torsdag 9 februari 2017

Hjärtats tekakor

Snart är det Alla hjärtans dag och jag är bara in en snabb sväng för jag vill hinna tipsa er om dessa goda tekakor i hjärtform. Man kan inte få en bättre frukost på Alla hjärtans dag. Här hittar ni receptet.


Nu ska jag skynda mig i säng så jag hinner få många timmars sömn så jag är riktigt pigg i morgonkväll då det nalkas schlagerparty. En temafest helt i min smak. Bling-bling, glitter och paljetter gäller i morgon och jag älskar det.

onsdag 8 februari 2017

Pestopasta à la Lchf

Krämig pestopasta är en storfavorit här hemma och nu när vi undviker pasta testade jag att använda vitkålspasta istället för vanlig pasta och det blev faktiskt riktigt gott och ett bra tillbehör till våra goda mozzarellafyllda köttfärsbiffar. 



Pestopasta à la Lchf

vitkål
pesto
crème fraiche
salt o svartpeppar

Strimla vitkålen
Koka upp vatten. Salta.
Lägg i vitkålsstrimlorna och låt koka tills vitkålen har mjuknat något men fortfarande har lite tuggmotstånd, ca 3 minuter.
Häll bort vattnet.
Lägg tillbaka vitkålspastan i kastrullen, blanda med pesto och crème fraiche.
Smaka av med salt och svartpeppar.

Vitkålspasta kräver ganska mycket salt för att bli god annars är den rätt smaklös och det gäller även om du blandar med pesto. Resterna använde jag till en omelett och det passade perfekt även till det.



Klockan är snart 21 och jag har äntligen sjunkit ner i soffan för lite middag samtidigt som jag ser Sveriges mästerkock där de lagar köttbullar och det ser så otroligt gott ut, måste nog laga köttbullar i helgen. Fick lite tips från Leif Mannerström. Har ni några favoritköttbullar? Hur kryddar ni? Vilka övriga ingredienser tillsätter ni? Steker ni i ugn eller i stekpanna? Det finns verkligen många varianter...

tisdag 7 februari 2017

Kladdkaka med chokladbollstopping

Vi fortsätter med fler godsaker från min bakdag. Den här kakan där man blandar två chokladgodsaker till en o samma kaka hittade jag hos Sabinas Sweet and Simple, men jag ändrade proportionerna litegrann, men inspirationen kommer helt klart från henne. Jag hade nog aldrig kommit på denna roliga och goda kombination själv.


Kladdkaka med chokladbollstopping

Kladdkaka

300 g smör
6 ägg
6 dl socker
4,5 dl mjöl
1,8 dl kakao
2 msk vaniljsocker
2 msk bakpulver

Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ihop ägg och socker.
Blanda i en annan skål mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao.
Rör ner mjölblandningen och det smälta smöret i äggsmeten.
Bred ut allt på en bakplåtspappersklädd långpanna och grädda i mitten av ugnen i 175 grader i 20-25 minuter.
Känn med en sticka, kakan ska vara kladdig.
Ställ in i kyl eller frys för att kyla ner den inför toppingen.

Chokladbollstopping

250 g smör
2,5 dl socker
2,5 msk vaniljsocker
8 msk kakao
8 dl havregryn
6 msk starkt kaffe
pärlsocker

Vispa ihop alla ingredienser utom pärlsocker med elvisp.
Bred ut chokladbollssmeten på den kalla kladdkakan.
Strö pärlsocker över.
Ställ kallt att stelna.

Alltså choklad är ju aldrig fel och självklart var ju det här hur gott som helst också. Kladdkaka och chokladbollar är ju alltid gott så det går ju inte att misslyckas.


Idag blev vi bjudna på köttsoppa med klimp hos mina föräldrar. Vardagslyx! Köttsoppa är så himla gott och klimp är ett måste i köttsoppa så självklart "fuskade" jag lite och åt klimp trots att det i stort sett bara är mjöl.

Efter att vi kom hem har jag haft en röjarrusch o plockat bort här hemma. Helt otroligt hur många grejer som kan ligga på fel plats. Men nu är nog det mesta på sin rätta plats. "Var sak på sin plats" är ett favorituttryck som tyvärr de övriga i familjen inte har förstått.

måndag 6 februari 2017

Silviakaka i långpanna

I lördags hade jag en riktig bakdag och det var kaos i köket med ingredienser och skålar överallt. Jag höll på med flera saker samtidigt och är glad att jag blandade rätt varje gång, så att jag inte blandade Silviakakans topping i kladdkakesmeten eller nå liknande.

Ida har önskat Silvikaka så självklart var det en av kakorna vi bakade. Denna lite småtråkiga kaka som blir helt underbar med den saftiga goda glasyren.


Silviakaka i långpanna

Kaka
4 hela ägg
2 äggvitor
5 dl socker
5 dl vetemjöl
5 tsk bakpulver
2 dl vatten
Glasyr
2 äggulor
200 g smör
2 dl socker
4 tsk vaniljsocker
3 dl kokos

Kaka
Vispa de hela äggen, äggvitan och strösockret pösigt med elvisp.
Blanda mjöl och bakpulver, sikta ner i äggsmeten. Rör i vattnet.
Häll i långpanna med bakplåtspapper
Grädda 175 grader i 20-25 min i mitten av ugnen.
Låt kallna
Glasyr
Smält smöret, tillsätt socker och vaniljsocker. Rör tills sockret löst sig och smeten har svalnat något.
Rör sedan ner äggulan när smeten har svalnat något.
Bred glasyren på den kalla kakan, strö över kokos.

I många Silviakakerecept så använder man bara hela ägg i kakan och se'n har man äggula i glasyren och det innebär att man får över äggvitor. Äggvitor som kanske blir liggande i kylskåpet om man inte kommer sig för att göra t.ex. maränger.

Men det här receptet  är mycket fiffigare och mer genomtänkt för man byter man ut 1 ägg mot 2 äggvitor i kakan och eftersom man använder 2 äggulor i glasyren blir det inga rester i kylskåpet. Sånt gillar jag!

Den här kakan ser inte mycket ut för världen, men den är så himla god.

söndag 5 februari 2017

Go'middag

Vilken god middag vi åt i går. Trots att jag precis ätit frukost och känner mig mätt längtar jag tillbaka till gårdagen. Perfekt ugnsstekt renytterlår, vitlöksostsås, sallad och ugnsrostad kålrot, morot och sötpotatis gjorde det till en kanonmiddag.

Det var jättelänge sedan vi åt ugnsrostade grönsaker så det var så otroligt gott och nånting jag verkligen har saknat märkte jag nu när jag åt det igen. Måste kolla en kolhydratstabell hur mycket kolhydrater det är i olika rotsaker. Vilken är bäst? Vilken är sämst?


Som vanligt ugnsstekte vi köttet på låg temperatur till ca 60 grader och som alltid blir det perfekt. Rosa utan att vara blodigt, mört o inte det minsta torrt och alldeles underbart.

Mums!
Kolla så perfekt!

Vad har ni för planer i dag?
Jag ska på styrelsemöte med Astma- och Allergiföreningen för ovanlighetens skull. Jag har haft alldeles för mycket att göra och alldeles för lite tid så jag har varit tvungen att prioritera mina åtaganden. Men i dag hade jag lite tid över och kan prioritera mötet.

Men innan mötet börjar ska jag en snabb vända på stan också för att göra en del ärenden som jag "glömde bort" under mina vab-dagar.

lördag 4 februari 2017

Baka baka liten kaka

Vi bytte ut sjukstugan mot bakstuga i dag. Så himla mycket roligare. 
Och något roligt var precis vad vi behövde i dag efter flera veckor med sjukdomar. Alltså jag är så less att vi inte får vara pigga och friska. Längtar tills vi alla är friska och fulla med energi igen.

Om två veckor ska Isaks fotbollslag hålla i ett futsal-sammandrag och det innebär fikaförsäljning för att tjäna pengar till laget. Perfekt anledning att baka i dag alltså! 
Och som vanligt när det är fikaförsäljning tycker jag att det ska finnas fika för alla så därför bakade jag min favoritkaka utan gluten, mjölk, ägg och nötter så klart - Chokladhavrerutor.


Ida har tjatat om Silviakaka ett tag och eftersom jag inte har bakat på länge har det inte blivit nån Silviakaka till henne heller. Men nu passade jag på att göra henne glad genom att baka en Silviakaka i långpanna.
Många kakor blir det och provsmaka måste man ju 😀


Se'n provade jag en ny variant av kladdkaka - en kladdkaka toppad med chokladbollssmet! 
Det bästa av två choklad-världar. 
Tänk er en kladdig kladdkaka och dessutom härliga chokladbollar...i samma tugga.


Det är så perfekt med långpannekakor när man bakar till fikaförsäljningar. Många bitar med liten ansträngning. Tack vare det så hinner man baka flera olika sorter på några timmar.

torsdag 2 februari 2017

Vegetarisk rest-omelett

Jag äter ofta omelett numera, så lchf-vänligt med ägg och ett perfekt sätt att ta hand om rester. Man kan blanda i det mesta i en omelett och det blir gott, den här gången blev det bara grönsaker.


Vegetarisk rest-omelett

babyspenat
broccoli
vitkålspasta med pesto
riven ost
4-5 ägg
0,75 dl grädde
salt, peppar

Stek spenaten mjuk.
Tillsätt små kokta broccolibuketter och vitkålspastan.
Blanda ihop ägg och grädde.
Häll äggblandningen över det övriga i stekpannan.
Salta o peppra.
Stek på medelvärme tills omeletten har stelnat.
Strö över osten och låt den smälta.

Ibland kan man vända omeletten när den stelnat något, men eftersom jag hade så mycket fyllning struntade jag i det den här gången. Jag tror inte att jag hade lyckats ha den hel om jag hade försökt vända på den.


Sjuklingen Ida mår bättre i dag, tack o lov, för i går var hon verkligen risig. Det är nästan läskigt hur snabbt man blir bättre efter några doser penicillin. Men det är inte kul eller gott för henne att äta flytande Kåvepenin, alltså det måste vara den absolut äckligaste smaken som finns. Alla mina barn har haft problem med den, det vänder sig i magen på dem.