måndag 10 december 2018

Lucka 10: Julkakor med kanelmandelmassa

All vår fina vita snö regnar bort. Snyft! Slask, ishalka och regn gör ju ingen glad, framför allt inte i jultider. Men vädret är inget att göra något åt, så det är väl bara att gilla läget och göra det bästa av situationen. Som att baka! Om man ändå inte vill gå ut så är det lika bra att vara inne o julbaka och då kan ni prova de här goda kaneldoftande småkakorna.


Julkakor med kanelmandelmassa

200 g smör eller margarin
1 dl socker
3,75 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
0,5 tsk bakpulver
Topping
175 g mandelmassa
1-2 tsk vatten
0,5-1 tsk kanel
Garnering
1 msk kanel
1 msk råsocker

Arbeta samman matfettet med socker, vetemjöl, potatismjöl och bakpulver till en deg.
Dela degen i två bitar. Rulla ut dem till rullar, 3-4 cm i diameter.
Blanda kanel och råsocker och rulla rullarna i det. 
Skär rullarna i skivor och lägg dem på bakpappersklädda plåtar.
Riv mandelmassan grovt och arbeta samman den med kanel. Tillsätt lite vatten för att göra det smidigare.
Lägg en liten klick mandelmassa som en topp mitt på varje kaka.
Grädda mitt i ugnen i 175 grader i 12-15 minuter.


söndag 9 december 2018

Lucka 9: Janssons frestelse - Lchf eller VV

Janssons frestelse har blivit en storfavorit på julbordet för mig. Vem kunde tro det för några år sedan?! 

I dagens lucka bjuder jag er på två varianter som jag har provat, dels en fettsnål med lättmjölk och matlagningsgrädde som trots avsaknad av vanlig grädde blev riktigt krämig och god. Sedan har jag också en supergod lchf-janssons med vitkål istället för potatis, som är så god så ingen saknar potatisen.


Vitkålsjanssons

0,25-0,5 vitkålshuvud
1 gul lök
0,75 dl vispgrädde
150 g färskost
1 burk Ansjovis á 125 g
salt, peppar
riven ost
sesamfrön

Strimla vitkålen och löken. 
Stek löken mjuk i smör och blanda sedan ner vitkålen. Låt fräsa i några minuter. 
Stäng av plattan och blanda ner grädde, färskost och ansjovisspad. 
Smaka av med salt och peppar. 
Häll upp hälften i en form och fördela hälften av ansjovisen över. Upprepa. 
Fördela lite riven ost ovanpå, strö sesamfrön överst.
Sätt in i ugnen i 200 grader ca 50-60 minuter. Täck formen efter ca 30 minuter.



Janssons frestelse VV-fettsnål

ca 10 potatisar 
1-2 gula lökar 
1 tsk flytande margarin
1 burk Ansjovis á 125 g
2,5 dl matlagningsgrädde
1,5 dl lättmjölk
2 msk ströbröd

Strimla löken och fräs den mjuk, utan att den tar färg, i margarin. 
Strimla potatisen i matberedaren. Dela ansjovisfiléerna.
Varva potatis, lök och ansjovis i en ugnsform. Börja och sluta med potatis. 
Blanda samman mjölk, grädde och ansjovisspad, häll det över potatisen. 
Strö över ströbröd och tillaga i ugn 200° ca 50 min.


*************

I dag blev det en skön sovmorgon och en god frukost som vi precis har plockat undan, men jag ska snart koka mig en till kopp te. Ingen helgmorgon utan minst två koppar te innan jag kickar igång dagen på riktigt.

Se'n ska jag börja planera och förbereda kvällens festmiddag. Som vanligt är det ugnen som är den stora flaskhalsen. Mycket som ska tillagas i olika temperatur och olika länge men man vill att allt ska bli klart samtidigt. Känner ni igen det?

Ha en härlig andra advent!

lördag 8 december 2018

Glöggmys

I dag bjöd jag på lite eftermiddagsmys med glögg och några julbordsfavoriter nere hos mina föräldrar för att fira min bror som fyller år i dag och som för en gångs skull är hemma i Luleå på sin födelsedag.

Vi njöt av godsakerna innan vissa av oss gick hem o såg hockey på tv medan andra gick till ishallen för att se Luleå vinna mot Djurgården. En bättre lördag helt enkelt.


Glöggmys

glögg
russin o mandel

pepparkakor med ädelost
lussekatter
krustader med ädelost och hjortron

köttbullar
julskinka
ägghalvor
gravad lax
inlagd sill, skärgårdssill
rödbetssallad
senap, äppelmos, majonnäs
gurkstavar, körsbärstomater
clementiner

knäckebröd, finn crisp

julmust, bubbelvatten
te, kaffe

Lucka 8: Wienernougat

Dags för lördagsgodis!
Vi brukar göra många sorters julgodis varje år, det är ju så mycket godare med hemgjort än köpt och det är ofta så himla enkelt också.

Wienernougat är en gammal klassiker som vi har gjort i många år, men eftersom vi har trott att vi har haft hasselnötsallergiska barn har vi skippat den i några år. Men nu när vi vet att alla tål hasselnötter så är det fritt fram för nougat igen.

Så i år ska vi definitivt göra wienernougat igen - kanske redan i dag.


Wienernougat

250 g nougat
125 g mörk choklad
100 g mandelspån

Rosta mandeln i en torr stekpanna.
Dela chokladen i mindre bitar och smält sedan över vattenbad.
Bryt nougaten i bitar och låt den smälta med chokladen.
Blanda i mandelspån. Rör om.
Häll i en 1,5l bakform klädd med bakplåtspapper.
Låt stå kallt och stelna. Skär i bitar.


Den här hemgjorda varianten är så mycket godare än köpesvarianten från Fazer. Det är nästan inte samma godis, köpes-wienernougaten är så mycket sötare och utan chokladsmak. Det som är bra med den köpta är att den är nötfri och innehåller bara mandel. Men jag blev så besviken på smaken när jag var van med min egna hemgjorda.

fredag 7 december 2018

Lucka 7: Dadlar med ädelost eller bacon

Hand upp den som kommer äta nå gott ikväll! 

Bakom lucka nummer 7 gömmer sig inte bara ett utan två enkla och goda tilltugg till fredagsdrinken eller glöggen.

Första dadel-tilltugget är en varm variant där man lindar bacon runt dadlar och tillagar i ugnen och det andra tilltugget är kallt och där sätter man in en bit ädelost i varje dadel. Så olika men båda lika goda.


Baconlindade dadlar

1 pkt bacon (innehåller oftast 8 skivor)
16 dadlar utan kärnor

Rulla in varje dadel i en halv baconskiva. 
Stick i en tandpetare så det sitter.
Grädda i 225 grader tills baconet får färg, cirka 15 minuter.
Servera dadlarna varma eller ljumma.



Dadlar med ädelost

dadlar utan kärnor
ädelost i bit

Dela ädelosten i mindre bitar.
Tryck ner en bit i varje dadel. 
Lägg upp på ett snyggt fat.
Servera!


*************************

För några dagar sedan kom snön och nu har även kylan kommit, så nu är det vinter på allvar. Minus 16 var det i morse när jag steg upp. Brrrr

Jag ska alldeles strax åka i väg till jobbet, måste bara vänta in Olivia som har lovat att skjutsa mig. Det är ju julfest med jobbet i kväll så då vill jag inte ha bilen 😀 Så här länge brukar jag inte vänta med att äta första julbordet för året, så det ska bli så gott.

torsdag 6 december 2018

Lucka 6: Julpajer med skinka och Västerbottensost

Har ni ätit något julbord än? Det har inte jag och nu är jag sååå sugen, men i morgon är det eventuellt dags för årets första. Och till helgen blir det nog lite julfrukost med julskinka, jullimpa och långmys.

Bakom dagens lucka döljer sig portionspajer som är perfekt att bjuda på till glöggminglet, på julbordet eller för att använda upp rester av julskinkan efter jul.


Små julpajer med skinka och västerbottensost

Pajdeg
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
125 g smör
1 tsk salt
Fyllning
2 st ägg
2,5 dl vispgrädde
100 g riven västerbottenost
200 g julskinka i strimlor
salt
nymalen svartpeppar

Pajdeg
Kör alla ingredienser till degen i en matberedare eller arbeta snabbt ihop för hand. 
Tumma ut den i små folieformar. Ställ i kyl. 
Fyllning
Vispa upp ägg tillsammans med grädde. 
Krydda med salt och peppar
Fyll pajformarna med skinka och ost.
Häll i äggbladningen.
Grädda i 200 grader i 20-30 minuter, eller tills pajerna stannat. 

Lingonmousse

1 dl lingon
1 tsk rapsolja
1 tsk vit balsamvinäger
1 tsk flytande honung
2,5 dl crème fraiche
salt
nymalen svartpeppar
några lingon

Lägg alla ingredienser till lingonmoussen, utom crème fraiche, i en kastrull. 
Koka upp. 
Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. 
Låt lingonen svalna och blanda dem sedan med crème fraichen. 
Häll upp i små glas, snapsglas till exempel och servera tillsammans med pajerna.
Garnera med några lingon.

onsdag 5 december 2018

Lucka 5: Eksta pepparkakor

En av julens ljuvligaste dofter kommer från pepparkaksbaket. Älskar våra pepparkaksbakardagar för då är det jul! Dessutom har vi så bra flyt numera när vi bakar pepparkakor så missa inte vårt bästa tips vid pepparkaksbak.

Jag tycker om att göra några rätt små pepparkakor som man se'n kan använda att garnera efterrätter med t.ex. pannacotta eller cheesecake. Om man gör större pepparkakor, så man rymmer att skriva namn är de perfekta att använda som placeringskort vid middagar.


Eksta pepparkakor

Koka upp
4 dl socker
2 dl ljus sirap
2 dl vatten
Lyft bort kastrullen från värmen.

Skiva ner i en bunke
250 g margarin eller smör

Tillsätt alla kryddorna i bunken
2 msk mald kanel
1 msk mald kardemumma
1 msk malda kryddnejlikor
1 msk ingefära

Häll den heta sockerblandningen över smör och kryddor i bunken.
Låt stå tills matfettet smält. Rör om då och då.

När blandningen svalnat tillsätt
13 dl vetemjöl 
väl blandat med
1 msk bikarbonat

Arbeta ihop degen med en trägaffel, degen blir ganska lös den sväller sedan.
Låt degen vila i kylskåp i 1-2 dygn innan den bakas ut. 
Lägg den antingen väl övertäckt i sin bunke eller i en rejäl och rymlig plastpåse. 
Knåda gärna degen lite lätt innan den kavlas ut en liten degbit i taget. 
Ta lite mjöl både på bakbordet och på kaveln.
Ta ut pepparkaksfigurer med mått.
Grädda kakorna i mitten av ugnen i 180° ugnsvärme i 5-10 minuter beroende på tjocklek. 
Passa noga pepparkakor bränns lätt.


******************

Det har fortsatt att snöa så nu har vi ett ganska tjockt vitt fint snötäcke ute som lyser upp och ger julstämning deluxe. Mysigt eftersom jag inte behöver ut med bilen, skulle jag vara tvungen att ta ut bilen i dag hade jag kanske inte tyckt att all snö på vägen hade varit lika mysigt.