måndag 18 januari 2016

Gulaschsoppa

Brrr i dag var det kallt. Jag hade kunnat ge ganska mycket för att få ligga kvar i sängvärmen när klockan ringde och termometern stod på -23 grader. Men istället för att ligga kvar och värma sig under täcket får man se till att värma sig med te, grytor....och soppor dessa kalla dagar.

Tidigare har jag oftast ätit gulaschsoppa med köttfärs, men i lördags bjöd jag på en gulaschsoppa med älgkött. Den blev riktigt mustig och god, perfekt en kall vinterdag.


Gulaschsoppa
600 g kött, nöt eller älg
1 stor röd paprika
2 msk paprikapulver
1 gul lök
2 msk olivolja
3 köttbuljongtärningar
1-1,5 liter vatten
1 citron, skalet
2 stora vitlöksklyftor
2 msk smör
1,5 msk tomatpuré
2 stora morötter
Till servering
2 dl lätt crème fraiche
3 msk finskuren persilja

Tärna kött, paprika och lök. 
Bryn i omgångar med paprikapulver, lite salt och svartpeppar. Flytta över till en kastrull.
Smula ner buljongtärningarna och häll på 1 liter vatten.
Koka upp.
Blanda citronskal, finriven vitlöksklyfta och smör. 
Rör ner smörblandningen i soppan tillsammans med tomatpurén. 
Låt gulaschen sjuda i 2-3 timmar, kontrollera att köttet är riktigt mört.
Tillsätt ev. mer vatten om det kokar bort för mycket.
Skala och skär morötterna i mindre bitar.
Tillsätt i soppan och låt koka ca en halvtimme till
Soppan är klar när köttet och morötterna nästan faller sönder. 
Smaka av med salt, cayennepeppar och paprikapulver.
Servera soppan med lätt crème fraîche, finskuren persilja och ett gott bröd.

Smakrik och god soppa som jag längtar till att äta igen. Jag tycker ju om lite styrka i maten så på slutet tillsatte jag lite cayennepeppar för att få den styrka jag vill ha men det kan man ju strunta i.

Jag strödde lite persilja över min soppa men struntade i crème fraîche. Hur vill ni ha er soppa?

Till soppa är ett gott bröd en självklarhet. Vanligtvis till fest så bakar jag eget bröd, men den här gången köpte jag faktiskt baguetter, kors i taket :) Men köpta nybakade lite småsega baguetter är faktiskt riktigt gott och Ida älskar dessa köpes-baguetter så hon var nöjd.


söndag 17 januari 2016

Drink- och tjejkväll

När vi planerade för vår träff så bestämde vi att var och en planerar och tar med sig ingredienser till varsin drink att bjuda de övriga på. Dessutom kom vi överens om att göra dem rätt alkolholsvaga, för det var ju mer smaken än alkoholen vi ville åt. Kul att prova andras varianter eftersom man ofta snöar in på liknande smaker. Så detta bjöd och bjöds jag på i går! (Drinkrecepten är redan efterfrågade - de kommer!)

Drink- och tjejkväll
Kvällens drinkar
Mojito à la Johanna
Åsas trocadero-drink Åsnan
Matros Pink Heaven



Tilltugg
Crostini med brieost och röd pesto
Brieost
Mini-digestive
Rågkex


Middag
Gulaschsoppa
Crème fraiche
Persilja
Baguetter
Norrgott
Alto pina (rött portugisiskt vin)
Bubbelvatten



Efterrätt
Blåbär
Grädde
Kaffe o te


Matsedel v.3 januari 2016

Gårdagens milda väder och snöfall har nu bytts mot kallt och klart väder. Ser härligt ut ute men det lär nog kännas i kinderna om man går på en promenad för nu är det minus 20 igen. Men det blir ingen promenad än på ett tag för nu ska jag börja med att diska bort från gårdagens drinkkväll, mycket disk är bevis på en bra kväll :)

Snart är det dags för en ny arbetsvecka och nya middagar att förbereda så att det går fort och smidigt när hela familjen kommer hem trötta och hungriga.


Matsedel v.3 januari 2016
Köttfri måndag
Värmande soppa med ingredienser för att motverka förkylningar - ingefära och c-vitaminrik apelsin

Tisdag
Smakrika köttfärsbiffar med god dressing

Onsdag
Torsk och ris i en allt-i-ett-gratäng

Torsdag
Godaste smakerna!

Mysfredag
En storfavorit hemma hos oss

Veckans godsak
Saftig och god kaka med smak av bl.a. kanel

#matrofest

Tycker ni det har varit tyst här inne? Det är för att jag har haft en mysig eftermiddag och kväll tillsammans med två underbara vänner. Vi har haft en drinkkväll hemma hos mig med mycket surr, dryck och mat. Ni som följer mig (@matro_sara) på Instagram har sett vår kväll i bilder, under hashtagen matrofest (#matrofest).

Ni som inte har instagram får se bilderna här istället, så dessa bilder är kvällens instagrambilder. Mer bilder och info om vad vi åt och drack kommer senare för nu ska jag lägga bort datorn och gå o sova.

Vi började med Mojito à la Johanna och tilltugg.
Sen var det dags för Åsas goda Trocadero-drink
Sista drinken vi provade var mina rosa kreation.
Sen var det dags för mat! Mustig soppa, baguette och rödvin.
Middagen avslutades, som oftast hos mig, med choklad.

fredag 15 januari 2016

Citron- och örtlax

Ibland lyckas man lite extra bra! Den här laxen var perfekt tillagad, jag tog ut den i precis rätt tid. Den bara smälte i munnen. Så kul när man lyckas så där lite extra, men Ida som var sur (trött o hungrig) svarade snabbt "Jag vill inte ha nå som smälter i munnen" :)


Citron- och örtlax
ca 500 g lax
0,5 citron, pressad
salt peppar
Citron- och örtröra
1 dl basilika
1 dl persilja
2 msk olivolja
0,5 citron, pressad
flingsalt
peppar

Mixa ihop basilika, persilja, olivolja och pressad citron.
Smaka av med flingsalt och svartpeppar.
Lägg laxen i en lätt smord ugnsform.
Pressa citron över laxen, salta och peppra.
Strö citron- och örtröran över laxen.
Tillaga i 200 grader i 15-20 minuter.
Servera med blomkålsmos eller potatismos.


Nu har jag ätit den här laxen till en middag och två luncher och jag blir fortfarande lycklig när jag äter den. Så härligt fräscha smaker (och så perfekt tillagad lax, men det blir svårt att lyckas med nästa gång). 

Jag åt pressad blomkål till laxen för jag verkligen älskar kombinationen blomkål och lax. Har ni provat det? Blomkålsmos med grädde är riktigt, riktigt gott. Har ni inte testat det så måste ni göra det nästa gång ni äter lax.


Jag hade planerat för en lugn hemmakväll slumrandes i soffan efter första arbetsveckan. Men så blev det inte för Ida hade andra planer! Hon har ju blivit en riktig baskettjej och det är inte bara egna träningar och matcher som gäller utan hon ser gärna både Luleås herr- och damlag. I kväll var det dags för herrmatch när BC Luleå mötte Örebro, men tyvärr gick vi miste om spänningen för Luleå vann stort.

F.R.E.D.A.G

Äntligen dags för fredagskänsla igen. 
Det är en månad sen senast. Fredag 18 december var jag sjuk och hemma från jobbet och efter det har det varit jul, helg och ledigheter. Men nu är det äntligen dags igen.


Nu ska jag skynda mig till jobbet så att jag kan flexa ut tidigt och njuta lite extra länge av att det är fredag och helg. Woohoo!

Ha en bra dag så hörs vi lite senare!

torsdag 14 januari 2016

Kesofröbröd

Oj så trött jag är! Men det är kanske inte så konstigt eftersom jag sov så dåligt i natt och sen har det inte varit en lugn stund på hela da'n. När jag kom hem från jobbet blev det först en middagsrusch som sen övergick i en städrusch men nu har jag bänkat mig i tv-soffan för att se hockeymatchen mellan Luleå och Skellefteå. Just nu leder Luleå och det hoppas jag att de fortsätter med matchen igenom.

Det var lite skåptömning som ledde fram till det här brödet, perfekt!


Kesofröbröd 18 bitar 2 smartpoints/bit
1,5 dl krossade linfrön
0,25 dl sesamfrön
0,75 dl kokosmjöl
1,5 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
3 ägg
3 dl keso

Blanda ihop de torra ingredienserna.
Rör ner ägg och keso. 
Bre ut smeten på bakplåtspappersklädd plåt så den ligger jämt.
Grädda i 225 grader i ca 14-15 minuter.

Det blev en aning kompakt smet och svår att trycka ut. Men det var inget fel på smaken eller konsistensen. Jag är ju lite ovan att baka såna här lågkolhydratbröd så jag vet ju inte riktigt hur smeten/degen ska vara för att få ett perfekt bröd. Vid vanligt jästbröd med mjöl har jag stenkoll :) Men fördelen med sånt här bröd är ju att det är så enkelt att baka, så jag tänker göra nya försök. Och jag tror att jag hade en aningen för mycket kokosmjöl så nästa gång ska jag prova med lite mindre.

Favoritpålägg - ost, sallad och paprika.
Jag skar brödet med en pizzaskärare och det fungerade perfekt!