onsdag 30 mars 2016

Gravlax-pasta

Nu är hela familjen mer eller mindre förkyld. Gissa hur less jag är? Men det positiva är att jag börjar känna mig piggare i dag, ett tecken på det är att jag blir sugen på att städa. Så är det alltid för mig efter några sjuk-dagar. Hoppas pigghets-känslan håller i sig hela da'n för i så fall blir det några timmars jobb för mig i morgon. 

Är det fler än jag som har kvar gravad lax från påsk? Jag började bli lite less att äta hårdbrödmackor med gravad lax (godaste sättet att gravad lax på) så därför gjorde jag en gravlaxpasta till lunch i dag.


Gravlax-pasta

200 g gravad lax
0,5 rödlök
2 dl lätt crème fraiche
1-2 tsk dijonsenap
1 tsk pressad citron
0,5 dl dill
1 krm nymald vitpeppar

Skär laxen i mindre bitar. 
Finhacka rödlöken, fräs den mjuk i lite smör i en kastrull.
Blanda ner crème fraiche, senap, citronsaft, dill och peppar i kastrullen. 
Låt koka upp. 
Rör eventuellt ner lite pastavatten om du vill ha mer sås.
Rör ner laxen. 
Servera till nykokt pasta, ruccola och körsbärstomater.

Oftast räcker saltet från den gravade laxen och pastan, men om du inte tycker det så är det bara att tillsätta lite salt i laxsåsen. Men smaka av först, salta inte av gammal vana "för att man brukar det". Jag är inte så mycket för senap så jag använde den mindre mängden (och lite nätt 1 tsk dessutom), men jag kan tänka mig att andra vill ha något mer senap-smak.

Ruccola är så himla gott (och vackert) till pastarätter. Lite ruccola höjer de flesta pastarätterna. Och körsbärstomater är så himla gott (och vackert) till ruccola :)

Minska ugnsformen

Tänkte börja denna onsdagsmorgon med att ge er ett litet tips!

Olika kakrecept behöver olika storlek på formen. För att slippa köpa en massa olika formar som ska ta plats i skåpet så kan man enkelt förminska en form man har genom att lägga något i formen som tar upp plats och därmed minskar storleken på formen.

Just den här gången blev det så himla perfekt med en avlång sockerkaksform som passade perfekt i min ugnsform från Ikea. Så här perfekt blir det inte alltid men det fungerar ändå bra. Prova dig fram!


På bilden syns den smaskiga kokos- och ananaskakan som är både mjölk- och äggfri. Den behövde en lite mindre form än jag hade hemma och då fixade jag det så här enkelt.

Kokos- och ananaskaka mjölk- och äggfri

ca 500 gr ananasringar, 1 stor eller 2 små burkar
3 dl socker
1,5 dl kokos
4,5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
200 gr mjölkfritt margarin
2 dl juice från ananasburken

Skär ananasringarna i mindre bitar och låt dem rinna av i ett durkslag.
Smält margarinet.
Blanda alla torra ingredienser.
Häll i det smälta margarinet och ananasjuicen. 
Blanda allt till en smet.
Häll smeten i en liten långpanna (smord o bröad eller med bakplåtspapper).
Krama ur ananasbitarna lite lätt så den sista vätskan rinner av. Fördela ut bitarna jämnt på smeten.
Grädda längst ner i ugnen i 175 grader i ca 35 min.

Färdiggräddad smarrig kaka

tisdag 29 mars 2016

Te-leverans

Ni som har följt mig ett tag här på bloggen och på instagram (@matro_sara) vet att jag dricker mycket te och framför allt chai-te med lite skummad te på toppen. Inte att förväxla med chai-latte som är sött och sliskigt och inte något för mig.

Chai-te är gott både i mugg o glas och både ute o inne :)

Mitt favorit-chai-te köper jag på Nk i Stockholm, det är riktigt smakrikt o gott. Jag har provat många varianter men de flesta är för svaga och får inte den riktigt goda chai-smaken av bland annat kardemumma. Som ni förstår är det inte enkelt att ha favorit-teet i Stockholm och själv bo i Luleå, många vänner ha fått te-köps-uppdrag av mig när de besöker huvudstaden. Men nu har jag hittat ett bättre sätt! Senast jag var på Nk frågade jag om det gick att få tag i teet på något annat sätt - och det gör det!

NK köper sina teer från Sibyllans kaffe- och tehandel och de har en webb-shop! Perfekt för mig. Nu har första leveransen kommit - snabbt o smidigt och inte nå dyrare. Innan jag provdrack teet var jag lite orolig att det verkligen var rätt te, men efter en klunk kunde jag lugnt konstatera att det var rätt te.

När jag ändå beställde chai-te beställde jag lite andra teer också.
Kul att prova någon annans sortiment.

måndag 28 mars 2016

Ännu en påskgrillning

I går hade vi en mysig dag ute i våra kompisars stuga. Trots att solen inte var på vår sida hade vi en bra dag med skoteråkning, god mat, påskgodis, äggjakt, prosecco, grillat, surr och mycket skratt. Både i lördags och i dag skiner solen från en klarblå himmel men i går då var det mulet och blåsigt. Är det inte typiskt!

Vad som mer var typiskt var att vi glömde skoterhjälmarna hemma, det räcker inte att tänka att de ska packas med :) Lika bra att göra det på en gång istället för "se'n". Men vi var inte så långt bort så Leif vände hem och hämtade hjälmarna. Slutet gott allting gott....


Vi grillade kyckling- o fläskfilé, eller rättare sagt Leif grillade det. Av någon konstig anledning hamnar han alltid vid grillen :) och i går lyckades han riktigt bra. Till det grillade åt vi sallad, rostade rotsaker, vitlöksostsås, pepparsås, bea och en underbart god blandning med kronärtskockor, körsbärstomater och fetaost som hade stått några minuter i ugn. Så himla gott!

söndag 27 mars 2016

Ingefärashot

Nu har vi vaknat upp till sommartid! Visst har ni kommit ihåg att ställa om klockorna? Perfekt att tappa en timme under påsken då man ändå har flera extra dagar ledigt. Det verkar bli en solig och fin dag även i dag, lite dis på himlen men solen kämpar sig igenom. Vi ska till några kompisars stuga i eftermiddag så jag hoppas finvädret fortsätter hela da'n.

Jag hoppas även att förkylningen är på väg bort. Det känns inte riktigt som det, men man mår ju alltid som sämst på morgonen när man har legat en hel natt och både näsa och hals har täppts till. Igår gjorde jag en dunderkur med en massa ingefära som ska vara bra vid förkylningar. Men det ger nog bäst effekt om man tar det innan man blir förkyld och på så sätt håller alla baciller borta.


Ingefärashot 

200 g färsk ingefära
1 l vatten
0,5 dl honung
2 citroner

Riv ingefäran grovt med skalet på och lägg den i vattnet. 
Värm upp (nästintill sjuda, men aldrig över 60 grader) i 20 minuter. 
Koka ej då detta gör att delar av allt det nyttiga försvinner. 
Sila av ingefäran och blanda i honungen medan det fortfarande är ljummet.
Låt svalna och pressa sedan i citronerna. 
Sila och häll i en flaska.
Förvara i kylskåpet och utan problem kan den stå i en månad.

Starkt men så otroligt gott! Jag älskar ingefära och det här var godaste medicinen på länge. Olivia däremot som såg en saftkanna i kylskåpet och hällde upp ett glas i tron att det var saft tyckte inte det var lika gott :)

Använd termometer annars är risken stor att det blir för varmt när du värmer upp vattnet och ingefäran. Jag hade i alla fall värmt på mycket mer om jag inte hade haft termometer och sett när vattnet var 60 grader. Receptet hittade jag på Mitt kök.

Underbar knöl!

lördag 26 mars 2016

Påskbuffé

Nu har vi precis kommit hem från mina föräldrar där vi bjöds på en riktigt god påskbuffé. Tyvärr blev jag mätt alldeles för tidigt hade velat äta mycket mer, men desto bättre fick jag med mig lite godsaker hem :)

Vi började på bästa sätt - med prosecco och till det fanns det även oliver, chips och ölkorv. Sen dukades det upp en påskbuffé värd namnet.


Påskbuffé

älgsteksröra
löjrom
crème fraiche
rödlök
kvarngrynssallad
sallad
lammstek
ostsufflé
melonbitar
gravlaxrullar
bruchetta
olivsalsa
ägghalvor
anjovis

Till påsk serveras det enormt mycket ägg i alla möjliga former (inte kul för äggallergiker) men självklart hade mormor tänkt på Isak så det fanns en massa gott till honom (och andra) också. Men jag som alltid väljer det kallskurna smakade inte något av detta varma. Jag tog minst en extraportion av det kalla istället :)

varm korv med bröd
grillad kyckling
pommes frites

Till efterrätt bjöds vi på hallonpannacottatårta, glass, sorbet, grädde, jordgubbar och blåbär och till det drack vi kaffe, te och lite citronlikör.


Jag känner mig fortfarande hängig och förkyld trots olika dunderkurer som ni som följer mig på instagram har sett. Jag har provat både whisky och ingefärashot, men förkylningen vägrar ge med sig. Men jag lär väl vara frisk lagom till jobbet drar igång på tisdag. Bittert! Jag som hade sett fram emot den här påskhelgen för att vila upp mig och samla ny energi efter några stressiga och jobbiga veckor. Men det är väl så här kroppen fungerar - när man väl slappnar av då blir man sjuk. 

Kolstålspanna från de Buyer

Jag har en ny stekpanna, från de Buyer, som jag hoppas mycket på. Det som gjorde mig intresserad var den här meningen "Den håller för verkligt höga temperaturer (även induktion)". Med induktionshäll kan man inte värma upp en stekpanna med smör på högsta temperaturen, det blir alldeles för varmt. Men vissa i familjen har lite svårt att vänja om sig och därför har vi fått byta några stekpannor på senaste tiden :)

Men nu hoppas jag det blir bättre med den här kolstålspannan. Pannor i kolstål har ingen beläggning som kan skadas, tål mycket hög värme och fungerar på alla värmekällor, inklusive induktion. Den har många av gjutjärnspannans fördelar men är mer lättanvänd bland annat tack vare en yta som är behandlad med skyddande organiskt bivax. Detta förbättrar ”non-stick-effekten” under instekningsprocessen och skyddar mot rost. Ju mer man använder den desto bättre blir ytan.


Jag har aldrig haft en kolstålspanna tidigare men det ska bli riktigt kul att prova. Som jag sa - jag har höga förväntningar eftersom den ska klara höga temperaturer, dessutom tycker jag att den är riktigt snygg också.

Här hittar ni kolstålspannorna från de Buyer som just nu har bra priser: http://www.hoffmeiers.se/sv/produker/de-buyer/mineral-b/