onsdag 22 februari 2017

Salami- och fetaostpaj utan paj

Jag äter mycket omelett numera och slänger i lite allt möjligt som vi har i kylskåpet just då. Perfekt både till lunch o middag när man inte har planerat annat. Gör man omeletten i en pajform så ser det helt plötsligt ut som en paj - fast utan paj. Man får bara det gottigaste. Perfekt för mig som aldrig varit speciellt förtjust i pajdegen utan velat åt innandömet.


Salami- och fetaostpaj utan paj

35 g ruccola
75 g salami
150 g fetaost
5 soltorkade tomater
1 msk torkad basilika
2 dl riven ost
6 st ägg
3 dl vispgrädde
0.75 tsk salt
1 krm svartpeppar

Stek ruccolan mjuk i lite olja. Lägg i botten på en smord pajform.
Lägg bitar av salami, fetaost och soltorkade tomater i pajformen.
Strö över smulad basilika och riven ost.
Blanda ihop ägg, grädde, salt o peppar.
Häll äggblandningen i pajformen.
Grädda i 200 grader i ca 25 minuter.

Det blev lite för mycket salami för min smak medan Leif tyckte att det var helt perfekt. Som vanligt använder jag mitt nya favoritmått på äggstanning, dvs en halv deciliter grädde till varje ägg. Om vi inte hade ätit pestoomelett nån dag innan så hade jag nog kryddat den här omeletten med pesto eftersom jag just nu är inne i en pesto-period. Det är ju så gott men vi kan ju inte äta pesto varje dag.

Om ni vill ha ett pajskal och inte bara äta omelett så har jag en massa varianter på pajskal här.

Många godsaker samsas i pajformen.
En bit paj och lite sallad = en kanonmåltid!

Så skönt att äntligen vara hemma och få sitta ner en stund. Första gången sen jag slutade jobbet. Jag har skjutsat barn till höger o vänster, hämtat ut paket, lagat snabbmat och veckohandlat mat. Men nu, nu ska jag inte göra nånting mer idag.

Och i morgon står inget på kvälls-agendan. Så skönt! För sen är det full fart och en massa saker som ska göras hela helgen. Tack o lov är det mest roliga saker, men det är ändå saker som måste göras och tider som ska passas.

Ha en bra onsdagkväll. Själv ska jag ta en kopp te och slötitta på tv:n!

tisdag 21 februari 2017

Rödavinbärsrutor med kardemummahavreströssel

Vilken sommarlängtan jag fick i går när jag och Ida bakade med röda vinbär. Så skönt det skulle vara med sommar, sol och värme just nu istället för kylan och blåsten vi hade i dag, ingen kanondag, och i morgon ska det visst snöa. Suck. Men istället för sommar får jag njuta av denna goda kaka istället.


Rödavinbärsrutor med kardemummahavreströssel

Rödavinbärsrutor

150 g smör
0.5 dl mjölk
3 ägg
3 dl strösocker
4.5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 tsk malen kardemumma
4 dl röda vinbär (färska eller frysta)

Kardemummahavreströssel

50 g smält smör
1,5 dl havregryn
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk malen kardemumma

Rödavinbärsrutor
Smält smöret och rör sedan i mjölken.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och kardemumma i en liten skål. Sikta ner det under omrörning i äggsmeten.
Rör ner smör- och mjölkblandningen.
Häll smeten i en bakpappersklädd långpanna (cirka 25 x 35 cm).
Strö över vinbären.
Kardemummahavreströssel
Smält smöret. 
Rör ihop alla inredienser och bred över bären.
Grädda kakan i mitten av ugnen i 175 grader cirka 30 minuter. 
Låt svalna.

Vilken kanonkaka det här var. Sura bär tillsammans med sötman från kakan och strösslet var bara hur perfekt som helst. Dessutom kryddad med favoritkryddan kardemumma. Kardemumma till bär är verkligen a perfect match. Ni måste prova!

Det är en plåga att sitta och skriva om dessa godbitar och behärska sig att inte gå och plocka upp en ruta från frysen. Jag tog en smakbit i går när den var nybakad och i dag hade jag med mig till jobbet o bjöd på go'fika och så mycket brukar jag absolut inte fika numera så nu måste jag skärpa mig.

Mums!
På väg in i ugnen!

måndag 20 februari 2017

Tidig kväll trots energi

I dag har jag njutit av ännu en dag med energi kvar. Lovely! Idag har jag energi kvar trots en timmes övertid på jobbet dessutom. Det är nästan en månad sedan jag kände mig så här pigg och det är så underbart. Man glömmer lätt hur skönt det är att vara frisk o pigg. Nu ska jag bara komma igång med mina lunchpromenader också där jag tankar mig full med ljus, frisk luft och kondition.

Dagens middag blev pestokyckling, broccoli och pasta (till vissa) och det verkade ha fallit alla i smaken för det var precis att jag lyckades göra en liten matlåda till i morgon.


När middagen var bortplockad, teet uppdrucket och jag hade surfat klart på de roligaste sidorna var både jag och Ida lite rastlösa och sötsugna. Så då satte vi igång att baka en rödavinbärskaka för att använda upp lite av alla bär som tar plats i frysen.

Vi gjorde en riktigt god långpannekaka med smak av kardemumma som vi toppade med sött havreströssel som blev jättebra tillsammans med de sura röda vinbären. Svårt att låta bli att ta en alldeles för stor bit av denna kakan med alldeles för mycket socker och vetemjöl. Men det var ju så gott...


Som vanligt på måndagar så blir det en tidig kväll. Det börjar bli en riktigt skön tradition att strunta i tv-soffan på måndagar och istället göra undan alla måsten och se'n gå o lägga sig. Då finns det dessutom hopp om att vakna utvilad i morgon. Ja utvilad var kanske att ta i, men jag vaknar inte dödstrött i alla fall.

God natt!

söndag 19 februari 2017

Italiensk kycklingsallad med "pestopasta"

Tänkte tipsa er om en jättegod sallad som jag har glömt ge er receptet på. Bättre sent än aldrig... Jag har alltid älskat pestopasta både som tillbehör och som ingrediens i sallader, men pasta innehåller alldeles för många kolhydrater för mig. Men pestopasta är inget jag behöver sakna för pestopasta av vitkål är minst lika gott och så mycket fräschare.

I den här salladen får pestopastan samsas med andra italienska smaker som balsamico och parmesan och andra godsaker.


Italiensk kycklingsallad med "pestopasta"

vitkålspasta (koka vitkålsstrimlor någon minut)
röd pesto
salladsmix
körsbärstomater, i klyftor
rödlök, i strimlor
gurka, i kvartar
stekt/grillad kyckling, skivad
balsamicokräm
parmesan, grovriven

Lägg salladsmix i botten på ett fat.
Blanda peston med vitkålspastan och lägg på salladen. 
Lägg tomater, rödlök och gurka ovanpå pastan.
Lägg kycklingen på alla grönsaker och ringla över balsamicokräm.
Strö över parmesanosten och servera.

Det här är min nya favoritsallad som jag skulle kunna leva på just nu. Röd pesto (av soltorkade tomater) är verkligen favoritsmaken, så användbar till mycket.

Jättegod "pestopasta" toppas sedan med grönsaker och kyckling

Vi har inga rester som jag kan ta med mig som matlåda i morgon. Kanske läge att göra en sallad? Jag älskar verkligen att ha med mig lunchlådor för då sparar jag både tid och pengar. Tid och pengar som jag gärna lägger på annat, jag minimerar oftast lunchtiden för att kunna sluta tidigare.

lördag 18 februari 2017

Fläskfilégratäng med champinjoner o bacon

Det är ju ingen hemlighet att jag älskar att laga mat i ugn, gratänger som man kan förbereda och som sen sköter sig själv i ugnen kan vara bland det bästa som finns. Eller hur?

Den här gratängen med en kanongod sås åt vi på alla hjärtans dag till en stor härlig sallad och även pasta för de som ville.


Fläskfilégratäng med champinjoner o bacon

1 kg fläskfilé eller fläskytterfilé
salt o peppar
250 gram färska champinjoner
2 paket bacon
4 dl crème fraiche
2 dl vispgrädde
150 gram färskost med vitlökssmak

Putsa fläskfilén, skär i skivor eller breda strimlor och stek i omgångar. Salta o peppra.
Lägg över i en ugnsfast form.
Dela svampen i kvartar, stek, salta o peppra. Fördela över köttet i formen.
Stek bacon krispigt, dela i bitar och fördela i ugnsformen.
Blanda grädde, crème fraiche och ost i en kastrull. Låt koka upp.
Häll såsen över kött, svamp och bacon tillaga i 175-200 grader, i ca 20-25 minuter.

Det blev rätt mycket sås, men det var bara bra för den var verkligen kanongod. Jag behövde inte krydda den nå extra utan det räckte med köttets salt o peppar, baconet med sin sälta och den goda vitlöksosten.

Vill man så kan man tillsätta andra godsaker i gratängen. Vad tror ni om paprika, broccoli, kronärtskockor och/eller sparris?


Äntligen, äntligen, äntligen så känner jag mig lite piggare och har lite energi över. En sån underbar känsla som jag inte har känt på länge. En månad med sjukdomar och feber sätter sina spår, men tack o lov verkar antibiotikan hjälpa mig att bli frisk.

Nu när jag äntligen orkar göra något så har jag tvättat flera maskiner o vikt tvätt, städat köket o rengjort köksfläkten, bakat banankaka och planerat fikaförsäljningen på Isaks futsal-sammandrag nästa lördag. Trots det så känner jag mig fortfarande pigg. Annorlunda känsla! Men nu ska jag ändå lägga mig i soffan o vila samtidigt som jag ser hockey, Luleå möter Frölunda på hemmaplan.

fredag 17 februari 2017

Alla hjärtans dag till slut

I tisdags efter jobbet orkade jag inte göra någon speciell Alla hjärtans dag-middag. Vi åt lite godare och vi hade efterrätt men det var inte så många hjärtan. Men i dag firade vi både Alla hjärtans dag (i efterskott) och att det är fredag med en härlig helg framför oss.

Dagens småplocksmiddag bestod av detta:


Pesto-omelett i hjärtformad pajform

Hjärtformade varma mackor med skinka och ost

Lufttorkad skinka, pepparsalami, chorizoskivor och brieost

Chiligratinerad hummer

Västerbottensskagen på rödbetsskivor

Sallad med fetaost och andra godsaker

Hallonglass à la lchf med hjärt-jordgubbe och noblesse

torsdag 16 februari 2017

Räkor i två lager dipp

Snart är det helg och lite ledigt och då brukar vi alltid försöka äta lite godare dessutom brukar vi äta förrätt åtminstone en av dagarna. Älskar att sitta länge med familjen runt middagsbordet och ännu bättre är det om vi alla har hjälpts åt i köket inför midda'n.

Det blir ofta räkor när det är dags för förrätt. Det är ju såå gott. Den här vackra och otroligt goda förrätten fixade jag på några minuter när jag inte kom på något annat att göra. Men det blev succé och något vi kommer göra igen.


Räkor i två lager dipp

till ca 10 personer
1 kg räkor med skal

Citron- och dilldipp

2 dl crème fraiche
1 msk majonnäs
0,5 st citron, finrivet skal och 1 tsk pressad saft
2 msk dill, hackad
1 krm citronpeppar
2 krm Salt

Thai-chilidipp

2 dl crème fraiche
1 msk majonnäs
0,5 dl thaichilisås
2 krm Salt

Blanda ihop ingredienserna till de två dipperna/krämerna var för sig.
Lägg ett lager dipp i ett snapsglas, lägg den andra dippen ovanpå.
Garnera med skalade räkor och t.ex. gurka o citron.

De två krämerna passade jättebra ihop trots att de är ganska olika varandra i smak. Eller det är kanske just därför det blev en sån bra kombination. Jag var lite snål med räkorna till en början, men efter att jag hade tagit korten fyllde jag på med mer räkor. Mums!

Det här är en förrätt som går att förbereda. Me like! Perfekt alltså om man ska bjuda många på middag eller om man planerar buffé så det är mycket mat som ska göras.


Efter att ha haft feber, inte mycket men ändå feber, varje dag i 4 veckor och varit förkyld lika länge hoppas jag nu att jag kommer bli frisk under helgen. Tog mig äntligen i väg till läkaren och hon skrev ut antibiotika till mig. Så nu håller vi tummarna att det är någon ond bakterie som härjar i min kropp och inte virus för i så fall hjälper ju inte penicillinet.

Förkylningen har inte kommit o gått under dessa veckor utan jag har varit sjuk och framför allt så otroligt trött varje dag. Är så less både på att vara sjuk och trött men även på att gnälla. Men det är svårt att låta bli 😀

Håll tummarna för mig nu!