onsdag 28 juni 2017

Pinocchiotårta

Det har varit mycket tårta nu ett tag.
Det började med Isaks examensfest, fortsatte med midsommar och i går firade vi en nybliven 40-åring och snart fyller jag o Ida år och då blir det ännu mer tårta.

Till midsommar gjorde jag två tårtor, dels den goda marängtårtan med choklad och jordgubbar och dels denna klassiker - pinocchiotårtan. Båda faten var slickade och det blev inte kvar minsta lilla smula. Det kallar jag gott betyg!


Pinocchiotårta

sockerkaka

100 g smör
1,5 dl strösocker
5 äggulor
4 msk mjölk
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

maräng

5 äggvitor
2 dl strösocker

fyllning

3 dl vispgrädde
1 liter färska jordgubbar

sockerkaka
Vispa smör och socker poröst. 
Vispa ner en äggula i taget. Rör i mjölken. 
Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner det i smeten. 
Bred ut smeten till botten i en långpanna med bakplåtspapper ca 30x40 cm. 
maräng
Vispa vitorna till ett fast skum. 
Tillsätt sockret i omgångar och vispa till en fast marängsmet. 
Bred marängsmeten toppigt över den andra smeten i långpannan. 
Grädda i nedre delen av ugnen i 150 grader ca 30 min. 
Låt kakan kallna. 
fyllning
Dela den på mitten. 
Lägg grädde och jordgubbar på ena botten, lägg på den andra botten.
Servera.

Trots att det blir finare med garnering uppe på tårtan så garnerar jag inte pinocchiotårtor för då smälter marängen. Det finns många varianter och namn på den här tårtan men det här receptet använde jag på midsommar. Nästa gång är jag lite sugen att prova ett recept där man gräddar botten ett tag först och sen brer man på marängsmeten och gräddar den bara på slutet. Då ska den visst bli krispigare. Med det här sättet så blir det ganska mjuk maräng men en otroligt god tårta.

Först brer jag ut en sockerkakssmet...
...och sen en marängsmet.
När kakan har kallnat delar jag den i två delar...
...och fyller med grädde och jordgubbar.

Jag tog en extra semesterdag i dag och det känns helt underbart med en bonusdag ledigt mitt i veckan. Det har varit så mycket så länge så jag behöver verkligen en dag hemma för att fixa o dona.

Jag ska baka tårtbottnar till kommande födelsedagar, tvätta bort lite av tvättberget, fylla på kylen (och rensa från gammal mat), hämta ut paket och städa o plocka i största allmänhet för vi har högar överallt med saker som jag behöver ta tag i.

Jag hade även tänkt planera Idas kompiskalas men jag tappade sugen när jag såg väderprognosen som visar regn mest varje dag. Vi har planerat att ha en uteaktivitet så vi vill ha fint väder och som det ser ut nu hittar vi inte ens ett bra datum för kalas. Suck!

tisdag 27 juni 2017

Överraskningar

Tittade igenom kameran i går och märkte att jag har glömt att tipsa om förra månadens Kökets box och nu har jag precis fått en avisering om att det redan är dags att hämta ut nästa box. Undra vad den innehåller. Älskar dessa boxar med hemligt innehåll, som julafton året om.

Och ser ni på bilderna vad soligt och fint väder vi hade när vi fotade dessa bilder. Oj vad jag längtar efter mer fin-väder. Just nu spöregnar det och är riktigt mörkt o kallt, känns mer som höst än sommar. Men enligt prognosen finns det lite hopp om sol snart.

Wow, så mycket bra
Många produkter plockas upp

Chips är alltid populärt

O'hojs nya smak Salted Caramel lät otroligt god, tyckte både Ida och jag.

Nya och gamla favoriter

Vill du också bli överraskad en gång i månaden så kan du starta en prenumeration på Kökets box här. Med rabattkoden köketvänner kostar första boxen 89kr och det är inget fortsatt köptvång. Men passa på för rabattkoden gäller endast i juni.

Första Kökets box var jag inte speciellt imponerad över men efter det så har de blivit bättre och bättre för varje box.

måndag 26 juni 2017

Skagencheesecake

Godast på midsommarbuffén - om jag får säga det själv 😁
Svårt att misslyckas när det är handskalade räkor inblandat, eller hur? Jag älskar allt med räkor - skagenröror, smörgåstårtor, grytor, på mackor eller bara äta som de är.


Skagencheesecake

Botten
6-8 skivor kavring
75 g smält smör

Cheesecakesmet
500 g räkor med skal
3+1 dl crème fraiche
1 dl majonnäs
1 burk (125 g) färskost med pepparrotsmak 
0,5 dl finhackad dill
0,5 finhackad rödlök
2 msk röd stenbitsrom
4 st gelatinblad

Garnering
500 g räkor med skal
1 citron i tunna skivor
gurkskivor
röd stenbitsrom eller löjrom

Botten
Smula kavringen i en bunke. Smält smöret, häll i bunken och rör om.
Tryck ut kavringsdegen i en form med löstagbar botten, klädd med fastklämt bakplåtspapper i botten. 
Ställ kallt. 
Cheesecakesmet
Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 10 min. 
Skala och hacka räkorna grovt. 
Blanda dem med ca 3 dl crème fraiche, majonnäs och färskost, finhackad dill, rödlök och stenbitsrom.
Krama ur gelatinbladen ordentligt. 
Värm resterande crème fraiche försiktigt i en kastrull. 
Lägg i gelatinbladen och låt smälta på låg värme under omröring. 
Häll ner detta i cheesecakeblandningen och blanda ordentligt. 
Häll smeten i formen och täck med plastfolie. 
Låt stå i kylen minst 5 timmar, gärna över natten.
Garnering
Garnera cheesecaken innan servering med stenbitsrom, gurk- o citronskivor och skalade räkor.

Jag måste göra den här snart igen. Den var så god, så vacker och så enkel att göra. Cheesecaken fick stå hemma i vårt kylskåp tills det var dags att äta så Olivia som kom lite senare fick bära med sig den och hon fick så mycket beröm för den längs vägen. Många av grannarna tyckte att hon kunde lämna av den hos dem istället.

Jag hade gärna garnerat med löjrom istället för den här billigare (och inte lika goda) varianten av rom, men jag blev lite snål eftersom det var kvar så mycket i burken efter att jag hade haft det i cheesecakesmeten. Men nästa gång kanske jag lyxar till det lite mer.

söndag 25 juni 2017

Laponiabröd - Perfekt till buffébordet

Trots en riktigt seg hemmadag i går lyckades jag baka två olika kaksorter - biscotti med mörk choklad och Silviakaka i långpanna. Jag tänkte fortsätta bakandet i dag och har letat fram några gamla och nya recept - banankaka, choklad- och hallongrottor, chipskakor, after-eight-snittar och rabarbergrottor tänkte jag hinna med i dag och i morgon.

Till midsommarafton hade jag fått en beställning på ett gott bröd till buffén och då valde jag det småsalta Laponiabrödet med linfrön.


Laponiabröd - Perfekt till buffébordet

1 pkt jäst
8 dl fingervarmt vatten
0,5 dl linfrön
1 msk salt
1kg vetemjöl
Till pensling
olivolja
flingsalt

Smula sönder jästen och rör ut i vattnet.
Tillsätt övriga ingredienser, sist mjölet.
Kör i maskin i ca 15min.
Låt jäsa ca 20 minuter i bunken.
Pensla en liten långpanna med olivolja, häll ut degen och platta till något.
Låt jäsa i ca 30 min.
Pensla med olivolja och strö på flingsalt.
Grädda i 200 grader i ca 45 minuter.

När jag ska baka bröd till bufféer så väljer jag oftast mellan detta Laponiabröd eller Hälla-ut-brödet. Eftersom många nyss hade smakat mitt hälla-ut-bröd (på drinkkvällen) bakade jag Laponiabröd den här gången. Och det verkade ha varit ett bra val. Jag fick mycket beröm för det och jag håller med, det är verkligen gott. Men helt ärligt - det mesta som är nybakat och hembakat är supergott.

Vill man förbereda bröd och baka det någon vecka i förväg och sedan frysa in så rekommenderar jag hälla-ut-brödet eftersom flingsaltet på detta bröd smälter och blir lite tråkigt vid upptining. Eller strunta i flingsaltet. Men på midsommarafton kunde jag baka samma dag som vi åt brödet, mycket tack vare att vi inte skulle vara hos oss o äta så jag behövde inte städa och fixa efter bakandet.

Olivolja och flingsalt
Ett stort bröd som delas och skivas upp.
Mmmmm

lördag 24 juni 2017

Midsommar 2017

Hoppas ni hade en bra midsommar. Det hade jag!
Efter en mulen dag så sprack det upp och blev soligt o skönt precis när vi hade planerat att träffas. Vi var fem familjer med barn som träffades för knytis och dukade upp en stor och god midsommarbuffé, barnen lekte lite midsommarlekar och vi hade trevligt långt in på kvällen/natten.

På buffén fanns traditionell midsommarmat som sill, gravad lax, gubbröra, färskpotatis, skagen-cheesecake, ostar, kavring, laponiabröd, tunnbröd, sallad, lax- och potatispaj, pommes frites, potatissallad, ört- och vitlökssås, tzatziki och grillat kött.

Till efterrätt hade jag gjort två olika jordgubbstårtor och det sa bara swish så var båda slut. Gott betyg! Jag hoppas alla hann smaka, annars får de nya chanser på våra kommande sommarkalas för oj vad jag ska baka jordgubbstårtor i år.

Det fanns så mycket gott att äta från och jag hade gärna ätit rester av allt i dag
Fin dukning och god dryck hör också midsommar till.
En av midsommarlekarna krävde samarbete på hög nivå...och det gick galant!
Jag gjorde tre tårtor, dels en skagencheesecake och dels två jordgubbstårtor.

Köket ser ut som ett bombnedslag efter allt bakande och matfixande i går så jag funderar på att passa på att baka lite till Idas och mitt kalas. Lika bra att fortsätta stöka ner innan jag storstädar och tar bort allt mjöl och all disk. Och nu kom jag dessutom på att jag måste baka en långpannekaka till måndag då vi har ett kioskpass för Isaks fotbollslag. Till dess tror jag att jag bakar den populära Silviakakan, men vad ska jag baka till våra kalas? Det blir nog att googla och inspireras lite i dag.

onsdag 21 juni 2017

Marängtårta med chokladkräm och jordgubbar

På Isaks examensfest i fredags gjorde jag den här äggfria tårtan som blev supergod, så Ida har redan önskat sig den till sitt kalas.


Marängtårta med chokladkräm och jordgubbar

2 färdiga marängbottnar (1 paket)
150 g mjölkchoklad
1+3 dl vispgrädde
0,5+0,5 liter jordgubbar

Chokladkräm
Hacka chokladen fint och lägg i en bunke. 
Koka upp 1 dl grädde och häll över chokladen, låt stå ca 5 minuter.
Vispa eller mixa chokladkrämen slät. 
Låt stå kallt i 3-4 timmar.
Jordgubbsgrädde och montering
Vispa resten av grädden lätt. Blanda försiktigt ner delade jordgubbar i grädden.
Bred ut chokladkrämen i ett jämnt lager på ena marängbottnen. 
Fördela drygt hälften av jordgubbsgrädden på chokladkrämen. 
Lägg på den andra marängbottnen och fördela resten av jordgubbsgrädden ovanpå.
Toppa tårtan med jordgubbar.

Jag kom på försent att jag borde ha använt Marabou Jordgubb, en specialutgåva för sommaren, det hade nog blivit jättegott. Måste nog göra den här tårtan en gång till snart bara för att få prova.

Det är så himla enkelt o bra att köpta marängbottnar som oftast är äggfria och helt ok för Isak att äta. Många andra tårtbottnar innehåller ju ägg och då vill inte Isak äta för att han är rädd att han ska bli allergisk.

*********************

Snart är den midsommar! Längtar till ännu en långhelg med fester inbokade. Det bästa som finns är ju att äta o dricka gott och vara lite extra ledigt. Har ni planerat färdigt? Det har inte vi! Vi vet att vi ska ha knytis, men ska vi ha grill-knytis eller småplocks-knytis. Det lär bestämmas i dag - hoppas jag. Jag har fått en beställning på jordgubbstårta så det ska jag i alla fall göra, det är redan bestämt.

tisdag 20 juni 2017

Skagenkrustader

En av anledningarna till att krustader är så perfekta som drinktilltugg är att de är lika goda kalla som varma och går att variera så himla mycket. Efter en massa recept på varma krustader kommer här en kall variant med skagenröra.


Skagenkrustader

krustader

Skagenröra

räkor
dill
gräslök
chilipeppar
crème fraiche
philadelphiaost

Skagenröra
Skala räkorna eller använd färdigskalade räkor.
Blanda dill, gräslök och chilipeppar med räkorna.
Klicka i lika delar philadelphiaost och crème fraiche till räkorna, 
ta lite i taget så att det inte blir för mycket för då blir det inte lika gott.
Smaka av med mer kryddor.
Låt stå i kylen fram till servering.
Skagenkrustader
Ställ krustader på ett fint fat.
Klicka i lite skagenröra i varje krustad.
Garnera ev. med en räka, paprikabit, vindruva eller något annat vackert o gott.
Servera dem genast annars mjuknar krustaderna.

Jag brukar nästan alltid använda räkor med skal som vi skalar själv, för de är såå mycket godare. Men den här gången "fuskade" jag och använde räkor i lag för enkelhetens skull. Vill man göra det ännu enklare så köper man en färdig skagenröra.