måndag 26 september 2016

Potatis, potatis, potatis

Vilket hån!

Vi har aldrig fått så många, så stora och så fina potatisar som i år. I år då vi äter lågkolhydratkost och undviker potatis. Jag och Leif kunde inget annat än skratta när vi tog upp potatisen och vi fyllde en stor hink med fina potatisar.

Potatis är inte en av de sakerna jag har saknat under den här tiden med lchf. Men nu blev jag sugen på bakpotatis, pressad potatis, potatispuckar, fyllda bakpotatisar, potatistimbaler, potatismos och allt möjligt med potatis. Vad är er potatis-favorit?

söndag 25 september 2016

Klassiker

Äntligen har jag sjunkit ner i soffan med en kopp te och tror att jag har gjort allt inför i morgon. Matlåda fixad, gympapåse packad, kläder framtagna, middag planerad och känner mig allmänt redo för en ny vecka. En vecka som innebär fyra intensiva arbetsdagar och se'n en 3-dagars-weekend i Stockholm. Lovely!

Middagen i dag blev en gammal klassiker, som vi aldrig verkar ledsna på - lövbiff och ostsås och osten vi använde var ädelost eftersom den innehåller färre kolhydrater än de smaksatta dessertostarna. Till det åt vi ugnsstekt broccoli och sallad. Kanongott!

Pestobiffar med mozzarella

Nu har jag äntligen satt mig vid datorn och kan ge er receptet på gårdagens hastmiddag som blev en succé. Ont om tid och inget förberett då är det perfekt att ta upp ett platt paket köttfärs från frysen som tinar fort i kallvatten.


Pestobiffar med mozzarella

1 kg köttfärs
4 msk röd pesto
1 msk sambal oelek
1 msk basilika
 0,75 dl vatten
1 ask små mozzarellabollar
salt o peppar

Blanda ihop köttfärs, pesto, sambal, basilika och vatten.
Smaka av med lite salt och peppar.
Forma till biffar runt en mozzarellaboll.
Stek några minuter på varje sida.

Jag var sugen på de italienska smakerna mozzarella, röd pesto och basilika, men för att även få lite hetta använde vi sambal också som vi alltid gör i våra succéburgare. Till biffarna åt vi en sallad och en enkel brunsås. 

Leif stekte biffarna i stekpanna och se'n fick de stå i 150 graders ugnsvärme och bli klara medan jag gjorde sås, sallad och dukade.


Brunsås

2,5 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
1,5 msk kalvfond
1 msk soja
salt och peppar


Vispa ihop allt i en kastrull och koka upp.
Låt puttra 5 min och smaka av med salt och peppar.

Enklaste sättet att göra en brunsås! Man slipper krångla med redning, utan kokar bara ihop allt på en gång, låter koka ett tag och sen är det klart.

Firade lördagskvällslugnet med ett glas rödvin till de goda biffarna.

Tidig söndagmorgon

God morgon!

Det tråkigaste med att somna tidigt på kvällen är att man vaknar tidigt på morgonen. Jag som älskar att sova länge på helgerna njuter inte av att vakna före sju. Ja, ja man får göra det bästa av denna lugna tysta tidiga morgon, så nu tar jag min bok och kryper ner under filten i soffan.


Ha en bra söndag så hörs vi lite senare med ett recept!

lördag 24 september 2016

t.r.ö.t.t

Det är mycket nu!
Vi försöker göra trädgården klar för vintern, vi gör en del småfix inne, vi tvättar och gör andra hushållssysslor men framför allt försöker vi få logistiken för kommande veckor att fungera. Inte det lättaste eftersom det verkar som att Leif ska fortsätta jobba på annan ort.

När jag väl summerar allt jag har gjort i veckan och allt jag har planerat inför kommande vecka är det inte så konstigt att jag är trött, riktigt trött.


Jag hoppas jag känner mig lite piggare i morgon och då ska ni få receptet på dagens underbart goda middag - pestobiffar, sås och sallad.

God natt!

torsdag 22 september 2016

Krämig lchf-kladdkaka

Till Olivias födelsedag provade jag ett nytt recept på lchf-kladdkaka. Det som skiljer från den andra varianten var att det var grädde och lite kakao i den här. Jag tyckte att den här blev krämigare men det kan ju bero på att jag hade den kortare tid i ugnen, en annan form eller annat som också kan påverka resultatet.


Krämig lchf-kladdkaka

100 g smör
100 g mörk choklad 85%
1 dl vispgrädde
2 ägg
1 tsk kakao

Smält smöret i en kastrull.
Bryt ned chokladen och rör ned i det varma smöret, tills det smält.
Vispa ägg och grädde till skum.
Rör ned kakao och vänd ihop chokladsmöret med ägg-grädden.
Smörj en springform 15-20 cm i diameter, gärna med löstagbar kant.
Grädda i 200 grader i 7-10 minuter. Kakan får gärna vara kladdig i mitten.
Låt svalna och servera med grädde och bär.

Min form var nästan 20 cm, nästa gång ska jag prova en lite mindre form för att få lite mer höjd på kakan. Eller så gör jag dubbel sats och använder den här formen. Jag älskar mörk choklad så jag hade en 85-procentig variant, tycker du det blir för bittert och mörkt så kan du välja en 70-procentig istället.

onsdag 21 september 2016

Sponsrad video: Fiskelyckas

Det är lätt att lyckas med fisk! 
Många tror att det är krångligt att laga fisk. Men det är det absolut inte. Det vanligaste misstaget är att man antingen steker fisken för länge eller kokar den för länge så att den blir torr och tråkig. Temperaturen på en färdiglagad torsk ska vara ca 52° och köttet ska vara vitt, för lax ska temperaturen vara ca 48° och köttet blekrosa.

På Findus hittar du enkla tips och smakrika recept, av Tina Nordström, för att även du ska fiskelyckas. Eftersom fisk är en bra källa till protein, selen, jod, vitamin D och vitamin B12 vill man fiskelyckas ofta. Hur ofta äter ni fisk hemma hos er? Vi äter alldeles för sällan!

Sponsrat inlägg