onsdag 12 oktober 2016

Kvällsfika

Dags för kvällsfika!
Visst är allt lite godare på kvällen i soffan framför tv:n? Undra varför det är så? Det måste ju hänga ihop med att man då känner ett lugn och har gjort bort alla dagens och kvällens måsten.

Ida har somnat men har hunnit med kvällsfika innan dess. Mysstund!

Visst har hon en fin kvällsfika-bricka med kaneläpplen, clementinklyftor, mjuk-stut och ett glas havremjölk.

Idag har varit en hysterisk dag igen. Jag har sprungit från det ena mötet till det andra, när väl alla möten var slut och jag fick sitta på mitt rum o jobba var det så skönt och välbehövligt så då passade jag på att jobba över en timme av bara farten. Men i morgon blir det inga möten utan jag ska sitta hemma och jobba helt ostört.

Rösta på Niiinis

Jag tror att alla matbloggare vill vinna Matbloggspriset - Folkets val. 
Jag lyckades inte bli en av finalisterna, men det lyckades Niiinis med. Nina som hon egentligen heter har en mysig blogg med bra blandning av recept och familjeliv. Ni kanske känner igen henne från Hela Sverige bakar där hon var med för några år sedan. Bakning är hennes stora intresse och på bloggen finns många godsaker.

Jag tycker ni klicka här för då kommer ni till hennes röstningssida där ni ska gilla kortet på Niiinis för att på så sätt rösta på henne i Matbloggspriset. 
Det är hon värd!

tisdag 11 oktober 2016

Marinerade haricot verts

Oj så jobbigt det är att kliva upp nu när det är så mörkt på morgnarna, helst vill jag bara vända mig om och fortsätta sova. Känns som man kliver upp mitt i natten. Jag har verkligen inte vant mig vid höstmörkret än, igår hann det till och med bli mörkt innan jag cyklade hem från föräldramötet trots att klockan inte var mycket mer än sju.

På lördagens höstfestbuffé bjöd jag på några gamla favoriter men jag provade även några nyheter. Marinerade haricot verts var en nyhet men de lär nog dyka upp fler gånger framöver.


Marinerade haricot verts

250 g haricots verts
vinägrett
1 msk vinäger
1,5 msk vatten
1,5 msk olja
1 tsk fransk senap
1 krm salt
svartpeppar

Blanda samman alla ingredienser till vinägretten.
Koka bönorna nätt och jämnt mjuka. 
Lägg bönorna i ett djupt fat. 
Häll över vinägrettsåsen medan bönorna är varma.
Låt stå och dra i 1-2 timmar.

Ett gott och enkelt tillbehör på vårt buffébord. Olivia tyckte att de var jättegoda och då tycker hon egentligen inte ens om haricot verts. Det måste kallas bra betyg!

Jag använde fryst haricot verts som jag kokade upp innan jag hällde på vinägretten. Det hade nog blivit lite krispigare (och godare) med färsk haricot verts. Men man tager vad man haver....

måndag 10 oktober 2016

Prenumerera på böcker med BookBeat

Lyssnar ni på ljudböcker?

Jag har gjort det i flera år när jag går ut o går utan sällskap. Men jag har aldrig tänkt på att det är en grej även för barnen. Konstigt nog. Men inför detta samarbete med BookBeat ville jag kolla vad de hade för typ av böcker och ser då att de har ju en hel drös med barnböcker. Ingen av mina tre barn är speciellt mycket för att läsa, de skulle nog aldrig komma på själv att mysa ner sig i sängen med en bok. Det som är en dröm för mig och ligger högt på min feel-good-lista.

God natt!

Men nu såg jag min chans att öppna en ny värld för barnen - ljudböcker. 
Ida älskar det och lyssnar numera alltid på ljudbok innan hon ska sova. Hon har t.o.m läst några böcker på sin iPad, för de flesta böcker kan man välja om man vill läsa eller lyssna på. Och självklart kan man ladda ner böckerna till sin läsplatta eller mobil så man behöver inte vara uppkopplad mot nätet hela tiden.

Det är lätt för henne att själv välja böcker för det finns olika kategorier t.ex. barn som hon kan titta under om hon inte exakt vet vad hon vill läsa för då kan hon söka fram den på en gång. Man kan påbörja hur många böcker som helst (bara utrymmet på mobilen eller läsplattan klarar det) så både jag och Ida kan använda BookBeat samtidigt. Hon lyssnar och läser på sina valda böcker och jag på mina.

Just nu lyssnar Ida på en Alva-bok, men den är snart slut och hon måste välja en ny.

Vill ni också prova BookBeat?
Då kan ni passa på nu för jag kan erbjuda er en månads gratis prenumeration om ni går via denna länk www.bookbeat.se/blogteam Efter första månaden fortsätter prenumerationen för 169 kr/månad tills du själv känner att du vill avsluta den. Det är ingen uppsägningstid, så du behöver inte vara förutseende och ute i god tid. Perfekt.

Här kan ni se ett urval av alla tusentals böcker som finns hos BookBeat.

söndag 9 oktober 2016

Höstfest

I går hade vi vår traditionella höstfest för att fira de stora barnen som fyller år med mindre än en månads mellanrum i september och oktober. Vi var 21 stycken i alla åldrar och med ett åldersspann på över 84 år från yngsta till äldsta personen. Lite småläckert, eller hur?

Maten skulle anpassas för köttätare, fiskätare, veganer, de som undviker gluten och de som vill äta enligt lchf och jag tror jag lyckades. I dag går diskmaskinen varm och vi äter goda rester både till lunch och middag.


Höstfest

Buffé

ugnsstekt lax 
thaichilistekt kyckling

rhode island
mjölkfri örtsås 
salsa

tomat- och rödlökssallad
gurka och paprika i småbitar
marinerade haricot verts
isbergssallad
majs
oliver

brieost
tacochips

Efterrätt

hjortronpaj 
grädde
Oatly vaniljsås
Lindts chokladkulor

Kvällens drycker

vatten med och utan kolsyra
rabarbersaft
läsk 
öl
rött vin
vitt vin
kaffe
te


fredag 7 oktober 2016

Kycklingtacogratäng

Nyss var det en stressig tisdag och veckan kändes evighetslång, men nu är det helt plötsligt fredag igen. Hur gick det till?! Vi ska grilla med grannarna ikväll, en sista grillkväll inför vintern. Men jag förmodar att ni är många som ska ha taco-fredag ikväll. Kanske dags att variera köttfärsen med lite kyckling och servera den som en gratäng.

Inspirerad av denna paj gjorde jag en kycklingtacogratäng till gårdagens mysiga snart-är-det-helg-middag. En smakrik krämig gratäng med taco-smak som gjorde att hela familjen tyckte om den.


Kycklingtacogratäng

1 kg kycklingfilé
1 gul lök
0,5 kg vitkål
salt o peppar
2 påsar taco-kryddmix
3 dl crème fraiche
2,5 dl grädde
riven ost

Skär lök och vitkål i centimeterstora bitar och fräs på låg värme tills det mjuknar.
Skär kycklingen i mindre bitar och stek den klar. Salta lite o peppra.
Blanda ihop lök, vitkål och kyckling.
Tillsätt taco-krydda, crème fraiche och grädde.
Rör om och låt puttra en stund.
Häll kycklingröran i en ugnsform och strö över riven ost.
Gratinera i 225 grader i ca 20 min. 
Servera med en god sallad och tacochips.

Det här blev verkligen gott. Ida och Isak tyckte det var lite för mycket vitkål medan jag gärna hade haft lite mer av just den goda vitkålen. Perfekt att använda vitkål nu på hösten när den är billig och god.

 Visst vet ni att det finns sockerfri tacokrydda? Det är inte så lätt att hitta men det finns.

God gratäng i formen, nu saknas bara lite ost och ca 20 minuter i ugnen.
Maten är klar!
Servera den goda gratängen med sallad och ev tacochips.

torsdag 6 oktober 2016

Lyxshopping

Vad är lyxshopping för er?


För mig är det, just nu, att handla matvaror på nätet och få det hemlevererat. Tala om lyx! Så skönt att slippa tillbringa över en timme på en matvaruaffär och dessutom slippa åka till o från affären, istället sitter jag hemma i soffan och klickar i vad jag vill shoppa. Se'n är det bara att vänta på varorna och packa in dem i kyl, frys, skafferi och andra skåp när de väl har blivit hemburna.

Just nu känns det som att det är bästa och billigaste sättet att spara tid. Och tid är en bristvara av stora mått för mig just nu så det här är perfekt. Varje höst är det likadant, så jag borde ha lärt mig och vara mer förberedd på denna tidsbrist.

De gånger jag beställer via nätet passar jag på att köpa lite extra av tunga eller otympliga varor t.ex. havremjölk, toapapper och maskindiskmedel. Då kan jag se'n koncentrera sig på att handla färskvaror när jag väl är på affären.