tisdag 20 juni 2017

Inspiration Jordgubbstårtor

På fredag är det midsommarafton - den stora jordgubbsätardagen. Många väljer att göra en jordgubbstårta just på midsommar och därför tänkte jag tipsa er om några av mina goda varianter. (Klicka på länkarna så kommer ni till recepten)

En vanlig jordgubbstårta med två lager "vanlig" jordgubbsfyllning har jag oftast på min födelsedag mitt i sommaren och då använder jag alltid det här kanonreceptet på tårtbotten.


Den klassiska Pinocchiotårtan med sockerkaksbotten och marängtäcke är jag sugen på att göra till midsommar. Det var så himla länge sedan jag åt den.


Kladdkaka, grädde och jordgubbar är en perfekt kombination och passar perfekt ihop i en tårta. Chokladbottnar hör inte till de vanligaste när man gör tårta. Men ni måste prova! Dessutom tycker jag att det är lite roligt och snyggt med en öppen tårta där man inte har täckt kanterna med grädde.


Denna himmelska jordgubbstårta blev populär för något år sedan och populariteten verkar bestå. Är lite sugen på att göra den till något av alla våra sommarkalas i år.


Vill du ha en äggfri tårta har jag två bra recept. Dels denna marängtårta med köpesmarängbottnar. Hur konstigt är det inte med maränger utan ägg? Men perfekt att de finns, både när man vill ha en snabbfixad tårta och när man är äggallergisk. 


Vill man baka själv och ändå ha en äggfri botten är det här en perfekt tårta att göra.


Se'n ett sista tips till servering också. Servera extra vispad grädde och jordgubbar på sidan om så kan de (många) som försöker undvika eller dra ner på kolhydrater också få lite efterrätt utan större ansträngning från din sida. Och jag lovar dig - det uppskattas!

måndag 19 juni 2017

Aperol Spritz som isglass

Tänkte tipsa er om en fördrink till midsommarafton som det börjar bli dags att förbereda eftersom den ska vara i frysen ett tag först. Aperol Spritz har väl de flesta smakat så nu är dags att hitta varianter på den och den här passar perfekt en kokhet dag.


Aperol Spritz som isglass

1 del Aperol
1 del Sodavatten
2 delar Prosecco
apelsinskivor

Frys in Aperol och sodavatten i plastglas.
Som glass-pinne använder du sugrör.
Jag vickade glasen när jag frös in för en rolig effekt.
När det är dags att servera garnerar du glaset med en apelsinskiva och häller på Prosecco.

Vill man kan man frysa in Aperol och sodavatten i kuber eller i små plastmuggar med glasspinne och sedan flytta över dem i ett annat glas. Men eftersom jag vill minimera momenten vid servering passade det här sättet bäst för mig för då behövde jag bara ta fram glasen från frysen och hälla på Prosecco.

Det här var en av drinkarna som jag bjöd på för ett par veckor sedan då jag hade drinkkväll. Tyvärr var det inte en så varm dag och isglass-drinken kylde ner oss lite väl mycket.

Älskar Aperols härliga färg.
Frys in liggande.
Dags att frysa in.
Häll på Prosecco vid servering.
Aperol-isglass 
Aperol-glassen smälter mer o mer medan du smuttar på drinken...eller äter av isglassen.
Efter ett tag har du en slush-liknande konsistens, perfekt för en varm sommardag.

Nu ska jag sätta mig o göra handlingslista till midsommar. Måste ha ingredienser så att jag kan grava lax, lägga in sill, göra skagen-cheesecake, baka nå gott bröd och göra tårta. Vad behöver man mer till midsommar?

Festplanering är ju sååå roligt men vi har ju några vardagar först där vi också måste äta lite och det ska jag också planera och handla till. På sommaren varvar vi grillat med sallader mest varje dag men nu börjar jag faktiskt bli sugen på en kycklinggryta eller liknande. Få se vad jag hittar på i veckan.

söndag 18 juni 2017

Chokladbollstårta

Till Isaks examensfest gjorde jag två tårtor och eftersom det var Isak vi firade såg jag till att båda tårtorna var äggfria (pga hans ägg-allergi). Bland annat gjorde jag denna chokladbollstårta som var supergod men en aning mastig, så man får se till att inte ta för stor bit.


Chokladbollstårta

300 g rumsvarmt smör
3,5 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 dl kakao
10 dl havregryn
1 dl kaffe
Garnering/dekoration
pärlsocker, råsocker eller kokos
bär och/eller frukt

Klä en form på cirka 20 cm i diameter med bakplåtspapper.
Vispa samman smör, socker, vaniljsocker och kakao.
Tillsätt havregryn och kaffe och vispa till en jämn smet.
Rulla 10-12 chokladbollar och rulla i någon garnering.
Tryck ut resten av chokladbollssmeten i formen och ställ i kylen 1-2 timmar.
Ta ur tårtan och rulla sidorna i garnering, dekorera med chokladbollar och bär och/eller frukt.

Om du inte har någon form kan du göra en rund tårta för hand. Det gjorde jag och lyckades rätt bra efter lite pyssel med en spatel för att få raka kanter och överdel.

Jag älskar chokladbollar men att rulla dem är bland det värsta jag vet så det här är ju en genialisk lösning på att få äta gott men slippa det tråkiga jobbet. Men man måste tänka på att det är chokladbollar så anpassa biten efter det, dvs ta inte en stor tårtbit för då kan det vara lika mycket som 10 chokladbollar.


Nu har barnen sommarlov men jag jobbar drygt 2 veckor till. Det känns lite småjobbigt faktiskt, speciellt efter den här helgen med fint väder och fest som gjorde att man fick semesterkänsla deluxe. Men, men, det går säkert bra när man väl är tillbaka på jobbet. Kommande vecka innebär midsommarplanering, en midsommar som verkar bli riktigt kall för prognosen visar +13 grader som varmast.

lördag 17 juni 2017

Examensfest med grillbuffé

Vi hade en magisk kväll i går när vi firade att Isak har gått ut grundskolan och att de övriga barnen också har ett efterlängtat sommarlov framför sig. Jag hade dukat inne men det var kanonvarmt hela dagen och kvällen så vi satt ute och njöt av den varma kvällen riktigt länge. Underbart med såna här kvällar.

Mina fina hjärtan!

Examensfest med grillbuffé

Fördrink med krustader

rabarberbubbel, med eller utan alkohol
brieostkrustader med hjortronsylt
skagenkrustader
chili cheese krustader

Grillbuffé

Från grillen

kycklingben
kycklingfilé
ribs
köttfärsspett
halloumi
majs
ostfyllda champinjoner
zucchini
minitomater på kvist, med mozzarella och balsamico

Tillbehör

potatisgratäng
klyftpotatis
sallad med fetaost
vitlöksbröd

Dryck

rosévin
rödvin
läsk
vatten, med eller utan bubblor

Efterrätt

Marängtårta med chokladkräm och jordgubbar
Chokladbollstårta
kaffe o te


Till fördrinken valde jag rabarberbubbel, både en alkoholfri variant med Sprite, som Isak fixade. Men även en variant med Prosecco och den flaskan öppnade vår nya bartender - Olivia 😀 Hon är nog bättre än vad jag är på att öppna bubbel-flaskor. Jag måste nog träna lite mer.

Alltså vilken kväll vi hade! Är så nöjd över att vi kunde sitta ute och äta och det var varmt hela kvällen. En riktigt härlig och mysig sommarkväll som jag kommer leva på länge. Hoppas det blir fler såna. Och som vanligt blandar jag Dunis produkter, vattenglas, tallrik och servett, med riktiga bestick och vinglas. Visst kommer ni ihåg rabattkoden jag har fixat åt er här.

Den fina dukningen inomhus fick stå orörd eftersom vädret blev så mycket bättre vi kunnat ana. Dukningen gick i blått och passade perfekt till den blå ros som Isak fick i present. Så vackert!

Avslutar med ännu en bild på mina fina och duktiga barn som klarat av ännu ett skolår alldeles galant. Jag tycker de lägger sitt skolarbete på helt rätt nivå - skolan är inte allt utan de ser till att hinna "leva livet" också med vänner och fritidsintressen men har ändå betyg som man är nöjd och stolt över.

Undra när jag får se Isak i kostym nästa gång? Lär nog dröja till studenten tills han är så stiligt klädd igen.

torsdag 15 juni 2017

Fylld potatis

I morgon har vi fest hela dagen och jag längtar! 
Vi börjar med Idas skolavslutning, sen blir det en snabblunch innan det är dags för Isaks skolavslutning och hans absolut sista dag i grundskolan. Det är stort att gå ut nian så självklart har vi planerat en examensfest på kvällen.

I morgon tänker vi bjuda på grillat och något enkelt potatistillbehör. De blir inte dessa supergoda fyllda potatisar utan vi väljer något mindre pyssligt.


Fylld bakpotatis

stora potatisar eller bakpotatisar 1-2 st/person (beroende på storlek)
grädde
basilika
persilja
salt
svartpeppar
riven smakrik ost

Baka potatisarna i 225 grader i 40-60 minuter beroende på storlek.
Låt svalna något.
Skär av toppen och gröp ur innehållet och lägg det i en skål.
Blanda i grädde, kryddor och ost med potatisen och mosa ihop lite.
Fyll skalen med potatisröran.
Strö över riven ost.
Gratinera i 225 grader i ca 15 minuter tills osten fått färg.

Dessa potatisar är verkligen supergoda och festliga. Jag tycker det är vackrare att ställa fram dessa potatisar på ett vackert fat istället för den mer vanliga potatisgratängformen.

Det bästa av allt - de går att förbereda. Det är ju ingen större hemlighet att jag älskar att förbereda saker eftersom jag skriver om det jämt. Potatisarna kan man baka på morgonen och sen går det fort att göra resten. Men det kan hända att man behöver värma på potatisfyllningen lite innan man fyller skalen annars riskerar man att de inte hinner bli varma innan osten har blivit för mörk.


Kommer ni ihåg sommarlovskänslan?
Skolavslutningsdagen var en underbar dag, man fick sommarlov och hade en lång härlig sommar framför sig. Mitt minne sviker nog en aning för som jag kommer ihåg det så sken solen varenda skolavslutning. Och jag kommer knappt ihåg en enda regnig sommarlovsdag överhuvudtaget, det var sol och bad hela dagarna.

onsdag 14 juni 2017

Kanelrabarberpaj till många

Årets första rabarberpaj är lite godare än övriga pajer, eller hur? Och i helgen var det dags för årets första paj med våra rabarber som växer som ogräs. Jag gjorde en gammal favorit smaksatt med kanel och med kokos i smultäcket. Jag gjorde en stor sats eftersom vi var bortbjudna på kvällen och jag räknade med att de var sugna på lite efterrätt.


Kanelrabarberpaj till många

1 kg rabarber
ev. jordgubbar
1 dl socker
2 msk potatismjöl
1 msk kanel
Smuldeg
300 gram smör
1,75 dl socker
3 dl kokos
4 dl vetemjöl
4 dl havregryn

Skär rabarber och ev. jordgubbar och lägg i en ugnsform.
Blanda socker, potatismjöl och kanel. Strö över rabarbern.
Smält smöret och låt svalna något.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke. 
Rör ner smöret.
Strö smeten över rabarbern och grädda pajen i 175 grader ca 35 minuter tills den fått fin färg.
Ta ut och låt svalna något innan servering.

Jag hade jordgubbar hemma som behövde ätas upp så jag slängde ner dem i pajen också eftersom rabarber och jordgubbar är en perfekt smakkombination. Har ni inte provat att tillsätta jordgubbar i en rabarberpaj så tycker jag definitivt det är dags nu.

Om du halverar receptet blir det perfekt till en vanlig rund pajform. Men varför göra så lite? 😁

Rabarber och lite jordgubbar i en ugnsform
Kanel, socker och potatismjöl strös över
Smula över degen och grädda.
Ta ut, låt svalna lite och njut!
Servera med en klick grädde, glass eller vaniljsås.

Vilken härlig kväll vi hade i går med Idas klass. 
Vi grillade, spelade brännboll och tackade av fröken eftersom de nu börjar fyran och byter skola, klasser och pedagoger. Solen sken o vi hade kanonväder, alla barn (och vuxna) var glada och vi hade en riktigt bra kväll. På fredag blir det traditionell avslutning i kyrkan innan sommarlovet börjar. Nu är mitt två-åriga uppdrag som klassmamma slut och det känns ganska skönt. Trots att jag älskar att planera, fixa och dona och vi har fått jättemycket hjälp av övriga föräldrar så blev det lite väl intensivt med allt tänkande och fixande här på slutet. Men när det väl blir dags att välja nya klassföräldrar till hösten har jag nog glömt det och sitter där på föräldramötet och säger "Nog kan jag ställa upp!".

tisdag 13 juni 2017

Ädelostkrustader med hjortronsylt

Jag har ett krustad-recept från drinkkvällen kvar att ge er och det är denna klassiker med ädelost som värmts i ugnen och sen klickar man dit lite hjortronsylt innan servering. Supergott...som vanligt med krustader. Jag älskar verkligen krustader, de är så lättanvända, går att variera, känns lite lyxigt och smakar supergott.


Ädelostkrustader med hjortronsylt

krustader
ädelost, i tub eller bit
hjortronsylt

Fyll krustaderna till två tredjedelar med ädelost.
Tillaga i 200 grader ca 7 minuter.
Klicka i lite hjortronsylt i varje krustad.
Servera.

Det är snäppet enklare att använda tubost, men om man använder ädelost i bit blir det något starkare ädelsost-smak. Välj själv vilket du föredrar. Jag föredrar oftast enkelheten.

På fredag ska vi ha examensfest för Isak och då funderar jag på att ha lite krustader till fördrinken. Kanske provar jag då lite nya varianter. Har ni någon krustad-favorit som ni kan tipsa om?


Jag har så mycket att göra den här veckan som avslutas på fredag med barnens skolavslutningar och Isaks examensfest så det känns nästan som att jag räknar ner mot semester. Kom på mig själv med att tänka tanken "Nästa vecka får jag sova", men riktigt så bra är det inte. Min semester börjar först 5 juli med en kalasvecka och sedan ska jag jobba några strödagar innan jag har tre veckors semester på raken.