog men där blev vissa bitar tyvärr lite sega och hade behövt lite mer tid i ugnen. Men vi hade även en bit nöt-fransyska som blev bra efter timmen i ugnen.


Kött i ugn som klarar sig själv i en timme

ca 1 kg kött, t ex fransyska
2 dl crème fraiche
2-3 dl grädde
1-2 tsk sambal oelek
2-3 msk soja

Skär köttet i cm-tjocka skivor och lägg/ställ det i en ugnsform.
Blanda ihop övriga ingredienserna och häll över köttet.
Ställ in i ugnen, 175° i minst 1 timme.



Jag serverade köttet med kokt potatis o broccoli, stekt vitkål o champinjoner och två olika sallader, en "vanlig" med lite smått o gott och en caprese (tomat, basilika och mozzarella).

Som vanligt dukar jag upp maten på bänken för att inte ta upp hela bordet med alla mat.

måndag 23 september 2019

Drömmar

Måndag är ingen favoritdag framför allt inte de gånger då helgen har gått för fort och som nu då jag har varit småkrasslig och inte orkat göra allt jag velat. Har varken hunnit med nytta eller nöje i den utsträckning som jag velat.

Men lika jobbig och seg som måndagen är lika fort och enkelt går resten av veckan så snart är det helg igen och då räknar jag med att jag får vara frisk dessutom 💖


Det bästa med måndagar är att vi har sovmorgon. Så underbart att börja veckan i ett lugnt tempo och slippa morgonstressen och sura miner. I dag skiner även solen och det ser helt underbart ut ute, men det är riktigt kallt och is på bilrutorna. Så nu är det bara att klä på sig och gå ut o skrapa bilen så den är redo när vi ska i väg till jobb o skola.

Gör det bästa av dagen!


P.S För er som blev besvikna att inlägget inte innehöll ett recept på möra drömmar så kan ni kika här istället. För där hittar ni mitt kanonrecept på drömmar.