söndag 26 februari 2017

Pestobiffar med basilikagräddsås

Köttfärsbiffar har blivit en ny favorit hemma hos oss. Så passande både till vardag och fest! Beroende på kryddning och tillbehör så kan man göra det hur festligt som helst, men det passar lika bra till en vardagsmiddag.


Pestobiffar

8 hg köttfärs
1 gul lök, riven
1 vitlöksklyfta, pressad
100 g fetaost, i bitar
2 msk torkad basilika
2 msk pesto
0,5 dl vatten
salt
peppar

Blanda köttfärsen med alla övriga ingredienser.
Forma till biffar.
Stek i stekpanna. Ev. kan man steka färdigt i ugnen.

Pesto och basilika kan inte bli fel, det här var precis så gott som jag trodde och såsen kryddad med basilika var det där lilla extra som gjorde det perfekt.

Oftast steker vi först biffarna i stekpanna och lägger se'n över dem i en ugnsform för att steka färdigt i ugnen medan vi förbereder resten av middagen.


Basilikagräddsås

3 dl vispgrädde
1,5 dl creme fraiche
1,5 msk kalvfond
0,5 msk soja


1 msk torkad basilika
salt och peppar

Blanda allt i en kastrull och koka upp. 
Låt puttra 5 min och smaka av med salt och peppar.


Eftersom jag älskar basilika var det gott att lyfta den smaken i såsen också och inte bara i biffarna. Den här grundsåsen använder jag ofta till köttfärs och se'n kryddar jag den lite olika beroende på hur vi har kryddat biffarna.


Solen skiner och det verkar vara ett helt underbart väder ute. Ska verkligen försöka ta mig ut trots att jag känner mig riktigt trött efter i går och har en massa jag behöver göra inne i dag. En hel helg-dag försvann i går och eftersom vi åker till Jämtland under sportlovet så försvinner nästkommande två helger också. Så i dag är sista chansen att hinna det som måste göras här hemma.

Hoppas ni har en solig söndag!

lördag 25 februari 2017

Mackverkstad

Nu har vi haft mackverkstad här hemma och snart ska vi åka på Isaks futsal-sammandrag där vi hoppas få sälja alla dessa mackor och en massa annat fika.

Jag fick bra hjälp av Ida att smöra bönkakorna från Fazer, se'n la vi på pålägg innan vi plastade in mackorna och skrev en lite lapp vilket pålägg det är på just den mackan. En viktigt detalj eftersom det är dubbelmackor och man inte alltid ser innehållet.

Vi började med att duka fram allt i vår "verkstad".
Ida smörade...
....sen la vi på pålägg
....innan vi la ihop till en dubbelmacka.
Salami och brie brukar vara populärt

Efter att ha gjort alla dessa mackor med olika pålägg - skinka+ost+gurka, salmai+brie, ägg+kaviar, skinka+gurka och ost+gurka så blev jag ju hungrig så nu måste jag ta en kopp te och något ätbart. Se'n ska vi packa ihop här hemma och bege oss mot sporthallen.

Ni får hoppas för god försäljning för oss!

torsdag 23 februari 2017

Chiligratinerad hummer

Snart är det helg! Det tror jag inte att nån har missat, eller? 
Kommer ni äta lite godare mat när det är helg eller kör ni på med "vanlig" mat vardag som helg?

Om ni vill äta något festligare så kan jag tipsa om hummer. Supergott som ger känslan av fest och lyx. Precis som jag vill ha det på helgerna.

Chiligratinerad hummer

2 humrar (djupfrysta) 
riven ost
Fyllning
2 schalottenlökar (ev. 1 liten gul lök)
0,5-1 röd chilipeppar
1-1,5 dl crème fraiche
0,5 dl vitt vin
1 msk hummerfond
2 msk hackad persilja

Låt humrarna tina. Klyv dem på längden. Se till att stjärt och sköld håller ihop.
Ta ur köttet ur stjärt och leder. Ta bort magsäcken. 
Skär köttet i små bitar.
Fyllning
Skala och finhacka löken. Fräs den i matfettet i en kastrull. 
Skölj, kärna ur och finhacka chilin. Låt fräsa med löken. 
Tillsätt crème fraiche, vin och fond. Låt puttra några minuter. 
Blanda i hummerkött och persilja. 
Ställ hummerskalen i en ugnssäker form. 
Fyll skalen med fyllningen och strö över osten. 
Gratinera i 250 grader ca 10 min.

Oj så gott det här var! Det blev en riktigt god men lite för stark fyllning. Jag tycker ofta att den röda chilipepparn är ganska mild men nu måste jag ha fått tag i en lite starkare variant. Jag glömde göra det jag tjatar om - smaka av innan du kryddar för mycket för då kan det vara försent att rädda.

Dela humrarna, ta rätt på köttet.
Fyll skalen med den goda chilifyllningen.
Strö över ost och gratinera i ugn.

Oj vad det har snöat i dag! Skönt att Leif kom hem i kväll så att jag slipper tänka på skottningen mer i dag eller i morgon, för det är inte min favoritsysselsättning. I morgon ska jag istället på en mysig tjejkväll med mat o vin och en massa snack. Tjejkväll är definitivt mer min grej 😀

Luleå ligger under med ett mål inför sista perioden så de verkar behöva min fulla koncentration så att de fixar detta. Ska ta mig en kopp te och heja fram Luleå från tv-soffan nu.

Ha en bra torsdag i väntan på helgen!

onsdag 22 februari 2017

Salami- och fetaostpaj utan paj

Jag äter mycket omelett numera och slänger i lite allt möjligt som vi har i kylskåpet just då. Perfekt både till lunch o middag när man inte har planerat annat. Gör man omeletten i en pajform så ser det helt plötsligt ut som en paj - fast utan paj. Man får bara det gottigaste. Perfekt för mig som aldrig varit speciellt förtjust i pajdegen utan velat åt innandömet.


Salami- och fetaostpaj utan paj

35 g ruccola
75 g salami
150 g fetaost
5 soltorkade tomater
1 msk torkad basilika
2 dl riven ost
6 st ägg
3 dl vispgrädde
0.75 tsk salt
1 krm svartpeppar

Stek ruccolan mjuk i lite olja. Lägg i botten på en smord pajform.
Lägg bitar av salami, fetaost och soltorkade tomater i pajformen.
Strö över smulad basilika och riven ost.
Blanda ihop ägg, grädde, salt o peppar.
Häll äggblandningen i pajformen.
Grädda i 200 grader i ca 25 minuter.

Det blev lite för mycket salami för min smak medan Leif tyckte att det var helt perfekt. Som vanligt använder jag mitt nya favoritmått på äggstanning, dvs en halv deciliter grädde till varje ägg. Om vi inte hade ätit pestoomelett nån dag innan så hade jag nog kryddat den här omeletten med pesto eftersom jag just nu är inne i en pesto-period. Det är ju så gott men vi kan ju inte äta pesto varje dag.

Om ni vill ha ett pajskal och inte bara äta omelett så har jag en massa varianter på pajskal här.

Många godsaker samsas i pajformen.
En bit paj och lite sallad = en kanonmåltid!

Så skönt att äntligen vara hemma och få sitta ner en stund. Första gången sen jag slutade jobbet. Jag har skjutsat barn till höger o vänster, hämtat ut paket, lagat snabbmat och veckohandlat mat. Men nu, nu ska jag inte göra nånting mer idag.

Och i morgon står inget på kvälls-agendan. Så skönt! För sen är det full fart och en massa saker som ska göras hela helgen. Tack o lov är det mest roliga saker, men det är ändå saker som måste göras och tider som ska passas.

Ha en bra onsdagkväll. Själv ska jag ta en kopp te och slötitta på tv:n!

tisdag 21 februari 2017

Rödavinbärsrutor med kardemummahavreströssel

Vilken sommarlängtan jag fick i går när jag och Ida bakade med röda vinbär. Så skönt det skulle vara med sommar, sol och värme just nu istället för kylan och blåsten vi hade i dag, ingen kanondag, och i morgon ska det visst snöa. Suck. Men istället för sommar får jag njuta av denna goda kaka istället.


Rödavinbärsrutor med kardemummahavreströssel

Rödavinbärsrutor

150 g smör
0.5 dl mjölk
3 ägg
3 dl strösocker
4.5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 tsk malen kardemumma
4 dl röda vinbär (färska eller frysta)

Kardemummahavreströssel

50 g smält smör
1,5 dl havregryn
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk malen kardemumma

Rödavinbärsrutor
Smält smöret och rör sedan i mjölken.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och kardemumma i en liten skål. Sikta ner det under omrörning i äggsmeten.
Rör ner smör- och mjölkblandningen.
Häll smeten i en bakpappersklädd långpanna (cirka 25 x 35 cm).
Strö över vinbären.
Kardemummahavreströssel
Smält smöret. 
Rör ihop alla inredienser och bred över bären.
Grädda kakan i mitten av ugnen i 175 grader cirka 30 minuter. 
Låt svalna.

Vilken kanonkaka det här var. Sura bär tillsammans med sötman från kakan och strösslet var bara hur perfekt som helst. Dessutom kryddad med favoritkryddan kardemumma. Kardemumma till bär är verkligen a perfect match. Ni måste prova!

Det är en plåga att sitta och skriva om dessa godbitar och behärska sig att inte gå och plocka upp en ruta från frysen. Jag tog en smakbit i går när den var nybakad och i dag hade jag med mig till jobbet o bjöd på go'fika och så mycket brukar jag absolut inte fika numera så nu måste jag skärpa mig.

Mums!
På väg in i ugnen!

måndag 20 februari 2017

Tidig kväll trots energi

I dag har jag njutit av ännu en dag med energi kvar. Lovely! Idag har jag energi kvar trots en timmes övertid på jobbet dessutom. Det är nästan en månad sedan jag kände mig så här pigg och det är så underbart. Man glömmer lätt hur skönt det är att vara frisk o pigg. Nu ska jag bara komma igång med mina lunchpromenader också där jag tankar mig full med ljus, frisk luft och kondition.

Dagens middag blev pestokyckling, broccoli och pasta (till vissa) och det verkade ha fallit alla i smaken för det var precis att jag lyckades göra en liten matlåda till i morgon.


När middagen var bortplockad, teet uppdrucket och jag hade surfat klart på de roligaste sidorna var både jag och Ida lite rastlösa och sötsugna. Så då satte vi igång att baka en rödavinbärskaka för att använda upp lite av alla bär som tar plats i frysen.

Vi gjorde en riktigt god långpannekaka med smak av kardemumma som vi toppade med sött havreströssel som blev jättebra tillsammans med de sura röda vinbären. Svårt att låta bli att ta en alldeles för stor bit av denna kakan med alldeles för mycket socker och vetemjöl. Men det var ju så gott...


Som vanligt på måndagar så blir det en tidig kväll. Det börjar bli en riktigt skön tradition att strunta i tv-soffan på måndagar och istället göra undan alla måsten och se'n gå o lägga sig. Då finns det dessutom hopp om att vakna utvilad i morgon. Ja utvilad var kanske att ta i, men jag vaknar inte dödstrött i alla fall.

God natt!

söndag 19 februari 2017

Italiensk kycklingsallad med "pestopasta"

Tänkte tipsa er om en jättegod sallad som jag har glömt ge er receptet på. Bättre sent än aldrig... Jag har alltid älskat pestopasta både som tillbehör och som ingrediens i sallader, men pasta innehåller alldeles för många kolhydrater för mig. Men pestopasta är inget jag behöver sakna för pestopasta av vitkål är minst lika gott och så mycket fräschare.

I den här salladen får pestopastan samsas med andra italienska smaker som balsamico och parmesan och andra godsaker.


Italiensk kycklingsallad med "pestopasta"

vitkålspasta (koka vitkålsstrimlor någon minut)
röd pesto
salladsmix
körsbärstomater, i klyftor
rödlök, i strimlor
gurka, i kvartar
stekt/grillad kyckling, skivad
balsamicokräm
parmesan, grovriven

Lägg salladsmix i botten på ett fat.
Blanda peston med vitkålspastan och lägg på salladen. 
Lägg tomater, rödlök och gurka ovanpå pastan.
Lägg kycklingen på alla grönsaker och ringla över balsamicokräm.
Strö över parmesanosten och servera.

Det här är min nya favoritsallad som jag skulle kunna leva på just nu. Röd pesto (av soltorkade tomater) är verkligen favoritsmaken, så användbar till mycket.

Jättegod "pestopasta" toppas sedan med grönsaker och kyckling

Vi har inga rester som jag kan ta med mig som matlåda i morgon. Kanske läge att göra en sallad? Jag älskar verkligen att ha med mig lunchlådor för då sparar jag både tid och pengar. Tid och pengar som jag gärna lägger på annat, jag minimerar oftast lunchtiden för att kunna sluta tidigare.