torsdag 17 maj 2018

Grapefrukt-Cosmopolitan

Cosmopolitan är en favoritdrink och blodgrape är en favoritfrukt. Så självklart var jag tvungen att mixa de två favoriterna. Om det blev gott? Självklart!


Grapefrukt-Cosmopolitan

1 drink
4 cl vodka
2 cl Cointreau
1,5 cl färskpressad lime
1 dl blodgrapefruktjuice

Mät upp alla ingredienser i en shaker med is.
Skaka och häll upp i ett kylt glas.

Vill man garnera och göra glaset lite roligare kan man sockra kanten och/eller garnera med en skiva blodgrapefrukt.

Det blev en väldigt läskande och god drink som nog kommer drickas inför många grillkvällar i sommar.


Denna pollenallergi håller på att ta knäcken på mig. Är så himla trött så att trots att klockan inte ens är sju och jag redan har hunnit slumra lite i soffan så längtar jag tills jag får gå och sova. Vill ju vara pigg i morgon då det är fredag och helgen börjar.

Vi har en helg med mycket roligt framför oss, imorgon är det sjunde och avgörande herrbasketfinalen, på lördag har Ida dansuppvisning och på söndag har vi Idas basketavslutning här hos oss. Har tänkt baka något till på söndag men jag kan inte bestämma mig för vad jag vill baka för gott.

Subwaycookies

Vill ni få tips på nå gott till helgen? Här kommer chokladiga och goda chokladkakor, s.k subwaycookies. Receptet hittade jag hos Fridas bakblogg, men kakorna blev inte så sega som jag hade trott men goda ändå. Det är ju choklad i alla fall. Har ni nå bra recept på sega, goda chokladkakor som jag kan prova nästa gång?


Subwaycookies

Smält
150 g smör
och låt svalna lite

Rör ihop
1 dl strösocker
1 dl farinsocker
2 tsk vaniljsocker
1 ägg
i en skål

Rör ner det avsvalnade smöret.

Blanda ihop
1 tsk bikarbonat
0.5 dl kakao
3.5 dl vetemjöl
1 nypa salt
och rör ner i äggblandningen.

Rör/knåda ihop till en smidig deg.
Rör till sist ner
1,5-2 dl vita chokladknappar

Rulla till 12 jämnstora bollar eller använd en glasskopa. 
Lägg bollarna på 2 plåtar med bakplåtspapper och platta till dem. 
Toppa med ca 0,5 dl chokladknappar.
Grädda kakorna mitt i ugnen i 175 grader ca 10 minuter. 
Ta ut och låt svalna helt på plåten.

Jag har bakat två omgångar med dessa kakor. Första gången vispade jag ihop ägg o socker och jag plattade inte alls ut kakorna speciellt mycket och då blev det inte alls nå sega. Så den här gången rörde jag ihop ägg o socker och plattade ut kakorna mycket mer och då lyckades jag bättre så jag vet egentligen inte vad som var det viktiga - röra istället för vispa eller platta ut kakorna.

Degen blev perfekt att använda med glasskopa för att portionera ut bollar. Vissa degar är för smuliga och då funkar det inte alls. När det väl fungerar så är det ett jättesmart och enkelt sätt.

Jag använder en glass-skopa för att portionera ut bollar.
Funkar perfekt, så enkelt.
Bollar på plåten....
...som plattas ut och får lite extra vit choklad på sig.
Gräddade och klara

tisdag 15 maj 2018

Mozzarellafyllda grillade köttfärsbiffar

Alltså vilket väder! Vi har vaknat till ännu en sommardag med strålande sol och värme. Kanske dags att grilla ikväll? Då kan jag tipsa om dessa mozzarellafyllda biffar.

Köttfärsbiffar av alla de slag - stekta, grillade, fyllda och/eller smaksatta på alla möjliga sätt är helt klart hela familjens favoritmat. I något år har vi haft en vanlig hamburgerpress som gör att man får jämna o fina hamburgare, men nu har vi även köpt en roligare variant som passar perfekt när man vill ha fyllda hamburgare/biffar.


Mozzarellafyllda grillade köttfärsbiffar

1 kg köttfärs
0,5 dl grädde
1 msk sambal oelek
0,5-1 msk soja
2 dl riven ost, t.ex. Västerbottensost
salt o peppar
mozzarella

Blanda ihop alla ingredienserna förutom mozzarella.
Forma till biffar och lägg en bit mozzarella i mitten.
Grilla

Vi fyllde våra biffar med god mozzarella och i vissa biffar la vi även i lite chorizo. Gott enligt vissa men jag höll mig till mozzarellabiffarna. Har redan börjat spåna vad vi ska fylla biffarna med nästa gång.

Har ni ingen press för att göra fyllda biffar så går det bra att platta ut köttfärs i handen till en biff och fylla med mozzarella också.

Pressa ut köttfärs med ett hål i mitten.
Fyll med mozzarella
Lägg på ett lock
En massa mozzarellafyllda biffar redo för grillen.
Färdiggrillat!

Snart ska jag väcka Ida som nog har sovit lite för lite i helgen. Hon somnade med kläderna på i går vid 19-tiden när jag var ute på en promenad och hon sover fortfarande och klockan är snart sju. Så skönt för henne att få ordentligt med sömn för det är en intensiv vecka vi har framför oss med bland annat både dansrep och dansuppvisningar.

Tur att jag är bra på logistik och få allt att gå ihop för denna intensiva dansvecka kräver planering på hög nivå för att få allt att funka. Dagen är färdigplanerad och jag hoppas det funkar med alla tider. Morgondagen har jag inte planerat färdig än men jag tror jag vet hur vi ska få den att fungera på bästa sätt. Tur att jag har ett flexibelt jobb och att jag just den här veckan knappt har ett möte inbokat.

måndag 14 maj 2018

Grillhelg

Då var vi åter i vardagen efter denna underbara långhelg där vi har frossat i sol, värme, ledighet och en massa god mat. Vi har grillat varenda dag och ätit så himla mycket gott.

Det här är en del av all god mat vi har grillat och ätit i helgen. Jag glömde dock ta bild på fläskfilén vi åt i onsdags och lördagens korvlunch.

Grillad lax med fetaostkräm
Älg-ytterlår, zucchini, paprika och halloumi med pepparsås.
Kyckling Steak, zucchini och paprika.
Grillade köttfärsbiffar med brunsås.

Jag började lite lugnt på jobbet efter ledigheten med både sovmorgon och långlunch idag. Eftersom finvädret fortsätter passade jag på att äta lunch hemma på altanen när jag ändå var i närheten efter mitt kiropraktor-besök. Så härligt med ett brejk mitt på da'n.

Efter midda'n gick jag ut på en långpromenad och det var så himla skönt. Tänk att man nu kan gå på promenader på kvällarna i bara t-shirt utan att frysa. Love it! Förhoppningsvis hinner jag med fler kvällspromenader i veckan i finvädret.

Nej, nu är det dags för te och basket. Hörs i morgon!

söndag 13 maj 2018

Första gången för i år

What a day!

Äntligen har vi haft en dag med sommarvärme och man har inte ens behövt hålla sig i solen för att tycka att det är varmt. Även i skuggan och där det blåser har det varit varmt. Så himla underbart och jag har njutit för fullt.

Jag har passat på att tvätta alla fönstren, perfekt syssla när det är finväder och man kan förena nytta med nöje. Nu har jag insidan kvar men det väntar jag med att göra till någon dag med sämre väder.

Självklart har vi grillat, både till lunch och middag dessutom. Till lunch grillade vi korv och till middag blev det en supergod kyckling. Har ni provat den nya Kyckling Steak från Kronfågel? Urbenad kycklingklubba med skinnet kvar. Den blev verkligen supergod att grilla så den kommer absolut finnas på vår grill fler gånger i sommar.


Förutom kyckling grillade vi zucchini och paprika och till det åt vi sallad och crème fraîche blandat med thaichilisås. Vissa åt även pommes frites till maten, men det skippade jag. Till middag lyckades jag alltså hålla mig till lågkolhydratkost men dessa fina lediga dagar med mycket altanhäng har inneburit en del go'fika, mackor och något extra glas vin. Men som jag har njutit. På måndag blir det dock nya tag och rejäl neddragning av kolhydrater.

Det absolut bästa med middagen var dock att vi kunde sitta ute och äta. Första altanmiddagen för i år! Och vi behövde inte frysa det minsta trots att klockan hade passerat 18 och vi satt ute i bara shorts o linne. Då är det sommar!


Just nu sitter jag och kollar på Eurovision Song Contest-röstningen. Det är väldigt spännande i toppen och det ser bra ut för Sverige som är med och slåss om slutsegern. Så nu måste jag lägga bort datorn för nu blev det vääääldigt spännande.

Uppdaterat: Det blev inte så himla spännande på slutet eftersom Sverige och Benjamin knappt fick några tittarröster. Så tråkigt eftersom de låg tvåa efter juryrösterna.

fredag 11 maj 2018

Röd-Grape-Mimosa

Vilken härlig dag! Äntligen ordentlig värme utan kalla vindar, så nu är hela altanen och alla utemöbler ordentligt skurade och redo för sommaren.

Jag lovade er ett tips på en svalkande fredagsdrink, så här kommer en ny favorit för mig. Lite sötbitter tack vare grapefruktjuicen. Inget för den som vill ha sötsliskiga drinkar alltså.


Röd-Grape-Mimosa

Använd lika delar röd grapefrukt-juice och mousserande vin.
Börja med att hälla juice i glaset.
Fyll sedan upp med bubbel.

En riktigt svalkande och god drink med underbart vacker färg. Visst vet ni att det finns riktigt många goda alkoholfria mousserande viner nu? Så även om man inte vill dricka alkohol kan man njuta av denna goding.

En klassisk Mimosa är med apelsinjuice och champagne. Gott även det, så klart!

Vaniljsockerkaka

Kärt barn har många namn! Precis så är det med den här kakan, men jag kallar den för vaniljsockerkaka för det är precis det som det är. En sockerkaka med mycket vaniljsmak. Så enkel att göra men blir nästan alltid wow-kommentarer när jag bjuder på den.

Jag hade tänkt ta ett kort och visa hur krämig och god den är invändigt, men vi har visst råttor i huset för det sa bara swish så var hela kakan uppäten. Det räckte inte ens att jag tog undan en bit och skrev en "Rör ej"-lapp, kakan var ändå slut när jag väl hade tid att fotografera.

Ni får baka en egen kaka så ni får chansen att se hur den ser ut invändigt.


Vaniljsockerkaka

Kaka
3 ägg
3 dl socker
2 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
1 dl kokande vatten

Fyllning
125 g smör
1 dl mjölk
4 msk vaniljsocker

Kaka
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner i äggsmeten.
Häll över det kokande vattnet och rör till en slät smet.
Häll i smörad och bröad rund form.
Grädda i 175° i ca 40 min i nedre delen av ugnen.
Låt kakan kallna.
Fyllning
Smält smöret.
Tillsätt mjölken och vaniljsockret.
Låt sjuda 1-2 min.
Dela kakan på mitten och häll vaniljmjölken på bägge delarna och lägg sedan ihop delarna.
Pudra lite florsocker över så blir den lite piffigare.

Så himla god kaka och tydligen tyckte resten av familjen det också. När man har hällt fyllningen på de två halvorna och sedan sätter ihop delarna igen så klibbar de ihop och blir en kaka igen. Vet man inte hur det är gjort är nästan svårt att förstå hur man har fått det geggiga goda mitt in i kakan.


****************

Höll ju på att missa att det är fredag i dag, inte lätt att hålla rätt på vilken dag det är när man är ledig. Lördag hela veckan! Jag älskar verkligen den här veckan mitt i maj där jag har några dagar extra ledigt och kan samla energi efter en lång och mörk vinter och inför nedräkningen till skolavslutningar och semester.

Leif har åkt i väg och ska fixa med bildäcken som inte är helt ok och barnen sover så jag sitter här vid datorn med Nyhetsmorgon på Tv:n. Lugn start på dagen - precis som jag älskar. Jag ska alldeles strax duka fram frukost och fortsätta min lugna morgon med en massa te.

Ha en härlig fredag, jag tittar in med en fredagsdrink lite senare!