söndag 16 april 2017

Påskdukning

Jag är snabbt in med ett dukningstips i dessa påsktider. Kanske i sista sekunden men har ni ingen middagsbjudning kvar i påsk får ni komma ihåg det till nästa år. Så enkelt och så vackert! Och det bästa av allt - Ida fixade det helt själv och jag kunde ägna mig åt att göra klart maten.

Vik en knallgul servett på tre och lägg en färgglad fjäder på servetten. Vi valde orange som färg på fjädern eftersom det passar så fint till det påskgula (dessutom är det en favoritfärg). Det blev en jättefin dukning till vår vita servis.

Så vackert i sin enkelhet
Bordet är redo för påskmiddag
Visst fick vi en fin bukett igår? Love it! Lyser upp hela köket.
Våra fina påskkycklingar blir fina detaljer på det dukade bordet.

Nu är det dags att fixa lunch! Grilla och äta varma mackor ute i solen - härligare än så blir det knappt.

Påskfrukost

Åh vilka underbara frukostar vi äter nu under påsk tack vare all god påskmat. Ägg äter vi ofta men nu lyxar vi även till det med lax, räkor och löjrom. En bra start på dagen!


Även i dag vaknar vi till sol, så underbart. Jag hade helt räknat bort finväder under påsk för prognosen visade på grått och tråkigt väder, men ack så fel de hade. Fortsätter solen att hålla sig framme hela da'n blir det nog grillat både till lunch och middag - måste passa på 😀

Hade lite planer på att baka i dag med och till Ida som har efterlyst lite hembakat till sina frukostar. Men det är lite för fint väder för att vara inne o baka, i alla fall nu på da'n. Men i kväll kanske.... Kan ju åtminstone börja leta inspiration till något nytt och gott så jag är redo när det är dags att baka.

lördag 15 april 2017

Påskaftonsmiddag

Nu har vi landat i soffan efter dagens mysiga middagsbjudning. Det blev ingen traditionell påskbuffé men för att få lite påsk-feeling så åt vi lite lax, sill, ägg och skagenröra till förrätt i alla fall. Men allra först började vi med lite bubbel, så klart, innan vi fortsatte med vår trerättersmiddag.

Ida hjälpte mig med dukningen. Visst gjorde hon fint?
Ett glas bubbel är bästa starten på en fest.

Påskaftonsmiddag

Förrätt
potatis 
inlagd sill
gravad lax
dill- och citronsås
ägghalvor
skagenröra
räkor
bröd o smör

Varmrätt
pestofyllda kycklingfiléer med mozzarella och chorizo
klyftpotatis
tzatziki
sallad
oliver
brieost
bearnaisesås

Efterrätt
oreoglass
jordgubbar

Påsk-förrätt
Kycklingmiddag
Hemmagjord oreoglass

Min lugna påskhelg fortsätter och jag njuter för fullt av att äta o vila och nån promenad där emellan. Den här ledigheten var precis vad jag behövde! Och det bästa av allt - det är två hela dagar kvar.

Påskaftonsmorgon

God morgon!
Här har vi vaknat upp till en solig påskafton och jag hoppas den förblir lika solig hela da'n. Trots att jag ska pyssla på i köket och inte vara ute så mycket så är det ändå mysigare med sol och man blir ju så mycket gladare och piggare.


I går hade vi planerat grillmiddag och jag förberedde en tzatziki tidigare på da'n. Tror ni jag kom ihåg den när det var dags att äta? Nej, den stod kvar i kylskåpet och gör så fortfarande. Hela familjen såg när jag höll på med tzatziki för gurkan stod över en timme för att rinna av, men det var ingen som kom ihåg den när det var dags att äta. Typiskt!

Men det blev en riktigt god middag ändå med grillad karré, ugnsstekt blomkål, bearnaise och sallad. Till det drack vi en chianti som passade så bra till dukningen. Vinetiketten och servetterna var som gjorde för varandra.


Nu är det dags för ännu en kopp te och till den tror jag att jag ska tjuvta en påskmuffins från gårdagens bak. De var sååå goda. 
Se'n ska jag börja förbereda kvällens kyckling, duka och skala ägg 😀

Trevlig påskafton!

fredag 14 april 2017

Påskmuffins med citronsmak

Jag har haft precis en sån härlig långfredag som jag hade sett fram emot. Jag har slöat, städat, promenerat, ätit en massa gott, druckit flera koppar te, lagat mat och bakat.

Ida, min mästarbagare, hjälpte mig att baka och självklart blev det några påskmuffins dagen till ära, muffins med citronsmak och pyntade med påskkycklingar.


Påskmuffins med citronsmak

Citronmuffins

150 g mjukt smör
2 dl socker
2 ägg
3 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 citron, skalet
0,25 dl saft av en citron
0,75 dl mjölk

Vispa smör och socker pösigt. 
Vispa ner ett ägg i taget. 
Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en bunke och rör ner i smeten. 
Rör ner citronskal, citronsaft och mjölk. 
Fördela i minimuffinsformar och grädda i 225 grader i ca 11 minuter.

Citronfrosting

75 g smör
1 dl florsocker
150 g färskost
75 g vit choklad
1 citron, skalet
gul eller orange färg

Rör smör och florsocker fluffigt, tillsätt färskosten.
Smält chokladen i vattenbad och tillsätt den.
Riv citronskal och blanda ner, tillsammans med färgen.
Rör ihop och ställ in i kylen en stund.
Spritsa på kalla muffins.

Så himla saftiga och goda dessa blev. Jag tror jag har fått ett nytt favoritrecept på minimuffins. Och som vanligt använder jag mitt grundrecept på frosting som jag i dag smaksatte med citron. Har ni inte provat denna frosting så måste ni göra det för den är verkligen bäst. Smakar inte så mycket florsocker som de flesta andra gör, och florsocker är ingen höjdare enligt mig.

Jag gör nästan alltid minimuffins, älskar den storleken. Om du istället vill ha vanlig storlek på dina muffins så fördelar du smeten i ca 12 st formar och gräddar i 200 grader i ca 14 minuter.

Mums!
Fina minimuffinsformar i påskfärger.
På väg in i ugnen.
Dags att garnera.

Skärtorsdagens påskmiddag

I går fick vi äntligen lite långledigt tillsammans o på hemmaplan och det firade vi med en liten påskbuffé med mycket gott. Nu ska vi ta det lugnt hemma och äta en massa gott i flera dagar.


Skärtorsdagens påskmiddag

citron- och dillsås
löjrom
räkor
ägg
parmaskinka o jordgubbar
ostkräm med soltorkade tomater och oliver
oliver
brieost
Finn crisp


Det passade perfekt i går att inleda helgen med ett glas kallt rosévin till dessa godsaker. Jag hade sån tur för det blev kvar ett glas rosévin i lördags som jag har längtat efter och väntat på hela veckan.

Vad har ni för planer för påsken? I morgon ska vi ha gäster så jag ska planera lite inför det, bl.a. ska jag och Ida göra en smarrig efterrätt som hon har längtat länge efter. Ida längtar också efter lite hembakat bröd att ha till frukost så det ska jag också försöka fixa i helgen. Vardagsrummet ska storstädas för vi har köpt en ny stor matta att ha i soff- och tv-hörnan så det ska städas, dammsugas och skuras så att vi kan lägga ut den. Håll tummarna att det blir så bra som jag hoppas och tror.

onsdag 12 april 2017

Helstekt kalkon

Är det nån som tänker bjuda på kalkon i helgen istället för det traditionella påsklammet? Vi lär nog varken äta lamm eller kalkon. Men kalkon åt vi i lördags då vi hade gäster, en kalkon räcker till många så det är inget vi gör när vi bara är familjen. Låt dig inte skrämmas av det långa receptet, det var väldigt enkelt men det tar tid...


Helstekt kalkon

1 st kalkon, ca 5 kg
0,5 st citron

Skölj kalkonen i kallt vatten både in- och utvändigt. Torka med papper.
Stoppa en citronhalva i ”halsgropen”.

Fyllning

0,5 påse katrinplommon
2  äpplen, klyftade

Stoppa fyllningen inuti kalkonen.
Bind kalkonen för att få jämnare fördelning av värmen och för att den inte ska ramla sönder. 
Lägg låren i kors och knyt. Knyt även så att vingarna håller sig mot kroppen.

Pensling

0,5 citron
0,5 dl smält smör
salt, peppar
kinesisk soja

Gnid in kalkonen med citronhalvan. 
Blanda smöret med kryddor och soja och pensla kalkonen runt om. 

Till ugnsformen

1 gul lök, i klyftor
2 st morötter, i bitar
5 dl vatten
1-2 msk kycklingfond

Lägg lök, morötter, vatten och fond i en långpanna. 
Placera kalkonen på ett galler med ryggen uppåt, ovanpå långpannan.
Tänk på att du ska komma åt vätskan i formen under tiden kalkonen är i ugnen.
Stek i 175 grader till en innertemperaturen på 80 grader, använd stektermometer. 
Beräkna 30-50 minuters stektid per kg kalkon. 
Pensla med smör- och sojablandningen ytterligare en gång efter 20 minuter.
Ös sedan kalkonen var tjugonde minut tills den är klar.
De sista 30-60 minuterna vänder du bröstet uppåt.

Sås

5 dl sky
4 dl grädde
3 dl crème fraiche
salt och peppar

Sila bort skyn, använd ca 5 dl som du låter reducera ner, 
dvs koka den länge så det blir mer koncentrerad smak.
Tillsätt grädde och crème fraiche, koka ihop.
Smaka av med salt o peppar.

Tranchera

Låt den svalna något innan du skär upp den (trancherar den).
Börja med att bryta lårbenen utifrån kroppen så att du kommer åt lårbensleden. 
Skär loss dessa. 
Dela sedan lårbenen i två delar i mittleden, behåll klubban som den är. 
Lossa försiktigt benet och avlägsna detta från den andra delen, skiva sedan lårköttet.
Bryt ut vingarna och skär loss i leden. Dela eventuellt till två delar i mittenleden.
Skär loss bröstköttet genom att skära längs med ryggbenet, följ bröstskrovet nedåt tills bröstet lossnar helt. 
Skär upp i fina skivor. 
Plocka loss eventuellt missat bröstkött.

Om du förbereder kalkonen i god tid kan du lägga upp kalkonskivorna på ett ugnssäkert fat och värma i 150 grader innan servering.
Servera kalkonen med potatis, broccoli, sallad, gelé och sås.

Kalkonen var på 4,5 kg och det tog nästan 4 timmar i ugnen men då drog jag ner värmen till 150 grader ett tag. När du placerar kalkonen på ett galler i en ugnsplåt är det bra att tänka på att du ska komma åt vätskan som är i ugnsformen som du ska ösa kalkonen med. Det tänkte inte jag på i början. Men löste det efter ett tag.

Trancherad och färdig att servera.
Färdigpenslad och redo för ugnen.