lördag 5 mars 2016

Festplanering

Planering är allt!
Med en bra planering så fixar man en fest utan stress (och gästerna blir imponerade). Det viktigaste för mig är att planera och förbereda så mycket som möjligt så att jag under festen kan slappna av och ha roligt med gästerna och endast behöver göra en del småfix. För vem vill stå i köket och jobba när väl gästerna är på plats? Jag laddar t.o.m kaffebryggaren i förväg.

Efter mitt schlagerparty fick jag en del frågor om hur jag lyckades få till allt och hur jag hann med att göra en 5-rätters-meny. Jag älskar skriva listor och pricka av eftersom sakerna är gjorda. Både på jobbet och hemma använder jag mig av mina älskade listor. Ordning o reda!

Så här såg min planering ut till schlagerpartyt och den fungerade perfekt. 
Om ni inte kommer ihåg menyn så hittar ni den här.


Festplanering

tisdag

baka mini-chokladmuffins och frys ner

onsdag

handla

torsdag

blanda ihop vitlökssmör
koka jordärtskocksoppan, men tillsätt inte grädde o vin
göra is

fredag

stek rostbiffen på låg temperatur
smält choklad i grädde till mintchokladganachen
mixa persikorna och blanda med pressad citron
gör hallonsås till bellinin
sätt vinet på kylning

lördag

ta upp muffins från frysen
skala rotfrukter
vispa ganachen
skiva köttet
bubbla 2 flaskor vatten
duka
blanda dipp
spritsa hallonmousse och mintchokladganache på minimuffins

strax innan gästerna kommer

skär rotsaker i bitar
fyll hallonsås i glasen
gör klart tomat-, mozzarella- och basilikaspetten, förvara tallriken i kylen
Koka upp soppan, tillsätt grädde och smaka av

när gästerna kommit

Ta fram faten med snittar o tilltugg
Häll i Prosecco i glasen med hallonsås

under välkomstdrinken

gör vitlöksbrödspizzan, skär i bitar och servera
koka upp soppan igen och tillsätt vinet, servera

under tiden förrätten äts

tillaga rotsakerna i ugn

fredag 4 mars 2016

Fredagsbukett

Nu är det fredag igen och barnens sportlov är snart slut. På måndag är det dags att återgå till de vanliga rutinerna igen. Känns ganska skönt faktiskt, men jag tror inte att barnen håller med mig. Men det är bara två och en halv vecka i skolan tills det är påsk och ledigt igen så det känns nog inte alltför jobbigt för dem.

Jag har en fullbokad helg framför mig men hoppas ändå hinna med det jag älskar mest av allt - slöa :) Eftersom jag inte kommer vara hemma så mycket i helgen så struntar jag nog i att köpa någon fredagsbukett. Istället får jag njuta av bilderna på de fina rosorna jag fick på mitt schlagerparty.


Ha en bra dag och njut av din fredag!

torsdag 3 mars 2016

Prinsbakelser

Har precis vaknat till efter att ha slumrat i soffan. Så himla skönt efter att ha varit trött hela da'n. Jag kom i säng lite väl sent igår för när jag var på väg att gå o lägga mig fick man veta att Prins Daniel skulle ha pressträff 22.30. Och det kunde man ju inte missa!

När storasyster Estelle föddes bakade jag prinsessbakeler och jag är sugen på att baka något smarrigt i dag också. Både för att fira lillprinsen men även för att fira att det är fredag i morgon.


Prinsbakelser

3 st ägg 
2 dl socker 
2 dl vetemjöl 
2 tsk bakpulver 
0,5 dl vatten 

Fyllning/Garnering

1 dl hallonsylt, eller valfri god sylt 
Marsankräm (jag använde 2 dl mjölk och 5 msk pulver)
1,5 dl grädde 
250 g rosa marsipan 

Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda ner mjöl och bakpulver. Rör tills smeten är slät och häll i vätskan.
Häll ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna.
Grädda på 250 grader i 5 minuter.
Låt kakan svalna och stansa ut 12 bakelsebottnar cirka 7–8 centimeter i diameter med hjälp av en pepparkaksform eller ett glas.
Placera ut 6 bottnar. 
Bred ett lager sylt på varje botten. Bred ut lite marsankräm på sylten.
Lägg sedan på en botten över marsankrämen.
Skär ut 6 remsor som är lika höga som bakelserna och så långa att de räcker runtom. 
Täck med marsipanremsorna runt varje bakelse.
Spritsa grädden på toppen av bakelserna och garnera ev. med pärlor eller rosor.

Att baka prins-/prinsessbakelser är ett snabbt och enkelt sätt istället för att baka och fixa en hel tårta. Det går ju så mycket fortare att baka en rulltårtebotten som bara ska vara 5 minuter i ugnen istället för en tårtbotten som behöver nästan en timme i ugnen. Dessutom kan jag tycka att det är vackrare och finare att bjuda på bakelser istället för att ställa fram en hel tårta.

Tryck ut rundlar i kakan.
Nu blev jag ju ännu mer sugen på att baka och om det inte ska bli så himla sent i kväll också är det bäst jag sätter fart nu. Måste bara komma på vad jag ska baka.... Kanske en Oscar II-tårta, eftersom prinsen ska heta Oscar. Här hittar ni ett recept på den goda tårtan.

onsdag 2 mars 2016

Grekiska köttbullar i tomatsås med paprikasalsa

Då har tre dagar av barnens sportlov passerat och det har gått bra för barnen att vara hemma tillsammans alla tre. Det värmer ett mamma-hjärta. Jag har smitit i väg hemifrån tidigt och varit på jobbet redan klockan sju, tanken var att jag då skulle sluta en timme tidigare också. Men det har jag inte lyckats så bra med. Så istället för att ha lite kortare dagar under sportlovsveckan har jag fyllt på min flex med flera timmar. Få se om jag lyckas bättre på påsklovet.

Jag var ju väldigt skeptisk till veckans middagar i Linas matkasse, men jag måste medge att gårdagens middag med grekiska köttbullar i tomatsås var riktigt god.


Grekiska köttbullar i tomatsås med paprikasalsa

Grekiska köttbullar

5 hg köttfärs
75 g fetaost
1-2 vitlöksklyftor
finrivet skal från 1 citron
1,5 msk vatten
2 tsk torkad oregano
1 tsk torkad timjan
1 tsk salt
1 krm malen kanel
1 krm nymald svartpeppar

Blanda köttfärs, smulad fetaost, pressade vitlöksklyftor, finrivet citronskal, vatten och kryddor.
Rulla färsen till 16 ganska stora köttbullar.
Fräs köttbullar i lite olivolja i en rymlig stekgryta eller i en stekpanna med höga kanter.

Tomatsås

1 gul lök
1 burk krossade tomater med basilika
1 köttbuljongtärning
2 dl vatten

Fräs lök tillsammans med köttbullarna.
Tillsätt krossade tomater, buljongtärning och vatten. 
Låt köttbullarna sjuda i såsen under lock 10-12 min.

Paprikasalsa

0,5 knippe bladpersilja
75 g fetaost
1 röd paprika
1 grön paprika
0,5 rödlök
1,5 tsk vitvinsvinäger
3-4 tsk olivolja
örtsalt

Grovhacka bladpersilja och smula fetaost.
Finhacka paprika och rödlök.
Lägg allt i en skål och blanda med vinäger och olivolja, krydda med örtsalt.
Servera grytan med paprikasalsan och nybakat bröd.

Som jag sa så var det här godare än förväntat. Paprikasalsan var riktigt god så den kommer jag göra fler gånger. Kombinationen med köttbullarna, tomatsåsen och papsiksalsan var klockren och jag hade nog inte kommit på att servera det ihop på det här sättet. Så där fick jag trots allt lite inspiration från inspirationskassen :)

Även barnen åt, det blev nog ingen favorit men de åt utan gnäll. Men jag fuskade och kokade lite makaroner till dem också.

tisdag 1 mars 2016

Mini-chokladcupcake med mintchokladganache

Visst är det dags för lite choklad på bloggen nu? Choklad kan man aldrig få för mycket av. Dessa små godbitar, som man måste ta fler än en av, består av min favorit-chokladmuffins och en suveränt god  mintchoklad-ganache. Bästa smak-kombon! Åh vad sugen jag blir på dessa nu, måste nog göra dem i helgen igen :)


Mini-chokladcupcake med mintchokladganache
Mini-chokladcupcake

1 dl kakao
1+1 dl socker
2 dl mjölk
150 g mjukt smör
2 ägg
3 dl mjöl
1 msk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver

Koka upp kakao och mjölk med hälften av sockret (1 dl) och låt svalna. 
Vispa smöret och resten av sockret poröst. 
Vispa ner ett ägg i taget. 
Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en bunke och varva ner det och kakaomjölkblandningen i smörvispet. 
Häll smeten i mini-muffinsformar till ca 3/4 av formen. 
Grädda i 225 gr i ca 12 min, prova med sticka.

Jag använde min minimuffinsform till dessa godbitar. Har ni inte det så fungerar en vanlig muffinsform också men då kan du sänka temperaturen 25-50 grader och öka på tiden med några minuter.

Det här är mitt favoritrecept på chokladmuffins och har ni inte provat det än så är det hög tid nu. Det blir så saftiga och goda.


Mintchokladganache

3 dl grädde
200 g mintchokladcrisp Marabou

Värm grädden. Ta kastrullen från plattan precis innan det börjar koka.
Bryt chokladen i bitar.
Smält ner chokladen i den varma grädden.
Sila sen bort krispen/krokanten.
Låt chokladgrädden stå över natten i kylskåp.
Vispa chokladgrädden till önskad konsistens.
Spritsa på muffinsarna.

Jag älskar, verkligen älskar, choklad och mint så den här ganachen kan jag äta som den är direkt ur skålen. Se till att spritsa riktigt mycket på varje muffins annars blir nog dina gäster besvikna och vill ha mer.

Pasta- och köttfärsgratäng

Vi hade rester av pasta, köttfärssås och cream cheese som behövde ätas upp, så då var det inte svårt att bestämma middag igår. Och det är det här som gömmer sig i dagens matlåda. Att göra en gratäng är bästa sättet att få pastarester goda och tillsammans med köttfärssås och en krämig sås blir det kanongott.


Pasta- och köttfärsgratäng

färdigkokt pasta
köttfärssås
grädde
cream cheese
salt, svartpeppar
riven ost

Koka ihop cream cheese och grädde, krydda med lite salt o svartpeppar.
Blanda pasta och köttfärssås i en smord ugnsform.
Häll ostsåsen i gratängformen.
Strö över riven ost.
Gratinera i 200 grader i ca 20 minuter, tills allt är varmt och osten fått lite färg.

Det här blev mycket godare än jag vågade hoppas på. Så himla kul när man lyckas så bra med rester. Olivia som inte tycker om köttfärssås tyckte det var jättegott. Isak som älskar spagetti o köttfärssås och inte vill att man "förstör" det med grädde eller liknande, tyckte också att middagen var jättegod. Hur kunde jag lyckas så bra :)

Jag använde 150 g cream cheese och 1,5 dl grädde till en gratäng som räckte till ca 6 portioner. Himla smidigt att göra ostsåsen på det här sättet istället för att göra en vitsås med mjölk o redning och sen riven ost.

måndag 29 februari 2016

Matkasse

Kommer ni ihåg att jag sa att jag skulle prova en matkasse? Jag jämförde matkassar via matkasse.se och beställde till slut Linas inspirationskasse. I dag kom första leveransen av mina tre inspirationsmiddagar. Förra gången jag provade inspirationskassen var jag så nöjd över tre kanonmiddagar så förväntningarna var höga. Tyvärr var det kanske pga de höga förväntningarna som jag blev lite besviken av dagens leverans.

Ida tycker det är som julafton när matkassen ska plockas upp.

Tre småkonstiga middagar har vi framför oss. Jag hoppas jag blir positivt överraskad när jag väl lagar maten. Det jag blev mest besviken över var färdiga dumplings som man bara värmer inför middagen. I en inspirationskasse förväntar man sig inte helfabrikat, eller hur?

Få se om jag följer recepten eller om jag hittar på andra maträtter med råvarorna som jag har fått hemlevererat. Det roligaste ska bli att prova grönkålschips som är så himla populärt just nu men som jag aldrig har provat.

Bake-off-bröd, köttfärs, dumplings, torskfiléer, fetaost, russin, grönkål, persilja, fryst ingefära och lök
var en del av det som gömde sig i matkassen.