torsdag 15 februari 2018

Myshelg på gång

Sitter i ett tyst hus med tända ljus, äter frukost och ser OS medan barnen sover och Leif har åkt till jobbet. En lugn o mysig start på dagen och jag hoppas på fler mysiga dagar i helgen för nu åker jag, Olivia och Ida till Stockholm (som ni som följer mig, @matro_sara, på Instagram redan sett).

Vi ska bo på hotell, äta hotellfrukost, shoppa, fika o äta en massa gott och framför allt ska vi se Marcus och Martinus på Globen. Det var Idas julklapp, den bästa, och hon är så förväntansfull och jag hoppas att hon inte blir besviken. Ska jag vara helt ärlig så är nog jag lika förväntansfull 😀


Längtar tills vi är på plats i Stockholm, tycker det är så jobbigt att packa och försöka komma ihåg allt. Hjärnan går på högvarv för att vara säker på att jag har kommit ihåg o tänkt på allt. När jag väl sitter på planet och är på väg då brukar det släppa för då finns det ju ändå inget jag kan göra. Det som är glömt är glömt....

Det tog tid att skriva det här inlägget. Barnen har vaknat en efter en och Isak har hunnit åka i väg till skolan där nationellt prov i matte väntar. Skilda världar - vi åker på roligheter och han har prov. Fast han är mer än nöjd med en helg hemma utan systrar.

Nu måste jag stänga ner datorn, dricka upp teet, packa det sista och heja på Charlotte Kalla som vi hoppas tar OS-guld på 10 km fritt.

Ha en bra torsdag!

tisdag 13 februari 2018

Det är mycket nu

Det är många roliga "mat- och fikadagar" nu.
Fettisdag, den stora semmeldagen, i dag och Alla hjärtans dag i morgon.

Men det är även mycket att göra både på jobbet och hemma, så jag hinner och orkar inte pyssla på i köket så mycket som jag skulle vilja. Alla hjärtans dag på en onsdag känns inte jätteroligt, jag brukar ju göra trerättersmiddag med hjärttema men det hinns ju absolut inte med nu.

Men nog ska jag försöka göra något lite godare i alla fall i morgon. Kanske nå liknande som helgens go'middag med biff, broccoli, bea och sallad. Eller något helt annat....


Jag verkade ha lika mycket att göra i fjol, det kan du läsa om här. Men för tre år sedan, däremot, då verkar jag ha haft mer tid, både till presentinköp, matlagning och bakning, se här.

Jag tror inte att jag har kommit ihåg att berätta årets roligaste nyhet - Olivia har tagit körkort! Helt otroligt att man har ett barn med körkort. Hon föddes ju alldeles nyss! Man får påminnelser stup i kvarten hur gammal man börjar bli, först fyllde hon 18, se'n körkort och till sommaren tar hon studenten. Förhoppningsvis dröjer det länge länge tills hon flyttar hemifrån.

måndag 12 februari 2018

Fylld frukostkorv

Här kommer receptet på en gammal klassiker som jag och Leif åt ganska ofta innan vi fick mjölkallergiska barn. En av hans paradrätter back in the days 😀 Nu är inte barnen mjölkallergiska något mer och när vi hittade billig frukostkorv kom jag ihåg det här gamla enkla receptet.


Fylld frukostkorv

6 frukostkorvar
2,5 dl grädde
2-3 msk bostongurka
0,5 dl chilisås eller ketchup
gul hackad lök

Gör en skåra i varje frukoskorv, skär inte helt igenom men böj ut dem något.
Lägg i en ugnsform
Vispa grädden, blanda ner bostongurka, chilisås och lök. 
Fyll blandningen i skårorna eller gör det enklare och häll det över korvarna.
Ställ in i ugnen på ca 200 grader i ca 15 min.
Servera till potatismos och sallad.

Helst hade jag inte velat skriva in några mått för det är så individuellt vilka proportioner man vill ha. Jag älskar bostongurka medan barnen tyckte att det förstörde hela maträtten t.ex.

Vi gjorde den enklare varianten och hällde grädden över korvarna
istället för att pyssla på med att sätta lite fyllning i varje korv.

Funderar på om jag ska orka ta mig iväg till affären och fylla upp kyl och skafferi litegrann. Framför allt grönasakslådan är alldeles tom då jag tog sista salladsbiten, gurkbiten och tomaten till middagens sallad. Sorglig syn. Men det kändes alldeles för jobbigt, så jag blir nog kvar hemma och skjuter upp problemet med tom grönsakslåda till i morgon.

söndag 11 februari 2018

Xanté päronbubbel

Vart försvann helgen?
Jo till fest, skjutsningar, trötthet, hockey och basket.


Men nu har jag äntligen landat i soffan med datorn i knäet och tänkte då tipsa om bubblet vi drack i fredags på vår lilla förfest. Ett mousserande vin med smak av päron, kanske inte så konstigt att det smakar päron eftersom vinet är smaksatt med päronlikören Xanté. Sötare (10%) än vad jag vanligtvis brukar dricka och tycka om, men det var helt ok som omväxling.
Gästerna tyckte att det var riktigt riktigt gott och jag tror faktiskt att det kommer stå på bordet fler gånger även hemma hos mig. God välkomstdrink och smakar bäst riktigt kall.


Senare skulle vi iväg på en fest med över hundra gäster och vi förstod att maten skulle serveras rätt sent så vi åt lite smått o gott till vinet. Självklart hade jag fixat krustader (bästa drinktilltugget), den här gången blev det två olika sorter - chili cheese och ädelost med fikonmarmelad, dessutom bjöd jag på popcorn, lite olika kex och brieost.


Eftersom helgen försvann så fort hann jag inte med nån veckomatsedel den här veckan. Men här hittar ni riktigt många, så klicka in där så hittar ni säkert något smarrigt att äta i veckan.

Ha en underbar söndagkväll!

onsdag 7 februari 2018

Kycklinggratäng Cordon Bleu

Känns som att det är alldeles för sällan vi äter "riktig" mat numera, blir oftast nån snabbmat à la köttbullar o makaroner som i går. Men idag då orkade och hann vi äntligen laga mat och då gjorde vi en kycklinggratäng som blev riktig smarrig trots enkla ingredienser. Jag trodde verkligen inte att det skulle bli så gott som det blev, jag som inte ens tycker om senap.


Kycklinggratäng Cordon Bleu

Till gratängen
1 kilo kycklingfiléer
salt, svartpeppar
150 g tunn rökt skinka
250 g Emmentaler-ost
Sås
3 dl crème fraiche
200 g färskost t.ex. philadelphiaost
2 dl grädde
2 msk dijonsenap
1 tsk paprikapulver
1 dl persilja
salt, svartpeppar
Topping
2-3 dl riven parmesanost
paprikapulver

Strimla kycklingfiléen och lägg i ugnsform. Salta och peppra. 
Strimla skinkan och lägg ovanpå.
Fördela ostskivorna överst.
Koka upp creme fraiche, färskost, grädde, senap och paprika. 
Smaka av med salt, peppar och persilja.
Häll såsen över gratängen och avsluta med riven parmesan och pudra lite paprika ovanpå.
Sätt in i ugnen och gratinera i 220 grader i ca 20 minuter.

Tänk att så enkla ingredienser kan fixa en så god sås. Det tycker jag är lite imponerande och jag trodde nog mest att jag skulle tycka att det var en ok sås. Så kul när det blir så mycket bättre.

Jag åt bara en god härlig sallad med en massa godsaker i till kycklingen, medan övriga även åt stekt kulpotatis. Receptet hittade jag hos min stora inspiratör Åse som driver 56kilo.se

Kyckling, skinka och ost i ugnsformen.
Toppas med sås, parmesanost och paprikapulver
Små potatisar stekta i smör, vitlök, salt och svartpeppar blev ett gott tillbehör till de som äter kolhydrater.

Måste bara kopiera in det jag fick skrivet till mig idag. Så rätt och så underbart sagt/skrivet. Tänk att vissa har så svårt att förstå det. Framför allt vuxna människor som jobbar med barn borde förstå det här som är så självklart.

Barn är inte jobbiga,
de kan ha ett problemskapande beteende
och då beror det på att de inte förmår mer än så i situationen.
Barn vill göra rätt
och bete sig "rätt"
och gör det om de kan,
och måste få förutsättningar för att kunna...

måndag 5 februari 2018

Så här går det....

Nu har det gått lite mer än en månad av 2018 och jag tänkte kolla hur det går med mina löften till mig själv för att må bättre under 2018. Här nedanför kan ni läsa mina löften och utvärderingen. Hur går det för er med era löften?

Den fina bilden lånad av Må Bra

Under 2018 ska jag 

Gå på fler promenader - både på lunchen och kvällen

Här har jag slarvat, jag har självklart varit på några promenader men inte så ofta som jag borde och oftast skyller jag på vädret. När snön vräker ner eller det är svinkallt, som i dag då det har varit kring minus 25, då är det så skönt att vara inne och motivationen att gå ut är inte tillräckligt stark.

Stå mer på jobbet

Även här har jag slarvat och det skäms jag för eftersom det är så enkelt att stå åtminstone en timme varje dag.  Jag står ibland men absolut inte varje dag. Här ska jag verkligen skärpa mig - redan i morgon och fortsättningsvis. 

Äta bra mat på regelbundna tider

Äntligen en punkt där jag har skött mig. Jag äter lågkolhydratkost och det går riktigt bra för mig men det blir en utmaning nästa vecka med både fettisdag och en resa till Stockholm.

Försöka sova mindre för att få längre kvällar

Mitt lilla försök med att sova mindre fungerar riktigt bra. Vissa kvällar är jag lite tröttare och går och lägger mig gamla vanliga tiden men oftast är jag vaken lite längre och jag älskar det.

Inte skjuta upp saker... till helgen, till ledigheten, till se'n

Jag har absolut fått in det nya tankesättet att göra saker NU. Men den senaste tiden har det varit så fullt upp på kvällarna så när jag väl har kommit hem och är klar med alla vardagssysslor så har det inte varit så många timmar kvar av kvällen.

Men framför allt ska jag göra roliga saker så ofta jag kan

Det har inte varit så många roliga saker i januari, men nu är det både fest och Sthlmsresa på gång. Superkul! Och jag har ju faktiskt varit både på basket och hockey den senaste veckan, så lite småroligt har jag haft i alla fall.

Missa inte

Ska alldeles strax åka i väg till mina föräldrar för att duscha innan jag ska till jobbet och starta denna arbetsvecka men först vill jag se till att ni inte missar min instagram-tävling.

Ni hittar mig som @matro-sara på Instagram och just nu tävlar jag ut årets första Smakbox med temat knytkalas. Det vill ni inte missa!

Leta upp samma bild som ni ser här nedan och följ instruktionerna så har ni möjlighet att få en proppfull Smakbox.