fredag 6 maj 2016

Hackat ägg - lchf-frukost

Åh vad härligt med en ledig klämfredag och jag har en massa jag vill hinna göra i dag, denna extradag med ledigt. Städa, handla, skura altan, tvätta och annonsera ut barnsaker är en del av sakerna som står på dagens to-do-lista men först ville jag säga hej till er och tipsa om min nya lchf-frukost/mellanmål/lunch, ja jag äter det lite då och då. Det har nästan blivit min nya craving. Hackade ägg med smör och salt! Har ni provat?


Hackat ägg - lchf-frukost

mediumkokt ägg
lite smör
salt

Mediumkoka äggen. Skala den.
Mosa/hacka tillsammans med lite smör, krydda med salt.

Det här är ett riktigt mättande, så det är perfekt till frukost så håller man sig mätt länge. Det blir mycket krämigare och godare om gulan är lite lös, så se till att inte hårdkoka äggen.

Det här åt jag hos min dagmamma när jag var liten, men jag har nog inte ätit det sen dess. Himla konstigt egentligen för jag kommer ihåg att jag tyckte om det redan då och det är ju så enkelt att göra. Vilken tur att jag blev påmind om det när jag sökte lchf-inspiration.

torsdag 5 maj 2016

Västerbottensgratinerad chilisåskyckling

Vilken underbar dag!
Solen skiner och det är riktigt varmt ute, även om man inte sitter i lä. Så himla härligt! Utemöblerna är skurade, gräsmattan krattad, paviljongen uppsatt och snart är även fönstren putsade. Nu är vi redo för sommaren!

Trots att solen sken även i går blev det ingen grillmiddag, utan i stället gjorde jag en kycklinggratäng av en överbliven grillad kyckling. Men i dag blir det grillat.....


Västerbottensgratinerad chilisåskyckling

1 grillad kyckling
3 dl riven ost
sås
2 dl creme fraiche
2,5 dl vispgrädde
1 dl chilisås
2 msk dijonsenap
1,5 tsk dragon
1,5 tsk italiensk salladskrydda
1,5 tsk basilika
0,5-1 tsk salt

Börja med såsen, blanda crème fraiche, grädde, chilisås, senap och kryddor.
Blir jättebra om man förbereder och ställer kallt i några timmar.
Dela kycklingen och fördela den i en ugnsform.
Häll såsen över kycklingen.
Strö över riven ost
Gratinera i 225 grader i ca 20 minuter.
Servera med sallad och eventuellt ris.

Det här tyckte hela familjen om, så det lär återkomma ofta här hemma hos oss. Nästa gång ska jag prova med kycklingfiléer som jag oftast tycker blir godare än färdiggrillad kyckling.

Såsen på väg att blandas ihop

onsdag 4 maj 2016

Dumleflarn - enklaste kakan att baka

Har ni sett receptet på enklaste kakan/flarnet som cirkulerar överallt nu? Man sätter Dumle (chokladöverdragen kola) på en plåt och gräddar i ugnen och vips har man en kaka istället för en godis. Jag tyckte att de blev lite stora om man tog en hel dumle så jag testade att dela en dumle mitt itu innan gräddning och tyckte att den storleken blev mycket bättre.


Dumleflarn

Dela dumlen i 2 bitar, med t.ex. en sax.
Lägg glest på en plåt för de smälter ut.
Grädda i 175 grader i 6-8 minuter.

Det här blev riktigt gott och hela familjen blev som galna efter denna krispiga kaka. Jag ville ha den krispig men vill man ha den lite småseg så tar man ut plåten lite tidigare från ugnen.

Perfekt att dekorera efterrättsmousse eller glass med. Det ska jag prova nångång, men då måste jag "baka" några nya flarn för de jag gjorde i helgen är slut för länge se'n.

Sätt halverade dumlekolor på en plåt....
....och efter några minuter har du goda kakor.

tisdag 3 maj 2016

After Work med jobbet

Nu har jag precis kommit hem från en supertrevlig After Work med jobbet. Vi har länge pratat om att vi ska äta tapas på Tapas de Papà och nu äntligen blev det av. Vi började med en fördrink hemma hos chefen i hennes fina lägenhet och det var inte vilken fördrink som helst utan det var ett av mina favorit-bubbel. Rotari Rosé det är såå gott och såå vår o sommar över det. Love it!


Efter bubbel och småplock gick vi vidare till tapas-restaurangen där vi åt mycket och länge. Tapas är ett perfekt sätt att äta och umgås. Jag älskar konceptet att man sitter länge o småäter och pratar. Man vet aldrig vad de serverar och det är olika från kväll till kväll. Bland det jag smakade ikväll var entrecôte, köttgryta, chiliräkor, grönsaksspett, sötpotatis-pommes, oliver, serranoskinka och patatas bravas.


Vi har verkligen roligt på jobbet nu, jag älskar jobbet och jag älskar mina kolleger. Tänk att jag för ungefär två år sedan slutade där frivilligt för att börja ett nytt jobb. Nu skulle jag aldrig byta bort jobbet! Och vilken tur jag hade som kunde komma tillbaka! Jobbet nu och då är som natt o dag, men hela den historien blir nog ett eget blogg-inlägg.....

Tzatziki till kebabkryddade köttfärsspett

Åh vad jag älskar att vakna till solsken, det är så mycket enklare att stiga upp trots att man är såå trött. Hoppas vi får njuta av solen hela da'n....och hela långhelgen. Även i går sken solen när vi kom hem från jobbet så självklart blev det grillat till middag. På grillen fixade vi kebabkryddade köttfärsspett och sparris och i köket fixade vi sallad o vitlöksstark tzatziki. Mysig och god måndagsmiddag!


Tzatziki

5 dl turkisk yoghurt
1 gurka
1 tsk salt
2 vitlöksklyftor, riven eller mycket finhackad
ev. 1 skvätt citronsaft
ev. 2 tsk olivolja

Dela gurkan och skrapa ut kärnorna med en tesked. Riv gurkan på den grova sidan av rivjärnet.
Lägg gurkstrimlor och salt i en skål. Låt stå och dra ca 1 timme.
Häll över gurkan i en sil. Pressa ur all vätska.
Blanda yoghurt, vitlök och ev. olivolja. Tillsätt gurkmoset. 
Smaka av med salt och några droppar citron.
Låt gärna tzatzikin stå och dra ett par timmar i kylskåp så sätter smakerna sig ordentligt.

Tzatziki är ett av mina sommar-favorit-tillbehör och det passar så bra till grillat. Det kommer bli många omgångar tzatziki i några månader framåt.

**********************

Ikväll ska vi på Tapas-restaurang med jobbet. Äntligen! Vi har pratat om det i flera månader men "plötsligt händer det...." Ska bli gott och trevligt! Jag hoppas att mina tapas-favoriter serveras i kväll. Man vet aldrig i förväg vilka olika tapas som serveras, så det blir en överraskning gång från gång.

måndag 2 maj 2016

Chokladmousse med yoghurt

Det var en trött familj som vaknade i morse. Vilken tur att det är en kort vecka och bara två morgnar kvar att stiga upp innan vi får sovmorgon igen. Älskar extra helgdagar, inte bara för ledigheten. Med helg mitt i veckan kan man unna sig lite extra god mat och kanske en efterrätt också. Perfekt!

Till förra helgens festligheter gjorde jag en chokladmousse på ett litet annorlunda sätt. Istället för en len mousse gjorde jag en med lite crunch, tack vare att jag hackade chokladen i bitar istället för att jag smälte den.

 

Chokladmousse med yoghurt

100-150 g mörk choklad
2,5 dl grädde
2,5 dl yoghurt 

Finhacka chokladen. 
Vispa grädden. 
Vispa ner yoghurten med elvispen på låg hastighet. 
Rör ner chokladen.
Fördela smeten i portionsglas. 
Ställ i kylskåp i minst 30 minuter.
Garnera ev. med bär och/eller mer choklad innan servering. 
Fast den är god bara som den är också :)

Det här är en god mousse med lite syrlig smak tack vare yoghurten. Jag är inte så jättemycket för yoghurt-smak men här anar man den bara som en extra "krydda" i moussen. Den här kommer nog stå på bordet till helgen igen. Förutom att den är så god älskar jag att den är nötfri, äggfri och glutenfri.


söndag 1 maj 2016

Valborgsgrill

Trevlig första maj på er! 
Gårdagens trevliga grillkväll med grannar följer vi upp i dag med födelsedagsfirande för min pappa. Fest hela helgen! Gårdagens värme och sol gjorde att alla var på lite extra bra humör. Underbara sol och det verkar vara lika fint väder i dag. Love it!

I väntan på maten började vi med lite småplock. Jag hade fixat, och åt,  ostchips med skagenröra som är perfekt lchf-förrätt.


I sann valborgs-anda grillade vi till middag, lite grill-knytis där vi hade med oss lite smått o gott. Vi hade bland annat med oss tzatziki - men den glömde jag ta fram. Så kan det gå i stressen bland många hungriga :)


Ingen kväll är komplett utan efterrätt och självklart erbjöd jag mig att fixa den. Jag gjorde en chokladmousse på 80-procentig choklad. Älskar mörk choklad! Dessutom hade jag gjort dumleflarn, goda men inte lchf-vänliga och jag hade även köpt glass för jag var rädd för att många skulle tycka att chokladmoussen var för osöt.


Nu ska jag skynda mig ut för lunch i solen innan vi ska dra i väg på nästa fest.