lördag 26 maj 2018

Chokladkolakakor

Nu ska ni få receptet på en en riktig godiskaka. Det har nog blivit min nya favorit och jag måste baka den snart igen. Vad säger ni om en kaka med både kola och choklad, förutom en god deg med både kokos och havre? Vilken tur att jag har en burk karamelliserad mjölk i matkällaren som det börjar bli dags att använda upp.

Kom i håg att den ska stå i kylen över natten så baka den idag och bjud på den imorgon på Mors dag.


Chokladkolakakor

4 dl vetemjöl
4 dl havregryn
2 dl rörsocker
225 g smör, rumsvarmt
1 burk karamelliserad mjölk (Dulche de Leche)
150 g mörk choklad, grovt hackad
1 dl kokos

Blanda mjöl, havregryn, rörsocker och smör till en smulig deg.
Lägg bakplåtspapper i en form 30x20 cm.
Lägg i drygt hälften (nästan 3/4) av degen och tryck ut till en botten.
Grädda mitt i ugnen 175 grader i ca 10 minuter.
Bred ut karamelliserad mjölk över botten.
Strö över chokladen.
Blanda resten av smuldegen med kokos och strö över.
Tryck till lite.
Grädda i ytterligare ca 20 minuter.
Låt kakan svalna och låt den sedan stå i kylen över natten.
Skär i bitar. 

Alltså ni måste testa det här! Den blev lite smulig, men det gör absolut ingenting för den var sååå god så lite smul står man ut med. Men man kan tänka på att inte göra för stora bitar, bättre att göra små och få ta två.

På Idas basketavslutning bjöd jag på dessa kakor och alla tjejer verkade tycka som mig - att de var supergoda. Kakfatet blev fort tomt 😀

Gräddad botten, karamelliserad mjölk och hackad mörk choklad.
Se'n på med ett smultäcke innan kakan gräddas mer.
Skär i bitar. Jag valde att göra avlånga bitar.
Servera och njut av en riktigt god godiskaka.

Trots att jag vaknade alldeles för tidigt efter en natt med för lite sömn så är jag rätt pigg o glad. Solen skiner och det verkar bli en kanondag och jag ska snart förbereda frukosten som jag ska njuta av ute på altanen.

Det bästa med att vakna tidigt är att man hinner så mycket och i dag verkar jag ha vaknat full med energi. Jag har redan vikt tvätt, satt igång en ny maskin, städat tvättstugan, röjt lite i köket, skurat bort pollen från alla bord på altanen, kokat ägg till frukosten och nu skriver jag till dig och klockan är inte ens nio.

Njut lördagen!

fredag 25 maj 2018

Köttfärsfyllda grillade grönsaker

Idag lagade Leif maten och han fixade inte bara grillningen utan han började med att koka ihop en god köttfärssås som han sedan fyllde tomater och paprikor med. Så lyxigt att bara behöva göra salladen och se'n sätta sig o äta en kanongod vällagad middag i strålande sol och högsommarvärme.


Köttfärsfyllda grillade grönsaker

gör en god köttfärssås t.ex. den som du hittar om du klickar på länken
paprikor
tomater
riven ost

Halvera paprikorna och tomaterna.
Ta bort kärnorna.
Fyll grönsakerna med köttfärssås.
Strö ost över.
Grilla några minuter tills grönsakerna har mjuknat men ändå har lite tuggmotstånd kvar.

Den här midda'n lyckades Leif perfekt med, det blev en riktig höjdare. Förutom de köttfärsfyllda grönsakerna åt vi grillad zucchini (som vi inte fyllde) och en sommarsallad med bl.a. nektariner.


********************

Efter midda'n satt vi kvar länge ute o njöt av den varma sommarkvällen. Hoppas, hoppas, hoppas att det blir riktigt många såna här kvällar de kommande månaderna. Efter fjolårets dåliga sommar och vinterns all snö o kyla är vi värda en kanonsommar.

Vi har inga speciella planer för i morgon men jag är lite sugen på åka till en handelsträdgård och köpa lite plantor och börja pynta vår uteplats lite. Få se vilket humör jag är på imorgon, jag har varit så otroligt trött de två senaste veckorna pga all pollen så jag kanske bara känner för att ligga hemma o sova. Fast det tror jag inte....

Tryck det

Vi har en blivande student i familjen så mycket tid just nu går åt till att fundera, planera och fixa allt från kläder, mat och dryck till pynt och en massa annat. Dessutom kommer vi ha två olika studentfiranden så det blir extra mycket att fixa. Men det är kul!

Skulle vara kul att hitta nå roliga produkter med personligt tryck, men det lär jag inte prioritera just nu. Men en sån här portal med studenttryck skulle ju faktiskt vara roligt att överraska Olivia med, eller kanske inte 😀


Tillsammans med easytryck.se vill jag tipsa om att det finns många roliga produkter för företag (kanske nån blogg) som vill marknadsföra sig med hjälp av produkter med personligt tryck. Man når många med sin logga om man trycker den på en isskrapa, nyckelband, vattenflaska eller annat som man se'n kan dela ut vid olika evenemang.

På alla basketsammandrag vi är på så är det alltid lotteri och många av vinsterna är just såna reklamprodukter som företag har skänkt till lotteriet. Vissa produkter är dock bättre än andra. Tygpåsar är en personlig favorit nu för att slippa plastpåsar och värna om miljön. Perfekt att ha nån extra i handväskan när man är på sta'n och till mataffären tar jag med mig en massa olika tygpåsar för att packa maten i.

Det behöver ju faktisk inte bara vara företag som använder sig av produkter med tryck. Till studenten, födelsedagar, dop eller bröllop är det också roligt med produkter med personligt tryck. Till Isaks dop hade vi personligt tryck på servetterna, i dag skulle jag nog välja godis med personligt tryck. Så läckert det skulle vara med en skål full med personligt godis.


torsdag 24 maj 2018

Laxburgare med citronkräm

Idag fick grillen vila trots att det var fint väder, istället stekte vi laxburgare i stekpannan. Eftersom vi var lite osäkra på hur bra de skulle hålla ihop så kändes det säkrare att tillaga dem i en stekpanna än på ett grillgaller.


Laxburgare

7 hg lax
1paprika
1 knippe gräslök
1,5 dl riven västerbottensost
1 ägg
salt
citronpeppar
chilipeppar

Mixa laxen i en matberedare eller mixer.
Blanda med finhackad paprika, finhackad gräslök, ost, ägg och kryddor.
Gör ganska platta burgare och stek i panna, några minuter på varje sida.
Det blir gott att steka på ganska hög värme så det blir en krispig yta (utan panering)


Citronkräm

100 g färskost (philadelphia)
1 dl crème fraiche
0,5 citron, skal och saft
flingsalt
svartpeppar

Blanda ihop alla ingredienser.
Smaka av med flingsalt o svartpeppar.

Det blev riktigt goda laxburgare och citronkrämen passade perfekt till. Kul att göra något annorlunda med laxen för det är verkligen inte ofta vi äter fiskburgare. Men nu blir det kanske skillnad på det. Vissa åt hamburgerbröd till men det skippade jag och åt burgaren med sallad, gurka, tomat och citronkrämen.

Goda ingredienser i laxburgarna.
Stekta med krispig yta.

Så himla skön känsla jag har i kroppen just nu. Kylskåpen är påfyllda, golven är nyskurade och imorgon är det fredag. Nu ska jag bara slappa i soffan hela kvällen för som vanligt den här pollenperioden så är jag så himla trött. Men lite vila i soffan i kväll och jag är redo för fredag och helg.

Har ni några planer för helgen?

onsdag 23 maj 2018

Snabb-tävling

Skynda er in på min instagram där jag just nu tävlar ut en Smakbox i samarbete med just Smakbox. Men sista dag att tävla är redan imorgon torsdag, så det är snabba ryck som gäller. 
Tveka inte, ni har inget att förlora!


Det är ju ingen hemlighet att jag älskar Smakbox, allt från själva överraskningen när man öppnar paketet och inte vet innehållet till att få se innehållet och alltid bli glatt överraskad. Trots att förväntningarna är höga efter så många bra boxar så är jag alltid nöjd.


Om ni inte vågar chansa på att ni kommer vinna så har jag rabattkoder som ni kan använda för att få smakbox billigare. Antingen startar ni en prenumeration till er själva eller varför inte till en mamma som är värd att uppmärksammas på mors dag på söndag.

1 box: 149 kr (ord. pris 199 kr) med kod MATRO
2 boxar i följd: 299 kr (ord. pris 389 kr) med kod 2MATRO
3 boxar i följd: 449 kr (ord. pris 579 kr) med kod 3MATRO

tisdag 22 maj 2018

Daimrutor i långpanna

Är det inte dags för lite gott 😀

Varit hemifrån i nästan 12 timmar i dag så det hade suttit fint med lite vila och en godbit. Men så kul gott ska vi inte ha det, men jag kan ge er receptet på denna gamla klassiker så att ni kan baka till helgen.


Daimrutor i långpanna

Kaka
5 ägg
5 dl strösocker
7,5 dl vetemjöl
5 tsk bakpulver
2,5 dl ljummet vatten
Glasyr
250 g smör
4 dl socker
1 msk vaniljsocker
3 äggulor
Ovanpå
3-4 dubbeldaim

Kaka
Vispa ägg och socker poröst. 
Tillsätt sedan mjölet blandat med bakpulver. 
Tillsätt vattnet och rör till en slät smet. 
Klä en långpanna med bakplåtspapper och häll ner smeten. 
Grädda strax under mitten i 175 grader i ca 25 min. 
Nagga därefter kakan ganska med en gaffel innan glasyren hälls på den varma kakan.
Glasyr
Smält smöret i en kastrull.
Blanda ner övriga ingredienser och låt det sjuda under omrörning tills glasyren börjar tjockna lite. 
Häll den varma glasyren över den varma kakan och tryck gärna lite lätt så glasyren går in lite i kakan. 
Strö över hackad daim och låt kakan svalna helt innan du skär i rutor.

Så himla god kaka, mycket tack vare daimen och därför tycker jag att man ska använda sig av fyra dubbeldaim trots att de flesta recept säger tre. Varför snåla på det goda?

Förut bakade jag daimrutor lite nu o då, men de senaste 20 år sedan har det inte blivit lika ofta. Kanske beror det på att jag har trott att jag har haft mandelallergiska barn. Men det har jag ju inte. Jippie!


I dag har jag varit på lymfmassage. Nån som har provat? Jag tror att det nya kommer bli att vi alla vill ta hand om vårt lymfsystem. I'm hooked 😀 Googla får ni se hur viktigt det är med ett fungerande lymfsystem. Jätteintressant.

Socker är ju så klart inte bra för lymfsystemet heller, så det var kanske inte så bra att skriva om det just i det här inlägget där jag ger er receptet på en sockerbomb.

måndag 21 maj 2018

Pepparsås

Måndag innebär sovmorgon för Ida och mig så då passar jag på att slänga in ett recept till er på en god sås till grillat. För det verkar ju som att grillvädret fortsätter i hela Sverige. Lovely!


Pepparsås

1 dl Caj Ps grillolja/marinad
2,5 dl grädde
0,5-1 msk nymald svartpeppar

Blanda alla ingredienser i en kastrull.
Koka upp och låt stå o småputtra ihop ganska länge.
Smaka ev. av med mer svartpeppar. Det ska vara en stark pepparsmak.

Jag brukar låta såsen stå o puttra på spisen medan jag fixar allt annat, ibland blir det 10 minuter ibland uppemot en timme.

Den här såsen passar perfekt till både kött och köttfärsbiffar och säkert en massa annat också.


Nu är jag less denna pollensäsong. Borde den inte vara över snart? Jag är så otroligt trött, ögonen är svullna, jag nyser och känner mig allmänt hängig. Och i vår familj är jag inte den enda som känner så här så vi är ett trött gäng just nu.

Vilken explosion det blev i år, från ingenting till fullt utslagna björkar (och annat) på några få dagar. Det är så otroligt vackert just nu men det är inte konstigt att man som pollenallergiker känner sig trött o hängig.

Nu måste jag fixa i ordning det sista innan jag ska cykla iväg.
Ha en fin måndag!