lördag 27 maj 2017

Gusto igen

Så härligt att det bara är lördag i dag trots att vi redan har varit lediga och hunnit med jättemycket de senaste dagarna. Vi har hunnit göra ett litet ryck i trädgården, rensat bland kläder och skor (never ending story med växande barn), tvättat en massa maskiner, slöat, solat och promenerat en massa.

Gårdagen avslutade vi med ett mysigt restaurangbesök då vi cyklade in till stan för att äta på Taverna Gusto med den goda italienska maten och numera även den bästa personalen eftersom Olivia har börjat jobba där. Ida har tjatat o tjatat om att få se Olivias jobb och smaka deras Carbonara och i går var det äntligen dags. Tyvärr gör de carbonara med skinka istället för pancetta till barn eftersom "barn ofta föredrar det", men då känner de inte vår lilla gourmet-tjej som hade sett fram emot en riktig carbonara med pancetta. Hon som frågar om vi ska göra italiensk maräng när det är dags att göra något med maräng och som valde kokböcker som kväll-litteratur när hon var yngre. Undra vem hon ärvt det intresset från?

Ida med två goda alkoholfria drinkar
Till förrätt delade vi alla på bruschetta La Diavola med tomatsås, stark salami och mozzarella.
Fina Olivia, som stormtrivs på jobbet.
Ida fick äntligen smaka Gustos Pasta Carbonara
Isak smakade Ragun, en supergod högrevsgryta,
fast jag hade gärna skippat spagettin och ätit den tillsammans med en sallad.
Leif valde den starka Nduja, efter rekommendation av Olivia.
Bra tips till en som gillar stark mat!
Själv tog jag en Bresaola-pizza och den var supergod så det blir nog den nästa gång också.
Även Isak och Ida tyckte att den var supergod och lär välja den nästa gång.
Gelato till efterrätt är en självklarhet, här i smakerna jordgubb, salted caramel och lakrits.
Vinnare blev salted caramel som var riktigt riktigt god.

I dag tänkte jag hinna baka en del och frysa ner inför mina två kommande fester, drinkkväll och examensfest. Perfekt bakdag i dag då det är helt igen-mulet och solen lär inte visa sig nånting. Måste bara bestämma vad jag ska baka 😀

torsdag 25 maj 2017

Kladdkaka med krispigt täcke

I söndags slängde jag ihop en kladdkaka lite snabbt till vårt fika ute i solen. Kladdkaka tycker väl alla om, i alla fall jag älskar kladdkakor och den här med ett krispigt täck var inget undantag. Jag gjorde snabbaste varianten av kladdkaka, har man mer tid kan man använda ett "roligare" recept med t.ex. choklad som komplement till kakaon.


Kladdkaka med krispigt täcke

Kladdkaka

2 ägg
3 dl socker
100 g margarin
1 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
1 dl vetemjöl

Smält margarinet och låt det svalna.
Vispa ägg och socker.
Tillsätt margarin, vaniljsocker och kakao.
Rör ner mjölet.
Häll i rund bröad form och grädda i 200 grader i ca 12 minuter.
Låt den bli kall innan du täcker med det krispiga täcket.

Krispigt täcke

120 g choklad
1,5 dl Rice krispies

Smält chokladen över vattenbad.
Dra från värmen och rör ner flingorna.
Låt svalna något.
Bred över den kalla kakan.
Låt stelna, ev. i kylskåpet.
Det passade perfekt med ett krispigt täcke till den lena och mjuka kakan. Jag hade ingen smak på chokladen eftersom vi skulle äta jordgubbar till, annars hade jag nog provat Marabous mint- eller apelsinkrokant som är så supergoda till kladdkakor.

Eftersom jag hade lite ont om tid så lät jag kladdkakan svalna i frysen medan jag gjorde täcket och sen när fick även kladdkakan med täcket stå ett tag i frysen innan vi njöt av den. Bra knep när något måste kallna fort!

Här har jag precis strukit ut täcket på kakan. Efter ett tag stelnar chokladen och blir ännu lite krispigare.
Ät som den är eller med jordgubbar och/eller grädde.

Halv nio smög jag upp och resten av familjen sov fortfarande. Gissa om denna ledighet var efterlängtad?! Vi har varit sååå trötta, men nu får vi äntligen vila lite extra. För pollenallergiker är det en jobbig tid nu och vi blir lite extra trötta, både pga allergin och av medicinen.

Det verkar vara kanonväder - strålande sol och nästan vindstilla, så det blir perfekt med ljudbok och en morgonpromenad längs vattnet. Ska bara ta en snabb kopp te först.

onsdag 24 maj 2017

Aperol Spritz

I dag är det sån där underbar dag då det känns som fredag men det är bara onsdag och vi har fyra lediga dagar framför oss. Vi kommer hinna med en massa fredagar o lördagar innan det är dags för jobb igen. Sånt gillas!

Denna lill-lördag eller låtsasfredag passade det perfekt med en fördrink i solen före maten och i dag föll valet på en Aperol Spritz som är en riktig sommardrink så fräsch o läskande med vacker orange färg.


Aperol Spritz

3 delar Prosecco
2 delar Aperol
1 del sodavatten (jag använder vanligt "bubbelvatten")
is
apelsinklyftor/skivor

Fyll ett stort (vin)glas med mycket is. 
Häll på prosecco, Aperol och toppa med soda. 
Garnera med apelsin.

Har ni smakat Aperol Spritz? Det är verkligen en perfekt sommardrink och superenkel att göra och komma ihåg receptet till 3-2-1.

Aperol är en bittert aperitif från Italien som är alkoholsvagare än många andra aperitifer, vilket passar mig perfekt som gärna tar en drink men inte vill ha speciellt alkoholstarka drinkar. 

En massa is och apelsin i glaset.

Ägg- och baconsallad

God morgon! 
Vi vaknar upp till ännu en dag med sol och jag njuter för fullt för visst är det lite enklare att stiga upp när det är finväder? I dag jobbar jag bara till 12 och sen är det FYRA hela lediga da'r. Lovely.

Enligt prognosen är det risk för sämre väder nu igen men jag hoppas jag kan sitta ute i solen o äta lunch åtminstone. Tror jag ska slänga ihop en ägg- och baconsallad igen, precis som jag gjorde till söndagsmiddag. Självklart toppar jag den med min smakrika favoritdressing.


Ägg- och baconsallad

sallad
paprika
tomater
rödlök
bacon
ägg
caesardressing (se recept nedan)

Dela alla grönsaker, klyfta det kokta ägget och stek bacon i bitar.
Lägg sallad i botten på ett fat, fyll på med grönsaker och rödlök.
Lägg ägg och baconbitar överst, toppa med dressingen.

Caesardressing

1 kallt ägg
2 tsk dijonsenap
3 sardellfiléer (eller ansjovis)
1 klyfta vitlök
1 msk färskpressad citronjuice
1 krm salt
1 krm svartpeppar
2 dl kall rapsolja
1 dl riven parmesanost
ca 0,5 dl vatten
Lägg alla ingredienser utom oljan och osten i en hög behållare. 
Mixa med en stavmixer i botten och vicka på den tills allt gått ihop. 
Tillsätt oljan försiktigt medan du fortsätter mixa.
Lägg ner den rivna osten och kör några varv igen med stavmixern. 
Späd med lite vatten för att få dressingen lösare.

Mmmm så gott. Sallader går att variera hur mycket som helst efter humör och vad man är sugen på för dagen. Sockerärter, avokado och sparris är andra godsaker som man kan ha i sin sallad, men i söndags använde jag det som fanns i kylskåpet före kyl-påfyllningen, saker vi oftast har vi vår kyl.

tisdag 23 maj 2017

Sprött fröknäcke

Jag har en massa olika varianter på fröknäcke på bloggen men det här är nog det godaste av dem alla. Det blev så otroligt sprött och gott så de två omgångar jag bakade i helgen är nästan slut redan och det är dags att baka nya.


Sprött fröknäcke

1 dl solroskärnor
1 dl sesamfrön
0,5 dl hela linfrön
0,5 dl pumpakärnor
2 msk pofiber
1 msk fiberhusk
0,75 tsk salt
2,5 dl kokande vatten
0,5 dl rapsolja
Lite flingsalt att strö över

Blanda alla torra ingredienserna i en bunke. 
Koka upp vattnet. 
Häll vattnet och oljan över fröblandningen, rör om ordentligt.
Häll upp smeten på en plåt med bakplåtspapper.
Lägg ett annat bakplåtspapper på smeten och tryck ut tunt över hela plåten.
Strö över lite flingsalt.
Grädda på 150 grader i 45 minuter. Ta ev. ut och skär i bitar. 
Låta dem sedan torka i ugnen på 50-75 grader nån timma eller två så blir de extra spröda.

Smeten var mycket mer rinnig än vid de andra recepten jag har så jag trodde jag hade misslyckats. Men icke, det blev ju kanonbra. Det är så begärligt, har man väl börjat äta kan man inte sluta. Bästa snackset till fredagsmyset - krispigt, salt och gott!

Efter 45 minuter tar jag ut plåten och kör med pizzaskäraren för att få rutor av fröknäcket. Men det går lika bra att bryta i bitar när det är helt klart om man hellre vill det.

Det var så gott så det passade in på söndagens fikabord. Perfekt med lite salt till allt det söta.


Känns som det kan bli en bra dag det här - solen skiner, bara 1,5 dag kvar till långhelg och det finns hopp om sommar då gräset har börjat bli grönt, rabarbern växer och det är ljust större delen av dygnet. Äntligen!

Långhelgen ska jag använda till att baka och laga lite mat till två kommande fester. Min kommande drinkkväll är bokad och nästan färdigplanerad. Isaks examensfest däremot är mer svårplanerad då festobjektet själv inte vet om han ska vara hemma eller vara med kompisarna. Men jag ligger i startgroparna när han väl har bestämt sig.

måndag 22 maj 2017

Fylld sötpotatis

Till lördagens grillmiddag gjorde jag en ny variant av sötpotatis - jag fyllde den! Det blev supergott och tack vare att den blev så krämig tyckte jag att man kunde strunta i såsen.


Fylld sötpotatis

sötpotatis 1-2 per person
grädde
färska örtkryddor, t.ex. basilika, oregano o persilja
salt
svartpeppar
riven smakrik ost

Baka potatisarna i 225 grader i ca 40 minuter beroende på storlek. Eller snabb-baka i micron på full effekt några minuter.
Låt svalna något.
Skär av toppen och gröp ur innehållet och lägg det i en skål.
Mosa ihop sötpotatis, grädde och kryddor..
Fyll skalen med sötpotatisröran.
Strö över riven ost.
Gratinera i 225 grader i ca 15 minuter tills osten fått färg.

Kul att variera sötpotatisen lite, oftast ugnsrostar vi den i skivor eller stavar. Det här blev supergott och jag kommer definitivt göra det oftare. Sötpotatis är ofta lite lång-smal, men försök välja lite rundare sötpotatisar till det här så blir det enklare att gröpa ur och sen fylla igen.

Fyll skalen med den smaksatta röran
Sötpotatis har så vacker färg.
Servera till en köttbit och sallad!
Yummie

Dagen började med huvudvärk, ingen rolig start på veckan men den är sakta på väg bort så jag hoppas att jag kan njuta av kvällen och vetskapen att det är en kortvecka som precis har startat. Älskar kortveckor 😀

Nu kommer Leif in med dagens grillmiddag så bäst att jag stänger ner datorn och dukar klart det sista. Vi hörs!

söndag 21 maj 2017

Soligt fika

Oj så lycklig jag blir av detta väder!
Och så mycket energi jag får. I dag har jag bland annat bakat en ny omgång gott fröknäcke, bakat kladdkaka med krispigt täcke, fixat middag, gjort äggmuffins och stekt 2 kg kycklingfilé och 1 kg taco-köttfärs till kommande middagar.

På eftermidda'n bjöd jag över mina föräldrar på lite gott fika i solen ute på altanen. När vi skulle få gäster passade jag på att baka en kladdkaka med krispigt täcke som blev supergod så det receptet ska ni få snart. Till kladdkakan åt vi jordgubbar och grädde, så himla gott och så somrigt.

Dukade fram fikat i skuggan medan vi själva satt i solen och njöt länge länge.

Till middag var det bara jag och Ida hemma för Olivia jobbade och Leif o Isak var i Överkalix på fotboll (Isaks lag vann) och efter mycket funderande vad vi skulle äta för gott kom jag på vad Ida har önskat ett tag men inte fått - Spagetti Carbonara!

Så jag överraskade henne med en tallrik med krämig o god Carbonara och hon blev superglad - precis som jag hade hoppats på. Till mig själv gjorde jag en ägg- och baconsallad som jag åt tillsammans med ett glas rosé. Vi satt länge i vår loungemöbel och njöt av den goda maten och det härliga vädret.