tisdag 20 mars 2018

Sötstark fläskfilé- och bacongryta

I helgen åt vi en fläskfilégryta som blev söt tack vare mango chutney och stark tack vare srirachasåsen. Det visade sig bli en bra kombination och nästan hela grytan gick åt, men jag såg till att få en matlåda åtminstone.


Sötstark fläskfilé- och bacongryta

1 kg fläskfilé
salt o peppar
140 g bacon
2 dl vatten
2,5 dl grädde
50 g färskost
1-2 msk kalvfond
3 msk mango chutney
2 tsk srirachasås
1 msk kinesisk soja

Putsa och skiva köttet.
Bryn det, salta (tänk på att bacon och fond är salt) och peppra, och lägg över det i en gryta.
Tillsätt vatten, grädde, färskost, fond, mango chutney, srirachasås och soja och koka i ca 10 minuter.
Stek bacon, dela i bitar och lägg över i grytan.
Servera till klyftpotatis eller pasta och sallad.

När jag har bacon i grytor tillsätter jag det sist för att krispigheten ska behållas, för sladdrig mjuk bacon blir ingen glad över (speciellt jag som inte ens tycker om baconsmaken). Srirachasåsen är en ny storfavorit hos mig för att få styrka i maten. Har ni provat? Förut använde jag oftast sambal för styrka men den har nu ersatts av srirachasåsen.


*********************

Solen skiner och det ser helt underbart ut ute, men det är kallt. Minus 14 var det när jag vaknade men det ska visst bli varmare under dagen. Men dessa minusgrader grusade mina planer att promenera till jobbet för att få logistiken att gå ihop. Men det verkar lösa sig riktigt bra ändå, tack o lov.

Det är jag som är logisitikansvarig i familjen och i dag blir det en utmaning att få det att gå ihop. Nu löste sig morgonen rätt bra ändå, så vi får hoppas att resten av da'n går lika bra. Det kommer bli rätt tajt att få ihop allt mellan fyra och åtta, men vi har en plan. Få se om den håller!

Dags för arbete i några timmar först!

söndag 18 mars 2018

Matsedel v.12 mars 2018

Nu är det dags för en veckomatsedel igen. Jag trodde jag hade missat endast en vecka men ser nu att det är två veckor som jag har slarvat. Men nu är ordningen återställd och ni får lite inspiration på söndagsmorgonen. Hoppas ni hittar nå gott!


Matsedel v.12 mars 2018

Köttfri måndag

Tisdag

Onsdag

Torsdag

Mysfredag
Frasigaste våfflorna är äggfria, välj sött eller salt tillbehör efter humör. 

Veckans godsak
Kokos- och ananaskaka (mjölk- och äggfri om du vill)

*************************

Vet ni vad det tråkigaste med Lchf är? Att jag bakar så lite! Jag vill inte ha en massa gott i frysen och därför bakar jag varken sötbröd eller matbröd, tyvärr. Men nu är jag så otroligt sugen på att baka så jag tror jag måste ha en bakdag idag....om jag inte kommer på nå roligare eller bättre att göra.

Det är varmt ute idag, plusgrader t.o.m, men ingen sol så jag behöver inte känna nån press att jag måste ut. Men det lär ta tid att bestämma vad jag ska baka, eftersom jag bakar så sällan numera så är det så mycket jag vill baka - både gamla favoriter och en del nya spännande recept. Och jag med min beslutsångest lär vela länge.

Men först blir det frukost!

lördag 17 mars 2018

Fredagsmyskalas

God morgon!
Hoppas er helg har börjat bra, det har min. Helgen började med ett mysigt kalas i går och nu har jag vaknat med vetskapen om att jag har hela helgen framför mig utan tider att passa. Känns som att jag måste ha glömt nånting, för vi brukar alltid ha något inplanerat på helgerna.

Fredagsmys med småplock och bubbel är ju bara såå gott och mysigt och ett perfekt avslut på en arbetsvecka. Igår passade vi på att ha kalas lite i förväg, just för att få ha ett fredagsmyskalas. Bästa!


Fredagsmyskalas


Väkomstdrink

Prosecco
chipsbuffé
kanderad ingefära
kokosbitar


Småplock

vegetarisk och glutenfri paj
pestoomelett med Västerbottensost
pepparsalami, rostbiff, skinka
gravad lax
kycklingben och chicken nuggets
sallad och grönsaker
ingefäragurka
kex o bröd
ostar


Efterrätt

grädde
hallon
hjortron

Med ganska lite ansträngning så får man en kanonmiddag och är man några stycken som hjälps åt är det ännu mer perfekt. Man lagar lite och köper lite och får en perfekt kombination där alla hittar något gott. Vi älskar småplock!

Nu ska jag duka fram frukost och kan inte bestämma mig för vad jag är sugen på så det blir kanske en småplocksfrukost med lite av varje.

Ha en bra lördag!

torsdag 15 mars 2018

Vitlöksbröd Lchf

När jag visade mina lchf-vitlöksbröd som vi åt i söndags på Idas 3-rättersmiddag fick jag frågor om vilket bröd jag åt. Och inte ska ni behöva leva i ovisshet 😉 Jag åt mitt favorit-köpesbröd som jag ofta rostar och det smakar i stort sett som "vanligt" rostbröd och passar perfekt att göra toast av.


Vitlöksbröd Lchf

Blanda smör med en massa vitlök.
Bred ett rejält lager på brödet, på med ost 
och in i ca 225 grader högt upp några minuter. 
Mums!


Så här ser brödpåsen ut, glömde ta kort på brödet 😀 Det kommer.... I en skiva bröd är det ca 2,4 g kolhydrater och per 100g bröd är det 10 g kolhydrater. Helt ok för mig!

Bland det godaste jag vet är rostade mackor med ost och marmelad och tänk det kan jag äta lågkolhydrataktigt också. Då använder jag detta rostbröd och till marmelad har jag kokade hallon. Det är helglyx det!

Den här veckan har gått såå fort så jag håller ju på att glömma att det är fredag i morgon. Hur man nu kan glömma en sån viktig dag. Och i morgon är det dessutom dags för lite fest med bubbel och småplock igen. Mysfredag helt i min smak. Kom precis på att jag måste ju förbereda lite ätbart redan ikväll eftersom jag jobbar i morgon.

tisdag 13 mars 2018

Idas 3-rättersmiddag

Ida som missade vårt firande i lördags ville att vi skulle ha en ny trerättersmiddag i söndags, där hon skulle försöka fixa det mesta. Mer firande tackar man ju inte nej till. Jag älskar att fira saker 💝


Idas 3-rättersmiddag

Vitlöksbröd


Vitlöksbröd kan vara en av de godaste förrätterna. I förhållande till arbetsinsats så är det nog den godaste och perfekt för barn som vill laga mat. Det här klarar de helt själva från tidig ålder. Tack vare lågkolhydratbröd kunde även jag njuta av vitlöksbröd.

Planksteksvariant


Stekt biff, sparris och champinjoner, serverad med balsamicosås, bearnaisesås och blomkålsmos eller potatismosgratäng.
Ida ville absolut ha kött och potatismos till middag, förmodligen för att hon hade sett våra plankstekar. Jag gjorde potatismosgratäng med en massa Västerbottensost för att det skulle bli lite roligare än "bara" potatismos. Här fick Ida ganska mycket hjälp.

Glass eller chokladmousse med jordgubbar och hallon


Jag åt av chokladmoussen från i lördags medan de övriga åt ischokladglass, serverat med jordgubbshjärtan och hallonsås. Efterrätten ordnade Ida helt själv, från att göra fina glasskulor till att skära ut hjärtan av jordgubbar.

Här är Idas egna tallrik, hon har även tagit kortet själv.
En hel del tillbehör blev det - stekta champinjoner och sparris, blomkålsmos och
potatismosgratäng med och utan Västerbottensost.

Isak som missade helgens firande tycker att vi ska äta fler 3-rättersmiddagar med go'mat. Men nu tror jag att vi väntar ett tag...i alla fall till helgen. Nu får vi sikta in oss på att komma på god och snabblagad vardagsmat att laga o äta i veckan.

måndag 12 mars 2018

Västerbottensostgratinerad chilisåskyckling

Vardagen är tillbaka och man har genast mindre tid till matlagning. Det är inte kul att komma hem från jobbet då hela familjen är hungriga och trötta. Om man ändå vill äta gott gäller det att ha planerat ordentligt och gratänger som man kan förbereda är perfekt vardagsmat.

Den här smakrika och goda gratängen passar både till vardag och fest, beroende på tillbehör, dryck och dukning.


Västerbottensostgratinerad chilisåskyckling

1 kg kycklingfilé
salt, peppar
3 dl riven Västerbottensost
sås
2 dl crème fraiche
2,5 dl vispgrädde
1 dl chilisås
2 msk dijonsenap
1,5 tsk oregano
1,5 tsk basilika
1,5 tsk italiensk salladskrydda
ev lite salt 

Stek kycklingfiléerna i bitar, salta o peppra. Lägg i en ugnsform.
Blanda ihop crème fraiche, grädde, chilisås, senap och kryddor.
Häll såsen över kycklingen.
Strö över riven Västerbottensost
Gratinera i 225 grader i ca 20 minuter.
Servera med sallad och eventuellt pasta.

När jag tog ut gratängen luktade det inte jättegott så jag blev lite skeptisk och orolig. Men den var riktigt god faktiskt. Lite annorlunda smakkombinationer som blev riktigt lyckat faktiskt. Kul när maten smakar lite "annorlunda" annars fastnar jag ofta i samma kryddor och smakkombinationer.

Jag tycker att det räcker med saltet som man använder när man steker kycklingen och det som finns i salladskryddan, men vill man ha väldigt salt mat så kan man salta såsen lite också.


Hoppas er vecka har startat bra, det har min. 
Jag har varit hos kiropraktorn i dag och det besöket började med lite massage av vad jag tror är en av Luleås bästa massörer, hon hittar helt rätt punkter. Se'n lite kiropraktor-knäckande efter det och jag känner mig som en helt ny människa. Helt underbart och väl investerade pengar, för det är inte billigt men så värt det.

Måndagar är ofta rätt lugna då inget barn har någon aktivitet så det är ingen som behöver skjutsas och det är inga tider att passa. Skön start på veckan för se'n är det träningar varje kväll fram till lördag som också är träningsfri.

söndag 11 mars 2018

Mer Love

Vi drack ett passande vin igår, passande både till maten och namnmässigt. 
Det heter Las Moras LOVE.

Jag tycker om vin med fina namn och/eller etiketter. Självklart är ju huvudsaken att det är gott, men goda viner finns det gott om och då brukar jag faktisk välja vin efter etikett och tillfälle. Hur väljer ni vin?

Passande namn på vinet för att fira vår kärlek.

När jag läste på om vinet från Argentina stod det att det passar till exempelvis rådjurssadel, smakrik marockansk lammtagine eller mogna ostar på ostbrickan, dvs till smakrik mat. Och vi tyckte att det passade till plankstek också. Det viktigaste av allt - det var gott att dricka under matlagning. För jag tycker faktiskt att vin är absolut godast under tiden man lagar mat. Det är så himla mysigt att laga mat i lugn o ro samtidigt som man sippar på vin. I love it! Till maten dricker jag oftast riktigt mycket vatten och lite vin.


Det blev kvar lite vin i går, så passande då det blev en festmåltid även i dag. Ida som inte var hemma i går tyckte att vi skulle fortsätta firandet i dag men en ny trerättersmiddag som hon hjälpte till med. Mammas flicka 😀 och såna initiativ måste man ju uppmuntra. Till varmrätt vill hon absolut äta kött och potatismos. Tror ni hon hade sett våra plankstekar?

Dagens festmåltid började med vitlöksbröd. Hur den fortsatte får ni se i morgon för jag måste gå igenom alla kort först och nu är det dags för söndagskvällsruschen. Det ska packas väskor, planeras matlådor och middagar och logistiken ska planeras.

Vitlöksbröd från dagens goda middag

Ha en skön söndagkväll och hoppas ni är redo för en ny vecka!