torsdag 24 maj 2018

Laxburgare med citronkräm

Idag fick grillen vila trots att det var fint väder, istället stekte vi laxburgare i stekpannan. Eftersom vi var lite osäkra på hur bra de skulle hålla ihop så kändes det säkrare att tillaga dem i en stekpanna än på ett grillgaller.


Laxburgare

7 hg lax
1paprika
1 knippe gräslök
1,5 dl riven västerbottensost
1 ägg
salt
citronpeppar
chilipeppar

Mixa laxen i en matberedare eller mixer.
Blanda med finhackad paprika, finhackad gräslök, ost, ägg och kryddor.
Gör ganska platta burgare och stek i panna, några minuter på varje sida.
Det blir gott att steka på ganska hög värme så det blir en krispig yta (utan panering)


Citronkräm

100 g färskost (philadelphia)
1 dl crème fraiche
0,5 citron, skal och saft
flingsalt
svartpeppar

Blanda ihop alla ingredienser.
Smaka av med flingsalt o svartpeppar.

Det blev riktigt goda laxburgare och citronkrämen passade perfekt till. Kul att göra något annorlunda med laxen för det är verkligen inte ofta vi äter fiskburgare. Men nu blir det kanske skillnad på det. Vissa åt hamburgerbröd till men det skippade jag och åt burgaren med sallad, gurka, tomat och citronkrämen.

Goda ingredienser i laxburgarna.
Stekta med krispig yta.

Så himla skön känsla jag har i kroppen just nu. Kylskåpen är påfyllda, golven är nyskurade och imorgon är det fredag. Nu ska jag bara slappa i soffan hela kvällen för som vanligt den här pollenperioden så är jag så himla trött. Men lite vila i soffan i kväll och jag är redo för fredag och helg.

Har ni några planer för helgen?

onsdag 23 maj 2018

Snabb-tävling

Skynda er in på min instagram där jag just nu tävlar ut en Smakbox i samarbete med just Smakbox. Men sista dag att tävla är redan imorgon torsdag, så det är snabba ryck som gäller. 
Tveka inte, ni har inget att förlora!


Det är ju ingen hemlighet att jag älskar Smakbox, allt från själva överraskningen när man öppnar paketet och inte vet innehållet till att få se innehållet och alltid bli glatt överraskad. Trots att förväntningarna är höga efter så många bra boxar så är jag alltid nöjd.


Om ni inte vågar chansa på att ni kommer vinna så har jag rabattkoder som ni kan använda för att få smakbox billigare. Antingen startar ni en prenumeration till er själva eller varför inte till en mamma som är värd att uppmärksammas på mors dag på söndag.

1 box: 149 kr (ord. pris 199 kr) med kod MATRO
2 boxar i följd: 299 kr (ord. pris 389 kr) med kod 2MATRO
3 boxar i följd: 449 kr (ord. pris 579 kr) med kod 3MATRO

tisdag 22 maj 2018

Daimrutor i långpanna

Är det inte dags för lite gott 😀

Varit hemifrån i nästan 12 timmar i dag så det hade suttit fint med lite vila och en godbit. Men så kul gott ska vi inte ha det, men jag kan ge er receptet på denna gamla klassiker så att ni kan baka till helgen.


Daimrutor i långpanna

Kaka
5 ägg
5 dl strösocker
7,5 dl vetemjöl
5 tsk bakpulver
2,5 dl ljummet vatten
Glasyr
250 g smör
4 dl socker
1 msk vaniljsocker
3 äggulor
Ovanpå
3-4 dubbeldaim

Kaka
Vispa ägg och socker poröst. 
Tillsätt sedan mjölet blandat med bakpulver. 
Tillsätt vattnet och rör till en slät smet. 
Klä en långpanna med bakplåtspapper och häll ner smeten. 
Grädda strax under mitten i 175 grader i ca 25 min. 
Nagga därefter kakan ganska med en gaffel innan glasyren hälls på den varma kakan.
Glasyr
Smält smöret i en kastrull.
Blanda ner övriga ingredienser och låt det sjuda under omrörning tills glasyren börjar tjockna lite. 
Häll den varma glasyren över den varma kakan och tryck gärna lite lätt så glasyren går in lite i kakan. 
Strö över hackad daim och låt kakan svalna helt innan du skär i rutor.

Så himla god kaka, mycket tack vare daimen och därför tycker jag att man ska använda sig av fyra dubbeldaim trots att de flesta recept säger tre. Varför snåla på det goda?

Förut bakade jag daimrutor lite nu o då, men de senaste 20 år sedan har det inte blivit lika ofta. Kanske beror det på att jag har trott att jag har haft mandelallergiska barn. Men det har jag ju inte. Jippie!


I dag har jag varit på lymfmassage. Nån som har provat? Jag tror att det nya kommer bli att vi alla vill ta hand om vårt lymfsystem. I'm hooked 😀 Googla får ni se hur viktigt det är med ett fungerande lymfsystem. Jätteintressant.

Socker är ju så klart inte bra för lymfsystemet heller, så det var kanske inte så bra att skriva om det just i det här inlägget där jag ger er receptet på en sockerbomb.

måndag 21 maj 2018

Pepparsås

Måndag innebär sovmorgon för Ida och mig så då passar jag på att slänga in ett recept till er på en god sås till grillat. För det verkar ju som att grillvädret fortsätter i hela Sverige. Lovely!


Pepparsås

1 dl Caj Ps grillolja/marinad
2,5 dl grädde
0,5-1 msk nymald svartpeppar

Blanda alla ingredienser i en kastrull.
Koka upp och låt stå o småputtra ihop ganska länge.
Smaka ev. av med mer svartpeppar. Det ska vara en stark pepparsmak.

Jag brukar låta såsen stå o puttra på spisen medan jag fixar allt annat, ibland blir det 10 minuter ibland uppemot en timme.

Den här såsen passar perfekt till både kött och köttfärsbiffar och säkert en massa annat också.


Nu är jag less denna pollensäsong. Borde den inte vara över snart? Jag är så otroligt trött, ögonen är svullna, jag nyser och känner mig allmänt hängig. Och i vår familj är jag inte den enda som känner så här så vi är ett trött gäng just nu.

Vilken explosion det blev i år, från ingenting till fullt utslagna björkar (och annat) på några få dagar. Det är så otroligt vackert just nu men det är inte konstigt att man som pollenallergiker känner sig trött o hängig.

Nu måste jag fixa i ordning det sista innan jag ska cykla iväg.
Ha en fin måndag!

söndag 20 maj 2018

Basketavslutning

I dag var det dags för säsongsavslutning för Idas basketlag och vi höll till hemma hos oss. Vi är inte så basketkunniga så där kan vi inte hjälpa till speciellt mycket, men grilla hamburgare, baka och fixa fest det är vi bra på.

Tjejerna började med att hoppa studsmatta innan vi fortsatte med att äta vattenmelon och nygrillade hamburgare. Efter maten var det dags för lite tävlingar, som alla var basketrelaterade så klart. De skulle skjuta straffar från olika positioner med o utan tidtagning, de skulle hoppa långt och de skulle dribbla runt koner med två bollar och sedan med en boll o vänster hand. Himla duktiga tjejer!


Från början hade vi sol och riktigt skönt väder men när tävlingarna var klara hade det mulnat igen totalt och blåste faktiskt riktigt kallt. Så fikat tog vi inomhus i värmen, skönt för många frusna ben eftersom det var shorts-väder från början.

Jag bakade två nya sorters kakor och var lite orolig vad jag hade gett mig in på. Den ena var jag rädd skulle bli lite tråkig och den andra verkade lite torr o väldigt smulig. Varför kan jag inte göra det enkelt för mig o baka nån klassiker som jag vet alltid fungerar. Förmodligen för att det inte är lika roligt.

Men jag hade inte behövt oroa mig för båda kakorna verkade uppskattas och i alla fall jag tyckte att båda två var riktigt goda.

En av Idas lagkompisar fyller år i dag så självklart satte jag två ljus på kakan och de andra tjejerna sjöng för henne. De två ljusen bildade alltså 11 eftersom hon fyller 11 år, inte 2.

fredag 18 maj 2018

Inställt firande

Jag trodde att vi skulle få fira ett nytt basket-guld i dag, men så blev det inte. Luleås basketherrar lyckades inte vinna den sjunde och avgörande finalen hemma. Så tråkigt! Nu är BC Luleås säsong över och på söndag slutar Idas basketlags säsong då vi kommer ha avslutning hemma hos oss.

Vi ska grilla hamburgare, fika lite, spela basket och ha lite tävlingar. Jag hoppas på fint väder så att vi kan vara ute utan att frysa. Vi börjar ju bli bortskämda med detta härliga väder. Dock har jag ett problem just nu och det är att bestämma vad jag ska baka för något gott till fikat 😀


Det var kraftig motvind och lite småkallt när jag cyklade hem från jobbet, men väl hemma på gården var det varmt o skönt. Så vad tror ni att vi åt? Ja, självklart blev det grillat även idag. 

Vi fyllde en fläskytterfilé med fetaost, tomat och basilika innan vi la den på grillen tillsammans med sparris, ostfyllda champinjoner och halloumi. Så mycket gott under en o samma middag. Allt var perfekt grillat trots så många olika grilltider. Inte alltid det blir så lyckat.

torsdag 17 maj 2018

Grapefrukt-Cosmopolitan

Cosmopolitan är en favoritdrink och blodgrape är en favoritfrukt. Så självklart var jag tvungen att mixa de två favoriterna. Om det blev gott? Självklart!


Grapefrukt-Cosmopolitan

1 drink
4 cl vodka
2 cl Cointreau
1,5 cl färskpressad lime
1 dl blodgrapefruktjuice

Mät upp alla ingredienser i en shaker med is.
Skaka och häll upp i ett kylt glas.

Vill man garnera och göra glaset lite roligare kan man sockra kanten och/eller garnera med en skiva blodgrapefrukt.

Det blev en väldigt läskande och god drink som nog kommer drickas inför många grillkvällar i sommar.


Denna pollenallergi håller på att ta knäcken på mig. Är så himla trött så att trots att klockan inte ens är sju och jag redan har hunnit slumra lite i soffan så längtar jag tills jag får gå och sova. Vill ju vara pigg i morgon då det är fredag och helgen börjar.

Vi har en helg med mycket roligt framför oss, imorgon är det sjunde och avgörande herrbasketfinalen, på lördag har Ida dansuppvisning och på söndag har vi Idas basketavslutning här hos oss. Har tänkt baka något till på söndag men jag kan inte bestämma mig för vad jag vill baka för gott.