söndag 26 augusti 2018

Smakresa för att hjälpa andra

I samarbete med Smakbox tävlar jag nu ut deras nya box med tema Smakresa
Tävlingen sker på Instagram så leta upp mig, @matro_sara och ta chansen.

För att vara med att tävla ska du 
1. Följa mig @matro_sara och @smakbox på Instagram 
2. Tagga 3 vänner som du vill ta med på en smakresa 
3. Berätta vilka smaker som är dina favoriter.

Tävlingen pågår t.o.m onsdag 29 augusti och vinnaren presenteras på torsdagen. 
Så det är snabba ryck.


Vill du vara helt säker på att få nästa Smakbox så startar du en prenumeration och just nu är det extra förmånligt med min rabattkod MATRO.

Smakbox Smakresa innehåller 23 produkter till ett värde av ca 400 kr men om du börjar prenumerera betalar du 149 kr för din första box tack vare min rabattkod MATRO som ger dig 25%. Som ny prenumerant får du även en flaska GodDryck No3

Om du börjar prenumerera förbinder du dig inte till fler köp utan du kan säga upp prenumerationen när du vill. Perfekt
(Fast jag tror du kommer bli så nöjd så att du inte vill sluta). 
Här kan du läsa mer om Smakbox och/eller starta en prenumeration.

Om du börjar prenumerera nu så hjälper du även kvinnor ur sin fattigdom, för Smakbox skänker 10 kr till välgörenhetsorganisationen Hand in Hand för varje person som börjar prenumerera och använder rabattkoden MATRO

Hand in Hands vision är en värld utan fattigdom och barnarbete. Med stöd och utbildning hjälper de framför allt kvinnor att bli entreprenörer så att de av egen kraft kan ta sig ur fattigdomen. Idag har Hand in Hand hjälpt 2 miljoner kvinnor att starta egna företag, och skapat 3 miljoner jobbmöjligheter. När fler får möjligheten att leva ett liv utan fattigdom får alla det bättre!

torsdag 23 augusti 2018

Limegratinerad lax

Vi är så nöjda med vår första vecka med Icas matkasse och gårdagens middag var en riktig fullpoängare som alla höjde till skyarna (Isak smakade inte ens, stackaren). Det här kommer nog bli en återkommande vardagsfavorit hemma hos oss eftersom den dessutom var så himla enkel att göra.

Uppläggning var lite beige o tråkig, men smaken var desto godare. Vitt täcke på laxen, blomkålsmos och pizzasallad är inga färgklickar precis 😀


Limegratinerad lax

1 lime
2 dl crème fraiche
2 msk thaichilisås
salt, svartpeppar
4 port laxfilé
salt
citronpeppar

Riv det yttersta skalet av limen och blanda med crème fraiche och thaichilisås. 
Salta och peppra lite.
Lägg fisken i en liten smord ugnssäker form och salta och peppra med citronpeppar. 
Bred crème fraiche-blandningen över fisken. 
Gratinera mitt i ugnen i 225 grader ca 10-15 minuter.


Jag älskar lime i mat och tillsammans med thaichilisås är det en perfekt smak-kombination. Jag förstod dock inte att det var så perfekt till lax.

Jag älskar blomkålsmos till fisk. Har ni provat? Så mycket godare än man kan tro.

Hade varit fint med några röda körsbärstomater 😀

Vem lyssnar på barnen?

I dag är det skolstart i Luleå!
Jag hoppas att Ida och alla andra som nu börjar skolan igen får ett bra skolår och att bilden här nedanför inte bara är fina men tomma ord.

onsdag 22 augusti 2018

Västerbottensostpaj / Västerbottensostomelett

Ska ni på kräftskiva till helgen eller är ni bara sugen på nå riktigt gott? Den här västerbottensostpajen utan pajdeg, alltså en västerbottensostomelett är så himla god. Den passar så klart till skaldjur men även till charkuterier eller bara en stor sallad.


Västerbottensostpaj / Västerbottensostomelett

5 ägg
3 dl grädde
175 g västerbottenost
lite salt o peppar

Vispa ihop ägg och grädde.
Smörj en pajform och lägg sedan osten i botten på formen.
Häll äggblandningen över osten.
Grädda i 200 grader, ca 25 min, lite beroende på formens storlek.
Låt stå ett tag innan servering.

Låt inte pajen/omeletten stå inne i ugnen för länge så den blir torr, man vill ha den krämig. Om den få stå ett tag innan man äter den så stannar den till lite ytterligare.

Ska man ha pajen/omeletten till charkuterier är det jättegott att blanda ner pesto i äggsmeten. Tips!

Med en Västerbottensostpaj/omelett behövs inte så mycket mer tillbehör till kräftor 😀

I natt har jag legat vaken sedan tre och inte kunnat somna om, utan känt mig riktigt pigg. Är det fullmåne på gång eller har jag för mycket att ordna och fixa så hjärnan går på högvarv? Jag får trösta mig med att jag kommer vara riktigt tidigt på jobbet och kan därför gå hem i god tid före midda'n. Love it!

Det bästa med att jag jobbar och barnen har sommarlov är just det att jag kan vara tidig på jobbet. När det väl är skola igen så blir jag kvar hemma på morgonen för att se att alla (åtminstone Ida) kommer i väg i tid och med alla saker. Så i morgon när skolan drar igång är det slut med den här lyxen att kunna sluta redan klockan tre.

tisdag 21 augusti 2018

Zucchinigratäng

Nu passar jag på att frossa i zucchini, de är både superbilliga och supergoda på sensommaren/hösten. Till fredagens billiga festmiddag gjorde jag den här enkla men ack så goda gratängen.


Zucchinigratäng

3 zucchini, medelstora
3 dl riven ost
3 dl grädde
salt, peppar

Skär zucchinin med mandolin i tunna skivor. 
Smörj en form med lite smör eller olja. 
Lägg ett lager zucchini i botten, salt och peppra, strö över lite riven ost och häll på en skvätt grädde.
Varva och avsluta med ett tjockare lager ost. 
Gratinera i 200-225 grader i ca 35-40 minuter tills den fått färg och zucchinin är mjuk.


Den blev himla god och fick en perfekt krämig konsistens. Man får vara lite försiktig med grädden för det är lätt att den blir för vattning för zucchini drar inte åt sig vätska på samma sätt som t.ex. potatis. Fast å andra sidan vill man inte ha för lite grädde så att den blir torr.

Jag använde hälften Västerbottensost och hälften en mildare variant. Eftersom zucchini är så gott i sig men inte så smakrikt vill jag inte att osten ska ta över all smak som är lätt hänt om man bara använder sig av stark ost.

Smarrig zucchinigratäng
Zucchinigratäng, flankstek och sallad
Härlig fredagsmiddag!

Alltså våra ommöbleringar här hemma tar aldrig slut! Nu har vi nya planer som vi ska försöka realisera. Vi får se om vi lyckas. Spännande är det i alla fall....och lite jobbigt 😀 Det känns som vi aldrig blir klara, men å andra sidan så är det perfekt att vi tvingas att röja och slänga saker. För när vi väl byter rum på saker så är det ju dumt att flytta med skräpet.

Vi lever i en föränderlig värld så då vore det ju konstigt om allt är statiskt hos oss. Barnen växer och får olika behov och önskemål. Det som passade när de var små fungerar inte när de börjar bli vuxna. Helt naturligt! Tur att jag inte är rädd för förändring.

måndag 20 augusti 2018

Billig festmiddag

I fredags lyckades vi ordna en riktigt billig festmiddag. Älskar att göra fynd!

Jag köpte flankstek med kort datum för 49 kr/kg och zucchini för 10 kr/kg. Flansksteken stekte vi med salt o peppar och zucchinin gjorde jag en supergod gratäng av. Med sallad och sås gick familjens middag på ungefär 50 kr. Det kallar jag bra pris! (Dagen efter gick jag och Leif på restaurang och åt för över 1000 kr. Inte samma fynd)


Vi har börjat med Icas matkasse och i dag var första da'n med matkasse-mat. Skönt att nån annan planerar maten åt oss....i alla fall för ett tag. Vi brukar ju lessna på sånt efter ett tag, men just nu känns det jätteskönt att ha matkasse. Färdigplanerade lättlagade recept är precis vad jag behöver efter en lång semester då barnen gärna velat ha flera måltider per dag.

Det blev lite för få sovtimmar i helgen så nu ska jag slumra i soffan i nån minut innan jag sätter igång och gör nån nytta.

lördag 18 augusti 2018

Bröllopsfrukost

I dag ska vi fira hela da'n 💕

För i dag är det 10 år sedan vi gifte oss. Vi gjorde det borgligt och hemligt, det var bara vi två och barnen som var med. Eftersom vi hade varit ett par i över 10 år redan kände vi inte för ett stort bröllop. Det viktiga var att vi ville gifta oss, inte festa med släkt och vänner.

I dag började vi med det bästa jag vet - en go'frukost som vi satt länge o åt av. Alla barnen var på vift på olika håll så det blev Frukost för två.


I dag ska jag inte städa, plocka och hålla på som annars hör till vanligheterna på helgerna. I dag ska jag slöa och äta o dricka gott hela da'n. Snart dags för lunch ute på altanen - Toast Skagen och bubbel, och ikväll ska vi på restaurang. Restaurangbesök hör inte heller till vanligheterna eftersom vi tycker det är så mysigt att laga mat ihop på helgerna då man har tid.

Dagen till ära skiner solen igen. Efter några många dagar med regn och blåst har vi nu åter en sommardag. Så himla härligt. Kan det vara årets sista sommardag?


Hoppas ni också får en bra lördag!